Quantcast

DREAMSKY TSC-4K TRIO - combo měřicí přístroj se zobrazením UHD programů

| Tisk

Na našem trhu se objevil další zajímavý měřicí přístroj střední třídy, který jako jeden z prvních dokáže zobrazit programy vysílané ve 4K rozlišení. Měřicí přístroj jak už z jeho názvu vyplývá, dokáže měřit signály jak satelitní v normách DVB-S/S2, tak pozemní v normách DVB-T/T2, tak signály kabelové v normách DVB-C/C2.


obrázek

▲ Obr č. 1 - DREAMSKY TSC-4K TRIO, přední pohled (foto: dovozce)

Díky dovozci značky Dreamsky firmě Sapro, s.r.o. z Třince máte nyní možnost se s tímto měřicím přístrojem podrobně seznámit.

Přístroj je vybaven 5“ barevným TFT displejem, který nám zobrazuje klíčové parametry digitálního vysílání. Přístroj měří hodnoty MER, C/N, úroveň signálu v dBuV, chybovost BER před a po Viterbi a k dispozici je i spektrální analýza signálu a zobrazení konstelačního diagramu.

Dreamsky TSC-4K TRIO dokáže prověřit funkčnost internetového připojení a kamerových systémů. Přístroj podporuje kodek HEVC/H.265, který ještě není u všech měřících přístrojů standardem a navíc zde vidíme i programy vysílané ve 4K rozlišení.

Měřicí přístroj je pěkný „macek“, je vyroben tak, aby byl odolný proti ne příliš choulostivému zacházení, ke kterému často při měření v terénu dochází.


obrázek

▲ Obr č. 2 - DREAMSKY TSC-4K TRIO, boční pohled (foto: dovozce)

Popis přístroje

Dreamsky TSCK-4K TRIO je vyroben z tvrzeného plastu v černé barvě a ochranným rámem v zeleném provedení. Přístroj se dodává v koženém pouzdru, který lze snadno připevnit na řemen, které jsou součástí balení.

Rozměry přístroje jsou 130 x 210 x 48 mm (Š x V x H) a hmotnost je 0,75 kg. Přednímu panelu vévodí 5“ barevný TFT displej, pod kterým jsou umístěny indikační LED diody a tlačítka pro ovládání přístroje. Tlačítka jsou podsvícena, což umožňuje práci za zhoršených viditelnostních podmínek.


obrázek

▲ Obr č. 3 - DREAMSKY TSC-4K TRIO, obsah balení (foto: dovozce)

Z vrchu přístroje nalezme tlačítko HW resetu přístroje, AV analogový vstup/výstup v provedení jack konektoru, HDMI výstup, F konektor vstupu pozemního/kabelového tuneru a F konektor vstupu satelitního tuneru. Z pravého boku přístroje nacházíme konektor pro připojení nabíječky, napájení 5V pro CCTV kamery, USB 2.0 konektor a ethernet konektor.

Na zadní straně nejdeme vyklápěcí stojan a LED diodu pro přisvícení při práci (aktivuje a deaktivuje se krátkým stisknutím tlačítka „power“).

Součástí balení je návod k obsluze v češtině, slovenštině a angličtině, nabíječka 14V/3A, AV vstup/výstupní kabel, kabel pro napájení CCTV kamer, 12V auto nabíječka, BNC konektor a dálkové ovládání přístroje.

Chování měřicího přístroje v praxi

V měřicím přístroji jsem měl poslední verzi řídícího softwaru 1.1.-6004-19.1.25.18. Po prvním zapnutí přístroje se objeví volba jazyka menu přístroje. K dispozici je menu v několika jazycích včetně češtiny a slovenštiny.


obrázek

▲ Obr č. 4 - DREAMSKY TSC-4K TRIO, hlavní menu

Hlavní menu má devět položek, viz obr 4. První položka slouží pro měření satelitních signálů. K dispozici je ohromná paleta družic, jejich názvy lze přejmenovat nebo i celé družice vymazat, samozřejmostí je přidání nové družice. K dispozici jsou protokoly DiseqC 1.0, 1.1, 1.2, Unicable a Unicable II. Je rovněž možné měření v C pásmu. Nechybí ani spektrální analýza signálu a konstelační diagram.

Přístroj dokáže měřit transpondéry v rozsahu symbolových rychlostí SR 1-45 Msym/s v obou normách DVB-S a DVB-S2. Přístroj naladil úplně všechno, co jsem mu zadal, navíc citlivost/selektivita satelitního tuneru je fantastická.

To mě opravdu velmi překvapilo, většinou poloprofesionální měřicí přístroje nejsou příliš citlivé a mají i problémy s transpondéry s nízkým symbol rate. Tento přístroj je čestnou výjimkou. Navíc přístroj neměří „nesmysly“, údaj C/N se prakticky shodoval s mým referenčním satelitním přijímačem Dreambox DM8000 HD.


obrázek

▲ Obr č. 5 - DREAMSKY TSC-4K TRIO, měření TP 11740V na družici ABS 2A (74,7°E)

A citlivostně byl na tom tento měřicí přístroj lépe, než můj Dreambox a to už je tedy co říci. Pro ověření příjmu SR 45 Msym/s jsem otestoval měření z transpondéru 11740 V ruského paketu MTS na družici ABS-2A (74,7° východně).


obrázek

▲ Obr č. 6 - DREAMSKY TSC-4K TRIO, výsledek z měření TP 11740V na družici ABS-2A (74,7°E)

Zadání parametrů vidíte na obr. č.5 (družice ABS-2A nebyla v seznamu předvolených družic, takže jsem si ji doplnil). Na obr.6. už vidíte vlastní měření tohoto transpondéru. Poměr C/N dosahoval slušných 10.9 dB, MER 13 dB. Přístroj dokáže zobrazit úroveň signálu a poměr C/N ve zvětšeném zobrazení, viz obr.7.


obrázek

▲ Obr č. 7 - DREAMSKY TSC-4K TRIO, zvětšené zobrazení měření úrovně signálu a poměru C/N

Poté jsem vyzkoušel měření transpondéru 11078 V na družici Intelsat 20 na pozici 68,5° východně, kde se používá velmi nízká symbol rate 1 Msym/s. Konstelační diagram z měření tohoto transpondéru vidíte na obr.8. Poměr C/N dosahoval 14,4 dB a MER 16,2 dB. Zde se vysílá program Rossia 24, který se střídá s programem Rossia 1.


obrázek

▲ Obr č. 8 - DREAMSKY TSC-4K TRIO, konstelační diagram TP 11078 na družici Intelsat 20 (68,5°E)


obrázek

▲ Obr č. 9 - DREAMSKY TSC-4K TRIO, měření TP 10773H, Astra 2 (28,2°E)


obrázek

▲ Obr č. 10 - DREAMSKY TSC-4K TRIO, výsledek z měření TP 10773H na družici Astra 2 (28,2°E)

Poté jsem vyzkoušel měření velmi slabých transpondérů, nejprve jsem si vzal na mušku Astru 2 na pozici 28,2° východně a jeden z transpodérů britské BBC a to 10773 H, viz obr.9. Výsledky z měření vidíte na obr. 10, poměr C/N dosahoval cca 8,5 dB a MER 12,7 dB, což jsou velmi slušné výsledky. Na této družici jsem si vyzkoušel spektrální analýzu, viz obr.11, kde krásně vidíte slabé transpondéry v dolní části kmitočtového spektra.


obrázek

▲ Obr č. 11 - DREAMSKY TSC-4K TRIO, spektrální analýza na družici Astra 2 (28,2°E)


obrázek

▲ Obr č. 12 - DREAMSKY TSC-4K TRIO, vyhledávání programů

Na obr. 12 vidíte jak, měřicí přístroj vyhledává programy z tohoto transpondéru a ukládá je do pamětí přístroje. Opravdu velmi slabý signál vidíte na obr. 13, kde je zachycen výsledek z měření transpondéru 11843 H na družici Badr 6 na pozici 26° východně, kde se používá vysílací svazek MENA. Vidíte, že poměr C/N zde dosahuje pouhých 4,9 dB, takže na Dreamboxu DM8000 HD se už začínal obraz mírně rozpadat, na měřáku kupodivu držel.


obrázek

▲ Obr č. 13 - DREAMSKY TSC-4K TRIO, výsledek z měření TP 11843H, na družici Badr 6 (26°E)


obrázek

▲ Obr č. 14 - DREAMSKY TSC-4K TRIO, příjem programu Rotana Cinema (TP 11843H, Badr 6)

Vlastní obrázek jednoho z programů (Rotana Cinema) tohoto transpondéru vidíte na obr.14. Jen pro kontrolu jsem vyzkoušel měření jednoho z tranpondéru M7 Group na družici Astra 3B, kde jsou vysílané programy pro satelitní televizi Skylink, zvolil jsem transponder 12344 H, výsledky z měření vidíte na obr.15. Na obr. 16 pak vidíte konstelační diagram tohoto transpondéru.


obrázek

▲ Obr č. 15 - DREAMSKY TSC-4K TRIO, výsledek z měření TP 12344H (Skylink)


obrázek

▲ Obr č. 16 - DREAMSKY TSC-4K TRIO, konstelační diagram TP 12344H (Skylink)

Měřicí přístroj také dokáže změřit několik traspondéru za sebou a zobrazit je v přehledné tabulce, obr. 17.


obrázek

▲ Obr č. 17 - DREAMSKY TSC-4K TRIO, měření několika TP za sebou


obrázek

▲ Obr č. 18 - DREAMSKY TSC-4K TRIO, měření kanálu 26 (DVB-T2)

Dále jsem se zaměřil na měření pozemních multiplexů. Na to slouží druhá položka v hlavním menu přístroje. Na obr. 18 vidíte zadaní parametrů pro kanál č.26, kde se vysílá přechodový multiplex České televize. Výsledek měření je zachycen na obrázku 19. Poměr C/N dosahuje 36,5 dB, MER 26,1 dB, tedy velmi silný signál. Opět by byl hřích si na tomto kanále nezobrazit ukázkový konstelační diagram, který vidíte na obr. 20.


obrázek

▲ Obr č. 19 - DREAMSKY TSC-4K TRIO, výsledek z měření kanálu 26


obrázek

▲ Obr č. 20 - DREAMSKY TSC-4K TRIO, konstelační diagram kanálu 26

Spektrální analýzu celého kmitočtového spektra vidíte na obr. 21, příslušnou obálku signálu kanálu 26 pak vidíte na obr. 22. Snímek z živého vysílání programu CT24 HD vidíte na obr. 23. Měřicí přístroj nalezl všechny multiplexy dostupné v mé lokalitě příjmu včetně vysílání multiplexu A rakouské ORF, které je již v mé lokalitě na hraně příjmu. Opět tuner měřicího přístroje neměl žádný problém.


obrázek

▲ Obr č. 21 - DREAMSKY TSC-4K TRIO, spektrální analýza pozemního vysílání


obrázek

▲ Obr č. 22 - DREAMSKY TSC-4K TRIO, spektrální analýza kanálu 26


obrázek

▲ Obr č. 23 - DREAMSKY TSC-4K TRIO, příjem vysílání programu ČT24 HD (kanál 26, DVB-T2)


obrázek

▲ Obr č. 24 - DREAMSKY TSC-4K TRIO, editace programů

Měřicí přístroj dokáže samozřejmě editovat uložené programy dle vašeho přání, viz obr. 24. Přístroj dokáže také spočítat azimut a elevaci vámi zadané družice, viz obr. 25, kde jsem chtěl zjistit situace družice ABS-2A na pozici 74,7 ° východně. Elevace v mé lokalitě příjmu je už poměrně nízká a to 11,74°.


obrázek

▲ Obr č. 25 - DREAMSKY TSC-4K TRIO, výpočet azimutu a elevace pro družici ABS 2A (74,7°E)

To že měřicí přístroj dokáže zobrazit i vysílání v 4K rozlišení vidíte na obr. 26. Pro tento účel jsem vyzkoušel příjem programu „UHD1 by Astra“ na družici Astra na pozici 19,2° východně.


obrázek

▲ Obr č. 26 - DREAMSKY TSC-4K TRIO, příjem 4K programu UHD1 by Astra

Měřicí přístroj dokáže měřit také digitální kabelové signály v normě DVB-C/C2, na to slouží třetí ikonka hlavního menu. Zařízení má také tradičně některé doplňující funkce, jako je media player, který dokáže přehrát řadu multimediálních formátů.


obrázek

▲ Obr č. 27 - DREAMSKY TSC-4K TRIO, kontrola internetového připojení

Jedna z dalších funkcí přístroje je možnost prověření internetového připojení, probíhá zde ping na DNS server google, viz obr 27. K dispozici je také test IP kamer (obr.28) a kontrola CCTV kamer. Podsvícení tlačítek není trvalé, ale vždy po nečinnosti uživatele zhasnou, aby se šetřil akumulátor. Přístroj umožňuje také nahrávat nekódované programy na externí USB disk nebo uložit snímek obrazovky z měření na disk.


obrázek

▲ Obr č. 28 - DREAMSKY TSC-4K TRIO, test IP kamer

V přístroje je použit Li-oN akumulátor o kapacitě 2600 mAh. První doba nabíjení by dle výrobce měla činit kolem 5 hodin. U satelitních transpondérů se zadává jen kmitočet, polarizace a symbol rate, zbylé hodnoty si přístroj zjistí automaticky. Samozřejmě je zde k dispozici i akustická signalizace měřeného signálu, kterou lze vypnout.

Závěr

Dreamsky TSC-4K TRIO je velmi povedený poloprofesionální měřicí přístroj, který dokáže změřit všechny důležité parametry satelitního, pozemního a kabelové digitálního vysílání. K dispozici je 5“ TFT displej, který nám zobrazuje také obraz včetně 4K vysílání. K dispozici je doprovodný zvuk, který lze regulovat.



Přístroj překvapil velmi jednoduchou obsluhou, stabilitou během měření a velmi citlivým satelitním a pozemním tunerem.

Měřicí přístroj můžete zakoupit buď u specializovaných prodejců se satelitní technikou nebo u dovozce těchto přístrojů firmy Sapro, s.r.o., která tento přístroj prodává obchodním partnerům i koncovým zákazníkům v kamenné prodejně, nebo prostřednictvím e-shopu:

* Dreamsky TSC-4K TRIO

Doporučená maloobchodní cena: 11968,- CZK s DPH

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články