Quantcast

Openbox TSC-200 HEVC - slušný měřicí přístroj pro DVB-T2, S2, C

| Tisk

V dnešní recenzi si představíme nový měřicí přístroj Openbox TSC-200 HEVC. Tento přístroj můžeme zařadit do třídy poloprofesionálních měřících přístrojů. Díky dovozci těchto přístrojů firmě Sapro, s.r.o. z Třince máte nyní možnost se s tímto měřicím přístrojem podrobně seznámit.


obrázek

▲ Obr č. 1 - Openbox TSC-200 HEVC, pohled ze předu (foto dovozce)

Openbox TSC-200 HEVC umožňuje měření satelitního, kabelového a pozemního digitálního vysílání v normách DVB-S/S2, DVB-C a DVB-T/T2. Přístroj je vybaven 5“ TFT LCD displejem, který nám zobrazuje všechny klíčové parametry digitálního vysílání. Přístroj měří hodnoty úroveň signálu, MER, SNR, chybovost BER před a po Viterbi korekci a samozřejmostí je také spektrální analýza signálu a zobrazení konstelačního diagramu.

Na obrazovce měřicího přístroje, jehož úhlopříčka je cca 12 cm, můžete také sledovat obraz naladěného FTA programu. Přístroj zpracuje komprese MPEG-2, MPEG-4 a HEVC/H.265. K dispozici je i doprovodný zvuk, jehož úroveň se dá regulovat. Přístroj umožňuje také nahrávání programu nebo celého transpondéru na USB flash disk a má také některé multimediální funkce.


obrázek

▲ Obr č. 2 - Openbox TSC-200 HEVC, pohled z prava (foto dovozce)

Popis přístroje

Openbox TSC-200 HEVC je vyráběn v umělohmotném provedení v tmavomodré barvě. Rozměry přístroje jsou 230 x 150 x 50 mm (Š x V x H) a hmotnost je cca 1 kg. Na předním panelu se nachází pěkný 5“ TFT LCD barevný displej a klávesnice pro ovládání přístroje je z obou stran displeje. K dispozici je 24 tlačítek pro ovládání přístroje a čtyři stavové LED diody.

Na levém boku přístroje je jeden vstup kombinovaného tuneru (satelitní, terestrický a kabelový tuner) v provedení na F zdířku (redukční spojky jsou součástí balení). Dále je zde sítový RJ45 konektor a AV vstup/DC výstup.


obrázek

▲ Obr č. 3 - Openbox TSC-200 HEVC, pohled z leva (foto dovozce)

Na pravém boku přístroje se nachází USB 2.0 port, HDMI výstup, konektor pro připojení nabíječky, přepínač pro zapnutí/vypnutí přístroje a připevňovací řemen. Přístroj je chráněný gumovými bočnicemi z obou stran.

Součástí balení je návod k obsluze v češtině, slovenštině a angličtině, nabíječka 15V/2,5A, auto nabíječka, RCA audio/video kabel, F spojka a redukce F / ICE.


obrázek

▲ Obr č. 4 - Openbox TSC-200 HEVC, obsah balení (foto dovozce)

Chování měřicího přístroje v praxi

V měřicím přístroji jsem měl poslední verzi řídícího softwaru 1.09.1207 z 2.8.2018. Po zapnutí přístroje se objeví úvodní průvodce nastavením přístroje. Menu je k dispozici v několika jazycích včetně češtiny a slovenštiny.

V menu přístroje je možné zvolit video rozlišení až do 1080p a formát obrazu. V hlavním menu je ihned k dispozici nastavení hodnoty jasu a kontrastu displeje. Dále v menu najdeme i sytost barev a podsvícení displeje.


obrázek

▲ Obr č. 5 - Openbox TSC-200 HEVC, hlavní menu

Hlavní menu (obrázek č. 5) má šest položek. První položka slouží pro měření satelitních signálů, druhá pro měření pozemního signálu a třetí pro měření kabelového signálu. Další položka „Sledovat TV“ slouží pro přepnutí do módu pro sledování TV programů, ale také umí zobrazit různé doplňující technické informace (obrázek č. 6) o vysílaném programu jako je video a audio bitrate, provider, PIDy, video rozlišení, použitý kodek atd.


obrázek

▲ Obr č. 6 - Openbox TSC-200 HEVC, analýza programu

V režimu „sledování TV“ můžete rovněž veškeré informace na obrazovce vypnout a čistě jen sledovat obraz.

Poslední dvě položky v hlavním menu „ Nastavení“ a „Rozšíření“ slouží pro nastavení chování měřicího přístroje a pro přístup na USB disk. Údaj o množství uložení programů do paměti přístroje jsem v návodu nenašel. Přehled uložených programů vidíte na obrázku č. 7.


obrázek

▲ Obr č. 7 - Openbox TSC-200 HEVC, přehled nalezených programů

Nejprve jsem vyzkoušel měření digitálního pozemního signálu. Přístroj mi automaticky naladil všechny multiplexy dostupné v mé lokalitě příjmu. Samozřejmě je možné naladit jenom jediný konkrétní multiplex. Přístroj umožňuje nastavit napájení DVB-T/T2 zesilovače 5V nebo 12V.


obrázek

▲ Obr č. 8 - Openbox TSC-200 HEVC, info lišta

Na obrázku č. 8 vidíte základní parametry signálu, které obsahuje info lišta (tlačítko F3 Info), pro toto měření jsem zvolil příjem kanálu č. 26 - přechodová síť č. 11. Měřicí přístroj zobrazuje kromě názvu programu také použitou normu, hodnoty MER, SNR, síla signálu, chybovost BER před a po Virerbi korekci, PIDy daného programu a použitou modulaci.


obrázek

▲ Obr č. 9 - Openbox TSC-200 HEVC, konstelační diagram

Přístroj umí zobrazit konstelační diagram přijímaného multiplexu (obrázek č. 9). Je zde i funkce „Kontrola paketů“, kde si vedle sebe můžete graficky poskládat multiplexy, které vás zajímají. Samozřejmostí je i funkce spektrálního analyzéru.


obrázek

▲ Obr č. 10 - Openbox TSC-200 HEVC, spektrální analýza celého pásma v DVB-T/T2

Zde si můžete nastavit kmitočtový rozsah spektra, který chcete zobrazit. Na obrázku č. 10 vidíme zobrazení spektra v celé šířce pásma digitálního pozemního vysílání v mé lokalitě příjmu (24 -56 kanál).

Moje oblast příjmu je charakteristická na značné rušení pozemního vysílání způsobené mobilním internetem využívající technologii CDMA U:Fon (422 MHz) a O2 (463 MHz). Na obrázku č. 11 můžeme sledovat situaci v kmitočtovém rozsahu cca 372-472 MHz s použitím příslušných CDMA filtrů. Krásně vyfiltrováno.


obrázek

▲ Obr č. 11 - Openbox TSC-200 HEVC, pásmo 372-472 MHz po filtraci CDMA

LTE pásmo je zde také aktivní (kanály č. 61 - 69). LTE je technologie určená pro vysokorychlostní Internet v mobilních sítích. Na obrázku č. 12 vidíme situace v kmitočtovém rozsahu cca 750-850 MHz s použitým LTE filtrem.


obrázek

▲ Obr č. 12 - Openbox TSC-200 HEVC, pásmo 750-850 MHz po filtraci LTE

Kontrolu obálky jsem provedl na kanále č. 26 (obrázek č. 13). Bez použití měřicího přístroje je odhalení rušivých signálů velmi složité a i když použijete příslušné filtry, musíte mít opět měřicí přístroj, který vám zkontroluje jejich účinek ve vašem konkrétním rozvodu.


obrázek

▲ Obr č. 13 - Openbox TSC-200 HEVC, spektrální analýza kanálu 26 (514 MHz)

Poté jsem vyzkoušel měřicí přístroj pro měření satelitního vysílání. Měřicí přístroj disponuje funkci automatického DiseqC a pracuje skvěle, našel mě všechny 4 družice na mém DiseqC přepínači (obrázek č. 14). Přístroj umí ovládat i motor pomocí funkce DiseqC 1.2 a USALS. K dispozici je také funkce Unicable.


obrázek

▲ Obr č. 14 - Openbox TSC-200 HEVC, DiseqC vyhledávání

Přístroj dokáže naladit programy v rozsahu symbolových rychlostí SR cca 2-45 Msym/s v obou normách DVB-S a DVB-S2. Pro ověření příjmu SR 45 Msym/s jsem tentokrát chtěl zvolit paket Mongolsat vysílaný na družici ABS 2A (75° východně).


obrázek

▲ Obr č. 15 - Openbox TSC-200 HEVC, měření TP 11800 MHz, pol. V na družici ABS 2A (paket MTS TV)

Pro území Mongolska se zde vysílají dva multiplexy, bohužel ani jeden multiplex měřák nenašel. Zvolil jsem tedy multiplex ruské placené televize MTS, která také používá SR 45 Msym/s. Zde byl již příjem naprosto v pořádku, viz obrázek č. 15 a detailní parametry z měření vidíte na obrázku č. 16.


obrázek

▲ Obr č. 16 - Openbox TSC-200 HEVC, detailní informace z měření TP 11800 MHz na družici ABS 2A

Příjem transpondérů Mongolsat je již u nás na hranici příjmu, takže jsem si říkal, že citlivost/selektivita tuneru měřicího přístroje bude horší. Ale to se posléze vyvrátilo, protože měřicí přístroj bez problému nalezl transpondér 11848 H na družici Badr 6 na pozici 26° východně.


obrázek

▲ Obr č. 17 - Openbox TSC-200 HEVC, měření TP 11848 MHz, pol. H na družici Badr 6

A zde je již signál prakticky s nulovou rezervou, SNR 4,9 dB, MER 5 dB, viz obrázek č. 17. Měřák si taktéž bez problémů poradil s transpondéry BBC na družici Astra 2 na pozici 28,2° východně, kde je opět signál již velmi slabý. Spektrální analýzu spodních transpondérů z družice Astra 2 vidíte na obrázku č. 18.

Hodnota SNR se lišila od údaje na mém satelitním přijímači Dreambox DM8000 HD cca o 1 dB.

Parametry transpondérů se dají editovat, transpondéry lze mazat i přidávat. Lze přidat i novou družici a tu si pojmenovat. Přístroj má k dispozici seznam družic, ale některé družice zde chybí, takže jsem si je musel doplnit, např. Badr 6 nebo ABS-2A.


obrázek

▲ Obr č. 18 - Openbox TSC-200 HEVC, spektrální analýza spodního frekvenčního pásma na družici Astra 2 (28,2°E)

Kanály naladěné měřicím přístrojem můžete přesouvat a mazat. Přístroj umožňuje také kontrolu sítového připojení pomocí příkazu ping.

HDMI výstup přístroje je možné připojit k TV nebo v mém případě ke grabovací kartě v PC. Do AV vstupu přístroje můžeme připojit externí zařízení, např. pro testování kamerových systémů, domácích AV hlídačů, DVD apod.

V přístroji je Li-Ion akumulátor, který při plném nabití vydrží cca 4,5 hodiny, nabíječka je součástí balení. Přístroj také umí zobrazit kompas (obrázek č. 19), což se hodí při prvotním nastavení paraboly. Zahřívání měřicího přístroje bylo minimální, což mě příjemně překvapilo.


obrázek

▲ Obr č. 19 - Openbox TSC-200 HEVC, kompas

Škoda jen, že nelze zapnout podsvícení tlačítek na přístroji, to by se při práci v šeru hodilo. Rovněž by se hodila nějaká brašna na přístroj a upínací řemen kolem krku.

Nahrávání na USB disk, multimédia

Do USB portu jsem připojil rychlý flask disk Kingston DTR3.0 R2 32GB. Přístroj umožňuje disk zformátovat souborovým systémem FAT32 nebo NTFS. Nahrávat je možné jeden program nebo celý stream transpondéru. Nahrávky jsou ve formátu TS a lze je přehrát na PC.

Dle návodu k obsluze přístroj umožňuje přehrávat video formáty 3GP, AVI, DAT, DIVX, FLV, MKV, MOV, MP4, MPG, TS, VOB. Zobrazuje obrázky ve formátu JPEG, BMP a GIF. Také přehraje zvukové soubory mp3, Flac, mp2, wav, ogg. Tyto funkce berte jako doplňkové, jistě u měřicího přístroje nejsou až tak nutné. Výsledek ze spektrálního analyzéru je možné uložit jako obrázek na flash disk.



Závěr

Openbox TSC-200 HEVC je výborný měřicí přístroj pro měření satelitního, pozemního a kabelového digitálního vysílání. Přístroj měří všechny důležité parametry digitálního televizního vysílání, je zde k dispozici konstelační diagram a spektrální analyzátor. Určitě dobře poslouží pro běžné poloprofesionální měření. Stabilita měřáku při práci byla výborná.

Přístroj můžete zakoupit buď u specializovaných prodejců se satelitní technikou nebo u dovozce těchto měřících přístrojů firmě Sapro, s.r.o., která tento přístroj prodává obchodním partnerům i koncovým zákazníkům v kamenné prodejně, nebo prostřednictvím e-shopu:

* Openbox TSC-200 HEVC

Doporučená maloobchodní cena: 9672,- CZK s DPH

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články