Quantcast

VU+ Zero 4K s hybridním tunerem - kvalitní UHD přijímač pro DVB-T2/C

| Tisk

Firma AB-COM, s.r.o. jako oficiální distributor značky VU+ přinesla na náš trh další verzi přijímače VU+ Zero 4K a to tentokrát s vestavěným hybridním tunerem. Po verzi s vestavěným satelitním tunerem, který jsme na webu parabola.cz již představili zde, dnes čtenářům představíme model, který umožňuje příjem digitálního pozemního vysílání a digitálního kabelového vysílání.


obrázek

▲ Obr č. 1 - VU+ Zero 4K, přední panel (foto dovozce)

Přijímač obsahuje velké paměti Flash (eMMC) 4GB a RAM 2 GB (DDR4 DRAM). Srdcem přijímače je dvoujádrový ARM procesor Broadcom s taktovací frekvencí 1,5 GHz. VU+ Zero 4K v tomto provedení umožňuje příjem pozemní digitální televize v normě DVB-T/T2 a digitální kabelové televize v normě DVB-C.

Jedná se UHD přijímač s podporou technologie HDR10/HLG. HDR poskytuje mnohem vyšší kontrast a nabízí realističtější zážitek ze sledování televizního vysílání. Jedná se tak bezesporu o nejlepší UHD přijímač na našem trhu pro příjem pozemního digitálního vysílání a digitálního kabelového vysílání. Jakýkoliv konkurenční set top box nemá šanci.


obrázek

▲ Obr č. 2 - VU+ Zero 4K, zadní panel (foto dovozce)

Přijímač překvapí svou malou velikostí v podobě tmavé krychle a je schopen zpracovávat SD, HD a UHD signály v kompresích MPEG-2, MPEG-4/H.264 a v kompresi HEVC/H.265. Přijímač pracuje v Ultra HD rozlišení 2160p (tzv. 4K).

VU+ Zero 4K má zabudovaný jeden univerzální dekodér a jeden CI slot pro vložení libovolných dekódovacích modulů. To je jistě zajímavá skutečnost, protože tento přijímač bude umožnovat příjem kódovaného pozemního digitálního vysílání, které s nástupem standardu DVB-T2 lze očekávat u HD programů našich soukromých vysílatelů, tak jako je to v Německu nebo v Rakousku.


obrázek

▲ Obr č. 3 - VU+ Zero 4K, dálkové ovládání (foto dovozce)

Nahrávání je možné uskutečnit na USB pevný disk nebo flash disk připojený k portu USB 2.0 nebo k přijímači lze připojit speciální PVR KIT VU+, který si představíme ve speciálním článku.

Přijímač nemá žádný displej a indikace zapnutí je řešena svítícím logem VU+ na předním panelu přijímače. Přijímač má k dispozici jeden USB 2.0 port. Ethernet má rychlost 10/100 MBit/s.


obrázek

▲ Obr č. 4 - VU+ Zero 4K, externí IR čidlo (foto dovozce)

V alternativním softwaru VTI, který vychází z výrobního image je k dispozici podpora pro HDMI CEC, hybridní televizní vysílání HbbTV, multimediální prostředí KODI, Youtube přehrávač a další zajímavé funkce.

Popis přijímače

Přijímač je dodáván v černém provedení s velmi malými rozměry 140 x 115 x 50 mm (Š x H x V). Na předním panelu není k dispozici žádný displej, je zde jen svítící název VU+, který indikuje zapnutí přijímače.


obrázek

▲ Obr č. 5 - VU+ Zero 4K, info lišta

Na zadním panelu přijímače je jeden IEC konektor vestavěného hybridního tuneru, klasický RS 232 konektor je nahrazen RJ11 konektorem, optický S/PDIF konektor, konektor pro připojení externího IR čidla a jeden USB 2.0 port. Analogový AV výstup již zde žádný nenajdete.

Slot vestavěného universálního dekodéru a jeden CI slot se nachází na zadním panelu přijímače.


obrázek

▲ Obr č. 6 - VU+ Zero 4K, podrobné informace o pořadu

Na zadním panelu se nachází dále HDMI konektor ve verzi 2.0 pro připojení k vaší LCD nebo Plazma TV. Nechybí zde ani síťové rozhraní Ethernet 10/100 MBit/s a konektor pro připojení napájecího zdroje se síťovým vypínačem.

Součástí balení je také stručný manuál, HDMI kabel, externí IR čidlo a napájecí zdroj 12V/2A.


obrázek

▲ Obr č. 7 - VU+ Zero 4K, single EPG

Příjem programů a chování přijímače

Nejprve jsem nainstaloval do přijímače můj oblíbený alternativní image VTI a to v poslední aktuální verzi 13.0.6. Samozřejmě jsou k dispozici také další alternativní image od jiných týmu jako Open ATV nebo Open PLi apod. Osobně preferuji pro přijímačů VU+ výhradně image VTI týmu.

Přijímač je velmi rychlý. Prodleva při přepínání mezi programy je cca 1-2 sec. Přijímač umožňuje uložit do paměti neomezené množství televizních a radiových programů.


obrázek

▲ Obr č. 8 - VU+ Zero 4K, multi EPG

Tuner přijímače naladil v automatickém režimu vyhledávání všechny dostupné pozemní multiplexy v mé lokalitě příjmu včetně DVB-T2 přechodové sítě č.12 Českých Radiokomunikací (v mé lokalitě 28. kanál), kde se používá kodek HEVC. Zde se aktuálně vysílá 18 českých komerčních programů ve video rozlišení 960 x 540p, audio AAC-HE.

Citlivost/selektivita vestavěného hybridního tuneru je vynikající, což poznám podle příjmu rakouského DVB-T2 multiplexu A z Vídně, kde je příjem v mé lokalitě příjmu již hraniční.


obrázek

▲ Obr č. 9 - VU+ Zero 4K, seznam kanálů

Zvuková stopa se ukládá na danou předvolbu a samozřejmě lze uložit levý nebo pravý audio kanál. Přijímač má i vestavěný OSD teletext. České znaky se zobrazují v pořádku včetně diakritiky.

Kvalita obrazu byla excelentní, tak jak je už u VU+4K modelů dobrým zvykem. Samozřejmě pokud nechcete degradovat kvalitu obrazu z Ultra HD (4K) vysílání, tak musíte použít 4K televizor a rozlišení nastavit na 2160p, nicméně i na Full HD TV je obrázek vynikající.


obrázek

▲ Obr č. 10 - VU+ Zero 4K, hlavní menu

K přijímači jsem připojil externí VU+ USB Turbo tuner, který jsem v minulosti na webu parabola.cz představil zde.

Po připojení tohoto tuneru získáme luxusní dvoutunerový přijímač pro příjem pozemních digitálních programů, což je vhodné pro náročnější diváky, kteří vyžadují současné nahrávání a sledování více programů ze dvou různých multiplexů.


obrázek

▲ Obr č. 11 - VU+ Zero 4K, konfigurace tuneru

Protože přijímač podporuje kodek HEVC/H.265, tak jste připraveni na budoucí standard pozemního digitálního vysílání DVB-T2/HEVC, který se bude u nás od roku 2021 výhradně používat.

Dálkové ovládání se používá nový typ (IR300 RCU), který byl poprvé použit u modelu VU+ Uno 4K SE. Dálkové ovládání je černé a má navíc tlačítko „Timer“, komunikuje výhradně v režimu IR, nikoliv v režimu Bluetooth jako je tomu u DO typ BT100 RCU.


obrázek

▲ Obr č. 12 - VU+ Zero 4K, manuální vyhledávání

Dálkové ovládání je perfektní, má široký úhel rozsahu použití. Lze jim ovládat i TV a má možnost změny IR kódu, takže v jedné místnosti můžeme mít až 4 VU+ přijímače, aniž by se mezi sebou dálková ovládání hádala.

Elektronický programový průvodce je výborný. Samozřejmě vzhled a funkce záleží na použitém skinu. České znaky se na všech našich multiplexech zobrazovaly v pořádku. Žádný soubor jsem nemusel doplňovat. Přijímač umí zobrazit EPG na několik dní dopředu, pokud je provider vysílá. Načítání informací je bleskové, EPG lze cachovat na vybrané úložiště.


obrázek

▲ Obr č. 13 - VU+ Zero 4K, pluginy

Multimédia

V image VTI je k dispozici také plně funkční webový prohlížeč Chromium OS a podpora hybridního televizního vysílání HbbTV. Vyzkoušel jsem HbbTV na programech ČT, Prima, Nova 2, Ócko, Šlágr TV, Seznam.cz TV a na programu O2TV FREE. Vše rychlé a zcela bez problémů. Lze doinstalovat oblíbený Youtube player, který je k dispozici online v pluginech.

K dispozici je také streamování programů (tedy v originální kvalitě) do PC nebo z/do jiného linuxového přijímače. Pro tento účel se používá v menu položka „Kanály-přenos z jiného přijímače“, tento plugin je již nainstalován v image VTI


obrázek

▲ Obr č. 14 - VU+ Zero 4K, VTi menu

Přijímač zvládne přehrávání řady multimediálních souborů jako mov, mkv, m2ts, mp4 a flv. Pro přehrávání dalších typů multimediálních souborů jako je např. avi, divx a wmv je třeba ještě odladit drivery u této novinky. Audio soubory wav, mp3, wma a DTS přehrával přijímač také bez problémů. Přístroj podporuje kodek HEVC/H.265, tak lze přehrát videa s tímto kodekem do rozlišení 4K, testoval jsem řadu videí s různým rozlišením v HEVC a přehrávání bylo zcela bez potíží.

Přijímač si také bez problému poradil s testovacím MKV souborem „Jellyfish-40-Mbps.mkv 10bit“ 1080p s vysokým datovým tokem 40Mbps, uložené na externím USB pevném disku, který jsem měl připojený k přijímači.


obrázek

▲ Obr č. 15 - VU+ Zero 4K, aktualizace VTi

Plugin pro měření bitrate video zatím není funkční, je třeba ještě odladit drivery pro nový tuner, tak jako tomu je u satelitní verze tohoto přijímače.

Přijímač je možné ovládat pomocí webového rozhraní v PC nebo pomocí mobilního zařízení, příslušné aplikace jsou k dispozici zdarma. Do přijímače lze doinstalovat oblíbené multimediální prostředí KODI, DLNA server nebo DLNA prohlížeč.


obrázek

▲ Obr č. 16 - VU+ Zero 4K, záznamy na HDD

Doba startu přijímače (bootování) se softwarem VTI a řadou nainstalovaných pluginů je cca 25 sekund, což je vynikající výsledek.

Přístroj se zahřívá minimálně, ventilační otvory jsou po všech stranách přijímače. Procesor je chlazen masivním pasivním chladičem. K napájení přijímače se používá externí zdroj 12V.


obrázek

▲ Obr č. 17 - VU+ Zero 4K, webový prohlížeč Opera

Spolupráce s externím pevným diskem, nahrávání

Do přijímače nelze vestavět pevný disk. K přijímači jsem připojil USB pevný disk Western Digital 500 GB k USB 2.0 portu přijímače. Spolupráce s diskem byla bez potíží. Nahrávání i přehrávání pozemních programů bylo také v pořádku.

Nahrávat lze také na flash disk nebo na externí síťové úložiště NAS. Přijímač podporuje formáty EXT4, EXT3, EXT2, NTFS a FAT32. K dispozici je pouze jediný USB 2.0 port.


obrázek

▲ Obr č. 18 - VU+ Zero 4K, KODI

Na spodní straně přijímače je však umístěn speciální konektor, který je opatřen černou záslepkou. Tento konektor slouží k propojení s PVR KITem VU+. PVR KIT představuje dokovací stanici, do které je možné vložit 2.5“ pevný disk. Použitím tohoto portu ušetříte USB 2.0 port, který můžete využít pro připojení VU+ USB Turbo tuneru a rozšířit si tak přijímač o druhý hybridní tuner.

Vyzkoušel jsem nahrávat současně 16 programů, které jsem si vybral v přechodovém multiplexu č.12 Českých Radiokomunikací v DVB-T2/HEVC (zde je k dispozici 18 programů). 16 programu je SW limit, který je zatím v přijímači nastaven. Nahrávání proběhlo zcela bez potíží. Jelikož se zatím u nás v pozemním vysílání nic nekóduje, nemohl být otestován CI slot přijímače.


obrázek

▲ Obr č. 19 - VU+ Zero 4K, HbbTV České televize - aplikace iVysílání

Převíjení záznamů pracuje bezvadně. Střihový plugin je již v image VTI nainstalován. Záznamy lze pomocí tohoto pluginu stříhat a přenášet na libovolné místo ve vaší síti.


obrázek

▲ Obr č. 20 - VU+ Zero 4K, HbbTV ORF

Závěr

VU+ Zero 4K s vestavěným hybridním tunerem je kvalitní a rychlý UHD přijímač, který podporuje příjem v normě DVB-T2/C s kodekem HEVC/H.265. Vyniká svým perfektním obrazem a zvukem. V přijímači je vestavěna jedna čtečka univerzálního dekodéru a jeden CI/CI+ slot pro vložení dekódovacího modulu.


obrázek

▲ Obr č. 21 - VU+ Zero 4K, YouTube přehrávač

Přijímač umožňuje nahrávání na externí zařízení a také si poradí s přehráváním mnoha multimediálních formátů včetně videí s vysokým datovým tokem. K dispozici je funkce HbbTV i multimediální prostředí KODI.

Za zapůjčení přijímače děkuji společnosti AB-COM, s.r.o.


obrázek

▲ Obr č. 22 - VU+ Zero 4K, o přijímači



Tento hybridní přijímač je možné zakoupit na e-shopu dovozce:

* VU+ Zero 4K (1x Single DVB-C/T2 tuner) (pro zákazníky z ČR)

* VU+ Zero 4K (1x Single DVB-C/T2 tuner) (pro zákazníky z SR)

Doporučená maloobchodní cena: 3890,- CZK s DPH nebo 149,- € s DPH

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články