Quantcast

Nové WI-FI USB adaptéry VU+ s anténou 2 dBi

| Tisk

Výrobce populárních linuxových přijímačů VU+ uvedl v poslední době na trh dva zajímavé doplňky. Jedná se o dva nové typy WI-FI USB adaptérů. Prvním z nich je WI-FI USB 2.0 adaptér s rychlostí 300 Mbps dle standardu IEEE 802.11 b/g/n pracující v pásmu 2,4 GHz. Spolu s adaptérem se dodává externí anténa 2 dBi.


obrázek

▲ Obr č. 1 - Vu+ WI-FI USB adaptér, 300 Mbps (foto: dovozce)

Druhým typem je WI-FI USB 2.0 adaptér s rychlostí 600 Mbps (2,4 GHz 150 Mbps / 5 GHz 433 Mbps), který pracuje jak v pásmu 2,4 GHz dle normy IEEE 802.11 b/g/n , tak i v pásmu 5 GHz dle normy IEEE 802.11 a/n/ac. Spolu s adaptérem se dodává externí anténa 2 dBi.

Oficiální distributorem značky VU+ pro východní Evropu je firma AB-COM, s.r.o.


obrázek

▲ Obr č. 2 - Vu+ WI-FI USB adaptér, 300 Mbps (foto: dovozce)

Součástí balení adaptérů je CD, které obsahuje ovladače pro operační systémy Windows XP/Vista/7/8, Linux a Mac OS. WI-FI adaptéry jsou primárně určeny pro satelitní přijímače VU+, ale dají se použít také k notebookům nebo k PC.


obrázek

▲ Obr č. 3 - Vu+ WI-FI USB adaptér, 600 Mbps (foto: dovozce)

K WI-FI USB adaptéru přišroubujete dodanou externí anténu 2 dBi a adaptér zasunete do volného USB portu na svém satelitním přijímači VU+ a restartujete přijímač. Pro účely testování jsem použil high endový satelitní přijímač VU+ DUO 4K, který sice má již vestavěný WI-FI adaptér, nicméně ten ještě není software zprovozněn. Jako image jsem použil aktuální verzi VTI 14.0.1 s posledními online aktualizacemi.


obrázek

▲ Obr č. 4 - Vu+ WI-FI USB adaptér, 600 Mbps (foto: dovozce)

Dle výrobce Wi-Fi USB adaptéry lze provozovat s jakoukoliv verzí image v přijímačích VU+, jelikož všechny mají integrované drivery pro originální VU+ Wi-Fi adaptéry.


obrázek

▲ Obr č. 5 - Vu+ WI-FI USB adaptér, výběr síťové karty

V menu přijímače se objeví příslušný WI-FI adaptér, který stačí pouze v menu aktivovat (čímž deaktivujete LAN připojení) a vyhledat Váš bezdrátový router. Z důvodu jednoduchosti jsem bezdrátové připojení nešifroval, jinak doporučuji použít na routeru nastavené šifrování WPA2-PSK.


obrázek

▲ Obr č. 6 - Vu+ WI-FI USB adaptér, hledání WI-FI sítě

Oba WI-FI USB adaptéry bez problémů nalezly můj router TP-LINK TL-WR841N, který pracuje bezdrátově s rychlostí max. 300 Mbps v pásmu 2,4 GHz. Rychlost spojení byla u obou adaptérů podobná, přenos souborů byl kolem 11 MB/s.


obrázek

▲ Obr č. 7 - Vu+ WI-FI USB adaptér, W-lan status

WI-FI adaptér 600 Mbps je typ dual band, tedy pokud máte router, který pracuje v obou pásmech 2,4 i 5 GHz, můžete využít pásmo 5 GHz, které je relativně volné.


obrázek

▲ Obr č. 8 - Vu+ WI-FI USB adaptér, nastavení sítě

Bezdrátové spojení mezi satelitním přijímačem VU+ s vloženým WI-FI adaptérem VU+ bylo stabilní a bezproblémové.


obrázek

▲ Obr č. 9 - Vu+ WI-FI USB adaptér, rychlost přenosu při stahování souboru

Za zapůjčení WI-Fi USB adaptérů VU+ děkuji společnosti Pluton elektroprodejna.



* WiFi USB adaptér Dongle 2,4GHz/300Mbps pro VU+ s anténou 2 dBi
Maloobchodní cena: 799,- Kč s DPH

* WiFi USB duální adaptér Dongle 2,4/5GHz/600Mbps pro VU+ s anténou 2 dBi
Maloobchodní cena: 899,- Kč s DPH

Firma Pluton elektroprodejna dodává linuxové přijímače také na základě přání zákazníka v jejich standardní úpravě CZ EDITION, kde v přijímači je již nainstalován alternativní image s řadou užitečných pluginů a podporou dekódovacích karet ICE freeSAT a karet Conax Antik Sat nebo dle individuálních požadavků tzv. na míru. Samozřejmostí u tohoto prodejce je také poprodejní zákaznická softwarová a technická podpora.

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články