Quantcast

Qviart LUNIX 4K - nejmenší linuxové combo UHD s podporou multistreamů a DVB-S2X

| Tisk

V dnešní recenzi si představíme novinku na našem trhu, která nese označení Qviart LUNIX 4K. Samotný výrobce ho označuje za nejmenší linuxový kombinovaný UHD přijímač s vestavěným universálním dekodérem a CI slotem pro vložení dekódovacího modulu.

Díky prodejci těchto přijímačů firmě Pluton elektroprodejna z Třebíče, která se specializuje na linuxové přijímače, máte nyní možnost se s tímto přijímačem podrobně seznámit.


obrázek

▲ Obr č. 1 - Qviart LUNIX 4K, přední panel

Srdcem přijímače s oblíbeným operačním systémem Enigma 2 je výkonný dvoujádrový procesor Broadcom BCM 72604 s výkonem 7000 DMIPS. Přijímač obsahuje velkou paměť Flash 4 GB (eMMC) a RAM 1GB (DDR4).

Qviart LUNIX 4K umožňuje přijímat SD, HD a UHD programy v kompresích MPEG-2, MPEG-4/H.264 a HEVC/H.265 s možností příjmu norem DVB-S, DVB-S2, DVB-S2X, DVB-T/T2 a DVB-C. Přijímač je schopen pracovat ve video rozlišení až 2160p (tzv.4K). K dispozici je také možnost příjmů programů v režimu multistream (MIS).


obrázek

▲ Obr č. 2 - Qviart LUNIX 4K, zadní panel

Tento UHD přijímač je vybaven technologií HDR10/HLG/PLM. K dispozici jsou dva USB 2.0 porty, ke kterým je možné připojit flash disk nebo externí USB pevný disk pro nahrávání programů.

V přijímači jsou vestavěny dva nezávislé tunery. Jeden satelitní tuner dokonce s podporou nové normy DVB-S2X a jeden hybridní tuner s možností příjmu pozemního digitálního vysílání v normě DVB-T/T2 a kabelového digitálního vysílání v normě DVB-C.

Tím, že má přijímač k dispozici CI slot, bude umožňovat i příjem kódovaného pozemního televizního vysílání komerčních programů v normě DVB-T2 s kompresí HEVC/H.265, pokud u nás k němu v budoucnu dojde.


obrázek

▲ Obr č. 3 - Qviart LUNIX 4K, dálkové ovládání

Každopádně tento přijímač je připraven jak pro volné tak i kódované vysílání v normě DVB-T2 s kompresí HEVC/H.265 a již příští rok nás čeká postupné vypínání stávajícího pozemního vysílání v normě DVB-T.

Software přijímače umožňuje příjem hybridního televizního vysílání HbbTV, k dispozici je funkce HDMI CEC (současné ovládání přijímače a TV) a řada dalších funkcí.

Popis přijímače

Přijímač je vyráběn v černém provedení s malými rozměry 154 x 26,5 x 104,5 mm (Š x V x H). Na předním panelu najdete dvě stavové LED diody, čtečku vestavěného univerzálního dekodéru a CI slot pro vložení dekódovacího modulu. Žádná tlačítka zde nenajdete.


obrázek

▲ Obr č. 4 - Qviart LUNIX 4K, info lišta

Na zadním panelu je jeden F konektor (vstup satelitního tuneru), jeden IEC konektor (vstup hybridního tuneru), digitální optický audio výstup S/PDIF, dva USB 2.0 konektory, kolébkový vypínač a konektor pro připojení externího napájecího adaptéru.

Nakonec zde najdeme HDMI 2.0 konektor pro připojení k vaší LCD nebo Plazma TV a síťové rozhraní Ethernet 100 Mbps.

Součástí balení je také stručný průvodce popisem přijímače, HDMI kabel a napájecí adaptér 12V/2A.


obrázek

▲ Obr č. 5 - Qviart LUNIX 4K, Multi EPG

Příjem programů a chování přijímače

Přijímač se dodává se softwarem Open PLi. Pro některé dovozce může být tento firmware speciálně upravený a doplněný o některé zajímavé funkce. V mém případě zde již byl předladěn a nastaven příjem španělských programů platformy Abertis, která je k dispozici na pozici 30° západně na družici Hispasat. Tato distribuce není určena pro DTH příjem, ale pro pozemní vysílače ve Španělsku.

Jedná se o speciální multistreamové vysílání španělských programů (nikoliv však běžný MIS), které je navíc kódované systémem BISS. Ale to je spíše pro zajímavost pro satelitní nadšence.

Pro vlastní testování jsem do přijímače nahrál image Open ATV 6.3. Navíc image Open PLi pro tento model ještě nebyl oficiálně uvolněn na webu tohoto týmu.

Přijímač umožňuje uložit do paměti neomezené množství televizních a radiových programů. Vyhledávání kanálů je rychlé a i přepínání mezi programy trvá cca 2 - 3 sekundy. Nejprve se podíváme na vestavěný satelitní tuner typ AVL6261. Ten byl schopen vyhledat programy v rozsahu symbolových rychlostí SR 1-45 Msym/s v normě DVB-S i v DVB-S2 při obou modulacích QPSK a 8PSK. Takže naladit multiplexy s velmi vysokou přenosovou rychlostí SR není pro přijímač žádný problém.


obrázek

▲ Obr č. 6 - Qviart LUNIX 4K, přehled buquetů

Typickým příkladem takového vysílaní je multiplex BBC na družici Intelsat 907 na pozici 27,5° západně nebo multiplexy ruské placené televize MTS se SR 45 Msym/s na družici ABS 2A na pozici 75° východně. Ladění programů s nízkými symbolovými rychlostmi proběhlo bez potíží. Přepínání u programů s nízkými SR je poměrně pomalé.

Tuner zvládne také příjem v nové normě DVB-S2X. Stabilně v této normě je k dispozici vysílaní multiplexu francouzských programů TMC HD, TF1 HD a NT1 HD na družici Eutelsat 33E na pozici 33° východně. Tuner bez problémů naladil všechny programy tohoto multiplexu, všechny tyto programy se vysílají volně, jinde je najdete pouze kódované.

Citlivost/selektivita satelitního tuneru byla vynikající, kontrola proběhla na satelitu Badr 6/7 na pozici 26° východně, kde ve svazku MENA je už u nás signál dost slabý. Také jsem vyzkoušel i příjem v C pásmu, který přijímači nečinil žádné potíže.

Zobrazované hodnoty kvality signálů S/N v decibelech byly podhodnocené, ale to je pouze kosmetická záležitost. Přijímač podporuje příjem programů v režimu multistream (MIS). Tento režim vysílání umožňuje šířit v jednom satelitním multiplexu několik samostatných transportních streamů. To je velmi výhodné pro satelitní operátory, kteří používají tuto technologii jako distribuční linky pro kabelové rozvody nebo pro pozemní vysílače.


obrázek

▲ Obr č. 7 - Qviart LUNIX 4K, konfigurace tunerů

Programy v režimu MIS jsou aktuálně k dispozici na satelitních pozicích 39°E, 21,5°E, 9°E, 4,8°E, 5°W, 12,5°W a 30°W. Pro příjem programů v MIS zadáváme běžné technické parametry transpondéru, ale navíc musíme zvolit správný PLS mód, PLS kód a číslo streamu.

Přijímač má podporu i vysílací technologie T2-MI, která se také u distribučních linek používá. V Ku pásmu ji najdete na družici Astra 4A na pozici 4,8° východně a používá ji ukrajinský operátor ZeonBud. Přijímač vysílané programy naladil, ale jednotlivé multiplexy přepisoval, takže zde bude nutné ještě odladit drivery.

Použitý demodulátor dokázal zpracovat MIS na družici Hispasat na TP 11496 H, kde se vysílá nestandardní multiplex složených ze španělských programů. To je snad poprvé, kde u linuxového přijímače byl tento příjem odladěný. Ale není se čemu divit, Qviart je španělská značka.

Dále jsem se zaměřil na příjem digitálních pozemních programů. Qviart LUNIX 4K naladil všechny programy v normách DVB-T a v DVB-T2, které jsou v mé lokalitě dostupné. Naladil jsem tak i přechodové multiplexy v DVB-T2 a to multiplex č.11 a č.12, které provozuje společnost ČRa a multiplex č.13, který provozuje společnost Digital Brodcasting s.r.o.


obrázek

▲ Obr č. 8 - Qviart LUNIX 4K, hledání signálu

V přechodovém multiplexu č.11 vysílají v HD kvalitě v kompresi HEVC všechny programy České televize. Obrazová kvalita je zde vynikající. Přijímač také naladil rakouský multiplex A v DVB-T2, který je již v mé lokalitě na hranici příjmu.

Rakouská televize ORF zde používá zvukovou stopu v normě Dolby Digital+, která pracovala bez problémů.

Obrazová kvalita na HDMI výstupu byla velmi dobrá. Dálkové ovládání je mohutné a obsahuje opravdu velmi mnoho tlačítek, výhradu bych měl určitě k rozmístění tlačítek, kde tradiční barevná tlačítka jsou umístěna nahoře. Klíčová tlačítka jako „menu“ a „exit“ jsou poměrně malá. Směrovost dálkového ovladače je velmi široká.

Zvuková stopa se ukládá na danou předvolbu a samozřejmě lze uložit levý nebo pravý audio kanál. Přijímač má i vestavěný OSD teletext. České a slovenské znaky se zobrazují v pořádku (u Open ATV je nutno přepsat znakový font, aby zobrazoval diakritiku i na velkých písmenech).


obrázek

▲ Obr č. 9 - Qviart LUNIX 4K, funkce FastScan

Zálohovací nástroj je již součástí Open ATV, provedení zálohy celého image proběhlo zcela bez potíží. Obnova z takto vytvořené zálohy je možná, ale některé soubory je nutno přepsat originálními. S tím se také občas setkávám u některých linuxových přijímačů.

Plugin pro hybridní televizi HbbTV je k dispozici online, stačí ho jen nainstalovat. Otestování na aplikaci „iVysílání“ České televize proběhlo bez potíží. Rovněž plugin pro přehrávání videí z Youtube je třeba si nainstalovat online.

Samozřejmě je k dispozici plugin FastScan pro rychlé vyhledávání programů satelitní televize Skylink. Internetový prohlížeč není pro tento přijímač k dispozici a nebyla funkční ani funkce PIP (zde se jedná ale o softwarový bug, funkce přítomna je).

Samozřejmostí je funkce streamování programu po síti třeba do PC nebo do jiného přijímače. Přijímač můžete ovládat také přes webové rozhraní. Funkce transcoding není k dispozici, ale tomu se není třeba divit u takto levných přijímačů.

Elektronický programový průvodce je v Enigmě 2 perfektní. Informační lišta obsahuje informace o běžícím a následném pořadu. Podrobné informace o pořadu nejsou nijak oříznuty. Vše je otázku skinu, jaký se rozhodnete používat.

České a slovenské znaky se na programech Skylink, freeSAT a Digi TV zobrazovaly v pořádku. Azbuka na kanálech paketů NTV plus, Trikolor TV a MTS se zobrazovala také korektně.

Přijímač umí zobrazit EPG na několik dní dopředu (v menu lze aktivovat EPG až na 28 dní), pokud je provider vysílá. Načítání informací je bleskové, EPG data se ukládají automaticky do flash paměti přijímače.


obrázek

▲ Obr č. 10 - Qviart LUNIX 4K, vyhledávání programů

Doba startu přijímače (bootování) s image Open ATV je cca 40 sekund. Tento čas se může prodloužit doinstalováním některých pluginů a celkovým zatížením přijímače. Na editaci programů v PC lze použít např. DremboxEdit. Pro komunikaci přes FTP lze použít libovolného FTP klienta.

Jas stavových LED diod na předním panelu je příliš silný, zejména ta červená v pohotovostním stavu, regulace jasu v menu chybí. Ale s tímto se setkávám velmi často zejména u levných přijímačů, takže to řeší nějaká tmavá lepicí páska, pokud svit diod bude někomu zejména v noci vadit.

Přijímač se běžně zahřívá a je třeba si uvědomit, co všechno se výrobci podařilo „narvat“ do této malé krabičky, ventilační otvory jsou po všech stranách přijímače. Škoda jen, že gumové podložky, na kterých přijímač stojí, nejsou vyšší, tím by se zlepšila cirkulace vzduchu sloužící pro pasivní chlazení přijímače.


obrázek

▲ Obr č. 11 - Qviart LUNIX 4K, příjem programu TMC v normě DVB-S2X (33°E)

Multimédia

S image Open ATV přehrajete AV soubory typů avi, mov, mkv, m2ts, ts, wmv, mpeg-4 a flv. Protože přijímač podporuje kodek HEVC/H.265, tak lze přehrát videa s tímto kodekem do rozlišení 4K. Přijímač měl ale občasné problémy při ukončování přehrávání některých AV souborů a bylo nutné ho restartovat. Zde je ještě třeba doladit drivery.

Přijímač umí zobrazit fotografie ve formátu JPEG nebo BMP a přehrát hudbu ve formátu MP3 nebo WAV.

Přijímač si také bez problému poradil s testovacím MKV souborem „Jellyfish-40-Mbps.mkv“ 1080p s vysokým datovým tokem 40Mbps. Samozřejmě záleží na jakém video a audio kodeku je soubor vytvořen. Tedy ne všechny soubory přehrajete úspěšně.

Podpora DTS zatím není k dispozici. Zpracování AAC audio stop bylo bez potíží. Audio HE-AAC bylo bez problémů (zkoušeno na radiích Českého rozhlasu). Také audio Dolby Digital+ (E-AC3) zvládnul přijímač bez potíží zpracovat (testováno na polském hudebním programu „4Fun Gold Hits“ na družici Hot Bird, kde se na tomto programu používá druhá audio stopa právě v Dolby Digital+).

Multimediální prostředí KODI není pro tento přijímač k dispozici.


obrázek

▲ Obr č. 12 - Qviart LUNIX 4K, příjem programu Canale 5 HD v režímu MIS (5°W)

Nahrávání, spolupráce s externími zařízeními

Pevný disk nelze do přijímače zabudovat. Přijímač má k dispozici dva USB 2.0 porty, kam lze připojit záznamové zařízení. Samozřejmostí je nahrávání na externí síťové úložiště NAS.

Pro účely testování jsem zvolil pevný USB disk Western Digital My Passport 500 GB. Spolupráce s diskem byla bez problémů. Přijímač podporuje souborové systémy EXT4, EXT3, EXT2, NTFS a FAT32. Osobně u těchto nových přijímačů volím EXT4.

Přijímač umožňuje nahrávat maximálně 7 programů současně a to i kódovaných. Zda je toto maximum omezeno HW nebo SW není zřejmé. Nahrávat můžete současně z obou tunerů, takže můžete nahrávat z jednoho satelitního transpondéru a z jednoho pozemního multiplexu programy současně. Např. program CS Film z nabídky Skylink a sledovat nebo nahrávat ČT1 HD v přechodovém pozemním multiplexu v DVB-T2.


obrázek

▲ Obr č. 13 - Qviart LUNIX 4K, CI rozhraní s vloženým CA modulem Panaccess C-Kur Magnet TV

Přijímač umí interně sdílet dekódovací kartu, takže si nemusíte dělat starosti se současným záznamem více kódovaných programů. Všechny nahrávky máte vždy dekódované.

Převíjení záznamů na pevném disku tam a zpět je v rychlostech 2x, 4x, 8x, 16x, 32x a 64x a 128x. Zpomalené přehrávání je možné v rychlostech 1/2x, 1/4x a 1/8x. Tyto rychlosti lze změnit přes menu. Navíc je možné si v záznamu vytvářet záložky a pohybovat se mezi nimi.

Pro rychlý přesun lze použít i numerická tlačítka na dálkovém ovládání, vhodné pro přeskakování reklamy. Názvy záznamů lze přejmenovat dodatečným pluginem, záznam lze také stříhat a poté přenášet po síti kam potřebujete.

K dispozici je také funkce časového posunu - Timeshift. Programování záznamů je možné buď ručně přes časovač nebo přímo pomocí EPG.


obrázek

▲ Obr č. 14 - Qviart LUNIX 4K, HbbTV ČT - aplikace iVysílání

Spolupráce s vestavěným univerzálním dekodérem a CI slotem

Qviart LUNIX 4K disponuje jednou čtečkou dekódovacích karet vestavěného univerzálního dekodéru a jedním CI slotem pro vložení dekódovacího modulu. Interní dekodér je třeba softwarově oživit, tak jak bývá u linuxových přijímačů zvykem. Ideální je použít softcam Oscam, to je čistě v rukou uživatele nebo slušného prodejce, který již vše nachystá pro zákazníka podle typu jeho dekódovací karty.

Bez problémů fungují naše dekódovací karty ICE/Irdeto Skylink (na které nebylo aplikováno zvýšeného zabezpečení operátorem Skylink), ICE Irdeto freeSAT, karta Irdeto slovenské veřejnoprávní televize RTVS a karta Conax satelitního operátora Antik Sat.

Karty M7 Irdeto Skylink nebo karty ICE/Irdeto Skylink na které bylo aplikované zvýšené zabezpečení nelze použít v interním dekodéru! Pro takovéto karty operátor Skylink doporučuje používat dekódovací moduly s certifikací Skylink Ready. Ten pak vložíte do CI slotu, který se nachází na předním panelu přijímače.


obrázek

▲ Obr č. 15 - Qviart LUNIX 4K, YouTube player

Z našich CI+ modulů Irdeto Skylink Ready jsem vyzkoušel dekódovací moduly SMIT Irdeto CI+ a Neotion DUAL Skylink Ready. Moduly pracovaly zcela bez potíží. U modulu Neotion DUAL Skylink Ready správně pracovala i funkce „dual decrypt“, tedy současné dekódovaní dvou programů z jedné frekvence.

Dále jsem vyzkoušel dekódovací CI+ modul Skylink Viaccess CAM701 s integrovanou „kartou“ Skylink. I tento modul pracoval s přijímačem bez problémů, také s funkcí dual decrypt.

Poté jsem otestoval CI+ modul DIGI Nagra satelitního operátora DIGI SK, který opět pracoval bez potíží. Modul umožňuje nahrávat až 4 programy současně z jednoho transpondéru (frekvence). Tato funkce pracovala bez problémů. Bohužel byl problém se zadáváním PINu u věkově omezených pořadů. To používá pouze slovenská DIGI TV (a nejen u erotických programů), česká verze DIGI TV PIN kódy u věkově omezených pořadů nepoužívá.


obrázek

▲ Obr č. 16 - Qviart LUNIX 4K, záznamy na HDD

Dále byl testován dekódovací modul Panaccess Magnet TV (od firmy C-Kur i od firmy SMIT) pro příjem slovenské satelitní platformy Magnet TV na družici Hispasat na pozici 30° západně. Dekódování programů z nabídky Magnet TV bylo naprosto bezproblémové. Modul Panaccess C-Kur podporuje také funkci dualdecrypt.

Nahrávky u všech modulů jsou samozřejmě nešifrované. V image Open ATV lze po doinstalování patřičné „podpory“ provozovat dekódovací moduly v CI+ rozhraní. U nás používané CI+ moduly Irdeto Skylink Ready, Skylink Viaccess CAM701, DIGI Nagra a Panaccesss Magnet TV jsou zpětně kompatibilní s rozhraním CI. Tedy není důvod CI+ rozhraní používat. V menu přijímače se nastavuje pro běžný CI režim hodnota „CI legacy“.

Nicméně existuje celá řada zahraničních modulů CI+, které pracují výhradně v CI+ slotu, obyčejný CI slot nelze použít. A právě pro tento případ lze využít softwarového oživení CI+ sběrnice. I zde jsem byl s přijímačem spokojen, úspěšně jsem otestoval ruský modul DRE-Crypt Trikolor TV CI+ 1.3 pro příjem ruské satelitní televize Trikolor TV na pozici 36° východně.

Tradiční problém byl při dekódování programů ruského operátora MTS TV na pozici 75° východně, kde se používá velmi vysoká symbolová rychlost 45 Msym/s a šířka pásma transpondérů je tak velmi vysoká. Takže místo dekódovaného obrazu jsem viděl jen „armádu zelených čtverečků“. Dekódování programů MTS TV zvládne jen minimum přijímačů např. VU+ 4K.


obrázek

▲ Obr č. 17 - Qviart LUNIX 4K, informace o systému

Závěr

Qviart LUNIX 4K je zajímavý linuxový combo přijímač, který nám umožňuje příjem satelitního, kabelového a pozemního digitálního vysílání. V přijímači je zabudovaný jeden univerzální dekodér a jeden CI/CI+ slot pro vložení dekódovacího modulu.

Přijímač zvládne příjem v nové normě DVB-S2X a také si poradí s příjmem programů v režimu multistream. Přijímač zaujme svým výkonem a velmi příznivou cenou.



Prodejce těchto přijímačů firma Pluton elektroprodejna nabízí tento přijímač svým obchodním partnerům i koncovým zákazníkům buď přímo v jejich kamenné prodejně, nebo prostřednictvím e-shopu:

* Qviart LUNIX 4K

Maloobchodní cena: 3990,- Kč s DPH (doprava zdarma!)

Firma Pluton elektroprodejna dodává linuxové přijímače také na základě přání zákazníka v jejich standardní úpravě CZ EDITION, kde v přijímači je již nainstalován alternativní image s řadou užitečných pluginů a podporou dekódovacích karet ICE freeSAT a karet Conax Antik Sat nebo dle individuálních požadavků tzv. na míru. Samozřejmostí u tohoto prodejce je také poprodejní zákaznická softwarová a technická podpora.

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články