Quantcast

Satelitní HD přijímač PANACCESS MAGNET-TV COMBO

| Tisk

V dnešní recenzi se seznámíme s dalším zařízením pro příjem nové satelitní televize Magnet TV, která je šířena pomocí white label platformy Pantelio na družici Hispasat na pozici 30° západně. Pro příjem Magnet TV jsem minule představil dva dekódovací moduly Panaccess, dnes přichází na řadu satelitní přijímač s vestavěným dekodérem Panaccess.


obrázek

▲ Obr č. 1 - PANACCESS MAGNET-TV COMBO, přední a zadní panel (foto dovozce)

Satelitní televize Magnet TV je určená pro zákazníky na Slovensku a přináší za velmi výhodných cenových podmínek spousta zajímavých televizních programů. Tento přijímač jako minule představený dekódovací modul C-Kur Panaccess je nabízen ve speciální akci, kdy získáváte PROMO nabídku, která obsahuje všechny programy Magnet TV na 3 měsíce zdarma.

Podmínkou je aktivace PROMO nabídky pomocí kupónu (jehož číslo najdete na faktuře) nejpozději do 31.12.2018 na webu satelitní televize Magnet TV. Tento satelitní přijímač je speciálně vyrobený pro příjem programů B2B white label platformy Pantelio a tím i DTH satelitní televize Magnet TV.


obrázek

▲ Obr č. 2 - PANACCESS MAGNET-TV COMBO, přední panel (foto dovozce)

Tento kombinovaný HD přijímač umožňuje příjem satelitního vysílání v normách DVB-S a S2 a pozemního digitálního a kabelového vysílání v normách DVB-T, DVB-T2 a DVB-C. Zařízení je určeno výhradně pro příjem platforem Pantelio TV a Magnet TV z družice Hispasat, nelze je použít pro příjem jiných platforem.

Přijímač umožňuje příjem SD a HD programů v kompresích MPEG-2, MPEG-4/H.264 a HEVC/H.265. Přístroj pracuje v rozlišení až 1080p.


obrázek

▲ Obr č. 3 - PANACCESS MAGNET-TV COMBO, zadní panel (foto dovozce)

Srdcem přijímače je procesor s výkonem 2000 DMIPS. Paměť Flash je o velikosti 256 MB a RAM 256 MB (DDR3). V přijímači je vestavěný bezkartový dekodér Panaccess a zařízení umožňuje nahrávání na externí pevný disk nebo flash disk.

Přijímač má podporu pro hybridní televizní vysílání HbbTV. Pomocí HbbTV satelitní televize Magnet TV se dostanete nejenom k archívu programů, ale jsou zde k dispozici i některé rozhlasové stanice. Operátor zde nabídne v budoucnu i službu VoD - video on demand.


obrázek

▲ Obr č. 4 - PANACCESS MAGNET-TV COMBO, dálkové ovládání (foto dovozce)

HbbTV má operátor velmi dobře zabezpečené (není ho možné přijímat zdarma bez CA modulu Panaccess) a je možné ho přijímat pouze na vybraných TV přijímačích (konkrétní modelové řady budou upřesněny), na tomto přijímači a exkluzivně na linuxových satelitních přijímačích VU+ 4K s image VTI 14.0.0.

Přijímač je napájen externím napájecím adaptérem 12V/1A.


obrázek

▲ Obr č. 5 - PANACCESS MAGNET-TV COMBO, info lišta

Popis přijímače

Přijímač je vyráběn v stříbrném provedení s rozměry pouhých 193 x 115 x 20 mm (Š x H x V). Na předním panelu se nachází čtyřmístný sedmi segmentový displej a dvě stavové diody.

Na zadním panelu je jeden F konektor satelitního tuneru, jeden IEC konektor hybridního tuneru, digitální optický audio výstup S/PDIF, jeden USB 2.0 port, konektor pro připojení externího napájecího adaptéru a tlačítko pro zapnutí/vypnutí přijímače


obrázek

▲ Obr č. 6 - PANACCESS MAGNET-TV COMBO, podrobné informace o pořadu

Analogové AV výstup je realizován v podobě jack konektoru. Najdete zde i jack konektor pro připojení externího IR čidla (není součástí balení). Dále je zde ještě HDMI konektor pro připojení k vaší LCD nebo Plazma TV a síťové rozhraní Ethernet 100 Mbps.

Součástí balení je stručný instalační průvodce, HDMI kabel a napájecí adaptér 12V/1A.


obrázek

▲ Obr č. 7 - PANACCESS MAGNET-TV COMBO, EPG

Příjem programů a chování přijímače

Do přijímače jsem nahrál poslední oficiální software verze 017, který jsem měl k dispozici od hlavního technického partnera satelitní televize Magnet TV, firmy SORTEC EUROPE s.r.o. Software pro běžné zákazníky je distribuován přes družici Hispasat pomocí funkce OTA a aktualizace softwaru přijímače proběhne u zákazníka automaticky. Stačí jen přepnout na program Dvojka HD (STV2 HD).

Přijímač je jednoúčelový a slouží výhradně pro potřeby naladění programů satelitní nabídky platforem Pantelio a Magnet TV. V menu ladění je k dispozici pouze družice Hispasat a 6 transpondérů Pantelio/Magnet TV, které lze editovat. Žádné nové transpondéry nebo družice nelze přidávat.


obrázek

▲ Obr č. 8 - PANACCESS MAGNET-TV COMBO, přehled programů

Při prvním zapojení přijímače se na obrazovce objeví program Pantelio Info, pokud máte připojenu parabolu nasměrovanou na družici Hispasat na pozici 30° západně. Zatím chybí úvodní průvodce laděním přijímače. Přijímač podporuje protokoly DiseqC 1.0, 1.1, 1.2 a USALS.

Poté je třeba provést naladění přijímače. Programy se automaticky seřadí podle programové mapy Pantelio/Magnet TV. Programy jsou seřazeny podle balíčků. Nejprve jsou zde programy ze základního balíčku „magnet-tv štart“, poté následují programy z balíčku „magnet-tv rodina“ a nakonec jsou zde programy z balíčku „magnet-tv trendy“.


obrázek

▲ Obr č. 9 - PANACCESS MAGNET-TV COMBO, hlavní menu

Erotické programy vyžadují při každém přepnutí zadání PIN kódu. Bohužel toto není možné vypnout. Přijímač má k dispozici funkci automatického ladění, takže nové programy se Vám automaticky doladí. Tuto funkci lze v menu přijímače vypnout.

Přepínání mezi programy je standardní cca 2 - 3 sekundy. Přijímač není žádný rychlík (což je vidět při používání HbbTV), jedná se o jednoduchý abonentský přijímač, který je cenově dostupný. Obraz na HDMI výstupu je ale velmi pěkný.


obrázek

▲ Obr č. 10 - PANACCESS MAGNET-TV COMBO, menu Instalace

Technická kvalita programů vysílaných v rámci satelitní televize Magnet TV je různá, je zde mnoho programů vysílaných v HD kvalitě. Používá se zde komprese MPEG-4. Dálkové ovládání dobře padne do ruky, ale je příliš úzko směrové.

Nyní se podíváme na příjem pozemního digitálního vysílání. Vestavěný hybridní tuner naladil všechny pozemní digitální multiplexy dostupné v mé lokalitě příjmu v normách DVB-T a DVB-T2. Naladil jsem také přechodové multiplexy v DVB-T2 a to multiplex č.11 a č.12, které provozuje společnost ČRa a přechodový multiplex č.13, který provozuje společnost Digital Broadcasting s.r.o.


obrázek

▲ Obr č. 11 - PANACCESS MAGNET-TV COMBO, vyhledávání programů Magnet TV

Velmi kvalitní je vysílání přechodového multiplexu č.11, kde se vysílají v HD kvalitě v kompresi HEVC všechny programy České televize. Obrazová kvalita je zde vynikající. Přijímač také naladil rakouský multiplex A v DVB-T2, který je již v mé lokalitě na hranici příjmu.

Výchozí jazyk zvukové stopy lze nastavit v menu přijímače, tak jako titulky, které lze deaktivovat. Přijímač má i vestavěný OSD teletext. České a slovenské znaky se zatím nezobrazují v pořádku. Tato chyba je již nahlášena výrobci k vyřešení.


obrázek

▲ Obr č. 12 - PANACCESS MAGNET-TV COMBO, signalizace HbbTV na programech Magnet TV

Elektronický programový průvodce má jednoduché zpracování. Informační lišta obsahuje informace o běžícím a následném pořadu. Podrobné informace o pořadu nejsou nijak oříznuty. České a slovenské znaky se zobrazují v pořádku.


obrázek

▲ Obr č. 13 - PANACCESS MAGNET-TV COMBO, HbbTV RTVS

Přijímač umí zobrazit EPG na několik dní dopředu, pokud je provider vysílá. K dispozici je pouze režim mřížka, kde je zobrazeno 5 programů v časové ose. Režim EPG, kde je zobrazen pouze jeden program s pořady na několik dní dopředu není k dispozici.


obrázek

▲ Obr č. 14 - PANACCESS MAGNET-TV COMBO, HbbTV Magnet TV - hlavní nabídka

Přístroj umí zobrazit fotografie ve formátu JPEG nebo BMP a přehrát hudbu ve formátu MP3 nebo WAV. Přijímač přehraje základní AV soubory typů avi, mov, mkv, ts, mpeg-4 a flv. Protože přijímač podporuje kodek HEVC/H.265, tak lze přehrát videa s tímto kodekem do rozlišení 1080p.

Ventilačních otvory jsou na všech stranách přijímače. Zahřívání přijímače je minimální. Napájení přijímače je pomocí externího napájecího adaptéru 12V/1A.


obrázek

▲ Obr č. 15 - PANACCESS MAGNET-TV COMBO, HbbTV Magnet TV - Catch Up (archív)

HbbTV

Na družici Hispasat vysílá satelitní platforma Pantelio/Magnet TV svoje vlastní HbbTV. Navíc je zde šířeno i HbbTV slovenské televize RTVS na programu Jednotka HD a Dvojka HD, HbbTV běží také na programech skupiny Markiza a na programech skupiny JOJ.

Rychlost ovládání HbbTV je dána samotnou rychlostí přijímače a jak jsem poznamenal v úvodu je pohyb v HbbTV pomalejší. V rámci HbbTV Pantelio, které je přístupné také zákazníkům satelitní televize Magnet TV, je k dispozici služba CATCH UP, tedy archív některých programů až 7 dní nazpátek. Dále je v HbbTV k dispozici příprava pro spuštění služby VoD - video na vyžádání, TV online (zatím nefunkční) a rádio (funkční řada rádií online).

Provedení služby CATCH UP hodnotím jako výborné, je jednoduché, bez nějaké zbytečné grafiky, která by jenom zdržovala provoz. Pořady v archívu lze snadno posouvat. Technická kvalita je dostačující, používá se datový tok 2 Mbps, vše v SD rozlišení, tedy není třeba žádné vysokorychlostní připojení k internetu.


obrázek

▲ Obr č. 16 - PANACCESS MAGNET-TV COMBO, HbbTV - Catch Up (archív) - pořady

U některých programů ještě není vybudována přenosová trasa z televizních studií do centra, kde nahrávání pořadů probíhá, takže je zde technická kvalita provizorní, ale to je pouze přechodný stav a týká se jen programů ČT2 a Barrandov TV. Archív CATCH UP obsahuje kolem 40 programů. Jsou zde všechny programy RTVS, Markizy, JOJ, většina programů ČT atd.

Nabídka programů v rámci služby CATCH UP se mění podle toho jaký balíček programů satelitní televize Magnet TV má zákazník předplacen. Připomeňme, že základní nabídka „magnet-tv štart“ je nabízena za cenu 3,90 € /měsíc na tři TV přijímače s CA modulem Panaccess nebo na tři satelitní přijímače s vestavěným dekodérem Panaccess.

Zákazník tak zaplatí předplatné ve výši pouhých 1,30 € /měsíčně na jednu místnost s TV přijímačem.


obrázek

▲ Obr č. 17 - PANACCESS MAGNET-TV COMBO, rádio

Spolupráce s externím pevným diskem

Pevný disk není možné do přijímače vestavět. K dispozici je jeden USB 2.0 kam můžete připojit flash disk nebo externí HDD disk. Podporovány jsou formáty NTFS a FAT32. Pokud Vám některý disk nepůjde zformátovat v přijímači, doporučuji provést naformátování v PC.

Pro účely testování jsem zvolil externí USB pevný disk Western Digital My Passport s kapacitou 500 GB. Spolupráce s diskem byla zcela bez problémů. Nahrávání i přehrávání SD a HD programů bylo zcela v pořádku. Nahrávat můžete ručně, ale také pomocí EPG, kde si jednoduše nastavíte, jaký pořad budete chtít nahrávat. K dispozici je také časovač na 8 událostí.


obrázek

▲ Obr č. 18 - PANACCESS MAGNET-TV COMBO, záznamy na HDD

Nahrávat můžete jeden program a na druhý z téhož transpondéru se dívat nebo sledovat program z pozemního digitálního vysílání. Na dálkovém ovládání je přímo tlačítko, kterýn se dostanete do nahrávek na disku. Nahrávky na disku se ukládají šifrovaně z důvodu autorských práv společnosti Panaccess a lze je přehrát pouze na tomto přijímači. To je běžným standardem abonentských satelitních přijímačů.

Převíjení nahrávek tam a zpět na disku je pouze jednou rychlostí a není plynulé.

Pokud použije vlastní přijímač s CA modulem Panaccess, tak budete mít nahrávky nešifrované. Funkční HbbTV Magnet TV je však pouze exkluzivně na satelitních přijímačích VU+ 4K s image VTI 14.0.0.


obrázek

▲ Obr č. 19 - PANACCESS MAGNET-TV COMBO, o přijímači



Závěr

Satelitní přijímač Panacces Magnet TV COMBO je kombinovaný HD přijímač, který umožňuje příjem programů satelitní televize Magnet TV a také příjem pozemních digitálních programů v normě DVB-T2/HEVC/MPEG-4. Výhodou přijímače je jeho jednoduchá obsluha. K dispozici je podpora funkce HbbTV, pomocí které se zákazník dostane k archívu televizních programů až na 7 dní nazpátek.

Tento přijímač můžete zakoupit v e-shopu hlavního technického partnera satelitní televize Magnet TV firmy SORTEC EUROPE s.r.o.:

* Přijímač Panaccess Magnet-TV Combo

Doporučená maloobchodní cena: 69,90 € s DPH.

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články