Quantcast

Digipal T2 DVR a T2 HD - výborné set top boxy firmy TechniSat

| Tisk

Německá firma TechniSat Digital GmbH přichází na náš trh se svou sérií set top boxů určených pro příjem digitální pozemní televize. Přijímače jsou označené jako Digipal a jsou k dispozici hned v několika verzích, které se liší podle jejich vybavení. V dnešní recenzi si představíme základní modely Digipal T2 DVR a Digipal T2 HD.


obrázek

▲ Obr č. 1 - Technisat Digipal T2 DVR, přední panel (foto výrobce)

Jistě si mnozí z čtenářů vzpomenou na dnes již legendární SD set top box Digipal 2 TX pro příjem pozemního digitálního vysílání v normě DVB-T a kompresi MPEG-2, který byl mezi zákazníky velmi oblíbený. Nová série přijímačů Digipal je nástupcem tohoto populárního set top boxu.

Set top boxy Digipal T2 DVR a T2 HD jsou určené pro příjem pozemního digitálního vysílání v normě DVB-T a DVB-T2 v kompresích MPEG-2, MPEG-4/H.264 a nově v kompresi HEVC/H.265. Přijímače umožňují příjem SD a HD programů a pracují ve FULL HD rozlišení 1080p.


obrázek

▲ Obr č. 2 - Technisat Digipal T2 DVR, pohled pod kapotu (foto autora)

Protože set top boxy podporují kompresi HEVC/H.265, která se má u nás od roku 2021 výhradně používat pro příjem pozemního digitálního vysílání, budete již připraveni pro tento nový způsob vysílání. Již nyní můžete pomocí těchto set top boxů přijímat tzv. přechodové sítě v DVB-T2/HEVC, které se postupně budují po celém území ČR.

Pomocí USB 2.0 portu lze k přijímači Digipal T2 DVR připojit externí pevný disk nebo flash disk a uskutečnit tak nahrávání oblíbených pořadů. Přijímač Digipal T2 HD nahrávání neumožňuje.


obrázek

▲ Obr č. 3 - Technisat Digipal T2 HD, přední panel (foto výrobce)

Přijímače mají vestavěný dekodér Irdeto cloaked CA, který je určen výhradně pro službu freenet TV v Německu. Freenet TV je označení pro pozemní digitální vysílání DVB-T2/HEVC v Německu, kterou zajišťuje firma Media Broadcast a všechny komerční německé programy jsou zde zakódovány systémem Irdeto.

Přijímače Digipal jsou primárně určeny pro německý region, proto musí být vybaveny pro příjem služby freenet TV. Tuto službu sice u nás nevyužijeme, ale výhodou je, že technická podpora pro tyto přijímače ze strany výrobce je vysoká.


obrázek

▲ Obr č. 4 - Technisat Digipal T2 HD, pohled pod kapotu (foto autora)

K dispozici je funkce HDMI CEC (současné ovládání přijímače a TV) a přijímače mají podporu přehrávání některých typů multimediálních souborů.

Přijímače splňují také přísné energetické normy EU ohledně spotřeby přijímače v pohotovostním stavu, která je pod 0,5W. Napájení přijímačů je zajištěno externím adaptérem 12V/1,5A a jsou tak vhodné pro cestování, camping apod.


obrázek

▲ Obr č. 5 - Technisat Digipal T2 HD a Technisat Digipal T2 DVR, zadní panel (foto výrobce)

Popis přijímačů

Oba přijímače jsou vizuálně téměř úplně shodné. Rozdíl je pouze v názvu přijímače a samozřejmě v tzv. artikel number, podle kterého TechniSat jednoznačně určuje svoje výrobky.

Přijímače se dodávají v černém (antracitovém) nebo stříbrném provedení. Překvapí docela malými rozměry, ty jsou 182 x 40 x 126 mm (Š x V x H). Set top Box Digipal T2 DVR má na předním panelu displej a jednu stavovou LED diodu (červená - pohotovostní stav, zelená - provoz, blikání - hledání programů). Set top box Digipal T2 HD disponuje pouze stavovou LED diodou, bez displeje.

Dále zde najdeme tlačítka pro základní obsluhu přijímače. Z boku přijímačů je k dispozici čtečka dekódovacích karet Irdeto.


obrázek

▲ Obr č. 6 - Technisat Digipal T2 HD a Technisat Digipal T2 DVR, info lišta

Na zadním panelu obou přijímačů nalezneme jeden IEC konektor pro připojení antény, USB 2.0 konektor, koaxiální S/PDIF konektor, analogový AV výstup je v podobě jack konektoru, HDMI konektor, Ethernet 10/100 Mbit/s a konektor pro připojení napájecího adaptéru.

Součástí balení je také manuál v němčině a češtině, HDMI kabel a napájecí adaptér 12V/1,5A.


obrázek

▲ Obr č. 7 - Technisat Digipal T2 HD a Technisat Digipal T2 DVR, detailní EPG

Příjem programů a chování přijímače

Jako první věc jsem aktualizoval firmware obou set top boxů na aktuální verzi, která je k dispozici ke stažení na webu výrobce. Tento krok důrazně doporučuji udělat. V minulých verzích firmwarů byly opraveny některé podstatné chyby. Oba set top boxy se chovaly při testování shodně.

Firmware je pro oba set top boxy shodný! Testování přijímačů bylo provedeno s poslední verzí firmware 2.70.0.11 z 29.6.2017.


obrázek

▲ Obr č. 8 - Technisat Digipal T2 HD a Technisat Digipal T2 DVR, EPG

Příznivce této značky jistě potěší, že vzhled menu zůstává stejný jako předchozích přijímačů TechniSat např. ISIO.

Úvodní průvodce instalací je velmi jednoduchý a nemá čím překvapit. Po pár jednoduchých dotazech následuje vyhledání všech programů. Poté doporučuji v menu přijímače vypnout funkci třídění podle LCN (Logical Channel Numbering), předejte tak problémům, že se kanály budou „samovolně“ přesouvat.

Nyní už je vše pod vaší kontrolou a můžete si kanály setřídit podle svého uvážení, případně některé vymazat. Editace je velmi jednoduchá, je možné přesouvat kanály po blocích, prostě klasický TechniSat.

Set top box naladil všechny DVB-T multiplexy dostupné v mé lokalitě příjmu včetně DVB-T2 multiplexu z vysílače Kahlenberg z Rakouska. Citlivost tuneru je výborná, to poznám právě podle možnosti příjmu DVB-T2 vysílání z Rakouska, který je už v mé lokalitě příjmu na hraně.


obrázek

▲ Obr č. 9 - Technisat Digipal T2 HD a Technisat Digipal T2 DVR, EPG

Samozřejmostí je bezproblémový příjem DVB-T2 přechodové sítě č.12 Českých Radiokomunikací (v mé lokalitě 28. kanál), kde se používá kodek HEVC. Zde se aktuálně vysílá 14 našich komerčních programů. Všechny programy naladil přijímač v automatickém režimu ladění, který je součástí úvodního průvodce instalací přijímače.

Naše programy se zde vysílají v netradičním rozlišení 960 x 540p, audio AAC-HE.

Pokud byste chtěli mít setříděné kanály podle jednotlivých multiplexů, stačí jen v úvodním průvodci přeskočit ladění a spustit ručně z menu přijímače automatické ladění. Poté se přijímač zeptá, co chcete s nalezenými programy dělat. Zvolte odpověď „automatické připojení“.


obrázek

▲ Obr č. 10 - Technisat Digipal T2 HD a Technisat Digipal T2 DVR, seznam programů

Prohledávat lze kanály (frekvence) i jednotlivě nebo lze vyhledávat i skupinu kanálů (frekvencí).

Zvuková stopa se ukládá na danou předvolbu a samozřejmě lze uložit levý nebo pravý audio kanál. V menu přijímače najdeme i povolení funkce „audio description“, tedy zvukového popisu pro nevidomé.


obrázek

▲ Obr č. 11 - Technisat Digipal T2 HD a Technisat Digipal T2 DVR, hlavní menu

Přijímač má vestavěný i OSD teletext s pamětí na 1000 stran. České a slovenské znaky se zobrazují v pořádku, včetně diakritiky na velkých písmenech. Titulky nelze uložit na předvolbu, nicméně v menu lze aktivovat výchozí položku pro titulky na češtinu.

Přijímač umožňuje uložit do paměti maximálně 5000 televizních a radiových programů. Přepínání kanálů je do cca 2-3 sec.

Kvalita obrazu a zvuku je excelentní, tohle je prostě TechniSat. Kontroloval jsem i obraz na analogovém výstupu, škoda, že zde není ještě klasický SCART výstup (ten najdete až u vyšší řady Digipalů). Zde musíte mít k dispozici speciální kabel jack - 3x cinch, který není součástí balení, nicméně ho firma TechniSat nabízí zvlášť.


obrázek

▲ Obr č. 12 - Technisat Digipal T2 HD a Technisat Digipal T2 DVR, konfigurace antény

Síla a kvalita signálu je u přijímačů TechniSat zobrazována proužkovým ukazatelem a v decibelech a nechybí ani možnost zobrazení podrobných technických parametrů vysílaného programu. Dálkové ovládání se používá shodné jako u předchozích přijímačů řady ISIO a jeho směrovost je velmi široká.

Přijímače TechniSat disponují také funkcí zjednodušeného režimu ovládání pro děti a seniory, tzv. ISI režim. V tomto režimu je deaktivována řada funkcí, které běžně řada uživatelů vůbec nepoužívá.

Přijímač umožňuje provést zálohu celého systému včetně všech nastavení a programů na USB flash disk a poté obnovení z takto vytvořené zálohy.


obrázek

▲ Obr č. 13 - Technisat Digipal T2 HD a Technisat Digipal T2 DVR, vyhledávání kanálů

Přijímač se při provozu standardně zahřívá. Ventilační otvory jsou umístěny na všech stranách přijímače. Velikost přijímače je o něco menší než u jeho předchůdce Digipalu 2 TX.

Protože je v přijímači zabudovaný dekodér Irdeto cloaked CA, start přijímači chvíli trvá.

Digipal T2 DVR versus Digipal T2 HD

Jaký je vlastně mezi oběma set top boxy rozdíl? Některé věci jsem už napsal výše, nyní si je pro úplnost a přehlednost shrneme. Oba přijímače vypadají sice vizuálně úplně stejně, ale zdání klame. Uvnitř přijímačů jsou již patrné odlišnosti a jiné zapojení a osazení součástkami.


obrázek

▲ Obr č. 14 - Technisat Digipal T2 HD a Technisat Digipal T2 DVR, automatické vyhledávání programů

Digipal T2 DVR má displej a jednu stavovou LED diodu, Digipal 2 HD je bez displeje, má pouze stavovou LED diodu. Oba přijímače mají na zadním panelu port USB 2.0, ale nahrávat na externí disk nebo flash disk připojený do tohoto portu umožňuje pouze Digipal T2 DVR.

Digipal T2 HD umožňuje pouze přehrávat některé typy multimediálních souborů uložené na externím pevném disku nebo flash disku připojeném do portu USB 2.0. Omezení je na HW úrovni, protože firmware do obou set top boxů je shodný.


obrázek

▲ Obr č. 15 - Technisat Digipal T2 HD a Technisat Digipal T2 DVR, manuální vyhledávání

Displej u přijímače Digipal T2 PVR je čtyřmístný a ukazuje čísla předvoleb a některé indikační stavy, jako je vstup do menu, nahrávání apod. V pohotovostním stavu bohužel nezobrazuje hodiny, na rozdíl od jeho předchůdce Digipalu 2 TX. Hodiny se zobrazují až u vyšší řady přijímačů Digipal ISIO HD a Digipal DAB+, které si podrobně popíšeme v následující recenzi.

Jak už jsem uvedl v úvodu všechny nové set top boxy Digipal mají zabudovaný dekodér Irdeto cloaked CA pro příjem služby freenet TV v Německu. Jedná se o bezkartový kódovací systém, veškeré údaje jsou již v samotném chipu dekodéru Irdeto. Nicméně přijímač navíc disponuje plně funkční čtečkou karet Irdeto.


obrázek

▲ Obr č. 16 - Technisat Digipal T2 HD a Technisat Digipal T2 DVR, technické informace o multiplexu

Jen pro zajímavost, součástí balení přijímače je i zelená knížka s názvem „Wichtiges Dokument!“ (důležitý dokument), ta obsahuje tzv. freenet TV ID a freenet TV PIN, bez těchto údajů se německý zákazník nemůže obejít, protože se musí zaregistrovat, aby vůbec mohl službu freenet TV používat a poté také zaplatit, jinak by nemohl německé privátní programy v DVB-T2/HEVC sledovat.

Samozřejmě v jeho lokalitě musí byt freenet TV dostupný, což ještě zdaleka není v celém Německu možné. Tato zelená knížka není tedy určena pro českého uživatele.

Multimédia

Přijímače umí zobrazit fotografie ve formátu JPEG nebo BMP a přehrát hudbu ve formátu MP3. Oba přístroje umožňují přehrávat soubory typu avi, mov, DivX, mkv, m2ts, ts a mp4. Zvládá i video soubory typu wmv. DTS audio nelze přehrát. Samozřejmě záleží na jakém video a audio kodeku je soubor vytvořen. Tedy ne všechny soubory přehrajete úspěšně.


obrázek

▲ Obr č. 17 - Technisat Digipal T2 HD a Technisat Digipal T2 DVR, technické informace o programu

Protože přijímač podporuje kodek HEVC/H.265, tak lze přehrát videa s tímto kodekem do rozlišení 1080p. Vyzkoušel jsem řadu testovacích videí v HEVC s různým video rozlišením, všechny videa přijímač přehrál.

Další funkce jako webový prohlížeč, Youtube přehrávač, UPnP/DLNA nebo hybridní televizní vysílání HbbTV nalezneme až ve vyšší řadě přijímačů Digipal ISIO HD nebo DAB+.

EPG

Elektronický programový průvodce se v podání firmy TechniSat jmenuje SFI. K dispozici je zobrazovací režim s několika programy a událostmi na časové ose, tak i režim kdy je zobrazen jediný program a události na několik dnů dopředu.


obrázek

▲ Obr č. 18 - Technisat Digipal T2 HD a Technisat Digipal T2 DVR, příjem teletextu

Tyto EPG data přijímač dokáže uložit do paměti (funkce tzv. programový deník), stačí jen tuto funkci načasovat. Informační lišta obsahuje informace o běžícím nebo následném pořadu. Podrobné informace o pořadu nejsou nikterak oříznuty.

České znaky se zobrazovaly v pořádku. V EPG lze také vyhledávat podle klíčového slova a je k dispozici na 7 dní dopředu.


obrázek

▲ Obr č. 19 - Technisat Digipal T2 HD a Technisat Digipal T2 DVR, záznamy na HDD

Spolupráce s externím pevným diskem

Do přijímačů není možné zabudovat pevný disk. Nahrávání je možné na flash disk nebo externí pevný disk připojený do rozhraní USB 2.0 a to pouze u set top boxu Digipal T2 PVR.

Pro nahrávání jsem bez potíží používal starší pevný disk Western Digital My Passport 500 GB USB 2.0. Dále jsem pozitivně vyzkoušel rychlý flash disk Kingston DT R3.0 G2 32GB USB 3.0.


obrázek

▲ Obr č. 20 - Technisat Digipal T2 HD a Technisat Digipal T2 DVR, střihové funkce

Formátování disku probíhá v přijímači a je možné si vybrat ze široké škály formátovacích systémů FAT32, TSD, NTFS ,EXT3, HFS a HFS+.

Přijímač umožňuje jeden program nahrávat a zároveň ho sledovat. Během nahrávání přijímač neumožní přepnutí ani na jiný program z téhož multiplexu. Během nahrávání je však možné sledovat jinou už uloženou nahrávku.

Pro účely testování jsem použil osvědčený formát TSD, který se vždy používal u přijímačů značky TechniSat. Zde vše funguje tak jak má. V případě formátu NTFS, EXT3, HFS a HFS+ není dostupná funkce stříhání nahrávek (přesněji řečeno, funkce stříhání přítomna je, ale nelze provádět střih).

Střihové funkce jsou velmi pěknou vlastností všech moderních přijímačů TechniSat.


obrázek

▲ Obr č. 21 - Technisat Digipal T2 HD, informace o systému

Přijímač nahrává pořady ve formátu TS, tedy transport stream, který obsahuje video, všechny audio kanály a data (teletext, titulky). Nahrávky lze bez problému přehrávat v PC, např. pomocí programu VLC.

K dispozici je také funkce Timeshift - nahrávání s časovým posunem. I tato funkce pracuje správně, aktivuje se stisknutím tlačítka pauza při sledování live programu, od této chvíle je pořad nahráván a můžete se v něm pohybovat dle libosti. Deaktivace Timeshiftu je tlačítkem Stop.

Převíjení záznamů je možné v rychlostech 4x, 16x, 64x a po 10 minutových skocích. V záznamech můžeme vytvářet záložky pro snadnější pozdější vyhledávání.


obrázek

▲ Obr č. 22 - Technisat Digipal T2 DVR, informace o systému

Závěr

Digipal T2 DVR a T2 HD jsou zajímavé set top boxy, které umožňují příjem digitálního pozemního vysílání v normě DVB-T a DVB-T2 s kodekem HEVC/H.265. Výhodou přijímačů je jejich jednoduchá obsluha, stabilní chování a perfektní obraz a zvuk.

Autorizovaný dovozce těchto set top boxů firma Omko Digital, a.s. nabízí tyto set top boxy svým obchodním partnerům i koncovým zákazníkům buď přímo v jejich kamenných prodejnách nebo prostřednictvím e-shopu:



TechniSat Digipal T2 HD, antracit

Doporučená maloobchodní cena: 2970,- CZK s DPH

Technisat Digipal T2 PVR, antracit

Doporučená maloobchodní cena: 3189,- CZK s DPH

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články