Quantcast

Dlouhodobý test VU+ Ultimo 4K a funkce, které jste si oblíbili

| Tisk

V prosinci roku 2016 jsem čtenáře tohoto webu seznámil v recenzi se satelitním přijímačem VU+ Ultimo 4K. Od té doby uplynulo mnoho času a hodně věcí se změnilo. VU+ Ultimo 4K je stále tím nejlepším a nejlépe vybaveným satelitním přijímačem, který můžete na našem trhu koupit. Tomu také odpovídá i cena přijímače, která ale od uvedení na trh několikrát klesla.

Přijímač je určen pro ty nejnáročnější zákazníky. Nicméně výrobce VU+ má ve své flotile celou řadu satelitních přijímačů a myslí i na cenově citlivější zákazníky, kteří nepotřebují tak vybavené přijímače, ale přesto jsou tyto přijímače na velmi slušné úrovni. Typickým příkladem je populární model VU+ Zero 4K.

Díky výrobci přijímačů VU+ je u přijímačů této značky zajištěna nepřetržitá softwarová podpora. Přibývají nové funkce, opravují se chyby. Na přijímače VU+ existuje mnoho alternativních image od různých týmů, jmenujme alespoň oblíbené Open ATV nebo Open PLi. Nicméně pro přijímače VU+ existuje speciální image pouze určený pro tyto přijímače a to od týmu VTI.


obrázek

▲ Obr č. 1 - VU+ Ultimo 4K, přední panel (foto výrobce)


Image VTI osobně považují za to nejlepší co pro přijímače VU+ je k dispozici a sám také tento image ve svém přijímači VU+ používám. V ostatních image nejsou některé věci dostupné nebo nejsou funkční tak, jako ve VTI.

Uvedu alespoň jeden konkrétní přiklad. V jedné s aktualizací VTI byla uvolněna i nová funkce, která podporuje příjem kódovaných programů pomocí dekódovacího modulu s extrémně vysokou přenosovou rychlostí - symbol rate (SR). Takovýmto příkladem je vysílání ruské placené televize MTS na družici ABS 2A na pozici 75° východně, kde se používá SR 45 Msym/s při FEC 2/3 v normě DVB-S2 a modulaci 8PSK.

Protože mám k dispozici dekódovací modul Irdeto MTS, tak pro mě není problém si ověřit, zda je dekódovaný obraz v pořádku. Na většině linuxových přijímačů vidím jen „armádu zelených čtverečků“ místo obrazu. Je to dané buď neodladěnými drivery pro tento případ vysokých SR, nebo dokonce i HW limitem samotného přijímače.

S image VTI a zapnutou touto funkcí jede obraz jako pila. Pokud použijete jiné image např. Open ATV nebo Open PLi, tak výsledem je po zapnutí této funkce jen černá obrazovka. V Open PLi nepracuje ani funkce HbbTV.


obrázek

▲ Obr č. 2 - VU+ Ultimo 4K, příjem ruské pay-tv MTS na družici ABS 2A


Podívejme se tedy na některé zajímavé funkce v posledním image VTI 13.0.12 v satelitním přijímači VU+ Ultimo 4K. Snad jen pro opakování, stručný popis technických vlastností vlajkové lodi výrobce VU+ modelu VU+ Ultimo 4K:

• čtyřjádrový ARM procesor Broadcom s hodnotou 20000 DMIPS
• luxusní velký barevný 4“ LCD TFT displej
• Flash (eMMC) 4GB
• RAM 3 GB (DDR3)
• Dual Transcoding
• možnost vestavění HDD 2,5“ nebo 3,5“
• 2x UNI čtečka
• 2x CI/CI+ rozhraní
• Ethernet 1 Gbit/s
• WI-FI adaptér 300 Mbit/s pracující na frekvenci 2,4 nebo 5 GHz
• Bluetooth 4
• 2 x dual FBC satelitní tuner DVB-S2X
• 1x dual hybridní tuner DVB-T2/C
• HDMI vstup
• 2x USB 3.0, 1x USB 2.0
• S/PDIF optický audio výstup
• analogový audio výstup
• HDMI 2.0 výstup

Funkce QUAD PIP

Pomocí funkce QUAD PIP můžete na obrazovce TV zobrazit čtyři živé programy a snadno mezi nimi přepínat. Můžete si dokonce vytvořit několik skupin, kde si zvolíte svoji čtveřici programů a tuto skupinu pak můžete přejmenovat dle svého uvážení. Programy mohou být z libovolných transpondérů, pokud máte ve svém VU+ osazen alespoň jeden duální FBC satelitní DVB-S2X tuner, což je standardní vybavení přijímače.

Samozřejmě je možná kombinace také z programů z pozemního digitální vysílání DVB-T/T2, pokud tento tuner máte v přijímači osazený. Kterýkoliv z čtveřice programů můžete zvětšit na celou obrazovku. Tato funkce je standardní součástí image VTI a je k dispozici přes dlouhé podržení modrého tlačítka na dálkovém ovládání.


obrázek

▲ Obr č. 3 - VU+ Ultimo 4K, funkce Quad PIP


Funkce FCC

Funkce FCC - Fast Channel Change je výsadou značky VU+ s VTI image. Jakmile tuto funkci aktivujete (přes dlouhé podržení modrého tlačítka na DO), přijímač začne automaticky využívat všechny demodulátory tunerů, které má k dispozici. V praxi to tedy znamená, že pokud máte osazen jeden duální FBC satelitní DVB-S2X tuner, tak máte k dispozici 8 demodulátorů, tedy přijímač je schopen přijímat programy z 8 různých transpondérů (frekvencí) současně.

V případě osazení dvou duálních FBC satelitních DVB-S2X tunerů, máte k dispozici 16 demodulátorů. Co to v praxi znamená pro tuto funkci? Jednoduše řečeno extrémně rychlé přepínaní programů a to i mezi různými transpondéry.

Vše záleží na tom, jaké máte fyzické obsazení vstupů duálních FBC tunerů. Ale i při nejjednodušší variantě, tedy obsazení pouze vstupu A jednoho satelitního FBC tuneru a tuner B je propojen pouze virtuální smyčkou v menu přijímače, máte k dispozici 8 demodulátorů s omezením na jednu polarizaci, frekvenční pásmo a polohu diseqc přepínače.

A protože např. satelitní televize Skylink vysílá v jednom frekvenčním pásmu a v obou polarizacích, tak se Vám zrychlí přepínání na programech vysílaných v jedné polarizaci.

Pozor, pokud by se Vám neobjevil někde obraz z důvodu použití softcamu Oscam je nutné tuto funkci vypnout. Funkce byla vytvořena primárně pro FTA programy, nicméně s posledním image VTI jsem nezaznamenal problém ani na kódovaných programech.


obrázek

▲ Obr č. 4 - VU+ Ultimo 4K, funkce Fast Channel Change


Využití NAS

Přijímač má prakticky neomezené nahrávací možnosti, nahrávat můžete na pevný disk, který si zabudujete do přijímače (nebo již ho zakoupíte se zabudovaným pevným diskem). Další možností je nahrávat na NAS (sdílené síťové uložiště).

Přijímač umožňuje nahrávat naráz neuvěřitelných 23 kanálů (a to mix programů v SD, HD a UHD). Velkou výhodou je množství tunerů v přijímači, takže můžete nahrávat programy z různých transpondérů nebo pozemních multiplexů. V mém případě plného osazení přijímače tunery jsem měl k dispozici 18 tunerů! Fyzické tunery byly dva duální satelitní a jeden duální hybridní, to výsledné velké číslo počtu tunerů pak udělají tunery virtuální díky technologii FBC.

V praxi jistě tolik programů nahrávat nebudete. Např. pro současné nahrávání z libovolných transpondérů satelitního operátora Skylink Vám stačí jeden duální satelitní FBC tuner, omezeni budete „jen“ 8 transpondéry.

Tradiční omezení je u kódovaných programů, kde tento přijímač zvládne nahrávat maximálně 7 kódovaných programů současně. Přijímač samozřejmě nahrává v dekódovaném tvaru, protože interní čtečka je přijímačem sdílena.

Samozřejmě se k NASu (nebo k PC nebo k jinému přijímači s vestavěným HDD) můžete připojit a odtud přehrávat různý multimediální obsah, který zde máte uložen. Přijímač umí zobrazit fotografie ve formátu JPEG nebo BMP a přehrát hudbu ve formátu MP3 nebo WAV. Samozřejmostí je přehrávání široké škály AV souborů typu avi, divx, xvid, mov, mkv, m2ts, flv a wmv.

VU+ Ultimo 4K umožňuje také přehrát videa s kodekem HEVC/H.265. Bez problému jsem přehrál všechny testovací videa s různým rozlišením až do 4K. Samozřejmostí pro tuhle vlajkovou loď VU+ je přehrávání videí s vysokým datovým tokem.


obrázek

▲ Obr č. 5 - VU+ Ultimo 4K, editor síťového připojení


Funkce Multi Quickbutton

Funkci Multi Quickbutton si nejprve musíte online nainstalovat z menu pluginů. Osobně mám tuto funkci velmi rád a používám ji od jejího vzniku. Tato funkce Vám umožňuje určit, jaký bude význam jednotlivých tlačítek na dálkovém ovladači. A to význam při krátkém, tak při dlouhém stisku tlačítka.

Typické je třeba využití barevných tlačítek na dálkovém ovladači, kde červené tlačítko si nechávám pro HbbTV, zelené pro menu s pluginy, žluté pro speciální funkce, které velmi často využívám a modré tlačítko pro VTI nástroje.

Nicméně můžete definovat význam všech tlačítek na dálkovém ovladači, pokud Vám nevyhovuje současné rozpoložení funkcí.

Některé funkce tlačítek na dálkovém ovladači se dají ovlivnit přímo z VTI menu, např. při delším stisknutí tlačítka „power“ mi přijímač přechází do hlubokého spánku, standardně se zde objevuje výběrové menu, které nechci používat. Při krátkém stisknutí tlačítka „power“ přijímač přechází do běžného pohotovostního režimu.


obrázek

▲ Obr č. 6 - VU+ Ultimo 4K, plugin Multi Quickbutton


Skiny

Populárních skinů je celá řada a pro přijímače VU+ je jich opravdu velmi mnoho, jednak jsou k dispozici online v menu pluginů a pokud tam ten svůj oblíbený nenajdete, můžete ho nainstalovat ručně. Stačí si ho jen na internetu najít. Mezi populární patří např. skin HD Glass.

Osobně jsem trochu konzervativní a používám starší skin Merlin Magic, který jsem si upravil pro svou potřebu, aby mi zobrazoval údaje, které potřebuji. Velmi se mi líbí skin Atile HD, který je již standardně nainstalován v image VTI a dlouhou dobu ho VTI tým používal jako výchozí skin.

Nutno ale také říci, že nekompatibilní skin může způsobit nestabilitu přijímače, proto je třeba volit skin s opatrností.


obrázek

▲ Obr č. 7 - VU+ Ultimo 4K, výběr skinu


EPG

Pokud není někdo spokojen s výchozím grafickým zpracováním EPG (elektronický programový průvodce) může zvolit nějaký vhodný plugin, asi nejznámějším je „Cool TV Guide“, který si přizpůsobíte dle svých potřeb. K dispozici je jak klasické Multi EPG - tedy mřížka s více programy nebo Single EPG, kde máte výpis pořadů jen jednoho jediného programu na několik dní dopředu.

Za zmínku stoji jedna důležitá funkce, která se nedávno v jedné aktualizaci image VTI objevila a to je možnost zadat výchozí jazyk pro EPG a sekundární jazyk EPG. Některé programy jsou totiž vysílány s EPG v několika jazycích a mnohé přijímače mají problém si vybrat ten jazyk, který uživatel požaduje.

Typickým příkladem jsou mnohé programy z televize freeSAT poskytované společností UPC DTH. Společnost UPC poskytuje programy do mnoha zemí a často se vysílá jak české, tak maďarské, rumunské nebo anglické EPG.

Vývojový tým VTI doplnil také možnost příjmu EPG z anglické bezplatné platformy freesat UK.


obrázek

▲ Obr č. 8 - VU+ Ultimo 4K, plugin Cool TV Guide


Nahrávání zakódovaného programu

Image VTI u přijímačů VU+ mají jednu speciální funkci a to možnost nahrávání zakódovaných pořadů a jejich pozdější dekódování. Celá problematika není úplně jednoduchá a na webu parabola.cz máme speciální článek, který se této věci podrobně věnuje.

Využití HDMI vstupu

Satelitní přijímač VU+ Ultimo 4K má k dispozici HDMI vstup, kam můžete připojit externí zařízení. Jako externí zdroj signálu jsem použil satelitní přijímač VU+ Uno 4K. Obraz z tohoto přijímače jsem tak dostal do VU+ Ultimo 4K buď do hlavního okna, nebo jde dát do malého PIP okna.

Obraz byl plynulý a zcela v pořádku. Dokonce z tohoto zdroje můžete nahrávat. Takovýto záznam má v názvu „HDMI IN“.

Dual Transcoding

Plugin pro transkódování streamu do chytrého telefonu nebo tabletu je již také v image VTI nainstalován. VU+ Ultimo 4K jako jeden z mála přijímačů má funkci Dual Transcoding. Můžete tedy současně transkódovat dva streamy současně do dvou zařízení, třeba do PC a mobilního telefonu.

K dispozici je široká škála nastavení parametrů transkódovaného streamu. Samozřejmostí je i klasické streamování programů (tedy v originální kvalitě) do PC nebo z/do jiného linuxového přijímače. Pro tento účel se používá v menu položka „Kanály-přenos z jiného přijímače“.

Stále ve VTI není opravena chyba, která způsobuje, že nelze streamovat kanály v UHD kvalitě ani je transkódovat. S SD ani HD programy žádné problémy nejsou.


obrázek

▲ Obr č. 9 - VU+ Ultimo 4K, funkce Dual Transcoding


Displej

Přijímači VU+ Ultimo 4K dominuje luxusní velký barevný 4“ LCD TFT displej. A je faktem, že jsem zatím nic lepšího u žádného přijímače neviděl. Takový displej od přijímače Dreambox DM920 UHD působí jako chudý příbuzný a to nejen ve velikosti displeje, ale zejména v jeho kvalitě.

To co se zobrazuje na displeji je dané LCD skinem, který je speciálně určený pro displej. V image VTI jsou tři skiny, ze kterých si můžete vybrat. Pokud Vám ani jeden z nich nevyhovuje, tak opět je k dispozici řada dalších skinů na internetu a ten si pak ručně do přijímače nainstalujete.

Displej nám zobrazuje, co jen budete chtít, od různých informací přes logo programu, aktuální počasí až po živé vysílání programu. Obrázek živého vysílání je moc pěkný a bez jakýchkoliv problémů je přijímač schopen zobrazit plynule i UHD programy na displeji. Samozřejmě, že v daném LCD skinu je definováno, co se má zobrazit v běžném režimu a co v pohotovostním stavu.


obrázek

▲ Obr č. 10 - VU+ Ultimo 4K, volba LCD skinu


Příjem v normě DVB-S2X

Satelitní přijímače VU+ Ultimo 4K a VU+UNO 4K SE se dodávají již s novými duálními FBC satelitními tunery, které podporují příjem nejen v normách DVB-S a DVB-S2, ale také v nové normě DVB-S2X. Stabilní vysílání v této normě naleznete na družici Eutelsat 33E na pozici 33° východně, kde se vysílá multiplex složený z nekódovaných HD francouzských kanálů TF1, TFX a TMC, které jsou na jiných družicích kódované.


obrázek

▲ Obr č. 11 - VU+ Ultimo 4K, příjem programu TF1 HD v DVB-S2X


Další funkce

Popisovat funkce jako HbbTV, webový prohlížeč, Youtube přehrávač, FastScan plugin pro satelitní televizi Skylink, Timeshift apod. považuji za bezpředmětné. To vše umí VU+ bezvadně a jedná se o všeobecně známé funkce. K dispozici je i multimediální prostředí KODI, ale s tím omezením, že je zde procesor Broadcom.

Závěr

VU+ Ultimo 4K je satelitní UHD přijímač nejvyšší třídy. Je určen pro velmi náročné zákazníky, kteří požadují vysoký nadstandard. A ten jim vskutku přijímač nabízí. Použití nejmodernějších technologií jako FBC, příjem v nové normě DVB-S2X je zde samozřejmostí.

Díky výrobci přijímačů VU+ je přijímačům této značky poskytována nepřetržitá softwarová podpora.

Za zapůjčení přijímače děkuji společnosti AB-COM, s.r.o., která je oficiálním distributorem značky VU+ pro východní Evropu.

Satelitní přijímače značky VU+ je možné zakoupit na e-shopu distributora v různých variantách:



Pro zákazníky z ČR:

* Satelitní přijímače VU+

Pro zákazníky z SR:

* Satelitní přijímače VU+

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články