Quantcast

VU+ DUO 4K - další novinka již brzy na trhu

| Tisk

Výrobce přijímačů VU+ přinese na náš trh v pořadí již pátý satelitní přijímač s podporou Ultra HD (UHD) vysílání, který ponese označení VU+ Duo 4K. Tentokráte chtěla továrna VU+ přijít na trh s přijímačem, který bude velmi výkonný, ale přesto jeho cena nebude dosahovat výše modelu VU+ Ultimo 4K.

Tak vzniknul model VU+ Duo 4K s velmi výkonným hardwarem. Oficiálním distributorem přijímačů VU+ pro východní Evropu je slovenská firma AB-COM, s.r.o., díky které mohu již dnes tento luxusní satelitní přijímač čtenářům webu parabola.cz exkluzivně představit.


obrázek

▲ Obr č. 1 - VU+ DUO 4K, přední panel (foto: dovozce)

VU+ Duo 4K je high endový satelitní přijímač s podporu Ultra HD vysílání. Srdcem přijímače je zatím nejvýkonnější čtyřjádrový ARM procesor Broadcom, co byl kdy u satelitních přijímačů použit. Taktovací frekvence procesoru dosahuje 2,1 GHz.

Přijímač je osazen ohromnou flash pamětí 4 GB (eMMC) a pamětí RAM 2 GB (LPDDR 4). Operačním systémem zůstává populární Enigma 2.

Přijímač je schopen přijímat satelitní programy v normách DVB-S, DVB-S2 a DVB-S2X a je schopen zpracovávat SD, HD a UHD signály v kompresích MPEG-2, MPEG-4/H.264 a HEVC/H.265. Přijímač může pracovat až v rozlišení 2160p (tzv. 4K).


obrázek

▲ Obr č. 2 - VU+ DUO 4K, zadní panel (foto: dovozce)

V přijímači jsou k dispozici dva sloty pro plug and play tunery. Ve standardní výbavě přijímače je jeden dvojitý FBC satelitní tuner DVB-S2X, který má k dispozici 8 demodulátorů. Kromě FBC satelitních tunerů bude možné přijímač osadit také FBC tunerem pro kabelové digitální vysílání v normě DVB-C a C V2.

Dále do přijímače je možné použít nový duální MTSIF tuner pro příjem pozemního digitálního vysílání DVB-T/T2. Tento tuner je novinkou továrny VU+ a je již k dispozici na trhu.

Pro velmi náročného satelitního diváka jistě bude stačit osazení dvěma FBC satelitními tunery DVB-S2X, získává tak 16 demodulátorů. To je pouze o 2 méně než má k dispozici přijímač VU+ Ultimo 4K v plném osazení tunery.

VU+ Ultimo 4K tak zůstává stále vlajkovou lodí firmy VU+. Rozdíl v procesorech mezi oběma přijímači není při běžném používání nijak viditelný. VU+ Duo 4K je stejně rychlé jako VU+ Ultimo 4K, navíc má VU+ Ultimo 4K větší paměť RAM.

VU+ Duo 4K je taková odlehčená verze modelu VU+ Ultimo 4K, výrobce odebral některé věci, které používá méně zákazníků a některé věci inovoval.


obrázek

▲ Obr č. 3 - VU+ DUO 4K, dálkové ovládání (foto: dovozce)

Pro zabudování pevného disku již není třeba přijímač otevírat, jako je tomu u modelu VU+ Ultimo 4K, ale je zde k dispozici elegantní výměnný rámeček na zadní straně přijímače, kam disk vložíte. Výrobce nešetřil ani na USB konektorech, k dispozici jsou dva USB 3.0 konektory a jeden USB 2.0 konektor.

Přístroj má jednu čtečku karet vestavěného univerzálního dekodéru (VU+ Ultimo 4K má dvě čtečky vestavěného dekodéru) a dva CI sloty pro vložení dekódovacích modulů. Samozřejmostí je gigabitový Ethernet, vestavěný WI-Fi adaptér 300 Mbps a Bluetooth. Tak jako u modelu VU+ Ultimo 4k, tak i zde je i HDMI vstup.

Přijímači vévodí luxusní velký barevný 3,5“ LCD TFT displej, který má stejně perfektní provedení jako u modelu VU+ Ultimo 4K, pouze je o 0,5“ menší. Samozřejmostí zůstala i funkce „Mini TV“, tedy zobrazení živého vysílání na displeji a to včetně plynulého zobrazení UHD kanálů.

Tak jako u VU+ Ultimo 4K, tak i zde je k dispozici funkce Dual HD Transcoding. V továrním image nechybí ani podpora HbbTV, Youtube přehrávač, webový prohlížeč Chromium a samozřejmě nainstalované multimediální prostředí KODI.


obrázek

▲ Obr č. 4 - VU+ DUO 4K, hlavní menu

Popis přijímače

Přijímač má luxusní černé provedení s rozměry 310 x 241 x 60 mm (Š x H x V). Přednímu panelu dominuje již zmíněný LCD TFT 3,5“ displej, který se nachází uprostřed. K dispozici jsou podsvícená dotyková tlačítka pro základní obsluhu přijímače.

Vpravo pod odklopným víčkem nalezneme jednu čtečku univerzálního dekodéru, dva CI sloty pro vložení dekódovacích modulů a jeden USB 2.0 port.

Na zadním panelu je dvojice F konektorů označené jako LNB IN (vstupy satelitního FBC tuneru). Dále zde najdeme optický S/PDIF konektor, dva USB 3.0 porty, klasický RS 232 konektor je nahrazen RJ11 konektorem, síťové rozhraní Ethernet 1 Gbit/s a konektor pro připojení napájecího zdroje se síťovým vypínačem. Nechybí zde šachta pro vložení výměnného rámečku, do kterého je možné vložit pevný disk.

HDMI konektory jsou zde dva, jeden pro výstup i druhý pro vstup, oba jsou ve verzi 2.0. Součástí balení je také stručný manuál, HDMI kabel, výměnný rámeček pro HDD, šroubky pro montáž pevného disku a externí napájecí zdroj 12V/5A.

Příjem programů a chování přijímače

Protože se jedná o horkou novinku, měl jsem k dispozici v přijímači pouze tovární software. Nicméně na tomto místě již čtenářům mohu slíbit pokračovaní této recenze, jakmile se objeví neoficiální image VTI. Takže zatím pouze stručně k chování přijímače.

Už z továrního image jsem měl velmi dobrý pocit, protože všechny základní funkce již pracovaly bez potíží.


obrázek

▲ Obr č. 5 - VU+ DUO 4K, konfigurate tunerů

Prodleva při přepínání mezi programy je cca 1-2 sec. podle typu programu. Nicméně i tohle se dá ještě zrychlit a to pomocí již nainstalovaného pluginu „Fast Channel Change“. To je jedna z výsadních funkcí přijímačů značky VU+.

Použitý satelitní FBC (Full Band Capture) tuner pracoval bez problémů, stejný typ se používá v dnes prodávaných modelech VU+ Ultimo 4K a VU+ Uno 4K SE. Výhody použití FBC technologie jsem již několikrát popisoval.

Kvalita obrazu je excelentní, tak jako u předchozích UHD modelů VU+. K přijímači lze připojit i klasickou Full HD LCD TV nebo Plazma TV a nemusíte mít 4K televizor. Na výstupu HDMI si můžete nastavit rozlišení např. 1080i nebo 1080p, HDMI 2.0 je zpětně kompatibilní se staršími revizemi HDMI. Samozřejmě pokud nechcete degradovat kvalitu obrazu z Ultra HD (4K) vysílání, tak musíte použít 4K televizor a rozlišení nastavit na 2160p, nicméně i na Full HD TV je obrázek vynikající.

Dálkové ovládání se používá standardní typ, co se používal u předchozích modelů VU+ 4K. Tento typ je výborný, kvalitně provedený a má široký úhel rozsahu použití. Náročnější zákazníci si mohou zakoupit dálkové ovládání s Bluetooth technologií, které jsem na webu parabola.cz dříve představil.

Otestoval jsem některé funkce, které jsou k dispozici v originálním image. V první řadě je to HbbTV, zcela bez problémů, vyzkoušel jsem si přehrát pořady z archívu ČT v aplikaci i Vysíláni. K dispozici je již i funkční webový prohlížeč Chromium OS.


obrázek

▲ Obr č. 6 - VU+ DUO 4K, pluginy

Multimediální prostředí KODI zde bylo ve verzi 17.0, také funkční. Součástí originálního image je i nainstalovaný přehrávač Youtube. Také zde najdete funkce DLNA server nebo DLNA/uPnP prohlížeč.

Funkce PIP (obraz v obraze) je také již plně funkční. Ostatní funkce má smysl testovat, jakmile bude k dispozici neoficiální image VTI, který přináší značné rozšíření možností přijímače. A s VTI se objeví poté i další neoficiální image od různých týmů jako Open ATV nebo Open PLi.

Krásné video distributora značky VU+, které představuje tuto novinku, můžete shlédnout zde.

Závěr

VU+ Duo 4K je špičkový high endový satelitní přijímač, který podporuje příjem Ultra HD programů s kodekem HEVC/H.265 a příjem programů v nové normě DVB-S2X. Přijímač je určen pro nejnáročnější uživatele, kteří požadují vysoký nadstandard.


obrázek

▲ Obr č. 7 - VU+ DUO 4K, o přijímači

Přijímač se může pochlubit svým vysokým výkonem, jednoduchou instalací pevného disku pomocí výměnného rámečku, možností zabudovaní až dvou tunerů, funkcí dual transcoding, luxusním barevným 3,5“ displejem s možností zobrazování živého vysílání. To vše doplněné vestavěným univerzálním dekodérem a dvěma CI sloty pro vložení dekódovacích modulů.

Nahrávací možnosti jsou díky technologii FBC tunerů prakticky neomezené.

Za zapůjčení přijímače děkuji společnosti AB-COM, s.r.o.

Tento satelitní přijímač bude možné zakoupit na e-shopu distributora v různých variantách zde:

Pro zákazníky z ČR:

* VU+ Duo 4K (1x Dual FBC-S/S2/S2X tuner)
* VU+ Duo 4K (2x Dual FBC-S/S2/S2X tuner)
* VU+ Duo 4K (1x Dual FBC-C/C2 tuner)
* VU+ Duo 4K (1x Dual FBC-S/S2/S2X tuner + 1x Dual FBC-C/C2 tuner)
* VU+ Duo 4K (1x Dual FBC-S/S2/S2X tuner + 1x Dual T2 tuner)

Pro zákazníky z SR:

* VU+ Duo 4K (1x Dual FBC-S/S2/S2X tuner)


* VU+ Duo 4K (2x Dual FBC-S/S2/S2X tuner)
* VU+ Duo 4K (1x Dual FBC-C/C2 tuner)
* VU+ Duo 4K (1x Dual FBC-S/S2/S2X tuner + 1x Dual FBC-C/C2 tuner)
* VU+ Duo 4K (1x Dual FBC-S/S2/S2X tuner + 1x Dual T2 tuner)

Doporučená maloobchodní cena základní verze (1x Dual FBC-S/S2/S2X tuner) : 9390,- CZK s DPH nebo 439 € s DPH

Předpokládaný termín zahájení prodeje: 1.12.2018.

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články