Quantcast

VU+ DUO 4K - příjem programů v režimu multistream a další novinky

| Tisk

Výrobce populárních přijímačů VU+ vydal v poslední době významnou aktualizaci operačního systému Enigma 2, která obsahuje řada zajímavých funkcí. Rozhodnul jsem se s těmito novinkami čtenáře webu parabola.cz seznámit a to otestováním na poslední novince z dílny VU+, satelitním přijímači VU+ DUO 4K.

Úvodní recenzi tohoto přijímače najdete zde. Nebudu se zde tedy již opakovat a kromě novinek v softwaru se podíváme na funkčnost přijímače s image VTI, který nebyl v době publikace úvodní recenze přijímače k dispozici.


obrázek

▲ Obr č. 1 - VU+ DUO 4K, přední panel (foto: dovozce)

Použil jsem poslední alternativní software VTI 14.0.3, který má již implementované všechny softwarové novinky výrobce. Asi tou nejzásadnější změnou je možnost příjmů programů v režimu multistream a to nejen na tomto přijímači, ale i na ostatních 4K přijímačích VU+ kromě modelu VU+ SOLO 4K.

Podmínkou je však použití nového výměnného satelitního duálního FBC tuneru, typ 45308X DVB-S2X, který jsem na webu parabola.cz představil v minulosti zde.


obrázek

▲ Obr č. 2 - VU+ DUO 4K, zadní panel (foto: dovozce)

Multistream

Multistream (MIS) umožňuje šířit v jednom satelitním multiplexu několik samostatných transportních streamů. To je velmi výhodné pro satelitní operátory, kteří používají tuto technologii jako distribuční linky pro kabelové rozvody nebo pro pozemní vysílače.

Aktuálně se programy v režimu MIS vysílají na satelitních pozicích 39°E, 21,5°E, 9°E, 4,8°E, 5°W a 30°W. Pro příjem programů v MIS zadáváme běžné technické parametry transpondéru, ale navíc musíme zvolit správný PLS mód, PLS kód a číslo streamu.


obrázek

▲ Obr č. 3 - VU+ DUO 4K, dálkové ovládání (foto: dovozce)

PLS mód je k dispozici Root, Gold a Combo. Režim „Auto“ (tedy režim bez zadávání parametrů MIS), který software nabízí, zatím není funkční, a myslím, že jen tak nebude, protože automatiku ladění MIS v Enigmě 2 zatím nikdo nevymyslel.

Na pozici 39°E nalezneme multiplex MIS operátora NUTRS Bulgaria s bulharskými veřejnoprávními programy BRT 1, 2, 3 a atraktivní komerční televize Nova TV Bulgaria, bTV a Bulgaria on Air.

Na pozici 21,5° východně nalezneme marocké programy vysílatele SNRT. Jedná se o distribuční linku pro pozemní vysílače v Maroku. Na pozici 9° východně je k dispozici MIS s italskými komerčními programy La7 HD a La7d HD, tyto programy také najdeme v režimu MIS na klíčové pozici pro příjem programů v multistreamech a to na pozici 5° západně.


obrázek

▲ Obr č. 4 - Dual FBC DVB-S2X tuner, přední pohled

Z této orbitální pozice se šíří mnoho francouzských a italských multiplexů v režimu MIS a většinou nekódovaně. Najdeme zde volně většinu francouzských programů (např. TF1 HD, M6 HD, TF1 Séries Films HD, Gulli HD, France 2 HD, 3 HD, 4 HD a 5 HD atd.), které se také šíří v nabídce Fransat, ale tam jsou kódované.

V HD kvalitě jsou zde šířeny programy italské veřejnoprávní televizi RAI 1, 2, 3 a RAI Sport +. Jsou zde šířené také komerční kanály skupiny Mediaset jako Italia1, Canale 5, Rete 4 a 20 Mediaset a to opět nekódovaně a v HD kvalitě. Z dalších komerčních italských televizí jsou zde v HD kvalitě k dispozici volně La7 HD a La7d HD, řada dalších programů je šířena v SD kvalitě, např. Cine Sony, Paramount Channel Italia nebo hudební televize VH1 Italia.

Na pozici 30° západně najdeme dva multiplexy v režimu MIS, příjem je možný ale pouze jednoho multiplexu se španělským programem Television Castilla-La Mancha HD, tak jak je v Enigmě 2 zvykem, druhý MIS má nestandardní parametry (s programy A7, A8, A9 HD) a poradí si s ním jen vybraná satelitní zařízení.


obrázek

▲ Obr č. 5 - VU+ DUO 4K, informace o kanálu

Opomněl jsem pozici 4,8° východně kde se šíří dva MIS, které používá ukrajinský operátor ZeonBud. Nicméně zde je již nasazena u tří streamů technologie T2-MI, takže příjem není možný. Jeden stream je stále šířen v klasickém režimu MIS a příjem je tedy dostupný. ZeonBud však oznámil, že všechny ukrajinské programy budou nejen zde, ale i na všech orbitálních pozicích zakódovany. Vzhledem k nestabilní politické situaci na Ukrajině, však nelze výsledek předjímat.

Bohužel podpora vysílací technologie T2-MI, která se také u distribučních linek používá, není k dispozici. Nicméně T2-MI lze na tomto přijímači také přijímat, ale je to poměrně v Enigmě 2 dost komplikované a není to určeno pro laiky.

Masově se technologie T2-MI používá v C pásmu a to zejména ruskými satelitními operátory RSCC a RTRN. Jedná se o distribuční linky dvou ruských multiplexů pro pozemní DVB-T2 vysílače v Ruské federaci. Oba multiplexy obsahují celkem 20 základních ruských programů. Všechny programy se zde šíří nekódovaně kromě ruské státní televize Pervij kanal (bývalé ORT) a Telekanal Rossia 1 (bývalé RTR), které jsou kódované v Gosscryptu (Rosscrypt 2).


obrázek

▲ Obr č. 6 - VU+ DUO 4K, příjem ČT Sport HD v DVB-T2

Telekanal Rossia 1 je zde také šířen v samostatných multiplexech MIS pro jednotlivé oblasti v Ruské federaci, samozřejmě opět zakódovaně, výjimečně však ještě narazíte na volně šířenou verzi pro některý region.

Příjem programů v normě DVB-S2X

Za připomínku snad stojí, že duální satelitní tuner 45308X podporuje také příjem programů v normě DVB-S2X. Ta se aktuálně používá pouze u jednoho multiplexu na pozici 33° východně. V menu přijímače je při ladění nutno zvolit normu DVB-S2X, u většiny ostatních přijímačů kromě VU+ se jinak ponechává volba DVB-S2.

Další novinky ve VTI 14.0.3

Další novinkou v posledním softwaru VTI 14.0.3 je „oživení“ duálního hybridního MTSIF tuneru pro příjem programů digitální kabelové televize v DVB-C. Doposud tento tuner umožňoval pouze příjem pozemní digitální televize v DVB-T/T2.


obrázek

▲ Obr č. 7 - VU+ DUO 4K, informace o kanálu v DVB-T2

Dále se výrobce věnoval opravou některých nahlášených chyb. Např. se řešila funkčnost CI+ modulu německé platformy HD+.

V softwaru jsem našel jeden nový bug, který je již nahlášen výrobci přijdete na něj velmi rychle. Jakmile chcete nahrávat a zvolíte nabídku „nekonečno“, tak se Vám objeví chybové hlášení, že nemáte dostatek místa na disku. Naštěstí se lze toho zbavit a to tím, že tuto novou funkci, která kontroluje volné místo na disku, v menu přijímače jednoduše vypnete.

Příjem programů a chování přijímače

Přijímač umožňuje uložit do paměti neomezené množství televizních a radiových programů. Duální satelitní FBC tuner typ 45308X umožňoval vyhledat kanály v rozsahu symbolových rychlostí SR 1-45 Msym/s v normě DVB-S a DVB-S2(QPSK + 8PSK). Také si bez problémů poradil s příjmem v normě DVB-S2X.


obrázek

▲ Obr č. 8 - VU+ DUO 4K, vyhledávání satelitu

Přijímač bez problémů naladí multiplexy s vysokou přenosovou rychlostí SR 45 Msym/s, jako např. ruský paket MTS na družici ABS 2A na pozici 74,7° východně. Ani s příjmem většiny SCPC kanálů s nízkou přenosovou rychlostí SR nebyly žádné problémy, pouze u programů pod SR 2 Msym/s je nutné při ladění nastavit správnou hodnotu parametru „pilot“.

Citlivost/selektivita dvojitého výměnného satelitního tuneru je vynikající, což je jistě také příjemné, testováno na programech BBC na satelitu Astra 2 na pozici 28,2° východně a také na družici Badr 7 na pozici 26° východně ve svazku MENA, kde je již signál u nás velmi slabý.

Jako referenční satelitní přijímač byl použit dnes již legendární Dreambox DM8000 HD. Dále jsem se zaměřil na příjem digitálních pozemních programů s hybridním duálním MTSIF tunerem. Tuner naladil všechny programy v normách DVB-T a v DVB-T2, které jsou v mé lokalitě dostupné. Naladil jsem tak i přechodové multiplexy v DVB-T2 a to multiplex č.11 a č.12, které provozuje společnost ČRa a multiplex č.13, který provozuje společnost Digital Brodcasting s.r.o.


obrázek

▲ Obr č. 9 - VU+ DUO 4K, rozhraní CI modulů

V přechodovém multiplexu č.11 vysílají v HD kvalitě v kompresi HEVC všechny programy České televize. Obrazová kvalita je zde vynikající. Přijímač také naladil rakouský multiplex A v DVB-T2. Nicméně citlivost/selektivita tuneru je o něco horší než např. při použití USB Turbo tuneru VU+.

Problém s příjmem zvuku v kodeku AAC a AAC-HE byl již v minulosti vyřešen, tak jak jsem na webu parabola.cz informoval. Kontrolou jsem však zjistil, že tento problém není v posledním image VTI korektně vyřešen a dochází po nějaké časové době (řádově desítky minut) k rozsynchronizování obrazu se zvukem v našem DVB-T2, jehož důsledkem je poškození zvukového výstupu (zejména na přechodovém multiplexu č.12). Věc bude postoupena k vyřešení výrobcem s maximální prioritou.

Místo duálního MTSIF tuneru jsem vyzkoušel USB VU+ Turbo tuner a zde jsem žádné problémy nezaznamenal. MTSIF tuner bylo však nutné z přijímače fyzicky vyjmout.


obrázek

▲ Obr č. 10 - VU+ DUO 4K, příjem Prima +1 (Skylink)

České a slovenské znaky se v EPG na programech Skylink a freeSAT zobrazovaly v pořádku. Azbuka se na kanálech paketů NTV plus, Trikolor TV a MTS zobrazovala také korektně a byla v pořádku i na displeji, tak jako u modelu VU+ Ultimo 4K.

Samozřejmě zaleží čistě na Vás co se má na displeji zobrazovat, stačí si jen stáhnout vhodný LCD skin.

Funkce PIP (obraz v obraze) je plně funkční s malým omezením u UHD programů. Dva HD nebo SD programy současně není problém v režimu PIP zobrazit. Pokud zobrazíte dva UHD kanály v režimu PIP, tak v malém okně není obraz plynulý.


obrázek

▲ Obr č. 11 - VU+ DUO 4K, příjem Telekanal Zvezda (+7h), paket MTS TV (74,7°E)

Plugin pro transkódování streamu do chytrého telefonu nebo tabletu je již také v image VTI nainstalován. Tento přijímač má funkcí Dual transcoding. Můžete tedy současně transkódovat dva streamy současně do dvou zařízení, třeba do PC a mobilního telefonu.

K dispozici je široká škála nastavení parametrů transkódovaného streamu. Samozřejmostí je i klasické streamování programů (tedy v originální kvalitě) do PC nebo z/do jiného linuxového přijímače. Pro tento účel se používá v menu položka „Kanály-přenos z jiného přijímače“.

V originální kvalitě lze streamovat UHD, HD i SD programy. Transkódovat lze pouze SD a HD programy, tedy naprosto stejné chování jako u modelu VU+ Ultimo 4K.

Tento přijímač má k dispozici HDMI vstup. Jako externí zdroj signálu jsem použil satelitní přijímač VU+ UNO 4K. Obraz z tohoto přijímače jsem tak dostal do tohoto přijímače buď do hlavního okna, nebo jde dát do malého PIP okna.


obrázek

▲ Obr č. 12 - VU+ DUO 4K, příjem programu bTV Bulgaria, MIS (39°E)

Obraz byl plynulý a zcela v pořádku. Bohužel nahrávání z tohoto externího zdroje není v pořádku, obraz se trhá a byl bez zvuku. Opět bude předáno výrobci k dořešení.

Kvalita obrazu přijímače VU+ DUO 4K je excelentní, tak jako u předchozích UHD modelů VU+. Ostatní funkce jako HbbTV, webový prohlížeč Chromium OS, Youtube přehrávač apod. jsem již popsal v úvodní recenzi. Vestavěný WI-FI adaptér v přijímači je již plně funkční, přijímač však nezobrazuje sílu a kvalitu spojení. Přenosová rychlost by mohla být vyšší vzhledem k použitému typu adaptéru 300 Mbps.

Doba startu přijímače (bootování) je cca 40 sekund. Přístroj se zahřívá minimálně, prakticky jen v oblasti tunerů. Pouze v této části jsou nad tunery v horním krytu přijímače ventilační otvory. V oblasti u pevného disku je velké množství ventilačních otvorů, ale pouze na spodní straně přijímače. Zde si myslím, že výrobce zbytečně šetřil na ventilačních otvorech na horním krytu přijímače.

Zdroj je externí, což už dnes začíná být standardem. Procesor je chlazen masivním mega chladičem. Záloha celého image se dá snadno provést přímo přes nabídku pro zálohování ve VTI.

Multimédia

Přijímač umí zobrazit fotografie ve formátu JPEG nebo BMP a přehrát hudbu ve formátu MP3 nebo WAV. Tento přijímač umožňuje přehrávat soubory typu mov, mkv, m2ts, flv a ts. Nejsou a nebudou funkční formáty avi (založené na kodeku divx a xvid) z důvodu omezení na straně použitého hardwaru. Nelze přehrát ani soubory WMV.


obrázek

▲ Obr č. 13 - VU+ DUO 4K, příjem Travelxp 4K (Astra, 19,2°E)

Přijímač umožňuje také přehrát videa s kodekem HEVC/H.265. Bez problému jsem přehrál všechny testovací videa s různým rozlišením až do 4K.

Přijímač zvládne přehrávání videí s vysokým datovým tokem, např. testovací MKV soubor „Samsung Demo Oceanic“ 1080p s vysokým datovým tokem 40 Mbps. Testovací soubory s vyššími datovými toky než cca 60 Mbps již byly trhané.

Audio Dolby Digital+ (E-AC3) zvládnul přijímač bez potíží zpracovat (testováno na francouzských programech v režimu MIS na pozici 5° západně). Tento typ audio používá i rakouská televize ORF v pozemním DVB-T2 vysílaní, opět plně funkční.


obrázek

▲ Obr č. 14 - VU+ DUO 4K, příjem programu 20 Mediaset HD, MIS (5°W)

Co je ale zajímavé je bug, který jsem nalezl na polském hudebním programu „4Fun Gold Hits“ na družici Hot Bird, kde má být tato stopa také přítomna, přijímač ji však vůbec nedetekuje. Funkční je pouze klasická MPEG audio stopa. Opět věc bude postoupena díky distributorovi VU+ přímo továrně.

DTS audio stopu přijímač přehrál bez problémů. Je zde i podpora multimediálního prostředí KODI 17, ale jeho využití v prostředí Enigmy 2 je omezené.

Spolupráce s vestavěným dekodérem a CI sloty

Přijímač má vestavěnou jednu čtečky dekodéru Xcrypt a dva CI sloty pro vložení dekódovacích modulů. Pro oživení dekodéru je třeba nainstalovat vhodný softcam. Pro ARM architekturu existují softcamy Gbox, Oscam a Mgcamd.


obrázek

▲ Obr č. 15 - VU+ DUO 4K, příjem programu TF1 Séries Films, MIS (5°W)

Pro účely testování jsem použil vhodnou verzi Oscamu. Ten je nutno správně nakonfigurovat, aby pracoval korektně s dekódovací kartou. Instalace softcamu a jeho konfigurace je tedy v rukou uživatele nebo slušného prodejce, který již vše nachystá pro zákazníka podle typu jeho dekódovací karty.

Bez problémů fungují naše dekódovací karty ICE Irdeto Skylink (na kterých ještě nebylo aplikováno vyšší zabezpečení) nebo ICE Irdeto freeSAT. Funkční jsou také karty Irdeto RTVS a Conax, který používá slovenská satelitní platforma Antik Sat.

Karty M7 Irdeto Skylink nelze použít v interním dekodéru z důvodu aplikovaného vyššího zabezpečení na kartě! Takovouto kartu operátor Skylink doporučuje používat výhradně v certifikovaných modulech Irdeto Skylink Ready.

Modul s vloženou kartou pak dáte do jednoho ze dvou volných CI slotů, které naleznete pod odklopným víčkem na předním panelu přijímače. Vyzkoušel jsem dekódovací moduly SMIT Irdeto CI+ a Neotion DUAL Irdeto s kartou Skylink. Pozor, aby modul pracoval v přijímači korektně je nutné v menu přijímače nastavit hodnotu „podpora vysoké přenosové rychlosti“ na „ANO“.

Otestoval jsem také CI+ modul DIGI Nagra pro dekódování programů satelitní televize Nová DIGI TV operátora Digi Slovakia, modul pracoval s přijímačem bez problémů. Stejný dekódovací modul používá pro svou platformu náš satelitní operátor DIGI CZ.


obrázek

▲ Obr č. 16 - VU+ DUO 4K, seznam kanálů MIS (5°W)

Dále byl testován dekódovací modul Panaccess (od firmy C-Kur i od firmy SMIT) pro příjem slovenských satelitních platforem Magnet TV a Fotelka TV na družici Hispasat na pozici 30° západně. Dekódování programů z nabídky Pantelio (které obě platformy používají) bylo naprosto bezproblémové.

Funkce dualdecrypt není u VTI podporována u žádného dekódovacího modulu, i když to modul umožňuje.

Pro naše dekódovací moduly CI+ Irdeto Skylink Ready nebo CI+ Nagra DIGI není CI+ sběrnice třeba, tyto moduly pracují bez potíží i v běžném CI slotu. Jinak je to u mnoha dekódovacích modulů zahraničních, které pracují pouze v CI+ slotu.

Pro zajímavost jsem vyzkoušel také některé zahraniční CI+ dekódovací moduly, které pracují výhradně v sběrnici CI+, kterou image VTI podporuje. Bez problémů byl funkční modul DRE-Crypt ruského satelitního operátora Trikolor TV (pozice 36° východně). Stejná situace byla i u dekódovacího modulu Irdeto CI+ ruského telekomunikačního operátora MTS (pozice 75° východně).

Zde došlo k opravě driverů CI+ sběrnice a satelitní přijímač VU+ DUO 4K tak dokáže dekódovat programy MTS, kde se používá velmi vysoká symbolová rychlost 45Msym/s. To dokáže jen velmi málo přijímačů, např. všechny UHD přijímače značky VU+.

Dále jsem úspěšně vyzkoušel dekódovací modul Fransat Neotion CI+ pro příjem francouzských programů z nabídky Fransat na družici Eutelsat 5 West A na pozici 5° západně. Nahrávky ze všech modulů jsou samozřejmě nešifrované a lze je přehrávat v PC a to díky právě použitému softwaru VTI, který vyřazuje různá omezení na straně satelitního operátora.


obrázek

▲ Obr č. 17 - VU+ DUO 4K, záznamy na HDD

Spolupráce s vestavěným pevným diskem

Do přijímače lze vestavět pevný disk o velikosti 2,5“ a to přímo do výměnného rámečku, který je součástí balení a vkládá se do šachty na zadním panelu přijímače. Odpadá tak jakékoliv zapojování kabelů a rozdělávání přijímače.

Pro účely testování jsem použil SSD pevný disk Kingston Hyper X 240 GB. Spolupráce přijímače s diskem byla naprosto bezproblémová. Nahrávání i přehrávání SD, HD a UHD programů bylo také v pořádku.

Přijímač má také k dispozici 3 USB porty. Dva porty USB 3.0 jsou na zadním panelu přijímače, jeden port USB 2.0 se nachází na předním panelu přijímače pod odklopným víčkem. Ten se hodí třeba pro flashování přijímače.

Kromě nahrávání na pevný disk je možné nahrávat na externí USB pevný disk, flash disk připojený do některého z portů USB nebo na externí síťové úložiště NAS. VU+ DUO 4K podporuje formáty disku EXT4, EXT3, EXT2, NTFS a FAT32.


obrázek

▲ Obr č. 18 - VU+ DUO 4K, aktualizace VTI

Přijímač umožňuje nahrávat současně až 16(!) kódovaných programů a k tomu ještě jeden volný program. To je docela slušná palba. Nahrávky jsou samozřejmě v dekódovaném tvaru, protože interní čtečka je přijímačem sdílena.

Snad jen připomenu, že pro současné nahrávání z libovolných transpondérů satelitního operátora Skylink vám stačí jeden duální satelitní FBC tuner, omezeni budete „jen“ 8 transpondéry.

VU+ DUO 4K nahrává pořady ve formátu TS, tedy transport stream, který obsahuje video, všechny audio kanály a data (teletext, titulky). Nahrávky lze bez problému přehrávat v PC nebo na libovolném jiném linuxovém přijímači ve vaší síti.

Převíjení SD, HD i UHD záznamů pracuje bezvadně. K dispozici jsou také numerická tlačítka pro přesun po skocích v záznamu. V image VTI je již nainstalován příslušný střihový plugin, který umožňuje i střih UHD nahrávek.

Samozřejmostí je funkce Timeshift - nahrávání s časovým posunem. I tato funkce pracuje správně, aktivuje se stisknutím tlačítka pauza při sledování live programu, od této chvíle je pořad nahráván a můžete se v něm pohybovat dle libosti. Deaktivace Timeshiftu je tlačítkem stop.


obrázek

▲ Obr č. 19 - VU+ DUO 4K, informace o přijímači

Závěr

VU+ DUO 4K je výborným high endovým satelitním přijímačem na trhu, který podporuje také příjem Ultra HD programů s kodekem HEVC/H.265. Přijímač je určen pro náročnější uživatele, kteří požadují vysoký nadstandard.

Díky softwarové podpoře ze strany výrobce a vynikající spoluprací s oficiálním distributorem značky VU+ pro východní Evropu, firmou AB-COM s.r.o. se zákazníci mohou těšit na další softwarová vylepšení přijímače do budoucna.

Přijímač se může pochlubit svým vysokým výkonem, možností zabudovaní dvou tunerů (2x duální FBC tuner) v různých kombinacích, funkcí dual transcoding, luxusním barevným 3,5“ displejem s možností zobrazování živého vysílání. To vše s univerzálním dekodérem a dvěma CI sloty pro vložení dekódovacích modulů.

Nahrávací možnosti jsou díky technologii FBC tunerů prakticky neomezené. Přijímač si hravě poradí s přehráváním multimedií včetně videí s vysokým datovým tokem.

Za zapůjčení satelitního přijímače VU+ DUO 4K na dlouhodobé testy děkuji oficiálnímu distributorovi značky VU+, společnosti AB-COM, s.r.o.

VU+ Duo 4K je možné zakoupit na e-shopu oficiálního distributora značky VU+ v různých variantách zde:

Pro zákazníky z ČR:
základní verze VU+ Duo 4K (1x Dual FBC-S/S2/S2X tuner)
všechny nabízené verze VU+ Duo 4K
samostatný duální FBC-S/S2/S2X tuner s podporou MIS



Pro zákazníky z SR:
základní verze VU+ Duo 4K (1x Dual FBC-S/S2/S2X tuner)
všechny nabízené verze VU+ Duo 4K
samostatný duální FBC-S/S2/S2X tuner s podporou MIS

Doporučená maloobchodní cena základní verze VU+ DUO 4K (1x Dual FBC-S/S2/S2X tuner): 9390,- CZK s DPH nebo 359 € s DPH

Doporučená maloobchodní cena samostatného satelitního duálního FBC-S/S2/S2X tuneru s podporou MIS: 2200,- CZK s DPH nebo 85 € s DPH

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články