Quantcast

Octagon SF8008 - combo 4K E2 přijímač s podporou DVB-S2X, multistreamů a KODI

| Tisk

Na náš trh přichází další kombinovaný UHD přijímač, který dokáže přijímat satelitní vysílání nejen v běžně používané normě DVB-S2, ale také i v nové normě DVB-S2X a dokáže přijímat také programy vysílané v režimu multistream (MIS). Tento přijímač nese označení Octagon SF8008.


obrázek

▲ Obr č. 1 - Octagon SF8008, přední panel (foto výrobce)

Satelitní přijímače Octagon se nejen u nás staly velmi populární díky předchozímu modelu SF4008, který je vlajkovou lodí firmy Octagon. Dnes představený model SF8008 míří k cenově citlivějším zákazníkům s tím, že Octagon se snažil neubrat nic na výkonu přijímače, ba naopak.

Server parabola.cz je prvním odborným webem u nás, který čtenářům přináší exkluzivní podrobnou recenzi této horké novinky. Díky prodejci těchto přijímačů firmě Pluton elektroprodejna z Třebíče, která se specializuje na linuxové přijímače, máte nyní možnost se s tímto přijímačem podrobně seznámit.


obrázek

▲ Obr č. 2 - Octagon SF8008, zadní panel (foto výrobce)

Octagon SF8008 je kombinovaný linuxový UHD přijímač, který umožňuje příjem satelitního vysílání v normách DVB-S, S2 a S2X a pozemního digitálního a kabelového vysílání v normách DVB-T, DVB-T2 a DVB-C.

Přijímač umožňuje příjem SD, HD a UHD programů v kompresích MPEG-2, MPEG-4/H.264 a HEVC/H.265. Přijímač pracuje ve video rozlišení až 2160p (tzv. 4K) a podporuje technologie HDR10 a HLG. Operačním systémem je oblíbená Enigma 2.

Srdcem přijímače však není tradiční procesor Broadcom, ale čtyřjádrový 64 bitový procesor Hisilicon Hi3798MV200 od firmy Huawei. Taktovací frekvence procesoru je 1,6 GHz s výkonem 15000 DMIPS. Pokud k tomu připočítáme ohromnou paměť Flash 8 GB (eMMC) a RAM 1 GB (DDR4), tak dostáváme velmi solidní výkonný přijímač.


obrázek

▲ Obr č. 3 - Octagon SF8008, boční pohled (foto výrobce)

Přijímač má k dispozici jednu čtečku vestavěného univerzálního dekodéru a umožňuje nahrávání na externí pevný disk, flash disk nebo na vzdálené datové úložiště (NAS).

Přijímač má podporu pro hybridní televizní vysílání HbbTV a je k dispozici také funkce HDMI CEC (současné ovládání přijímače a TV). Třešničkou na dortu je pak podpora multimediálního prostředí KODI 17.6 a to poprvé u linuxového E2 přijímače s originálním přehrávačem KODI. To bylo zatím vlastností jen přijímačů postavených na bázi Androidu.


obrázek

▲ Obr č. 4 - Octagon SF8008, dálkové ovládání (foto výrobce)

Přístroj umožňuje přehrávání široké škály multimediálních AV souborů včetně videí s extrémně vysokým datovým tokem. Přijímač má také vestavěné WI-FI 300 MBit a samozřejmosti je i vestavěná gigabitová LAN.

Přijímač Octagon SF8008 je napájen externím napájecím adaptérem 12V/2A.


obrázek

▲ Obr č. 5 - Octagon SF8008, info lišta

Popis přijímače

Přijímač je vyráběn v černém provedení s rozměry 220 x 126 x 40 mm (W x H x D). Na předním panelu se nachází čtyřmístný sedmi segmentový displej a tlačítko pro zapnutí/vypnutí přijímače.

Na pravém boku přijímače nacházíme čtečku vestavěného univerzálního dekodéru a jeden USB 3.0 port.


obrázek

▲ Obr č. 6 - Octagon SF8008, podrobné informace o pořadu

Na zadním panelu je jeden F konektor satelitního tuneru, jeden IEC konektor hybridního tuneru, digitální optický audio výstup S/PDIF, jeden USB 2.0 port, vstup pro Micro SD kartu, tlačítko „recovery“, kolébkový vypínač a konektor pro připojení externího napájecího adaptéru.

Analogové AV výstup je realizován v podobě jack konektoru. Rovněž v podobě jack konektoru je proveden servisní port RS232. A nesmíme zapomenout na dva vstupy, kde jsou namontované antény pro vestavěný WI-FI adaptér.

Dále je zde ještě HDMI 2.0a konektor pro připojení k vaší LCD nebo Plazma TV a síťové rozhraní Ethernet 1 Gbps.


obrázek

▲ Obr č. 7 - Octagon SF8008, single EPG

Součástí balení je stručný instalační průvodce, HDMI kabel a napájecí adaptér 12V/2A.

Příjem programů a chování přijímače

Do přijímače jsem nahrál poslední alternativní image Open ATV 6.2. Image z dílny týmu Open ATV považuji pro tuto značku přijímače za nejlepší a jsou podporované výrobcem.


obrázek

▲ Obr č. 8 - Octagon SF8008, multi EPG

Octagon SF8008 je horkou novinkou na trhu, takže se odlaďují ještě některé drobné chyby v softwaru. Přijímač umožňuje uložit do paměti neomezené množství televizních a rádiových programů. Vyhledávání kanálů je rychlé a i přepínání mezi programy je cca 2 - 3 sekundy.

Nejprve se podíváme na satelitní část přijímače. Satelitní tuner dokázal naladit programy v plném rozsahu symbolových rychlostí SR 1-45 Msym/s a to v obou normách DVB-S i DVB-S2 (QPSK/8PSK).

Citlivost/selektivita použitého satelitního tuneru byla výborná. Porovnávání s referenčním přijímačem Dreambox DM8000 proběhlo na transpondérech britské BBC na družici Astra 2 na pozici 28,2° východně. Chyba je v zobrazování hodnoty kvality signálu v decibelech nebo v procentech, tu musí výrobce opravit.


obrázek

▲ Obr č. 9 - Octagon SF8008, přehled programů

Nalezení transpondérů s velmi vysokou přenosovou rychlostí SR není pro tento tuner žádný problém. Typickým příkladem takového vysílaní je multiplex BBC na družici Intelsat 907 na pozici 27,5° západně nebo multiplexy ruské placené televize MTS na družici ABS-2 na pozici 75° východně, kde se používá SR 45 Msym/s.

Také ladění programů s nízkými symbolovými rychlostmi proběhlo zcela potíží, co jsem přijímači zadal, to také naladil. Tradičně jsem vyzkoušel i příjem v C pásmu, opět bez problémů. Přijímač však umožňuje naladit i programy vysílané v nové normě DVB-S2X.

Norma DVB-S2X se zatím používá zejména pro přenosové kanály. Stabilní vysílání naleznete na družici Eutelsat 33C na pozici 33° východně, kde se vysílá multiplex složený z nekódovaných HD francouzských kanálů TF1, TFX a TMC, které jsou na jiných družicích kódované.


obrázek

▲ Obr č. 10 - Octagon SF8008, hlavní menu

Norma DVB-S2X je „schovaná“ v menu pod položkou DVB-S2 a s hodnou FEC si také nemusíte dělat starosti, funguje v režimu automatiky. Přijímač umožňuje i příjem programů vysílaných v režimu multistream (MIS).

Multistream (MIS) umožňuje šířit v jednom satelitním multiplexu několik samostatných transportních streamů. To je velmi výhodné pro satelitní operátory, kteří používají tuto technologii jako distribuční linky pro kabelové rozvody nebo pro pozemní vysílače.

Programy v režimu MIS jsou aktuálně k dispozici na satelitních pozicích 39°E, 21,5°E, 9°E, 4,8°E, 5°W, 12,5°W a 30°W. Pro příjem programů v MIS zadáváme běžné technické parametry transpondéru, ale navíc musíme zvolit správný PLS mód, PLS kód a číslo streamu.


obrázek

▲ Obr č. 11 - Octagon SF8008, nastavení tunerů

Přijímač nemá podporu vysílací technologie T2-MI, která se také u distribučních linek používá. V Ku pásmu se T2-MI moc nepoužívá, pouze na družici Astra 4A na pozici 4,8° východně ji používá ukrajinský operátor ZeonBud. Velké využití technologie T2-MI je v C pásmu a to zejména ruskými satelitními operátory RSCC a RTRN.

V režimu MIS se programy, které jsou běžně kódované, vysílají zatím volně. Nicméně i zde jsou klasické pay-tv programy samozřejmě zakódovány. Volně jsou k dispozici některé zajímavé komerční programy, ale i programy státní televize.

Na pozici 39°E nalezneme multiplex MIS s bulharskými programy, na 5° západně najdeme zase jak italskou státní televizi RAI, tak řadu italských soukromých kanálů. Pro zajímavost jsou zde kanály skupiny Mediaset jako Italia1, Canale 5 a Rete 4 vysílány nekódovaně a v HD kvalitě. Na této pozici najdeme zajímavé francouzské multiplexy, kde je opět řada komerčních kanálů v HD kvalitě nekódovaná.

Nyní se podíváme na příjem pozemního digitálního vysílání. Vestavěný hybridní tuner naladil všechny pozemní digitální multiplexy dostupné v mé lokalitě příjmu v normách DVB-T a DVB-T2. Naladil jsem také přechodové multiplexy v DVB-T2 a to multiplex č.11 a č.12, které provozuje společnost ČRa a přechodový multiplex č.13, který provozuje společnost Digital Broadcasting s.r.o.


obrázek

▲ Obr č. 12 - Octagon SF8008, hledání signálu

Lahůdkou je vysílání přechodového multiplexu č.11, kde se vysílají v HD kvalitě v kompresi HEVC všechny programy České televize. Obrazová kvalita je zde vynikající. Přijímač také naladil rakouský multiplex A v DVB-T2, který je již v mé lokalitě na hranici příjmu.

Díky použitému procesoru Hisilicon má přijímač perfektní obraz na HDMI výstupu. Analogový AV výstup se ale moc nepovedl, ale ten již prakticky žádný výrobce do 4K přijímačů nedává.

Dálkové ovládání je prakticky shodné s modelem SF4008, ale používá se zde jiný IR kód. Co bych zde vytknul je velmi úzký úhel používání dálkového ovladače, na rozdíl od staršího modelu SF4008.

Zvuková stopa se ukládá na danou předvolbu a samozřejmě lze uložit levý nebo pravý audio kanál. Přijímač má i vestavěný OSD teletext. České a slovenské znaky se zobrazují v pořádku, stačí si jen navolit správnou znakovou sadu pro teletext.


obrázek

▲ Obr č. 13 - Octagon SF8008, HbbTV aplikace iVysílání ČT

Elektronický programový průvodce je v Enigmě 2 perfektní. Informační lišta obsahuje informace o běžícím a následném pořadu. Podrobné informace o pořadu nejsou nijak oříznuty. Vše je otázku skinu, který se rozhodnete používat.

České a slovenské znaky se na programech Skylink a freeSAT zobrazovaly v pořádku. Pouze je třeba mít aktuální soubor „encoding.conf“, který musí být doplněn o nové transpondéry. Azbuka na kanálech paketů NTV plus, Trikolor TV a MTS se zobrazovala korektně.

Přijímač umí zobrazit EPG na několik dní dopředu, pokud je provider vysílá. Načítání informací je bleskové, EPG data se ukládají automaticky do flash paměti přijímače. Displej přijímače nám zobrazuje trvale hodiny, jeho jas lze nastavit v menu přijímače. Šikovný prodejce Vám jistě nabídne již zdarma předinstalovaný přijímač, kde tuto chybu v zobrazování na displeji dokáže opravit, tak aby se v běžném režimu zobrazovalo číslo programu a v pohotovostním stavu hodiny.

Lze nainstalovat také funkci FastScan pro rychlé vyhledávání programů satelitního operátora Skylink.


obrázek

▲ Obr č. 14 - Octagon SF8008, KODI 17.6

Přijímač samozřejmě umožňuje příjem IPTV vysílání. Navíc si lze nainstalovat plugin Stalker, kde je k možné zadat až 6 URL adres IPTV služeb.

Doba startu přijímače (bootování) je cca 23 sekund. Na editaci programů v PC lze použít program Dreamset nebo DremboxEdit. Pro komunikaci přes FTP s přijímači Dreambox lze použít libovolného FTP klienta.

Ventilačních otvory jsou na všech stranách přijímače. Zahřívání přijímače je minimální. Napájení přijímače je pomocí externího napájecího adaptéru 12V/2A.

Multimédia

Podporu hybridní televize HbbTV je třeba v přijímači doinstalovat online přes menu pluginů. Pracuje rychle a bezvadně. Tradičně jsem zkoušel mou oblíbenou aplikaci „iVysílání“ HbbTV České televize. Ovládání je zcela bezproblémové.

Plugin pro přehrávání videí z Youtube je také k dispozici online k nainstalování z menu pluginů. Přehrávání videí bylo také bez potíží. Zatím není k dispozici webový prohlížeč. Funkci transcoding použitý chipset nepodporuje. Plugin na zobrazení live bitrate je plně funkční.


obrázek

▲ Obr č. 15 - Octagon SF8008, plugin Stalker

Přístroj umí zobrazit fotografie ve formátu JPEG nebo BMP a přehrát hudbu ve formátu MP3 nebo WAV. Přijímač přehraje AV soubory typů avi, divx, xvid, mov, mkv, m2ts, ts, wmv, mpeg-4 a flv. Protože přijímač podporuje kodek HEVC/H.265, tak lze přehrát videa s tímto kodekem do rozlišení 2160p. Vyzkoušel jsem řadu testovacích videí v HEVC s různým video rozlišením, všechny videa přijímač přehrál.

Přijímač si také bez problému poradil s testovacími MKV soubory s vysokým datovým tokem jako např. „Jellyfish-400-Mbps 10bit.mkv“ v rozlišení 4K. To by model SF4008 nebyl schopen v žádném případě zvládnout. HW přijímače SF8008 s použitým procesorem HIlisicon je opravdu neuvěřitelně silný.

Samozřejmě záleží na jakém video a audio kodeku je soubor vytvořen. Tedy ne všechny soubory přehrajete úspěšně. Funkční je i přehrávání DTS audia.

Zpracování AAC audio stop bylo bez potíží. Audio HE-AAC bylo bez problémů (zkoušeno na některých rádio kanálech Českého rozhlasu). Také audio Dolby Digital+ (E-AC3) zvládnul přijímač bez potíží zpracovat (testováno na polském hudebním programu „4Fun Gold Hits“ na družici Hot Bird, kde se na tomto programu používá druhá audio stopa právě v Dolby Digital+ ).


obrázek

▲ Obr č. 16 - Octagon SF8008, prohlížeč pluginů

Přenosová rychlost mezi přijímačem a PC dosahovala na 1 Gbit/s lince přes FTP přes 110 MB/s, což se jen tak nevidí (při použití externího SSD disku).

V image Open ATV je také k dispozici funkce PIP (obraz v obraze). Pokud jsou oba programy kódované, může docházet k trhání jednoho z obrazů, jedná se o chybu v ovladačích. Výrobce má tuto skutečnost nahlášenu.

Díky silného HW a použitím procesoru Hisilicon je možné zobrazovat v režimu PIP nejen SD nebo HD programy, ale dokonce i dva UHD programy. Tento linuxový přijímač s Enigmou 2 jako první přichází s plnohodnotným multimediálním prostředím KODI 17.6, kde je již používaný originální přehrávač KODI na místo verze z Enigmy2.

Spolupráce s externím pevným diskem

Pevný disk není možné do přijímače vestavět. K dispozici je jeden USB 2.0 a jeden USB 3.0 port kam můžete připojit flash disk nebo externí HDD disk. Podporovány jsou formáty EXT4, EXT3, EXT2, NTFS a FAT32. Rozhraní e-SATA není k dispozici.

Pro účely testování jsem zvolil SATA SSD pevný disk Kingston Hyper-X s kapacitou 250 GB v externím šuplíku Axagon (USB 3.0 - SATA 6G). Spolupráce s diskem byla zcela bez problémů. Nahrávání i přehrávání SD, HD i UHD programů bylo také v pořádku.


obrázek

▲ Obr č. 17 - Octagon SF8008, záznamy na HDD

Samozřejmostí je nahrávání na síťové úložiště NAS. Celkový počet současně nahrávaných programů závisí na celkovém datovém toku nahrávaných programů a na vlastnostech HW daného přijímače.

Bez problémů jsem nahrával mix deseti programů složených z UHD, HD a SD programů. Tradiční omezení je u kódovaných programů, kde běžně můžeme nahrávat až 8 kódovaných programů současně. Bohužel zde je bug v ovladačích a současné nahrávání více kódovaných programů zatím není možné.

Při nahrávání jste samozřejmě omezeni jedním satelitním transpondérem, nicméně můžete používat pro současné nahrávání ještě hybridní tuner. Takže např. je možné současně nahrávat ČT1 HD z pozemního digitálního vysílání a program CS Film ze satelitu.

Převíjení záznamů na pevném disku tam a zpět je v rychlostech 2x, 4x, 8x, 16x, 32x a 64x a 128x. Zpomalené přehrávání je v rychlostech 1/2x, 1/4x a 1/8x. Tyto rychlosti lze změnit přes menu. Navíc je možné si v záznamu vytvářet záložky a pohybovat se mezi nimi.


obrázek

▲ Obr č. 18 - Octagon SF8008, přehrávání 4K videa s datovým tokem 400 Mbps

Převíjení záznamů zatím není v úplném pořádku, některé rychlosti nepracují správně, opět výrobce o této skutečnosti ví.

Pro rychlý přesun lze použít numerická tlačítka na dálkovém ovládání, vhodné pro přeskakování reklamy. Názvy záznamů lze přejmenovat dodatečným pluginem, záznam lze také stříhat a poté přenášet po síti kam potřebujete.

K dispozici je také funkce časového posunu - Timeshift. Programování záznamů je možné buď ručně přes časovač nebo přímo pomocí EPG. Přijímač můžete ovládat přes webové rozhraní, funguje také streamování SD, HD a UHD kanálů po síti např. do PC nebo do jiného satelitního přijímače.

Spolupráce s vestavěným univerzálním dekodérem

V Octagonu SF4008 je vestavěna jedna čtečka dekódovacích karet univerzálního dekodéru. Dekodér je třeba softwarově oživit, používá se ARM architektura. Bez problému funguje softcam OScam, který je však třeba řádně nakonfigurovat.

Pod vhodnou verzí OScamu fungují bez problémů naše dekódovací karty ICE/Irdeto Skylink (bez aplikovaného zvýšeného zabezpečení), ICE Irdeto freeSAT, karty Irdeto RTVS a karty Conax Anitik SAT. Nahrávky jsou samozřejmě nešifrované.


obrázek

▲ Obr č. 19 - Octagon SF8008, informace o systému

Karty M7 Irdeto Skylink nebo karty ICE/Irdeto Skylink se zvýšeným zabezpečením nelze použít v interním dekodéru! Pro takovéto karty operátor Skylink doporučuje používat dekódovací moduly s certifikací Skylink Ready.

Tento přijímač nemá k dispozici žádný CI slot. Pokud chce tedy uživatel používat některý z dekódovacích modulů, musí volit jiný typ přijímače, např. staršího bratříčka Octagonu model SF4008.


obrázek

▲ Obr č. 20 - Octagon SF8008, informace o paměti

Závěr

Octagon SF8008 je výborný UHD kombinovaný přijímač, který umožňuje příjem satelitních programů v nové normě DVB-S2X a také příjem pozemních digitálních programů v normě DVB-T2/HEVC. Přijímač navíc umožňuje příjem programů vysílaných v režimu multistream (MIS).

U tohoto přijímače je velmi příznivý poměr výkon/cena. Octagon SF8008 umožňuje díky velmi silnému hardware a použitému procesoru Hisilicon ohromné multimediální využití jako je přehrávání videí s extrémně vysokým datovým tokem v rozlišení až 4K, plnohodnotné využití multimediálního prostředí KODI, funkci hybridního televizního vysílání HbbTV, funkci Stalker pro příjem IPTV apod.

Prodejce těchto přijímačů firma Pluton elektroprodejna nabízí tento přijímač svým obchodním partnerům i koncovým zákazníkům buď přímo v jejich kamenné prodejně nebo prostřednictvím e-shopu zde:



* Octagon SF8008 (1xDVB-S2X, 1xDVB-T2)

Maloobchodní cena: 3190,- Kč

Firma Pluton elektroprodejna dodává linuxové přijímače také na základě přání zákazníka v jejich standardní úpravě CZ EDITION, kde v přijímači je již nainstalován alternativní image s řadou užitečných pluginů a podporou dekódovacích karet ICE freeSAT a karet Conax Antik Sat nebo dle individuálních požadavků tzv. na míru.

Samozřejmostí u tohoto prodejce je také poprodejní zákaznická softwarová a technická podpora.

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články