Quantcast

Openbox AS4K CI Pro a Formuler S Mini - povedené satelitní UHD přijímače s Androidem

| Tisk

V dnešní recenzi si představíme rovnou dva satelitní přijímače, jejichž společnou vlastností je operační systém Android 7.0 Nougat. Výrobcem obou přijímačů je známá korejská firma Fortis (dnes již pod názvem Aloys). Jeden přijímač byl vyroben pro ukrajinskou firmu Openbox a nese název Openbox AS4K CI Pro. Druhý přijímač byl vyroben pro firmu Formuler a nese název Formuler S Mini.

Oba satelitní přijímače jsou jednotunerové a jejich srdcem je moderní výkonný čtyřjádrový procesor Hisilicon Hi3798Mv200 od firmy Huawei. Přijímače umožňují příjem norem DVB-S i DVB-S2 a jsou schopny zpracovávat SD, HD a UHD signály v kompresích MPEG-2, MPEG-4/H.264 a v kompresi HEVC/H.265. Pracují v Ultra HD rozlišení 2160p (tzv. 4K). Přijímače podporují technologii vylepšení obrazové kvality HDR (High Dynamic Range) 10bit a HLG (Hybrid Log Gamma).


obrázek

▲ Obr č. 1 - Openbox AS4K CI Pro, přední panel (foto dovozce)

Nejprve se podíváme na společné vlastnosti obou přijímačů. Oba přijímače mají jednu universální čtečku dekódovacích karet. U obou nalezneme vysokorychlostní USB 3.0 port a síťové rozhraní Ethernet 100 Mbit/s, podporují připojení WI-FI (u Formuleru S Mini je jež vestavěn WI-FI adaptér) nebo 3G USB adaptéru.

Přijímače umožňují nahrávat až 3 SD/HD/UHD programy současně a na čtvrtý program se dívat, omezeni jste jen jednou frekvencí (jedná se jednotunerové přijímače). Samozřejmostí je také záznam na NAS (síťové datové úložiště).


obrázek

▲ Obr č. 2 - Openbox AS4K CI Pro, zadní panel (foto dovozce)

Jaké jsou mezi přijímači rozdíly? Openbox AS4K CI Pro je následovník modelu Openbox AS4K CI, který jsem již na webu parabola.cz představil. Označení „Pro“ v názvu přijímače znamená, že oproti předchozímu modelu Openbox AS4K CI je použita dvojnásobná paměť flash a dvojnásobná paměť RAM. Flash (eMMC) má tak velikost 16 GB a paměť RAM DDR4 má velikost 2 GB.

Openbox AS4K CI je úplně shodný s modelem Formuler S Turbo. Firma Formuler brzy přijde na náš trh i s ekvivalentem dnes představovaného Openboxu AS4K CI Pro, který ponese označení Formuler S Turbo Pro.


obrázek

▲ Obr č. 3 - Openbox AS4K CI Pro, dálkové ovládání (foto dovozce)

Openbox AS4K CI Pro má oproti Formuleru S Mini navíc CI/CI+ slot pro vložení dekódovacího modulu a na předním panelu displej. Formuler S Mini má flash paměť o velikost 8 GB a RAM DDR4 je o velikosti 1 GB. Ekvivalentem toho modelu je Openbox AS4K CI.

Softwarové vybavení je téměř shodné. K dispozici je UPNP/DLNA klient, Samba, NFS a funkce Miracast. Přijímače také umožňují streamování live TV vysílání do mobilního zařízení (smartphony, tablety). Samozřejmostí je také kompletní ovládání přijímače na dálku.


obrázek

▲ Obr č. 4 - Formuler S Mini, přední panel (foto dovozce)

Díky operačnímu systému Android 7.0 a výkonnému hardware jsou přijímače velmi pěkná multimediální centra vhodná pro příjem IPTV/OTT služeb a pro přehrávání nepřeberných formátů multimediálních souborů.

V základu je již nainstalovaná aplikace Netfix, Youtube přehrávač, řada IPTV aplikací, aplikace „Počasí“ apod. Je zde k dispozici i speciální aplikace MYTV online pro příjem IPTV. Díky přístupu do aplikace „Google Play obchod“ máme k dispozici pro instalaci více než milión aplikací.


obrázek

▲ Obr č. 5 - Formuler S Mini, zadní panel (foto dovozce)

Nainstalovat lze také multimediální prostředí KODI v poslední oficiální verzi 17.6, které se vyznačuje rychlou odezvou a bezproblémovou funkcí nainstalovaných aplikací. Pro toho kdo chce experimentovat, je již k dispozici nové KODI 18 alfa 3.

Přijímače jsou napájeny pomocí externího adaptéru 12V/2A.


obrázek

▲ Obr č. 6 - Formuler S Mini, dálkové ovládání (foto dovozce)

Popis přijímače Openbox AS4KCI Pro

Přijímač se dodává v černém provedení s rozměry 220 x 35 x 145 mm (Š x V x H). Na předním panelu se nachází čtyřmístný displej a jeden USB 2.0 port schovaný pod vysouvací krytkou, žádná tlačítka nejsou k dispozici. Tlačítko pro vypnutí/zapnutí přístroje se nachází na boku přijímače.

Přijímač nemusí být v přímém dosahu dálkového ovládání, protože lze k němu připojit externí IR čidlo (které je součástí balení) a proto můžeme přijímač umístit za televizor nebo připevnit na zadní panel televizoru (příslušná konzole pro přichycení k zadnímu panelu TV je také součástí balení).

Na zadním panelu nacházíme vstup satelitního tuneru, analogový A/V výstup je v podobě jack konektoru, optický audio S/PDIF konektor, konektor pro připojení externího IR čidla, jeden USB 3.0 konektor, jeden USB 2.0 konektor, slot pro micro SD kartu a konektor pro připojení externího napájecího adaptéru. Nalezneme zde také čtečku univerzálního dekodéru a jeden CI/CI+ slot.


obrázek

▲ Obr č. 7 - Openbox AS4K CI Pro a Formuler S Mini, hlavní menu (classic launcher)

Pro připojení k vaší LCD nebo Plazma TV je zde HDMI konektor již ve verzi 2.0 a samozřejmostí je také síťové rozhraní Ethernet 10/100 Mbit/s.

Součástí balení je návod k obsluze, napájecí zdroj 12V/2A, HDMI kabel, externí IR čidlo, WI-Fi adaptér a montážní sada pro připevnění přijímače na zadní panel televizoru.

Popis přijímače Formuler S Mini

Přijímač se dodává v černém provedení s rozměry 155 x 35 x 135 mm (Š x V x H). Na předním panelu se nachází čtečka univerzálního dekodéru a LED dioda signalizující stav přijímače. Červená znamená pohotovostní stav, zelená pak provoz. K dispozici je jedno jediné tlačítko pro vypnutí/zapnutí přístroje.


obrázek

▲ Obr č. 8 - Openbox AS4K CI Pro a Formuler S Mini, info lišta

Opět i tento přijímač nemusí být v přímém dosahu dálkového ovládání, protože lze k němu připojit externí IR čidlo (není součástí balení) a proto můžeme přijímač umístit za televizor nebo připevnit na zadní panel televizoru (příslušná konzole není u tohoto modelu součástí balení).

Na zadním panelu nacházíme vstup satelitního tuneru, analogový A/V výstup je v podobě jack konektoru, optický audio S/PDIF konektor, konektor pro připojení externího IR čidla, jeden USB 3.0 konektor, jeden USB 2.0 konektor, slot pro micro SD kartu a konektor pro připojení externího napájecího adaptéru.

Pro připojení k vaší LCD nebo Plazma TV je zde HDMI konektor již ve verzi 2.0 a samozřejmostí je také síťové rozhraní Ethernet 10/100 Mbit/s.


obrázek

▲ Obr č. 9 - Openbox AS4K CI Pro a Formuler S Mini, detailní informace o pořadu

Součástí balení je návod k obsluze, napájecí zdroj 12V/2A a HDMI kabel.

Příjem programů a chování přijímačů

Nejprve jsem oba přijímače aktualizoval online na poslední verzi firmwaru. U Openboxu to byla verze 1.6.13 z 24.7.2018, u Formuleru to byla verze 1.6.11 z 22.6.2018. Menu je k dispozici v mnoha jazycích včetně češtiny a slovenštiny. Po nainstalování nového softwaru se doporučuje provést tovární nastavení přístroje.

Menu můžeme zobrazit ve dvou režimem - klasické anebo moderní, je to podle stylu launcheru, který nastavíte v OSD nastavení. Osobně jsem zvyklý na klasický vzhled, ze kterého vidíte příslušné obrázky.


obrázek

▲ Obr č. 10 - Openbox AS4K CI Pro a Formuler S Mini, hledání programů

U přijímačů Openbox s Androidem od verze firmwaru 1.6.0 lze provést úplné vyčistění paměti přijímače. To je zapotřebí v případě, že přijímač úplně nenaběhne nebo v případě, že přijímač se chová „nestandardně“.

Postup je velmi jednoduchý. Jakmile přijímač připojíte k napájení, mačkáte na dálkovém ovladači červené tlačítko do doby, než na předním panelu začne blikat LED dioda červeně a zeleně. Poté stačí stisknout na cca 5 sec. tlačítko „1“ na dálkovém ovladači a na obrazovce bude probíhat „čistící proces“. Poté je přijímač jako kdyby vyjel z fabriky.


obrázek

▲ Obr č. 11 - Openbox AS4K CI Pro a Formuler S Mini, seznam programů

U přijímačů Formuler tuto metodu nelze použít. Zde musíte na prázdný flash disk nahrát speciální soubor, který najdete na webu Formuleru a tím přijímač uvést do továrního nastavení.

Chování obou přijímačů je shodné. Firmware však není vzájemně zaměnitelný.

Přijímače podporují protokol DiseqC 1.0, 1.1, 1.2, 1.3 (USALS) a Unicable. Do paměti přijímačů je možné uložit 10000 televizních a rádiových programů. Při prvním spuštění přijímačů se objeví průvodce instalací přijímačů, jste požádáni také o nastavení velikosti viditelné části obrazovky. Po skončení průvodce dojde k automatické aktualizaci transpondérů na všech družicích (musíte byt připojeni k internetu).


obrázek

▲ Obr č. 12 - Openbox AS4K CI Pro a Formuler S Mini, příjem stanice Telekanal Zvezda v režimu T2-MI na Express AM6

Vyhledávat programy můžete ručně nebo to nechat na automatickém vyhledávání. Testováním tuneru jsem zjistil, že tuner pracuje v rozsahu symbolových rychlostí SR 1-45 Msym/s a to v obou normách DVB-S i DVB-S2 (8PSK/QPSK).

Přijímače tak bez problémů naladí transpondéry s vysokými přenosovými rychlostmi SR jako např. multiplexy ruské placené televize MTS, kde se používá SR 45 Msym/s na družici ABS-2 na pozici 75° východně. Ani příjem SCPC programů nečinil přijímačům žádné obtíže.

Firmware Openboxu neobsahuje funkci FastScan pro rychlé vyhledávání programů satelitního operátora Skylink. Zde si pomůžeme tak, že vyhledáme ručně programy z domovského transpondéru M7 - kmitočet 12070 a zapneme při vyhledávání funkci NIT (síťové vyhledávání). Automaticky se nám vyhledají všechny frekvence Skylinku/M7.


obrázek

▲ Obr č. 13 - Openbox AS4K CI Pro a Formuler S Mini, manager

Takto postupují i ruští zákazníci při vyhledávání služeb ruských satelitních operátorů Trikolor TV, NTV+, Telekarta a MTS TV.

Firmware Formuleru obsahuje funkci FastScan pro několik satelitních platforem včetně satelitní televize Skylink. To je v podstatě jediná věc, v čem se liší firmwary Openboxu a Formuleru. U Openboxu jsou v základu nainstalované některé IPTV aplikace, které je u Formuleru nutno doinstalovat ručně, ale to je detail.

Oba přijímače umožňují od verze firmwaru 1.6.7 také příjem programů v režimu T2-MI. Neumí vyhledávat klasický multistream (MIS) v režimu PLP, to by v přijímačích musel být použitý jiný typ demodulátoru.

V režimu T2-MI bez použití MIS se vysílá jen v C pásmu a to distribuční trasy prvního a druhého pozemního multiplexu pro DVB-T2 vysílače v Ruské federaci. Samozřejmě jsem neodolal a musel příjem vyzkoušet. Vysílání probíhá na orbitálních pozicích 40°, 53° a 90° východně.


obrázek

▲ Obr č. 14 - Openbox AS4K CI Pro a Formuler S Mini, moje aplikace

Naladění programů vysílaných v režimu T2-MI proběhlo bez problémů až na drobnou chybičku ve firmwaru u SCPC kanálů, která ale naladění nebrání. Programy v obou ruských multiplexech se vysílají volně, kromě hlavních federálních programů státní televize Perviy kanal a Telekanal Rossiya 1, které jsou kódované systémem Rosscrypt.

Federální program státní televize Telekanal Rossiya 1 je vysílán ještě v SCPC multiplexech společně s programem Rossiya 24 (ten je vysílán volně) pro jednotlivé oblasti v Ruské federaci. Zde občas ještě můžeme narazit na volné vysílání programu Telekanal Rossiya 1, ale je to už jen výjimečně, postupně i zde dochází k zakódování systémem Rosscrypt.

Dálkové ovládání je shodné u obou přijímačů a to v černém provedení. Dálkové ovládání lze použít i pro ovládání televizoru. Úhel rozsahu použití dálkového ovládání je dostatečné široký.

Pro plnohodnotné a komfortní ovládání přijímače v jeho Android části doporučuji zakoupit nějakou bezdrátovou klávesnici a myš. Ale v nouzi postačí i dodané dálkové ovládání, které má k dispozici i kurzor myši.

Po dobu testování těchto přijímačů jsem používal bezdrátovou optickou myš Canyon CMSW1G a bezdrátovou klávesnici Amiko Mini Keyboard Wireless WLK-100. Obě zařízení pracují s přijímači bez potíží.


obrázek

▲ Obr č. 15 - Openbox AS4K CI Pro a Formuler S Mini, aplikace DIGI2GO

Síla a kvalita signálu je zobrazována v menu vyhledávání programů klasickým proužkovým ukazatelem a v procentech. Tento ukazatel lze zobrazit i ve speciálním zvětšeném okně pomocí delšího stisknutí tlačítka „info“ na dálkovém ovládání.

Informační lišta obsahuje informace o běžícím a následném programu. Jsou zde zobrazovány i některé technické údaje z přijímaného programu, kvalita signálu a také picon (logo kanálu).

Přijímače jsou velmi rychlé a přepínání mezi programy je v rozsahu cca 1-2 sec. Co se týká softwaru, tak tady je situace složitější. Software se postupně odlaďuje, přeci jen je to Android, který musí obsluhovat i satelitní tuner. Nejnovější firmware neznamená ten nejlepší firmware.

Občas se stane, že s novější verzí firmwaru se jedna chyba opraví a druhá se objeví. Nicméně výrobce se snaží tyto chyby postupně eliminovat.

Aktualizace firmwaru probíhá vždy online přes internet, nejsou k dispozici soubory pro ruční aktualizaci. Návrat na starší verzi firmwaru není standardně možný. Firma Openbox však uvolnila tzv. recovery firmware, pomocí kterého se vrátíte na starší stabilní verzi firmwaru 1.4.8. A z ní si pak online vyberete verzi firmwaru, kterou chcete do přijímače nainstalovat. To považuji za nesmírně důležitou věc ve prospěch zákazníka.


obrázek

▲ Obr č. 16 - Openbox AS4K CI Pro a Formuler S Mini, aplikace Skylink Live CZ - archív

Trochu složitější situace je u firmy Formuler, kde na jejich webu tzv. recovery firmware není k dispozici. Na ruských fórech lze nalézt recevery firmwary i pro Formulery, ale ty nejsou pro modely prodávané u nás funkční (EU a RU distribuce jsou jiné).

Díky distributorovi satelitních přijímačů Formuler slovenské firmě AB-COM, s.r.o. si můžete stáhnout recovery firmware pro model Formuler S Turbo zde a pro Formuler S Mini zde. To opět považuji za velmi důležité a prospěšné pro zákazníky, kteří si zakoupí přijímače Formuler.

Pokud chcete přijímače restartovat, tak není třeba přijímače odpojovat od napájení, ale stačí delší stisknutí červeného tlačítka pro zapnutí//vypnutí přijímače na dálkovém ovládání. Objeví se vám nabídka s možností restartu přijímače.

Příjemným překvapením je kvalita obrazového výstupu (přes HDMI), která je vynikající. To u UHD satelitních přijímačů nižší cenové kategorie není zcela běžné. Analogový AV výstup se ale moc nepovedl, v obraze i je mírné moire. Výrobce již moc nepočítá s využitím tohoto výstupu.

Konec konců i velikost písma v menu je dost malá a přístroj je tak určen pro připojení přes HDMI k větším zobrazovačům.

Zvuková stopa se ukládá na danou předvolbu a samozřejmostí je i uložení levého nebo pravého audio kanálu na předvolbu. Na předvolbu se ukládají i titulky. Přijímač má i vestavěný OSD teletext. České a slovenské znaky se v OSD teletextu zobrazují v pořádku, bez diakritiky na velkých písmenech.

České a slovenské znaky se na programech Skylink a freeSAT zobrazovaly v pořádku. Azbuka na kanálech paketů NTV plus, Trikolor TV a MTS se zobrazovala dokonale.


obrázek

▲ Obr č. 17 - Openbox AS4K CI Pro a Formuler S Mini, aplikace ANTIK TV Go

Seznam naladěných programů si můžete zálohovat na USB disk a poté ho naimportovat do dalšího přijímače nebo takovouto zálohu použít po aktualizaci přijímače na novější verzi softwaru, kde bylo vyžadováno tovární nastavení.

Oba přijímače podporují přehrávání ohromné škály AV souborů typů: AVI, TS, Vob, MKV, MOV, ISO, wmv, flv, mpg, mpeg, MP3, WMA, AAC, AC3, TrueHD, DTS, DTS-HD, FLAC a další. Přijímače zvládnnou přehrávat fotografie typu JPG, BMP, GIF, PNG, TIFF. Titulky jsou podporovány formáty IDX, SSA, SRT, SUB, SMI. Navíc zvládnou přehrát soubory s kodekem HEVC až do rozlišení 4K.

Samozřejmě záleží na jakém video a audio kodeku je soubor vytvořen. Tedy ne všechny soubory přehrajete úspěšně. Navíc u těchto přijímačů velmi záleží na tom, jaký multimediální přehrávač použijete. Osobně doporučuji vše pouštět v multimediálním prostředí KODI, které si zde snadno můžete nainstalovat.

Přijímače si také bez problému poradily s testovacím MKV souborem „Jellyfish-200-Mbps-4k-uhd-hevc-10bit.mkv“ s vysokým datovým tokem 200 Mbps v rozlišení 4K a hloubkou 10 bitů!

Podporu pro audio stopu Dolby Digital je zapotřebí si online nainstalovat. Přijímače vás automaticky vyzvou, pokud poprvé přepnete na takovýto program, kde se Dolby Digital audio stopa používá.

Zpracování AAC audio stop bylo bez potíží. Audio HE-AAC bylo bez problémů (zkoušeno na radiích Českého rozhlasu). Také audio Dolby Digital+ (E-AC3) zvládnul přijímač bez potíží zpracovat (testováno na polském hudebním programu „4Fun Gold Hits“ na družici Hot Bird, kde se na tomto programu používá druhá audio stopa právě v Dolby Digital+).

Oba přijímač podporují také funkci PIP (obraz v obraze) a PAP (obraz a obraz). V režimu PIP a PAP lze zobrazit libovolné dva SD, HD a dokonce UHD programy z jednoho transpondéru. Dva UHD programy v režimu PIP neumí zobrazit doposud ani ten nejvýkonnější linuxový přijímač s Enigmou 2.


obrázek

▲ Obr č. 18 - Openbox AS4K CI Pro a Formuler S Mini, aplikace Touch TV

Pokud k přijímačům připojíme USB DVB-T2/C tuner pro Openbox/Formuler, který je k dispozici zde, tak získáte možnost příjmu pozemního digitálního vysílání.

Tuner umožňuje automatické vyhledávání pozemních multiplexů přímo v menu přijímačů. Není k tomu potřebná žádná aplikace. Naladil jsem všechny pozemní multiplexy v normách DVB-T a v DVB-T2 co jsou v mé lokalitě dostupné. A to samozřejmě včetně všech přechodových multiplexů v DVB-T2, tedy multiplex č.11 a č.12, které provozuje společnost ČRa a multiplex č.13, který provozuje společnost Digital Broadcasting.

K dispozici je také elektronický programový průvodce. Pozemní programy lze také nahrávat.

Ve firmwaru 1.6.13 bych se kriticky vyjádřil ke dvěma věcem. Jedna z nich je kanálový editor, kde mazání programů trvá někdy delší dobu, doporučuji provádět mazání po menších blocích, ideálně tak 2-3 programy. Při přepínání dekódovaných programů se občas objeví na chvilku hlášení „kódovaný program“, je to už méně časté jako v předchozím frmwaru 1.6.11.

Přijímače se jen mírně zahřívají, napájení je řešeno externě pomocí napájecího adaptéru. Ventilačních otvorů je dostatek u obou přijímačů jak na horní tak i na spodní straně.


obrázek

▲ Obr č. 19 - Openbox AS4K CI Pro a Formuler S Mini, aplikace iVysílání

Využití Androidu v praxi

Přijímače jsou založeny na operačním systému Android 7.0. Můžete instalovat aplikace buď ručně přes souborový prohlížeč, nebo můžete využívat vlastní „Market“ firmy Fortisu (kde jsou doporučené aplikace pro instalaci) anebo „Google Play obchod“, kde je k dispozici více než milión aplikací.

Nejprve se podívejme na některé IPTV/OTT služby, které jsou k dispozici u nás. Potěšitelné je, že s verzí firmwaru 1.6.13 je opět funkční aplikace „Skylink Live“ satelitního operátora Skylink. Obraz perfektní, vše pracovalo tak jak má.

Dále jsem úspěšně vyzkoušel aplikaci „DIGI2GO“ společnosti DIGI CZ a aplikaci „Touch TV“ slovenské společnosti Satro. Obrázek jako víno. Poté jsem si nainstaloval aplikaci „Antik TV GO“ slovenského telekomunikačního operátora Antik Telekom. Opět naprosto funkční služba.

Nainstaloval jsem si také multimediální prostředí KODI 17.6, které když doplníte vhodnými neoficiálními repozitáři, tak se dostane k řadě velmi zajímavých aplikací včetně příjmu IPTV a VOD.

Prostředí Androidu nebo přímo KODI je vhodné pro aplikace, které umožňují příjem internetové televize IPTV, existuje řada aplikací, které tyto služby nabízí, často však za nějaký poplatek. Další úrovní ve sledování IPTV je využití tzv. ACE streamů, zde je zapotřebí mít nainstalovanou příslušnou aplikaci „ACE Stream Engine“.

Dále je k dispozici speciální aplikace „MYTV Online“, která je již nainstalována a umožňuje přístup vašeho boxu na základě jeho MAC adresy k různým placeným IPTV/OTT službám. K dispozici je možnost zadat 5 portálů - IPTV služeb. Zadává se URL adresa portálu, váš login a heslo.


obrázek

▲ Obr č. 20 - Openbox AS4K CI Pro a Formuler S Mini, aplikace HBO GO

Tato aplikace umožňuje také nahrávání IPTV programů. Nahrávky jsou ve formátu „TS“ a lze je běžně přehrát jak v boxu, tak v PC. Přepínaní IPTV programů je v této aplikaci velmi rychlé. K dispozici je také funkce timeshift.

Pokud máte k dispozici M3U playlist, který získáte od provozovatele IPTV služby, tak se naimportuje přímo v menu ladění televizních programů a programy se Vám pak objeví přímo v seznamu, kde máte i satelitní programy.

Kvalita IPTV vysílání je různá a záleží na poskytovateli služeb, nicméně zdarma žádné zázraky čekat nelze. No a u těch placených služeb je zase si dobře rozmyslet, zda je tato služba oficiální nebe ne. Na tomto místě vás, ale jako vždy musím upozornit, že sledování placené televize bez řádného placení poplatků je trestné.

Spolupráce s vestavěným univerzálním dekodérem a CI/CI+ slotem

Oba přijímače májí k dispozici jednu čtečku univerzálního dekodéru. Pro oživení univerzálního dekodéru je třeba nainstalovat plugin „Mcas“ nebo Xcam3 (tedy oscam), který můžete online nainstalovat z aplikace „Addon Linker“ (tu je třeba nainstalovat nejprve). V této aplikaci to nejprve po vás bude chtít adresu serveru, ze kterého se mají doplňky stahovat.

Zadává se adresa serveru „default“. S pluginem „Mcas“ fungují bez problémů naše dekódovací karty ICE/Irdeto Skylink (na které nebylo aplikováno zvýšeného zabezpečení operátorem Skylink), ICE Irdeto freeSAT nebo karty Irdeto slovenské veřejnoprávní televize RTVS. Bez problémů funguje i karta Conax satelitního operátora Antik Sat.

Programy Antik SAT fungují s verzí firmwaru 1.6.13 zcela bez problémů.


obrázek

▲ Obr č. 21 - Openbox AS4K CI Pro a Formuler S Mini, aplikace MYTV online

Karty M7 Irdeto Skylink nebo karty ICE/Irdeto na které bylo aplikované zvýšené zabezpečení nelze použít v interním dekodéru! Pro takovéto karty operátor Skylink doporučuje používat výhradně satelitní přijímače nebo dekódovací moduly s certifikací Skylink Ready.

CI/CI+ slot pro vložení dekódovacího modulu je k dispozici pouze u modelu Openbox AS4K CI Pro.

Pokud budete chtít vložit dekódovací modul s označením CI+, tedy dnes běžně prodávané moduly Irdeto Skylink Ready nebo modul DIGI Nagra CI+ musíte nejprve u tohoto přijímače nainstalovat plugin „Cat Eye2“ (Kočičí oko 2). Tento plugin najdete v aplikaci „Addon Linker“. Pozor, bez spuštěného tohoto pluginu nebude žádný CI+ modul pracovat, i když je zpětně kompatibilní s CI rozhraním! To je taková zvláštnost Openboxů/Formulerů s Androidem.


obrázek

▲ Obr č. 22 - Openbox AS4K CI Pro a Formuler S Mini, aplikace Google Play obchod

Při každém vložení CI+ dekódovacího modulu musí proběhnout úspěšná autentifikace modulu. Může se stát, že proces není úspěšný a skončí chybovým hlášením. V tomto případě je třeba restartovat přijímač nebo použít jiný CI+ modul.

Z CI+ modulů Irdeto Skylink Ready jsem vyzkoušel dekódovací moduly SMIT Irdeto CI+ a Neotion DUAL Skylink Ready. Oba moduly pracovaly zcela bez potíží. Nahrávky jsou samozřejmě nešifrované. Dále jsem vyzkoušel CI+ modul DIGI Nagra pro satelitní platformu Nová DIGI SK provozovanou společností DIGI Slovakia. Modul dekódoval programy správně.

V přijímači jsem úspěšně vyzkoušel i některé zahraniční CI+ dekódovací moduly, které v CI slotu nepracují. Všechny testované moduly (pro operátory Trikolor TV, MTS TV, Fransat) pracovaly bez problémů.


obrázek

▲ Obr č. 23 - Openbox AS4K CI Pro a Formuler S Mini, YouTube player

Nahrávání, spolupráce s externími zařízeními v síti

Do obou přijímačů nelze vestavět pevný disk. K přijímačům je možné připojit pomocí USB portu flash disk nebo externí pevný disk. K dispozici je jeden rychlý USB 3.0 port a dva USB 2.0 porty (pouze u Openboxu AS4K CI Pro, u Formuleru S Mini je k dispozici jeden USB 2.0 port). Jako ideální se samozřejmě jeví připojení rychlého USB 3.0 flash disku nebo pevného disku.

Formátování je možné přímo z menu přijímače. Je možné zvolit formát FAT32 nebo NTFS. Pro testování jsem zvolil rychlý USB 3.0 flash disk Kingston DTR3.0 G2 s kapacitou 32 GB. Nahrávání i přehrávání záznamů proběhlo zcela bez problémů. Záznamy na disku jsou setříděny podle abecedy, ale lze je setřídit i podle data pořízení nahrávky.

V USB 2.0 portu měl jsem připojený USB hub na 4 porty, zde jsem měl vložené USB přijímače nano-stick pro bezdrátovou klávesnici a bezdrátovou optickou myš. Na zadním panelu přijímače také najdeme slot pro micro SD kartu, která je ideální pro rozšíření paměti přijímače, kam si pak můžete instalovat různé aplikace v Androidu.


obrázek

▲ Obr č. 24 - Openbox AS4K CI Pro a Formuler S Mini, pluginy

To myslím, ale u Openboxu AS4K CI Pro s velkou flash pamětí 16 GB potřebovat nebudete. I flash paměť 8GB u Formuleru S Mini je pro běžné použití dostačující.

Přijímače umožňují nahrávat maximálně tři SD/HD/UHD kódované programy současně a čtvrtý kódovaný program sledovat, omezeni jste jen pouze jednou frekvencí (přijímače jsou jednotunerové). Nahrávání je možné také na vzdálené síťové úložiště (NAS). Pokud máte připojený USB DVB-T2 tuner, tak můžete současně nahrávat z jednoho pozemního multiplexu a z jednoho satelitního transpondéru. Získáváte tak pěkný kombinovaný přijímač.

K dispozici je také funkce timeshift - nahrávání s časovým posunem. Tuto funkci je třeba v menu přijímače nejprve povolit. Vytvořené nahrávky jsou s příponou TS a můžete je kamkoliv přenášet a tam je i přehrávat. Nahrávky obsahují kompletní stream, tedy všechny audio složky, EPG, TXT data a titulky.


obrázek

▲ Obr č. 25 - Openbox AS4K CI Pro a Formuler S Mini, souborový prohlížeč

Převíjení záznamů je možné v rychlostech 2x, 3x, 4x a 5x. K dispozici je i zpomalené převíjení záznamů v rychlostech 1/2x a 1/3x. Také je možné se pohybovat v záznamu po skocích pomocí kurzorových tlačítek doleva a doprava, délku skoku si můžeme ručně nastavit nebo nechat na automatice.

Přijímače podporuje také připojení externího USB 3G modemu a mají funkci DLNA. Oba přijímače lze ovládat také pomocí smartphone s nainstalovanou aplikací „Air Sync Remote-Z“, která umožňuje také streamovat živé televizní vysílání z přijímače do smartphonu.

Oba přijímače májí k dispozici síťové rozhraní ethernet 100 Mbps. WI-Fi adaptér je již ve Formuleru S Mini integrován, u přijímače Openbox AS4K CI Pro musíte připojit externí WI-Fi adaptér, ten je však součástí balení.

K dispozici je také podpora pro bluetooth zařízení csr8510.


obrázek

▲ Obr č. 26 - Openbox AS4K CI Pro a Formuler S Mini, KODI

Závěr

Cílem recenze bylo představení dvou zajímavých satelitních UHD přijímačů kombinovaných s příjmem IPTV/OTT. Openbox AS4K CI Pro je spíše určený pro náročnější zákazníky, kteří budou instalovat velké množství aplikací. Tomu také odpovídá i cena přístroje.

Openbox AS4K CI Pro představuje nejlépe vybavený UHD satelitní přijímač s operačním systémem Android 7.0 Nougat na trhu. Má k dispozici jednu čtečku univerzálního dekodéru a jeden CI/CI+ slot pro vložení dekódovacího modulu. Výkonný hardware je reprezentovaný procesorem Hisilicon a extra velkou pamětí flash o velikosti 16 GB a RAM DDR4 2 GB.

Formuler S Mini je taková odlehčená verze výše uvedeného Openboxu. Přijímač má vestavěný univerzální dekodér, CI/CI+ slot není k dispozici. Procesor je použitý stejný jako u Openboxu, paměť flash je o velikosti 8 GB a RAM DDR4 1 GB. Přijímač je dostatečně rychlý a pohodlně dostačuje pro běžného zákazníka.

Oba přijímače lze používat nejen pro satelitní příjem televizních programů, ale také pro příjem IPTV/OTT služeb (např. Skylink Live, DIGI2GO apod.) a díky Androidu jsou oba přístroje nejen satelitními UHD přijímači, ale i skvělá multimediální centra.


obrázek

▲ Obr č. 27 - Openbox AS4K CI Pro a Formuler S Mini, o systému

S připojeným USB DVB-T2/C tunerem se možnosti obou přijímačů rozšiřují také o příjem digitálního pozemního vysílání.

Za zapůjčení přijímačů děkuji společnosti AB-COM, s.r.o.

Přijímače je možné si zakoupit na e-shopu distributora:

* Openbox AS4K CI Pro (pro zákazníky z ČR)

* Openbox AS4K CI Pro (pro zákazníky z SR)



* Formuler S Mini (pro zákazníky z ČR)

* Formuler s Mini ( pro zákazníky z SR)

Doporučená maloobchodní cena pro Openbox AS4K CI Pro: 4060,- CZK s DPH nebo 155 € s DPH

Doporučená maloobchodní cena pro Formuler S Mini: 2600,- CZK s DPH nebo 99 € s DPH

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články