Quantcast

Dreambox One - brutální výkon 53 360 DMIPS

| Tisk

Už se sice objevily první image od DreamElite a NewEnigma2, ale teprve nyní byly uvolněny potřebné soubory pro originální image a to zejména Gemini panel 4 pro OE 2.6, takže následující řádky jsou o tom jak to funguje s tímto zajímavým přijímačem. Poprvé se totiž Dream property pustila na tenký led světa Androidu, svůj nový box vybavila nejnovějším 6 jádrovým procesorem ARM aarch64 S922X. Tento procesor disponuje sílou 53 360 DMIPS (na porovnání VU+Ultimo 4K - 20 000 DMIPS). tzn. Dreambox One je jednoznačně leaderem mezi nejrychlejšími satelitními přijímači.


obrázek


obrázek

foto výrobce

Základní popis Dreambox One Ultra HD:
* Amlogic S922X
* 6-jádrový procesor
* 53 K DMIPS
* MALI-G52 GPU
* 2 GB paměti RAM DDR4
* 16 GB Flash
* HDR 10
* HLG
* 2,4 GHz / 5,0 GHz MIMO WLAN (Multiple-User Multiple-Input Multiple-Output)
* Bluetooth 5.0
* 1 x USB 3.0, 1 x USB 2.0
* 1 x Mini-USB (servisní port)
* HDMI 2.0
* Gigabitová LAN
* 4K UHD
* MPEG2
* Video výstup do 2160p
* HEVC H.265 & H.264
* Čtečka karet Smartcard
* Čtečka karet SD
* S / PDIF
* Webové rozhraní

Dreambox ONE Ultra-HD otevírá zcela pro Dream property novou kapitolu v oblasti digitální domácí zábavy, nový čipset Amlogic umožňuje integraci operačního systému Google Android a výkonná technologie je skrytá za minimalistickým futuristickým designem kompaktního Dreambox ONE. Čipová sada Amlogic S922X s 53 360 DMIPS se skládá ze čtyřjádrového procesoru ARM Cortex-A73 a dvojitého jádra ARM Cortex-A53. Dreambox ONE je navíc vybaven 2 GB paměti RAM a 16 GB pamětí flash. Tento výkonný základ umožňuje spouštění široce používaných operačních systémů, jako je Android 9.0, spolu s Enigma OE 2.6. Prozatím však dualboot není funkční, Android je nyní funkční pouze z SD karty. Rovněž se objevil první Coreelec pro tento box, zde se využívá již běžící projekt pro Odroid N2

Integrované HDR formáty HLG a HDR10 poskytují brilantní obraz s vysokým rozlišením v UHD. Dreambox ONE lze snadno propojit do sítě s jinými zařízeními přes LAN, WLAN a Bluetooth. Analogicky s novým designem Dreambox ONE byl také nově přepracován infračervený dálkový ovladač a kromě toho bude v nejbližší době k dispozici nově vyvinutý dálkový ovladač s Bluetooth a hlasovým ovládáním, který vám umožní ovládat Dreambox ONE touto metodou. Bluetooth v přístroji však prozatím také není funkční, drivery nejsou zatím obsaženy v image, funkčnost je možná pouze s Bluetooth USB stickem. Bluetooth v boxu a DO s bluetooth mě velmi chybí, přístroj nelze totiž doma schovat, třeba za TV nebo do skříňky. A USB sticky, ať wifi nebo bluetooth nemám už z principu rád. Koupíte si designovou krabičku a k němu připojíte tu USB hrůzu - strašné.

Tuner:

DVB-S2X Twin Sat SiLabs Tuner
Řízení:
DiSEqC 1,0, 1,1, 1,2, USALS
unicable
Základy:
Automatické a ruční vyhledávání kanálů
Teletext
EPG
HbbTV
Podporuje IPTV
Herní funkce
rozšiřitelný o bezplatné pluginy
Další vybavení:
včetně IR dálkového ovládání
Rozměry:
173 x 96 x 35 (ŠxVxH)

Pokud se podíváme na výrobek a jeho popis vidíme, že přístroj má vše, co potřebujeme GB LAN: čtečku přístupových karet, čtečku SD karet, USB 3.0, SPDIF - optický výstup, přístroj nemá aktivní chlazení, ale funkci pasivního chladiče plní kovový horní kryt přístroje, rozměry přístroje jsou miniaturní 173x96x35 a je na spodní straně vybaven montážními otvory pro umístění na zdi a je dodáván s držákem pro používání ve svislé poloze. Pokud bude přístroj doplněn o ovladače, nic ovládání přes bluetooth nebude bránit.


obrázek

V současnosti to vypadá tak, že někteří výrobci nás předem zásobují zkreslujícími technickými údaji, avšak při uvedení do provozu je skutečnost podstatně jiná. U Dreambox One je to především chybějící dualboot Android Oreo a Enigma 2 a bluetooth jak v přístroji tak v dálkovém ovladači. Ale i tak se můžeme seznámit s funkcí Enigmy 2 ve zbrusu novém operačním systému OE 2.6.
Nahrávání nové image se děje standardně přes webové rozhraní - máme možnost originál image, oozoon, newenigma2 a dreamelite. Vyzkoušel jsem všechny, neoficiální jsou všechny na bázi Dreambox originál a liší se pouze maličkostmi. To už je taková nostalgie u Dreamboxu originál image s Gemini panelem, protože s Dreamboxy jsme začínali již v roce 2012 zde. Situace s Dreambox One je srovnatelná s DM7000, i ten v počátku více nefungoval než fungoval. Dreambox One je nový box s Amlogic procesorem, také první svého druhu u Dream Property.


obrázek


obrázek


Po naflashování, proběhne klasický průvodce wizard nastavením dreamboxu a poté ještě aktualizujeme image.


obrázek

Protože máme originál image, potřebujeme do něj dostat podpůrný software v našem případě Gemini Panel 4. Popis instalace najdeme na Wiki. Je to jednoduché připojíme se k přístroji přes telnet nebo ssh a zadáme příkaz:

wget -O /tmp/geminilocale_all.deb http://download.blue-panel.com/krogoth/gemini4-unstable/geminilocale.php && dpkg -i /tmp/geminilocale_all.deb


obrázek

SoftCam získáme instalací OneStep feedu


obrázek


obrázek

Čtečka je /dev/sci0


obrázek

Ještě před tím samozřejmě musíme vyhledat programy, u Dreamboxu One není zatím dostupný plugin fastscan, takže použijeme DreamboxEdit a náš vytvořený setting do přístroje nahrajeme.


obrázek

Pokud nahrajete setting do přijímače, nebudete mít dostupné bouquets pod modrým tlačítkem, je potřeba toto povolit.
Menu-nastavení - Nastavení systému - Prostředí, nahrávání


obrázek

Do přístroje jsem nainstaloval skin Zombi Shadow-FHD speciálně vytvořený pro OE 2.6.


obrázek


obrázek

Skin je přehledný, ovládání intuitivní, zabezpečuje rychlý pohyb v menu, čeština bezproblémová.

HbbTV - bezproblémové používání, stačí stisk 2 x červeného tlačítka na dálkovém ovladači, nečekejte na nějaké točení koleček, HbbTV je opravdu velmi rychlé.


obrázek


obrázek


obrázek


obrázek

Webinterface - u DM One lze používat webinterface se stejnými funkcemi jako u ostatních přístrojů s Enigmou 2 OE 2.5, ovšem pozor pokud si chcete vytvářet screenshoty, tak občas to nefunguje, zejména u 4K HEVC.


obrázek


obrázek

EPG - neinstaloval jsem žádný speciální plugin, vystačil jsem si s tím co přístroj zobrazoval.
EPG je možné využívat i pro funkci časovače.


obrázek


obrázek


obrázek


obrázek


obrázek

Údaje pro EPG je možné využívat i z Gemini Panelu


obrázek

Web prohlížeč - integrován, je potřeba si zvyknout na ovládání, ale funguje.


obrázek


obrázek

Pro přehrávání médií - media center - video, hudba, obrázky.


obrázek


obrázek


obrázek


obrázek

Testovací soubory jellyfish 200 a 400 mbps přístroj přehrál bez jakéhokoliv problému.


obrázek

Kodi Mediacenter verze 19.0 Alpha 1
Vše funkční včetně iVysílání, iPrima, Nova, StreamCinema a mnoho jiných, instalace Kodi je velmi podrobně popsána na foru IHADu, neboť standardně ve feedu Kodi nebyla.

Po zveřejnění Gemini image + GP4, lze již KODI stáhnout přímo z menu přístroje.


obrázek


obrázek


obrázek


obrázek


obrázek


obrázek

Pokud chcete používat Skylink Live je potřeba počkat na podporu Arm64 u Widevine CDM


obrázek


obrázek

Přístroj nemá s přehráváním standartních formátů i 4K HEVC žádný viditelný problém. Pro lepší ovladatelnost v Kodi používám klávesnici Rii, klávesnice se dá samozřejmě používat i v E2.


obrázek

Závěr

Myslím si, že pro první seznámení s boxem i takový to krátký popis postačí, ono jakmile bude dostupný s kombinovaným tunerem, funkčním dualbootem s Android Oreo včetně Netflix, Alexa a bluetooth v boxu, včetně nového dálkového ovladače s Bluetooth, stoupne jeho užitná hodnota a změní se jeho některé technické vlastnosti.



U Dream property by si však měli pospíšit, protože boxy s S922X i když bez DVB jsou stále více dostupné.

Momentálně je přístroj téměř bezproblémový pro používání s Enigmou 2, sám jsem ho zkoušel asi měsíc, rychlost přístroje je občas udivující, zejména při rebootu. S přístupovými kartami, kromě těch které funkcionalitu přímo vylučují funguje bez problému. Musím ještě jednou zmínit rychlost HbbTV (Vu+ přístroje mám rád, ale v tomto skutečně nestíhají). Nový dálkový ovladač RC 20, pro něj mám pouze jedno slovo a to skvělý.

A bez podpory na fórech by to také nešlo, Dreambox One byl zařazen ihned po uvedeni na trh na všechna související fóra k podpoře.

Dreambox One je ten správný box pro Enigma2 nadšence a můžete jej zakoupit i našem e-shopu zde.

Ing. Miroslav Pavelka
olmiSat s.r.o.





Reklama




Vybrané články