Quantcast

Novinky VU+ : PVR KIT pro VU+ Zero 4K a duální FBC DVB-S2X tuner

| Tisk

Firma AB-COM, s.r.o. jako oficiální distributor značky VU+ přichází na náš trh s novými zajímavými doplňky pro populární linuxové přijímače VU+. Na webu parabola.cz jsem nedávno představil zbrusu nový satelitní přijímač VU+ Zero 4K a to jak se zabudovaným satelitním DVB-S2X tunerem, tak i s tunerem hybridním.


obrázek

▲ Obr č. 1 - VU+ Zero 4K s PVR KITem (foto dovozce)

Nahrávání u tohoto přijímače lze uskutečnit na externí pevný disk nebo flash zapojený do portu USB 2.0 na zadním panelu přijímače. Přijímač má k dispozici pouze jediný USB 2.0 port, takže pokud ho něčím obsadíte (např. WI-FI adaptérem, USB Turbo VU+ tunerem atd.) nastává problém s připojením zařízení pro nahrávání. Klasický pasivní USB rozbočovač nelze použít z důvodu proudového zatížení.


obrázek

▲ Obr č. 2 - PVR KIT pro VU+ Zero 4K, pohled z vrchu (foto dovozce)

PVR KIT pro VU+ Zero 4K

Z tohoto důvodu je na spodní straně přijímače VU+ Zero 4K umístěn nenápadný konektor na kterém je černá záslepka, po jejím vyjmutí uvidíte speciální konektor, do kterého se připojuje tzv. PVR KIT. Je to dokovací stanice, do které je možné vložit 2.5“ pevný disk.

V balení PVR KITu se nachází kromě vlastní dokovací stanice o velikosti 140 x 115 x 25 mm (Š x H x V), také příslušné šroubky pro přichycení pevného disku a konektorová spojka pro připojení k přijímači VU+ Zero 4K. Dokovací stanice není jen pouhý šuplík, do kterého vložíte pevný disk, ale obsahuje i příslušnou řídící elektroniku.


obrázek

▲ Obr č. 3 - PVR KIT pro VU+ Zero 4K, pohled ze spodu (foto dovozce)

Jakmile umístíte disk do PVR KITu, pro testování jsem použil SSD disk Kingston HyperX 250 GB, tak již pomocí konektorové spojky připojíte tuto jednotku k přijímači VU+ Zero 4K. PVR KIT se umisťuje pod přijímač a vzniká tak taková mala věž, ve tvaru elegantní černé krychle. Zapojení je typu plug & play, není třeba žádného propojovacího kabelu.

Nahrávání na disk vložený v PVR KITu nečinilo přijímači žádné potíže. Vyzkoušel jsem nahrávat současně 16 programů, což je nynější softwarový limit pro tento přijímač.


obrázek

▲ Obr č. 4 - PVR KIT pro VU+ Zero 4K, pohled do vnitřku PVR KITu

VU+ Zero 4K má zabudovaný jeden univerzální dekodér a jeden CI slot pro vložení libovolných dekódovacích modulů a je nejlevnějším 4K přijímačem z produktů VU+. Alternativní software VTI, který je založen na továrním image v poslední době přináší řadu oprav a vylepšení a to i pro tento model. Byly odstraněny problémy s některými CI moduly po restartu přijímače.

Co je třeba u tohoto modelu ještě dořešit je přehrávání některých typů multimediálních souborů, pokud to daný hardware bude umožňovat. Všechny ostatní klíčové funkce jako je ladění programů včetně programů v DVB-S2X a v režimu multistream, funkce FastScan, HbbTV, Youtube, KODI apod. pracují zcela bez potíží.


obrázek

▲ Obr č. 5 - PVR KIT pro VU+ Zero 4K, instalace HDD v PVR KITu

Duální FBC DVB-S2X tuner

VU+ v dohledné době přijde na trh s novým satelitním FBC duálním výměnným tunerem, který podporuje nejen příjem programů v normách DVB-S a DVB-S2, ale také příjem programů v nové normě DVB-S2X. Tuner je určený pro přijímače VU+ Ultimo 4K, VU+ UNO 4K SE a VU+ UNO 4K. Pro model VU+ Solo 4K tento tuner nelze použít z důvodu staršího typu hardware tohoto přijímače.

Testování tuneru proběhlo na mém oblíbeném přijímači VU+ UNO 4K. Výměna tuneru je velmi jednoduchá. Přijímač okamžitě nový tuner detekoval. Podmínkou je použití aktuální verze alternativního image VTI.


obrázek

▲ Obr č. 6 - Dual FBC DVB-S2X tuner, přední pohled

Tuner, který byl v přijímači, používal chip Broadcom 45208, nový tuner již používá chip Boadcom 45308X. Vizuálně mezi tunery nepoznáte rozdíl, až na štítek na kterém je u nového tuneru uvedeno označení DVB-S2X a pochopitelně změnu uvidíte v menu přijímače, kde se již bude zobrazovat nový chip tuneru.

Navíc jakmile použijete tento tuner, tak v menu pro vyhledávání programů vám přibude volba normy DVB-S2X, nutné je zadat všechny parametry vysílání správně včetně hodnoty FEC.


obrázek

▲ Obr č. 7 - Dual FBC DVB-S2X tuner, zadní pohled

Jen připomenu, že každý FBC tuner se chová tak, že obsahuje další tři „virtuální“ tunery. Dvojitý FBC tuner tak přináší dva fyzické a šest „virtuálních“ tunerů. Dohromady tedy máme k dispozici 8 satelitních tunerů. Virtuální tuner je propojen smyčkou s fyzickým tunerem. Tato funkce se hodí zejména při nahrávání více programů současně nebo při jejich streamování.

Omezeni jste pouze polaritou, pásmem a polohou DiseqC přepínače pro každý FBC tuner. Tuner pracoval výborně a je schopný vyhledat kanály v rozsahu symbolových rychlostí SR 1-45 Msym/s v normách DVB-S a DVB-S2(QPSK + 8PSK).


obrázek

▲ Obr č. 8 - Dual FBC DVB-S2X tuner, konfigurace FBC tuneru DVB-S2X

Tuner zvládne také příjem v nové normě DVB-S2X. To jsem vyzkoušel na družici Eutelsat 33C kde v této normě je k dispozici multiplex francouzských programů TMC HD, TF1 HD a TFX HD pro Švýcarsko. Příjem těchto programů byl zcela bez potíží.

Tuner bez problémů naladí i multiplexy s vysokou přenosovou rychlostí SR jako např. ruský paket MTS na družici ABS 2A na pozici 74,7° východně nebo programy BBC na pozici 27,5° západně.


obrázek

▲ Obr č. 9 - Dual FBC DVB-S2X tuner, vyhledávání programů v normě DVB-S2X

Příjem SCPC kanálů s nízkou přenosovou rychlostí SR byl také bezproblémový. Pozor, při ladění kanálů s nižší přenosovou rychlostí než 1,6 Msym/s je nutno správně nastavit hodnotu „pilot“.

Citlivost/selektivita nového dvojitého výměnného FBC satelitního tuneru je vynikající, tak jako u jeho předchůdce, což je jistě chvályhodné, testováno tentokrát proběhlo na programech ve svazku MENA na družici Badr 7na pozici 26° východně.

Zatím není k dispozici oficiální informace od výrobce VU+, zda tento nový typ tuneru bude podporovat také vyhledávání programů vysílaných v režimu multistream (MIS). V softwaru VTI zatím není k dispozici podpora pro vyhledávání v režimu MIS pro tento tuner. Je to horká novinka a oficiální start zahájení prodeje tohoto nového tuneru bude upřesněn výrobcem později.


obrázek

▲ Obr č. 10 - Dual FBC DVB-S2X tuner, příjem francouzského programu TFX HD v normě DVB-S2X

Závěr

Výrobce přijímačů VU+ přichází stále s různými novinkami a vylepšeními a to jak v oblasti hardware tak i software. Je to tak v dnešní době jednoznačně lídr ve vývoji linuxových satelitních a kombinovaných přijímačů.

PVR KIT jistě potěší náročnějšího zákazníka, který potřebuje mít k přijímači VU+ Zero 4K připojeno více komponent. Nový výměnný FBC duální satelitní tuner zase potěší lovce satelitních signálů.

Za zapůjčení těchto novinek děkuji společnosti AB-COM, s.r.o.



PVR KIT pro VU+ Zero 4K je možné zakoupit na e-shopu dovozce:

* PVR KIT (pro zákazníky z ČR)

* PVR KIT (pro zákazníky z SR)

Doporučená maloobchodní cena: 999,- CZK s DPH nebo 39,- € s DPH

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články