Quantcast

ČT doplní multiplex 1 o ČT:D/ČT art a omezí doplňkové služby

| Tisk

logo Česká televize vyjde vstříc všem televizním divákům, kteří sledují programy veřejnoprávního vysílatele na běžnou anténu. DVB-T multiplex 1 bude rozšířen o ČT:D/ČT art. Zároveň dojde k omezení některých služeb v tomto muxu.

Od 24.4.2018 budou všechny programy České televize dostupné v klasickém SD rozlišení v jednom multiplexu. ČT k uvedenému datu umístí svůj dvojkanál ČT:D (Déčko) a ČT art do stávajícího DVB-T multiplexu 1. Půjde o dočasné řešení, které bude trvat až do listopadu 2019 a divákům tam veřejnoprávní médium poskytne dostatek času na přechod na DVB-T2 a nákup nových televizorů či set top boxů a také případnou úpravu přijímacích antén a systémů.

ČT přehodnotila svůj původní plán, který původně počítal s vypnutím sportovního okruhu ČT v multiplexu 1 po skončení hokejového šampionátu a nahrazením ČT:D a ČT art. Znamená to, že krom doladění Déčka a artu po 24.4.2018 nemusí domácnosti provádět žádné změny v příjmu programů z pozemních vysílačů.

Multiplex 1, který aktuálně šíří programy ČT1, ČT2, ČT Sport a ČT24 a dále vybrané programové služby Českého rozhlasu (ČRo) je plný. Nemá tedy žádnou další volnou kapacitu pro zařazení stanice v běžné SD kvalitě. ČT se rozhodla provést optimalizaci kapacity multiplexu 1 a to v podobě částečné snížení rychlosti a rozsahu doplňkových služeb jako je elektronický programový průvodce (EPG) či teletext a dílčímu snížení obrazové kvality programů v této síti.


obrázek

▲ Obr č. 1 - Mikrofony a technika ČT (autor ČT)

Lepší obrazovou kvalitu všech programů ČT poskytne svým divákům již nyní v tzv. přechodovém DVB-T2 multiplexu 11 (PS11), který byl spuštěn 29.3.2018 na takřka celém území České republiky. Celoplošný multiplex PS11 se vysílá z většiny vysílačů (krom jižních a severních Čech) na K26. PS11 obsahuje programy ČT1 HD, ČT2 HD, ČT Sport HD, ČT:D HD / ČT art HD a ČT24 HD. Programy se vysílají v 1920x1080 (1080p) v kodeku HEVC (H.265) a zvukem ve formátu AAC-HE.

PS11 bude od listopadu 2019 jedinou terestrickou platformou, kde bude vysílání ČT na celém území ČR k dispozici.


Česká republika, podobně jako další země, přechází na druhou generaci pozemního vysílání z důvodu odebrání 700 MHz pásma (K49 až 60) ve prospěch nové generace vysokorychlostního mobilního internetu. Pro televizní vysílání zůstanou v pásmu UHF jen kanály 21 až 48.

Na nový standard DVB-T2 přejde Česko v červnu 2020.

redakce





Reklama




Vybrané články