Quantcast

Octagon SF8008 - první přijímač s Enigma 2 s podporou T2-MI

| Tisk

Kombinovaný linuxový UHD přijímač Octagon SF8008 jsem již na webu parabola.cz představil v podrobné recenzi. Vývojový tým Octagonu, ale přišel s velmi významnou inovací v softwaru a to je příjem programů vysílaných v režimu T2-MI.


obrázek

▲ Obr č. 1 - Octagon SF8008, přední panel (foto výrobce)

Opět mi vyšel vstříc autorizovaný prodejce značky Octagon firma Pluton elektroprodejna, která mi přijímač ochotně znovu zapůjčila.

Octagon SF8008 dokáže přijímat programy v režimu multistream (MIS), ale zhruba od dubna tohoto roku je k dispozici i příjem programů v režimu MIS, kde je navíc ještě aplikovaná technologie T2-MI. Je možný také příjem programů v čistém režimu T2-MI, bez použití MIS.


obrázek

▲ Obr č. 2 - Octagon SF8008, zadní panel (foto výrobce)

Typickým příkladem vysílání v režimu MIS s použitím T2-MI je příjem dvou transpondérů z družice Astra 4A na pozici 4,8° východně, které používá ukrajinský operátor ZeonBud. Zde se šíří ukrajinské kanály pro potřeby pozemních vysílačů v DVB-T2 na Ukrajině.

Jedná se o transpondéry 12,188 GHz, pol. H a 12,341 GHz, pol. H. Oba používají MIS a navíc i T2-MI. Výjimkou je jeden stream na transpondéru 12341, kde se používá čistý MIS a naladí ho tak všechny přijímače s podporou MIS. Ostatní streamy z těchto transpondérů jsou šířené v režimu MIS v kombinaci s T2-MI.


obrázek

▲ Obr č. 3 - Octagon SF8008, boční pohled (foto výrobce)

Pro příjem programů v režimu T2-MI je třeba zadat PLP ID a T2-MI PID (ten je běžně 4096 a je již standardně vyplněn v menu přijímače). Všechny programy z těchto dvou transpondérů dokázal přijímač bez problémů naladit.

Pro účely testování jsem používal poslední image od týmu Open ATV 6.2 (ovladače z 26.7.2019). Octagon SF8008 se tak stává prvním přijímačem s operačním systémem Enigma 2, který umožňuje jednoduše přijímat programy vysílané v T2-MI.


obrázek

▲ Obr č. 4 - Octagon SF8008, dálkové ovládání (foto výrobce)

To doposud neumožňoval žádný satelitní přijímač s Enigmou 2. T2-MI se používá také v C pásmu zejména ruskými satelitními operátory RTRS a RTRN. Rusové ale nevysílají v režimu MIS, zde je uplatněna pouze čistá technologie T2-MI.

Pomocí poměrně složitého postupu (instalace pluginu astra-sm) bylo doposud možné toto vysílání přijímat na mnoha linuxových přijímačích s Enigmou 2, zde totiž nezávisí na typu demodulátoru jako při příjmu programů v režimu MIS v kombinaci s T2-MI. Výsledkem jsou ale u těchto přijímačů různá omezení, např. z programů vysílaných v T2-MI nelze nahrávat apod.


obrázek

▲ Obr č. 5 - Octagon SF8008, Hledání signálu

V případě Octagonu SF8008 žádná omezení nejsou, ladění je velmi jednoduché a zvládne ho kdokoliv. Stačí mít jen při ruce parametry vysílání. Snad jen připomenu, že existují přijímače např. Octagon SX88+, který má vlastní software a dokáže přijímat jak MIS, tak i T2-MI.

Co se týká vysílání v C pásmu, tak T2-MI se používá na u nás dostupných pozicích 40°E, 53°E a 90°E pro distribuční linky pro pozemní vysílače v DVB-T2 na území Ruské federace. K dispozici mám příjem ze satelitu Express-AM7 na pozici 40° východně. Zde je k dispozici distribuční trasa pro oba ruské pozemní multiplexy, kde se šíří celkem 20 ruských programů, v každém multiplexu je 10 programů.


obrázek

▲ Obr č. 6 - Octagon SF8008, Ruční ladění transpondéru

Všechny programy se vysílají volně ( FTA) kromě dvou programů ruské státní televize Perviyj kanal a Telekanal Rossiya 1, které jsou zakódovány systémem GoSTCrypt (nikoliv Rosscrypt jak je často mylně v přehledech uváděno, ten se používal u distribučních linek pro analogové pozemní vysílače v Ruské federaci).

První ruský multiplex obsahuje programy Perviyj kanal, Telekanal Rossiya 1, Match!, NTV, 5 kanal, Rossiya Kultura, Karusel, OTR, TV Centr a Rossiya 24. Druhý ruský multiplex obsahuje programy REN TV, Spas, STS, Domashnij Telekanal, TV3 Russia, Pyatnica!, Telekanal Zvezda, Mir, TNT a Muz TV. Všechny programy se vysílají v SD kvalitě v rozlišení 720x576i.

Oba dva multiplexy jsou zde šířené v tzv. moskevské verzi, tedy s časovým posuvem +0 hod vůči moskevskému času. Na tomto satelitu jsou ještě v režimu T2-MI šířené lokální verze Telekanalu Rossiya 1 a Rossiya 24 pro různé oblasti v Ruské federaci. Zde se občas můžete setkat s tím, že Telekanal Rossiya 1 není dočasně kódovaný (program se liší od federálního okruhu reklamními bloky a některými pořady).


obrázek

▲ Obr č. 7 - Octagon SF8008, Blindscan

Najdete zde i pár posledních distribučních linek, které nepoužívají T2-MI a které sloužily pro analogové pozemní vysílače v Ruské federaci, ty čeká odpojení. Telekanal Rossiya 1 se zde kódoval systémem BISS a Perviyj kanal systémem Rosscrypt.

Nutno upozornit, že naladit všechny lokální verze Telekanalu Rossiya 1 a Rossiya 24 není standardně možné, protože se používají stejné parametry transpondérů NIT, TID a ONID, takže se transpondéry přepisují. To je vlastnost (bug) Enigmy 2 jako takové.


obrázek

▲ Obr č. 8 - Octagon SF8008, výsledek Blindscanu na družici Express AM6 (53°E), C pásmo

Ale i to lze poměrně jednoduše vyřešit, stačí k tomu editor Dreamset v PC, kde si po naladění každého lokálního multiplexu s Rossiya 1 a Rossiya 24 stáhnete setting do PC a v editoru upravíte např. parametr NID na svoji vymyšlenou hodnotu a pošlete setting zpět do přijímače a můžete ladit další lokální multiplex. Takovýto postup je třeba neustále opakovat, až naladíte všechny lokální verze, o které máte zájem.

Na pozici 53° východně na satelitu Express-AM6 se nachází také ruské distribuční linky prvního a druhého multiplexu v C pásmu. Zde najdete kromě verze +0 hod, také verze +2 hod vůči Moskvě. Také zde se šíří lokální verze Telekanalu Rossiya 1 a Rossiya 24 pro další oblasti na území Ruské federace.


obrázek

▲ Obr č. 9 - Octagon SF8008, seznam programů na družici Express AM6 (53°E), C pásmo

Vývojový tým Octagonu přišel také s mnoha opravami bugů z předchozích softwarů. Bylo opraveno převíjení záznamů na HDD tam i zpět. Současně lze nahrávat dva kódované programy, tady by mohli jistě ještě přidat. Byla opravena hodnota v dB, která ukazuje kvalitu signálu, takže teď už to ukazuje správná čísla. Dokonce ukazuje i chybovost BER, kde s procesory Broadcom je vždy jen hodnota 0.

Dva UHD programy v režimu PIP (obraz v obraze), ale stále úplně plynule nejdou, je otázkou, zda to daný hardware, i když je velmi výkonný, zvládne.


obrázek

▲ Obr č. 10 - Octagon SF8008, Telekanal Zvezda - T2-MI distribuce na družici Express AM6 (53°E)

Připomeňme, že srdcem přijímače je čtyřjádrový 64 bitový procesor Hisilicon Hi3798MV200 od firmy Huawei. Taktovací frekvence procesoru je 1,6 GHz s výkonem 15000 DMIPS. Ohromná paměť Flash 8 GB (eMMC) a RAM 1 GB (DDR4).

Tento UHD přijímač umožňuje příjem satelitního vysílání v normách DVB-S, S2 a S2X a pozemního digitálního a kabelového vysílání v normách DVB-T, DVB-T2 a DVB-C. Přijímač se stal mezi zákazníky velmi oblíbený pro svoji spolehlivost, podporu ze strany výrobce, perfektní obraz a v neposlední řadě pro výborný poměr cena/výkon.

Jako jeden z mála linuxových přijímačů s Enigmou 2 nabízí multimediální prostředí KODI s originálním přehrávačem. K dispozici je však zatím verze 17.6.


obrázek

▲ Obr č. 11 - Octagon SF8008, Telekanal Rossia 1 - dočasný FTA kanál, lokální T2-MI distribuce pro Kalmyckou republiku na družici Express AM7 (40°E)

Co se týká zálohování celého image v Open ATV 6.2, funguje výborně, ale pouze za předpokladu, že není nainstalováno prostředí KODI. Tento bug by měl výrobce opravit. Pokud KODI je nainstalováno, systém sice zálohu udělá, vše se tváří tak jak má, ale z této zálohy přijímač nejde obnovit.

Vývojový tým Octagonu přichází s další pěknou funkcí a tou je blindcan, tedy hledání programů naslepo. Musím říci, že blindscan se opravdu povedl. Je rychlý a výsledky jsou velmi uspokojivé. Zatím neumí vyhledávat kanály s T2-MI, transpondéry kde se používá T2-MI ale najde. Bug je nahlášen výrobci, protože s dřívějšími ovladači tento problém blindscan neměl.


obrázek

▲ Obr č. 12 - Octagon SF8008, info obrazovka o konci analogového vysílání v Ruské federaci

V recenzi tohoto přijímače jsem si stěžoval na velmi úzký úhel používání dálkového ovladače. Buď to byla pouze kusová záležitost, nebo došlo v tomto směru k opravě softwaru, ale nyní jsem byl velmi spokojený. Velkou výhodou je jiný IR kód, než mají ostatní přijímače značky Octagon nebo Formuler.

Závěr

Vývojový tým Octagonu přinesl podstatná vylepšení kombinovaného UHD přijímače Octagon SF8008. Přijímač umožňuje příjem satelitních programů vysílaných v režimu multistream (MIS) a nově také v T2-MI.


obrázek

▲ Obr č. 13 - Octagon SF8008, informace o systému

U tohoto přijímače je velmi příznivý poměr výkon/cena. Přijímač je postaven na moderním silném hardware s procesorem Hisilicon. K dispozici je multimediální prostředí KODI s originálním přehrávačem, HbbTV, Stalker apod.



Prodejce těchto přijímačů firma Pluton elektroprodejna nabízí tento přijímač svým obchodním partnerům i koncovým zákazníkům buď přímo v jejich kamenné prodejně nebo prostřednictvím e-shopu zde:

* Octagon SF8008 (1xDVB-S2X, 1xDVB-T2)

Maloobchodní cena: 3050,- Kč (doprava zdarma!)

Firma Pluton elektroprodejna dodává linuxové přijímače také na základě přání zákazníka v jejich standardní úpravě CZ EDITION, kde v přijímači je již nainstalován alternativní image s řadou užitečných pluginů a podporou dekódovacích karet ICE freeSAT a karet Conax Antik Sat nebo dle individuálních požadavků tzv.na míru.
Samozřejmostí u tohoto prodejce je také poprodejní zákaznická softwarová a technická podpora.

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články