Quantcast

Zgemma H9 Combo - šikovný UHD přijímač s podporou DVB-S2X a multistreamů

| Tisk

V dnešní recenzi si představíme další linuxový UHD přijímač a to Zgemma H9 Combo, jehož výrobcem je firma Air Digital Technology. Na webu parabola.cz jsem již představil model Zgemma H7S. Výrobce je velmi aktivní a nabízí řadu dalších modelů.

Oficiálním dovozcem přijímačů značky Zgemma je firma Sapro, s.r.o. z Třince.


obrázek

▲ Obr č. 1 - Zgemma H9 Combo, přední pohled (foto: dovozce)

Přijímač mě ochotně zapůjčila firma Pluton elektroprodejna z Třebíče, která je autorizovaným prodejcem výrobků značky Zgemma.

Zgemma H9 Combo umožňuje příjem satelitního vysílání nejen v běžně používané normě DVB-S2, ale také i v nové normě DVB-S2X. Použitý demodulátor umožňuje také příjem programů vysílaných v režimu multistream. Protože se jedná o combo přijímač, tak je k dispozici i příjem pozemního a kabelového digitálního vysílání.


obrázek

▲ Obr č. 2 - Zgemma H9 Combo, zadní pohled (foto: dovozce)

Přijímač má napevno osazen jeden satelitní DVB-S2X tuner a jeden hybridní tuner umožňují příjem v normách DVB-C a DVB-T/T2. Srdcem přijímače je výkonný čtyřjádrový procesor Hisilicon Hi3798MV200 (ARM Cortex A53) od firmy Huawei s výkonem 15000 DMIPS. Přijímač obsahuje ohromnou paměť Flash 8 GB (eMMC) a RAM 1 GB.

Přijímač umožňuje příjem SD, HD a UHD programů v kompresích MPEG-2, MPEG-4/H.264, HEVC/H.265 a pracuje ve video rozlišení až 2160p (tzv. 4K).


obrázek

▲ Obr č. 3 - Zgemma H9 Combo, balení přijímače (foto: dovozce)

Zgemma H9 Combo má k dispozici jednu čtečku vestavěného univerzálního dekodéru a jeden CI slot pro vložení dekódovacího modulu. Přijímač umožňuje nahrávání na vestavěný pevný disk (není součástí dodávky), flash disk, micro SD kartu nebo na vzdálené datové úložiště (NAS).

V přijímači je zabudovaný WI-FI modul 300 Mbit/s. K dispozici je také funkce transcoding.

Přístroj má podporu pro hybridní televizní vysílání HbbTV a je k dispozici také funkci HDMI CEC (současné ovládání přijímače a TV). Přístroj umožňuje přehrávání široké škály multimediálních AV souborů včetně videí s vysokým datovým tokem. Navíc je možné nainstalovat multimediální prostředí KODI, který nepoužívá přehrávač z Enigmy 2, ale HI-player.

Přijímač je napájen externím napájecím adaptérem 12V/3A.


obrázek

▲ Obr č. 4 - Zgemma H9 Combo, pohled pod kapotu

Popis přijímače

Přijímač je vyráběn v černém provedení s rozměry 210 x 140 x 40 mm (Š x H x V). Na předním panelu se nachází čtyřmístný displej, stavová dvoubarevná LED dioda a pod odklopným víčkem čtečka vestavěného univerzálního dekodéru a jeden USB 2.0 port.

Na zadním panelu nacházíme jeden F konektor (vstup satelitního tuneru), dále jeden IEC konektor (vstup hybridního tuneru), digitální optický audio výstup S/PDIF, jeden USB 2.0 port, tlačítkový vypínač, slot pro micro SD kartu, dva konektory pro připojení WI-FI antén a konektor pro připojení externího napájecího adaptéru.

Dále je zde ještě tlačítko reset, jeden CI slot pro vložení dekódovacího modulu, HDMI 2.0a konektor pro připojení k vaší LCD nebo Plazma TV a síťové rozhraní Ethernet 100 Mbps.

Součástí balení je také průvodce nastavením přijímače, HDMI kabel, napájecí adaptér 12V/3A, dvě WI-Fi antény, šroubky pro připevnění pevného disku k přijímači a napájecí a datový SATA kabel pro připojení HDD.


obrázek

▲ Obr č. 5 - Zgemma H9 Combo, info lišta

Příjem programů a chování přijímače

Do přijímače jsem nahrál poslední alternativní image Open ATV 6.2. Pro tento přijímač je k dispozici podpora vývojových týmu Open ATV, Open PLi, Open Droid, Open Spa, HD Freaks a Egami.

Přijímač umožňuje uložit do paměti neomezené množství televizních a radiových programů. Vyhledávání kanálů je rychlé a i přepínání mezi programy je velmi svižné a to do 2 sec a to i při použití dekódovacího modulu!

Nejprve se podíváme na satelitní část přístroje. Vestavěný tuner typ Si2166D dokázal naladit programy v plném rozsahu symbolových rychlostí SR 1-45 Msym/s a to v obou normách DVB-S i DVB-S2 (QPSK/8PSK).

Citlivost/selektivita použitého satelitního tuneru byla excelentní. Něco takového jsem dlouho neviděl. Porovnávání s referenčním přijímačem Dreambox DM8000 proběhlo na transpondérech britské BBC na družici Astra 2 na pozici 28,2° východně a také na slabých transpondérech na družici Badr 6 a 7 (26° východně) ve svazku MENA.


obrázek

▲ Obr č. 6 - Zgemma H9 Combo, informace o programu

Tento tuner byl v porovnání s Dreamboxem DM8000 jednoznačným vítězem.

Kvalitu signálu S/N lze zobrazit také v decibelech, zde přijímač ukazoval nižší hodnoty, než jsou skutečné. Vyhledávání programů s velmi vysokými přenosovými rychlostmi SR nečinilo tuneru žádné potíže. Typickým příkladem jsou multiplexy ruské placené televize MTS na družici ABS 2A na pozici 74,7° východně, kde se používá SR 45 Msym/s.

Také ladění programů s nízkými symbolovými rychlostmi proběhlo zcela potíží, co jsem přijímači zadal, to také naladil. Tradičně jsem vyzkoušel i příjem v C pásmu, opět bez problémů. Přijímač umožňuje naladit i programy vysílané v nové normě DVB-S2X.

DVB-S2X se zatím používá zejména pro přenosové kanály. Je zde však jeden transpondér s pravidelným vysíláním a to na družici Eutelsat 33E na pozici 33° východně. Zde se vysílá multiplex složený z nekódovaných HD francouzských kanálů TF1, TFX a TMC, které jsou na jiných družicích kódované.


obrázek

▲ Obr č. 7 - Zgemma H9 Combo, přehled programů

V normě DVB-S2X se používají jiné hodnoty FEC, než na které jsme byli doposud zvyklý z normy DVB-S2.

Tyto nové hodnoty FEC však v menu Open ATV nenaleznete, nejsou třeba, přijímač pracuje v režimu automatického vyhledávání FEC, takže si s tím žádné starosti dělat nemusíte. Rovněž norma DVB-S2X je „schovaná“ v menu pod položkou DVB-S2.

Hybridní tuner typ Si2168 naladil všechny pozemní digitální multiplexy v normách DVB-T a v DVB-T2 dostupné v mé lokalitě příjmu. Citlivost hybridního tuneru byla standardní. Naladil jsem také přechodové multiplexy v DVB-T2 a to multiplex č.11 a č.12, které provozuje společnost ČRa a přechodový multiplex č.13, který provozuje společnost Digital Broadcasting s.r.o.


obrázek

▲ Obr č. 8 - Zgemma H9 Combo, single EPG

Přijímač také naladil rakouský multiplex A v DVB-T2. Zgemma má velmi slušný obrazový výstup. Výrobce již úplně upustil od analogového AV výstupu.

Dálkové ovládání je docela povedené, tlačítka jsou velká gumová, směrovost dálkového ovládání je docela úzká, ale zase to není až tak zlé a není třeba úplně přesně mířit na přijímač.

Zvuková stopa se ukládá na danou předvolbu a samozřejmě lze uložit levý nebo pravý audio kanál. Přijímač má i vestavěný OSD teletext. České a slovenské znaky se zobrazují v pořádku.


obrázek

▲ Obr č. 9 - Zgemma H9 Combo, multi EPG

Zálohování image celého přijímače pracuje v Open ATV bez potíží. Ve verzi Open ATV 6.2 však na konci zálohování vyskočí chyba, ta však nemá na nic vliv. Výsledkem je záloha v podobě jednoho jediného zip souboru, to je novinka Open ATV 6.2 někdy z května tohoto roku, kdy tento tým přepracoval „kde co“ a způsobil tak mnohým uživatelům docela zmatek.

Obnova přijímače ze zálohy se může provádět, jak z menu přijímače, tak i z tzv. bootovacího menu do kterého se můžete dostat po startu přijímače. Do přijímače je však nutné nahrát poslední verzi bootloaderu!


obrázek

▲ Obr č. 10 - Zgemma H9 Combo, konfigurace tuneru

Přijímač podporuje tzv. multiboot a umožňuje nainstalovat do paměti až čtyři image. Nicméně pokud používáte jeden image, tak máte místa opravu více než dost a můžete instalovat pluginů kolik jen chcete. Po instalaci největších pluginů HbbTV a KODI jsem měl zbylé místo cca 4,4 GB!

Funkčnost HbbTV jsem otestoval na mé oblíbené aplikaci iVysílání, které je teď nově přepracované v HbbTV České televize, všechno pracovalo bezvadně. Dále jsem si nainstaloval přehrávač videí Youtube, zde však je zatím softwarová chyba, protože u většiny klipů nebyl k dispozici zvuk.


obrázek

▲ Obr č. 11 - Zgemma H9 Combo, hledání signálu

Webový prohlížeč není k dispozici, zato zde naleznete funkci transcoding, kterou obsahují jen opravdu výkonné přijímače v úplně jiné cenové kategorii. Jak live streamování, tak i transkódované streamování pracovalo v pořádku.

Přijímač umožňuje díky novému procesoru Hisilicon transkódovat dokonce i UHD programy, ale zde se občas v obraze objeví chybka (s dosavadními procesory Broadcom je transkodování UHD programů zatím nemožné).

Transkódování je omezeno pouze na video rozlišení 480p, 576p a 720p, lze přepnout mezi kodekem MPEG-4 a HEVC, funkční byla však pouze volba MPEG-4.


obrázek

▲ Obr č. 12 - Zgemma H9 Combo, plugin FastScan

K dispozici je také funkce PIP (obraz v obraze). Přijímač umožňuje tuto funkci s libovanými programy bez ohledu na to, v jaké kvalitě jsou vysílány, tedy dokonce i dva UHD programy. To je u klasických linuxových přijímačů s dosavadními procesory Broadcom nemožné.

Přístroj umí zobrazit fotografie ve formátu JPEG nebo BMP a přehrát hudbu ve formátu MP3 nebo WAV. Přijímač přehraje AV soubory typů avi, mov, mkv, m2ts, ts, mpeg-4 a flv. Není možné přehrát soubory DivX a WMV. Zatím nelze přehrát ani DTS audio stopu.

Protože přijímač podporuje kodek HEVC/H.265, tak lze přehrát videa s tímto kodekem do rozlišení 2160p. Vyzkoušel jsem řadu testovacích videí v HEVC s různým video rozlišením, všechny videa přijímač přehrál.


obrázek

▲ Obr č. 13 - Zgemma H9 Combo, transcoding - nastavení

Použitý procesor dovoluje přehrávat videa s opravdu extrémně vysokým datovým tokem. Pozitivně jsem vyzkoušel testovací MKV soubory jako např. „jellyfish-400-mbps-4k-uhd-hevc-10bit.mkv“ Tak to už je docela slušná palba.

Samozřejmě záleží na jakém video a audio kodeku je soubor vytvořen. Tedy ne všechny soubory přehrajete úspěšně.

Zpracování AAC audio stop bylo bez potíží. Audio HE-AAC bylo bez problémů (zkoušeno na některých rádio kanálech Českého rozhlasu). Také audio Dolby Digital+ (E-AC3) zvládnul přijímač bez potíží zpracovat (testováno na polském hudebním programu „4Fun Gold Hits“ na družici Hot Bird, kde se na tomto programu používá druhá audio stopa právě v Dolby Digital+).

Elektronický programový průvodce je v Enigmě 2 výborný, tady se stále opakuji. Informační lišta obsahuje informace o běžícím a následném pořadu. Podrobné informace o pořadu nejsou nijak oříznuty. Vše je otázku skinu, který se rozhodnete používat.

České a slovenské znaky se na programech Skylink a freeSAT zobrazovaly v pořádku. Pouze je třeba mít aktuální soubor „encoding.conf“, který musí být doplněn o nové transpondéry. Azbuka na kanálech paketů NTV plus, Trikolor TV a MTS se zobrazovala korektně.


obrázek

▲ Obr č. 14 - Zgemma H9 Combo, prohlížeč pluginů

Přijímač umí zobrazit EPG na několik dní dopředu, pokud je provider vysílá. Načítání informací je bleskové, EPG data se ukládají automaticky do flash paměti přijímače.

Jas displeje lze regulovat. Škoda jen, že LAN je použita pouze s rychlostí 100 Mbit/s. Vestavěná WI-Fi 300 Mbps pracuje zcela bez problémů.

Lze nainstalovat také plugin pro zprovoznění funkce FastScan pro rychlé vyhledávání programů satelitního operátora Skylink. V pluginech je k dispozici online k instalaci také multimediální prostředí KODI 17.6, které pracovalo bez problémů. KODI má u tohoto přijímače tu výhodu, že oproti většině linuxových přijímačů nepoužívá přehrávač z Enigmy 2, ale HI-player.

Doba startu přijímače (bootování) je cca 26 sekund. Na editaci programů v PC lze použít program Dreamset nebo DremboxEdit. Pro komunikaci přes FTP s linuxovými přijímači lze použít libovolného FTP klienta.


obrázek

▲ Obr č. 15 - Zgemma H9 Combo, HbbTV ČT - aplikace iVysílání

Ventilačních otvorů je po všech stranách přijímače dostatek. Zahřívání přijímače je minimální. Napájení přijímače je externí pomocí dodaného napájecího adaptéru 12V/3A.

Příjem multistreamů (MIS)

Tento přijímač umožňuje příjem programů v režimu multistream (MIS). Programy v režimu MIS jsou aktuálně k dispozici na satelitních pozicích 39°E, 33°E, 21,5°E, 9°E, 4,8°E, 5°W a 30°W. MIS využívají satelitní operátoři, jako distribuční linky pro kabelové rozvody nebo pro pozemní vysílače.

Myslím, že na toto téma jsem napsal již na webu parabola.cz hodně, platí vše, co bylo napsáno v recenzích u přijímačů, které MIS podporují. Přijímač nemá podporu vysílací technologie T2-MI.

Použitý demodulátor nedokáže zpracovat MIS na družici Hispasat na TP 11496 H, kde se vysílá nestandardní multiplex složených ze španělských programů (výsledkem je obraz, který se neustále seká). Druhý TP 11490 V, který se na Hispasatu využívá pro šíření MIS je již zpracován přijímačem korektně. Obdobně se chová většina linuxových přijímačů s podporou MIS.


obrázek

▲ Obr č. 16 - Zgemma H9 Combo, KODI

Spolupráce s vestavěným pevným diskem

Pevný disk není výrobcem zabudován v přijímači. Vestavění pevného disku je tedy na uživateli nebo na samotném prodejci. Do přijímače lze vestavět pevný disk o velikosti 2,5“. Příslušné šroubky a propojovací datový a napájecí kabel jsou součástí balení přijímače.

Pro účely testování jsem zvolil SATA SSD pevný disk Kingston Hyper-X s kapacitou 240 GB. Spolupráce s diskem byla zcela bez problémů. Nahrávání i přehrávání SD, HD i UHD programů bylo také v pořádku.

Samozřejmostí je nahrávání na externí zařízení připojené na USB port nebo na síťové úložiště NAS. K dispozici jsou dva USB 2.0 porty a také jedna čtečka pro micro SD kartu.

Podporovány jsou formáty EXT4, EXT3, EXT2, NTFS a FAT32. Celkový počet současně nahrávaných programů závisí na celkovém datovém toku nahrávaných programů a na vlastnostech HW daného přijímače.

Přijímač umožňuje současně nahrávat maximálně 14 programů z obou tunerů. Omezení je u kódovaných programů, kde můžeme v tomto případě nahrávat až 5 kódovaných programů současně z jednoho transpondéru.


obrázek

▲ Obr č. 17 - Zgemma H9 Combo, záznamy na HDD

Samozřejmě přijímač umí interně sdílet dekódovací kartu, takže si nemusíte dělat starosti se současným záznamem více kódovaných programů. Všechny nahrávky máte vždy dekódované.

Převíjení záznamů na pevném disku tam a zpět je v rychlostech 2x, 4x, 8x, 16x, 32x a 64x a 128x. Zpomalené přehrávání je v rychlostech 1/2x, 1/4x a 1/8x. Tyto rychlosti lze změnit přes menu. Navíc je možné si v záznamu vytvářet záložky a pohybovat se mezi nimi.

Převíjení SD, HD a UHD záznamů je v pořádku. Pro rychlý přesun lze použít i numerická tlačítka na dálkovém ovládání, vhodné pro přeskakování reklamy. Názvy záznamů lze přejmenovat dodatečným pluginem, záznam lze také stříhat a poté přenášet po síti kam potřebujete.

K dispozici je také funkce časového posunu - Timeshift. Programování záznamů je možné buď ručně přes časovač nebo přímo pomocí EPG.

Spolupráce s vestavěným univerzálním dekodérem a CI slotem

V přijímači je vestavěna jedna čtečka dekódovacích karet univerzálního dekodéru a jeden CI slot pro vložení dekódovacího modulu. Dekodér je třeba softwarově oživit, používá se ARM architektura. Bez problému funguje softcam OScam, který je však třeba řádně nakonfigurovat.


obrázek

▲ Obr č. 18 - Zgemma H9 Combo, přehrávání testovacího MKV souboru se 400 Mbps

Pod vhodnou verzí OScamu fungují bez problémů naše dekódovací karty ICE Irdeto Skylink (na kterých ještě nebylo aplikované zvýšené zabezpečení), karty ICE Irdeto freeSAT, karty Irdeto slovenské veřejnoprávní televize RTVS a Conax karty Antik Sat.

Karty M7 Irdeto Skylink nelze použít v interním dekodéru z důvodu aplikovaného vyššího zabezpečení na kartě! Pro takovéto karty operátor Skylink doporučuje používat dekódovací moduly s certifikací Skylink Ready. Ten pak vložíte do CI slotu tohoto přijímače, který naleznete na zadním panelu.

Připomínku bych měl ke zpracování čtečky vestavěného dekodéru, která se velmi obtížně vyjímá ven. Rovněž štěrbina v plechu pro CI slot by mohla byt širší, vhodné je vkládat modul bez dekódovací karty a poté až kartu do modulu.

Z CI+ modulů Irdeto Skylink Ready jsem vyzkoušel dekódovací moduly SMIT Irdeto CI+ a Neotion DUAL Skylink Ready (funkce dualdecrypt nebyla funkční). Oba moduly pracovaly bez potíží.

Vyzkoušel jsem také CI+ modul DIGI Nagra pro satelitní platformu Nová DIGI SK provozovanou společností DIGI Slovakia. Modul pracoval bez problémů, bohužel nebylo možné zadat PIN kód, tudíž programy vyžadující PIN nefungovaly. Stejný modul používá i náš satelitní operátor DIGI CZ pro svoji platformu Nová DIGI CZ (zde se PIN kód na žádném programu nepoužívá).


obrázek

▲ Obr č. 19 - Zgemma H9 Combo, informace o systému

Modul DIGI Nagra umožňoval nahrávat až čtyři programy současně z jednoho transpondéru.

Dále jsem vyzkoušel dekódovací CI+ modul Skylink Viaccess CAM701 s integrovanou „kartou“ Skylink (funkce dualdecrypt nebyla funkční). Nakonec jsem vyzkoušel modul SMIT Panaccess pro příjem platformy Fotelka TV na družici Hispasat, opět dekódování programů bylo bezproblémové.

Nahrávky u všech modulů jsou samozřejmě nešifrované. V image Open ATV lze po doinstalování patřičné „podpory“ provozovat dekódovací moduly v CI+ rozhraní. U nás používané CI+ moduly Irdeto Skylink Ready, Skylink Viaccess CAM701 nebo DIGI Nagra jsou zpětně kompatibilní s rozhraním CI. Tedy není důvod CI+ rozhraní používat.

Existuje však celá řada zahraničních modulů CI+, které pracují výhradně v CI+ slotu a právě pro tento případ lze využít softwarového oživení CI+ sběrnice.

Otestoval jsem dekódovací modul MTS Irdeto CI+ 1.3 pro ruský paket MTS na pozici 75° východně. Modul pracoval s přijímačem bez problémů včetně korektního dekódování všech programů, většina přijímačů má problém s dekódováním kódovaných programů s velmi vysokou symbolovou rychlostí 45 Msym/s, která se u satelitního operátora MTS používá.


obrázek

▲ Obr č. 20 - Zgemma H9 Combo, informace o paměti

Závěr

Zgemma H9 Combo je rychlý UHD kombinovaný přijímač, který umožňuje příjem satelitních programů a pozemních digitálních programů v normě DVB-T2/HEVC. Přijímač umožňuje příjem satelitních programů v nové normě DVB-S2X a také příjem programů vysílaných v multistreamech.

Přijímač má velmi příznivý poměr výkon/cena. Díky použitému procesoru Hisilicon si přijímač hravě poradí s přehráváním multimediálním souborů s extrémně vysokým datovým tokem. Do přijímače je možné vestavět 2,5“ pevný disk.

Přijímač můžete zakoupit u firmy Pluton elektroprodejna:



* Zgemma H9 Combo

Maloobchodní cena: 3495,- Kč s DPH (doprava zdarma!)

Firma Pluton elektroprodejna dodává linuxové přijímače také na základě přání zákazníka v jejich standardní úpravě CZ EDITION, kde v přijímači je již nainstalován alternativní image s řadou užitečných pluginů a podporou dekódovacích karet ICE freeSAT a karet Conax Antik Sat nebo dle individuálních požadavků tzv.na míru.

Samozřejmostí u tohoto prodejce je také poprodejní zákaznická softwarová a technická podpora.


Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články