Quantcast

Novinky TechniSatu: satelitní přijímač TechniStar S6 a CA modul TechniCrypt IR CI+

| Tisk

V dnešní recenzi Vám představím hned dvě novinky od německé firmy TechniSat Digital GmbH a to satelitní HD přijímač TechniSat TechniStar S6 a dekódovací modul Irdeto TechniSat TechniCrypt IR CI+.


obrázek

▲ Obr č. 1 - TechniStar S6, přední panel (foto výrobce)

TechniSat TechniStar S6 je jednotunerový FULL HD satelitní přijímač, který umožňuje příjem SD a HD programů v normách DVB-S a DVB-S2 s kompresí MPEG-2 a MPEG-4/H.264. Přijímač je schopen pracovat ve video rozlišení až 1080p (nejedná se tedy o 4K přijímač).

Přijímač nepodporuje příjem programů v nové kompresi H.265/HEVC. Je to následovník oblíbené řady předchozích satelitních přijímačů TechniStar, který u nás kdysi začal prodejem modelu TechniStar S2 (něco málo se u nás prodalo i modelu TechniStar S1).


obrázek

▲ Obr č. 2 - TechniStar S6, zadní panel (foto výrobce)

Software přijímačů TechniSat obsahuje také oblíbenou funkci FastScan pro rychlé vyhledávání programů satelitního operátora Skylink.

Přijímač má tradičně vestavěný dekodér Conax a k dispozici je jeden CI+ slot pro vložení libovolného dekódovacího modulu. Existuje ještě model TechniStar S6 HD+, který je určený pouze pro německy mluvící země, má navíc dekodér Conax kombinovaný se systémem Nagravision, který používá německá placená televize HD+. Součástí balení tohoto přijímače je dekódovací karta HD+ s 6 měsíčním gratis předplatným.


obrázek

▲ Obr č. 3 - TechniStar S6, dálkové ovládání (foto výrobce)

Jinak jsou oba modely hardwarově totožné, software je samozřejmě jiný. A aby to bylo ještě trochu složitější, tak k nám dovážený model má přesné označení TechniStar S6 IE, ale software je stejný jako pro modely TechniStar S6 a S5.

Přijímač umožňuje nahrávání na externí USB pevný disk, flash disk nebo na síťové uložiště (NAS). K dispozici je jeden USB 2.0 port. Multimediální přehrávač dokáže přehrát některé AV formáty. K dispozici jsou funkce UPnP/DLNA a HDMI CEC (současné ovládání přijímače a TV).

Přijímač je napájen externím adaptérem 12V/2A.


obrázek

▲ Obr č. 4 - CA modul TechniCrypt IR CI+ (foto výrobce)

Popis přijímače

Přijímač se dodává v černém nebo stříbrném provedení s rozměry 220 x 45 x 177 mm (Š x V x H). Na předním panelu se nachází čtyřmístný displej a základní tlačítka pro obsluhu přijímače. Pod odklopným víčkem nalezneme čtečku dekódovacích karet vestavěného dekodéru Conax a jeden CI+ slot pro vložení dekódovacího modulu.

Na zadním panelu nacházíme vstup satelitního tuneru, analogový AV výstup v podobě SCART konektoru je nahrazen konektorem jack, koaxiální audio S/PDIF konektor, USB 2.0 konektor a napájecí konektor.
Pro připojení k vaší LCD nebo Plazma TV je zde HDMI konektor a samozřejmostí je také síťové rozhraní Ethernet 10/100 Mbit/s.

Součástí balení je návod k obsluze, HDMI kabel a napájecí adaptér 12V/2A.


obrázek

▲ Obr č. 5 - TechniStar S6, info lišta

Příjem programů a chování přijímače

Do přijímače jsem nejprve nainstaloval poslední dostupný software 2.78.02-3927c z 29.8.2018, který je dostupný na webu výrobce. Menu je k dispozici v mnoha jazycích včetně češtiny a slovenštiny. Úvodní průvodce instalací se prakticky u TechniSatu nemění. V průvodci je implementovaná funkce FastScan pro rychlé vyhledávání programů satelitní televize Skylink.

Uživatel má možnost také funkci FastScan v úvodním průvodci vypnout, poté již to udělat nelze. Pokud odsouhlasíte připojení k internetu a jste skutečně fyzicky přepojeni, tak jste instalačním průvodcem informování i o Vaší rychlosti připojení k internetu. Tento údaj je zobrazen správně.

Přijímač umožňuje uložit do paměti 9999 programů. K dispozici jsou také favoritní skupiny. Samozřejmostí je podpora protokolu DiseqC 1.0, 1.2, 1.3 (USALS) a Unicable. Protokol DiseqC 1.1 přijímače TechniSat tradičně nepodporují.


obrázek

▲ Obr č. 6 - TechniStar S6, single EPG (SFI)

Při jakékoliv změně programové nabídky Skylinku bude nabídka v přijímači automaticky při startu přijímače aktualizována. Toto chování je shodné s přijímači Skylink Ready. Přijímač tedy neustále udržuje aktuální nabídku programů satelitní televize Skylink bez zásahu uživatele.
Tuner přijímače dokázal naladit programy v rozsahu symbolových rychlostí SR 2-45 Msym/s a to v obou normách DVB-S i DVB-S2 (QPSK/8PSK).

Vyhledávání programů s velmi vysokými přenosovými rychlostmi SR nečinilo tuneru žádné potíže. Typickým příkladem jsou multiplexy ruské placené televize MTS na družici ABS 2A na pozici 74,7° východně, kde se používá SR 45 Msymb/s.


obrázek

▲ Obr č. 7 - TechniStar S6, multi EPG (SFI)

Bohužel přijímač nepodporuje zobrazení programů v nové kompresi HEVC, zde je vidět konzervativní přístup TechniSatu, který HEVC podporu dává pouze do svých UHD satelitních přijímačů. Přijímač umí zobrazit také technické informace o vysílaném programu. Je zde zobrazován také aktuální video a audio datový tok, použitá komprese u obrazu a zvuku a další informace.

Úroveň a kvalita signálu je zobrazována proužkovým ukazatelem a kvalita je zobrazována také v decibelech (zobrazovaná hodnota je však značně poddimenzována). Je to však pouze kosmetická chyba, citlivost/selektivita použitého satelitního tuneru je výborná. Porovnávání s referenčním přijímačem Dreambox DM8000 proběhlo na transpondérech britské BBC na družici Astra 2 na pozici 28,2° východně.

Přepínání mezi programy je standardní (cca 2-3 sec). Obrazová kvalita je na HD i SD programech špičková, TechniSat se prostě nezapře.


obrázek

▲ Obr č. 8 - TechniStar S6, podrobné informace o pořadu

Přijímač má k dispozici i analogový AV výstup, nerozumím, proč výrobce upustil od tradičního konektoru SCART a nahradil jej jack výstupem, kde si zákazník příslušnou redukci jack/SCART od TechniSatu musí dokoupit. Běžné redukce nelze použít, protože si TechniSat vymyslel svůj vlastní standard zapojení jack konektoru.

Dálkové ovládání se používá stejné jako u předchozích modelů TechniSat. Směrovost dálkového ovládání je dostatečně široká, tlačítka se dobře mačkají a ovládání je přehledné. Zvuková stopa se ukládá na danou předvolbu. Uložení levého nebo pravého audio kanálu na předvolbu není možné. Titulky nelze uložit na předvolbu, ale lze je globálně aktivovat v menu.

Seznam programů satelitního operátora Skylink naladěný pomocí funkce FastScan nelze editovat, jinak by funkce FastScan nemohla korektně fungovat. Přijímač si vytvoří favoritní seznam, který nazve Skylink Česko (nebo Skylink Slovensko). Tento favoritní seznam nelze tedy nijak měnit.


obrázek

▲ Obr č. 9 - TechniStar S6, seznam programů

K dispozici je ještě dalších 15 favoritních seznamů, kam si můžete dávat programy podle libosti a také je editovat. Pokud si nějaké programy ručně naladíte, tak se Vám objeví v seznamu, kde jsou všechny programy. Seznamy se přepínají pomocí tlačítka OPT.

Informační lišta obsahuje informace o běžícím nebo následném programu. Podrobné informace o pořadu nejsou nikterak oříznuty. Informace jsou pěkně čitelné a jsou zobrazovány velkým písmem.


obrázek

▲ Obr č. 10 - TechniStar S6, technické detaily o programu

Elektronický programový průvodce, který se v podání TechniSatu jmenuje SFI, je zpracovaný perfektně. Je k dispozici klasická mřížka s několika programy v časové ose, tak i EPG samostatného programu na několik dní dopředu. České a slovenské znaky se na programech Skylink a freeSAT zobrazovaly v pořádku. Přijímač umí zobrazit EPG až na 7 dní dopředu, pokud je provider vysílá.

Přijímač má i vestavěný OSD teletext. České a slovenské znaky se zobrazují v pořádku.


obrázek

▲ Obr č. 11 - TechniStar S6, hlavní menu

Multimediální přehrávač si poradil s přehráváním souborů avi, divx, xvid, mov, mkv, m2ts, ts, mpg a mp4. Samozřejmě záleží na jakém video a audio kodeku je soubor vytvořen. Tedy ne všechny soubory přehrajete úspěšně.

Zpracování AAC audio stop bylo bez potíží. Audio HE-AAC bylo bez problémů (zkoušeno na rádiích Českého rozhlasu). Také audio Dolby Digital+ (E-AC3) zvládnul přijímač bez potíží zpracovat (testováno na polském hudebním programu „4Fun Gold Hits“ na družici Hot Bird, kde se používá druhá audio stopa právě v Dolby Digital+).


obrázek

▲ Obr č. 12 - TechniStar S6, konfigurace antény

Přijímač rovněž umí zobrazit fotografie ve formátu JPEG a BMP a přehrát hudbu ve formátu MP3. DTS audio není podporováno. Jakékoliv jiné multimediální funkce jako HbbTV nebo Youtube přehrávač nejsou k dispozici. Přijímače TechniSat mají možnost stříhat vlastní nahrávky přímo v přijímači.

Přijímač má k dispozici síťové rozhraní Ethernet 100 Mbps a je možné připojit i WI-Fi dongle od TechniSatu (není součástí balení). TechniSat rovněž nabízí Bluetooth dongle, který také spolupracuje s tímto přijímačem.


obrázek

▲ Obr č. 13 - TechniStar S6, vyhledávání kanálů

TechniSat má podporu funkce UPnP/DLNA. Z přijímače není problém se připojit do Vašeho PC nebo sítového uložiště NAS. Pomocí mobilního zařízení můžete přijímač také ovládat, příslušná aplikace TechniSat CONNNECT je k dispozici jak pro Android tak pro iOS.

Přijímač se minimálně zahřívá, i když ventilační otvory jsou pouze na spodu a z boků přijímače. Na horním krytu přijímače žádné ventilační otvory nejsou a krytu dominuje velký nápis TechniSat.


obrázek

▲ Obr č. 14 - TechniStar S6, editace programů

Nahrávání, spolupráce s externím pevným diskem

Do přijímače nelze vestavět pevný disk. Přijímač má k dispozici jeden USB 2.0 port s maximálním proudovým zatížením 1A. To je velmi slušné. Pro účely nahrávání jsem použil USB pevný disk Western Digital My Passport s kapacitou 500 GB.

Formátování disku lze provést přímo přijímačem a zvolíte si, jakým souborovým systémem to má být provedeno, k dispozici je řada souborových systémů jako FAT32, NTFS, TSD. Pro TechniSaty výrobce doporučuje volit souborový systém TSD, protože pouze tento systém nemá omezení ve velikosti nahrávky a dovoluje její střih.


obrázek

▲ Obr č. 15 - TechniStar S6, nastavení HDD

Můžete nahrávat jeden kódovaný program a současně sledovat záznam na disku. Přijímač také podporuje funkci timeshift - časový posun. Vytvořené nahrávky jsou s příponou „ts“. Nahrávky lze přenášet do PC.

Nahrávky obsahují všechny audio stopy, titulky, EPG a TXT data. Převíjení záznamů na přijímači je možné v rychlostech 4x, 16x, 64x nebo po 10 minutových skocích. V záznamech můžeme vytvářet záložky pro snadnější pozdější vyhledávání. Zpomalené převíjení záznamů není k dispozici.


obrázek

▲ Obr č. 16 - TechniStar S6, záznamy na HDD

Spolupráce s vestavěným dekodérem Conax a CI slotem

TechniSat S6 má k dispozici jednu čtečku dekódovacích karet Conax. Tu u nás prakticky nevyužijete. V Německu se používají karty Conax pro příjem nabídky MTV Unlimited. Kartu Conax Antik Sat slovenského satelitního operátora Antik Telecom sice dekodér akceptuje, ale vzhledem k tomu, že přijímač nepodporuje kompresi HEVC, nemá její použití smysl.

V přijímači je k dispozici jeden CI+ slot v provedení 1.3. Nejprve jsem vyzkoušel nový dekódovací modul Irdeto TechniSat TechniCrypt IR CI+, který vyrobila firma SMIT. Pouze tato firma v nynější době vlastní licenci Irdeto.

V modulu jsem měl dekódovací kartu Irdeto Skylink a poté jsem vyzkoušel dekódovací kartu ICE freeSAT satelitního operátora UPC DTH. Modul s oběma kartami pracoval naprosto bez potíží. Tento modul získal také certifikát Skylink Ready pro bezproblémový provoz s kartami Skylink. Nahrávky jsou uložené v dekódovaném tvaru a lze je kopírovat/přesouvat do PC/NAS pomocí souborového manageru, který je součástí hlavního menu přijímače.


obrázek

▲ Obr č. 17 - TechniStar S6, konfigurace systému

Škoda jen, že přenosová rychlost je limitována Ethernetem 100 Mbit/s. Jistě by byl lepší Ethernet 1 Gbit/s.

Modul si také bez problémů poradil s dekódovací kartou Irdeto slovenské veřejnoprávní televize RTVS. Tento modul podporuje také funkci dualdecrypt, tedy současné dekódování dvou programů z jedné frekvence (transpondéru). Nicméně tuto funkci musí podporovat také satelitní přijímač. Jednotunerové satelitní přijímače TechniSat funkci dualdecyrpt nepodporují.


obrázek

▲ Obr č. 18 - TechniStar S6 a CA modul TechniCrypt IR CI+, podmíněný přístup - CI+ info

Funkci dualdecrypt jsem tedy musel otestovat na jiném přijímači. Zvolil jsem osvědčený linuxový satelitní přijímač Formuler F1, kde dekódovací modul i s funkcí dualdecrypt pracoval bez jakéhokoliv omezení. Nutno podotknout, že dekódovací modul TechniSat TechniCrypt IR CI+ je nyní jediný na trhu z Irdeto modulů, který podporuje funkci dualdecypt!

Tento modul se vyrábí již v HW provedení CI+ 1.3 na rozdíl od svého předchůdce modulu SMIT Irdeto s fialovým štítkem, kde je použita ještě starší revize CI+ 1.0 a není zde podpora funkce dualdecrypt. Software modulů SMIT Irdeto neumožňuje vypnutí chybových hlášení.

Dále jsem vyzkoušel dekódovací CI+ modul Skylink Viaccess CAM701 s integrovanou „kartou“ Skylink. I tento modul pracoval s přijímačem bez problémů.

Neopomněl jsem také vyzkoušet CI+ modul DIGI Nagra pro satelitní platformu Nová DIGI SK provozovanou společností DIGI Slovakia. Modul pracoval bez problému včetně možnosti zadávání PINu u programů 18+. Stejný modul používá i naše satelitní platforma Nová DIGI CZ.

Vyzkoušel jsem také některé zahraniční dekódovací moduly, které pracují výhradně v CI+ slotu. S výsledkem jsem byl velmi spokojen.


obrázek

▲ Obr č. 19 - TechniStar S6 a CA modul TechniCrypt IR CI+, podmíněný přístup - CAM info

Testované moduly DRE-Crypt Trikolor TV CI+ 1.3 (pro ruský paket Trikolor TV na pozici 36° východně), Neotion Fransat CI+ 1.3 (pro francouzský paket Fransat na pozici 5° západně) a MTS Irdeto CI+ 1.3 (pro ruský paket MTS na pozici 75° východně) pracovaly s přijímačem bez problémů a to včetně modulu pro příjem ruského paketu MTS, kde většina přijímačů má problém s dekódováním kódovaných programů s velmi vysokou symbolovou rychlostí 45 Msym/s, která se u satelitního operátora MTS používá.
Ruský paket Trikolor TV, tak i ruský paket MTS již obsahuje programy šířené v novém kompresním formátu HEVC/H.265, který tento přijímač bohužel nepodporuje.

Nutno také podotknout, že díky oficiální licenci CI+ 1.3 mohou být u modulů uplatněny různé restrikce dané satelitním operátorem. U nás se žádné restrikce u satelitních operátorů zatím neuplatňují, ale třeba při použití modulu ruského operátora Trikolor TV jsem měl omezení, že nahrávky se ukládaly šifrovaně a bylo je možné shlédnout pouze do 90 minut od skončení nahrávání pořadu.

Závěr

TechniSat TechniStar S6 je jednoduchý FULL HD satelitní přijímač určený zejména pro méně náročné zákazníky, kteří požadují bezproblémové sledování, nebo občasné nahrávání satelitních programů. K dispozici je funkce FastScan pro rychlé vyhledávání programů satelitní televize Skylink.

Přijímač má špičkový obraz. K dispozici je jedna čtečka vestavěného dekodéru Conax a jeden CI+ slot pro vložení dekódovacího modulu. Pro příjem satelitní televize Skylink nebo televize freeSAT je nutné dokoupit dekódovací modul. Ideální volbou je modul TechniSat TechniCrypt IR CI+, který s uvedeným přijímačem pracuje bez potíží.


obrázek

▲ Obr č. 20 - TechniStar S6 a CA modul TechniCrypt IR CI+, podmíněný přístup - hlavní menu modulu



Autorizovaný dovozce produktů TechniSat firma Omko Digital, a.s. nabízí tento přijímač a dekódovací modul svým obchodním partnerům i koncovým zákazníkům buď přímo ve svých kamenných prodejnách nebo prostřednictvím e-shopu:

* TechniSat TechniStar S6
Doporučená maloobchodní cena: 3590,- CZK s DPH

* TechniSat TechniCrypt IR CI+
Doporučená maloobchodní cena: 999,- CZK s DPH

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články