Quantcast

VU+ Zero 4K - jednoduchý kvalitní Ultra HD satelitní přijímač

| Tisk

Firma AB-COM, s.r.o. jako oficiální distributor značky VU+ přinese koncem tohoto roku na náš trh kromě satelitního přijímače VU+ Uno 4K SE ještě jednu novinku a to model VU+ Zero 4K. Jedná se již v pořadí o pátý satelitní přijímač značky VU+, který umožňuje příjem Ultra HD (UHD) programů.


obrázek

▲ Obr č. 1 - VU+ Zero 4K, přední panel (foto výrobce)

Server parabola.cz se opět stává prvním odborným webem u nás, který čtenářům přináší exkluzivní podrobnou recenzi tohoto přijímače.

Starší model Vu+ Zero se stal velmi oblíbeným mezi satelitními diváky díky velmi atraktivní nízké ceně, ale přesto si přijímač zachoval docela slušný výkon. Výrobce přijímačů VU+ tedy tentokrát motivovalo vyrobit inovaci tohoto přijímače, ale již s podporou příjmu Ultra HD vysílání s tím že přidá ještě něco navíc.


obrázek

▲ Obr č. 2 - VU+ Zero 4K, zadní panel (foto výrobce)

A tak přišel na svět model VU+ Zero 4K, který opět cílí na méně náročného zákazníka. Přesto za relativně malé peníze dostane kvalitní přístroj, který sám výrobce označuje jako „UHD Zapper“ (UHD přepínač programů).

Přijímač obsahuje velké paměti Flash (eMMC) 4GB a RAM 2 GB (DDR4 DRAM). Srdcem přijímače je dvoujádrový ARM procesor Broadcom s taktovací frekvencí 1,5 GHz. Takovéto osazení paměti a procesoru u nejlevnějšího VU+ 4K modelu docela překvapí a výkon přijímače je tak srovnatelný s mnohem dražšími modely VU+, ale i s dražšími výrobky konkurence.

Samozřejmostí je podpora technologie HDR10/HLG, tak jako u modelu VU+ Uno 4K SE. HDR poskytuje mnohem vyšší kontrast a nabízí realističtější zážitek ze sledování.


obrázek

▲ Obr č. 3 - VU+ Zero 4K, dálkové ovládání (foto výrobce)

Přijímač překvapí svou malou velikostí v podobě jakési tajemné krychle. Tento model má jeden vestavěný satelitní tuner, který umožňuje příjem obou norem DVB-S i DVB-S2 a je schopen zpracovávat SD, HD a UHD signály v kompresích MPEG-2, MPEG-4/H.264 a v kompresi HEVC/H.265. Přijímač pracuje v Ultra HD rozlišení 2160p (tzv. 4K).

A třešničkou na dortu je příjem nové normy DVB-S2X a možnost příjmu televizního vysílání v režimu multistream.


obrázek

▲ Obr č. 4 - VU+ Zero 4K, externí IR čidlo (foto výrobce)

K dispozici na trhu bude ještě varianta, kde místo satelitního tuneru bude vestavěn hybridní tuner pro příjem pozemní digitální televize v normě DVB-T/T2 a digitální kabelové televize v normě DVB-C.

Přijímač nemá žádný displej a indikace zapnutí je řešena pěkným svítícím logem VU+ na předním panelu přijímače. Přijímač má k dispozici jeden USB 2.0 port. Ethernet má rychlost 10/100 MBit/s.

VU+ Uno 4K SE má zabudovaný jeden univerzální dekodér a jeden CI slot pro vložení libovolných dekódovacích modulů. Nahrávání je možné uskutečnit na USB pevný disk nebo flash disk připojený k portu USB 2.0 nebo k přijímači lze připojit speciální PVR KIT VU+, který si popíšeme dále v textu.


obrázek

▲ Obr č. 5 - VU+ Zero 4K, pohled pod kapotu

V alternativním softwaru VTI, který vychází z výrobního image je k dispozici podpora pro HDMI CEC, hybridní televizní vysílání HbbTV a mnohé další zajímavé funkce. Nechybí ani oblíbená funkce FastScan pro rychlé vyhledávání programů satelitní televize Skylink.

Popis přijímače

Přijímač je dodáván v černém provedení s velmi malými rozměry 140 x 115 x 50 mm (Š x H x V). Na předním panelu byste marně něco hledali, je zde jen svítící název VU+, který indikuje zapnutí přijímače.

Slot vestavěného universálního dekodéru a jeden CI slot se nachází na zadním panelu přijímače. Snad jen připomenu, že starší HD model Vu+ Zero žádný CI slot neměl a tato komponenta začíná být v dnešní době stále více potřebná.


obrázek

▲ Obr č. 6 - VU+ Zero 4K, info lišta

Na zadním panelu přijímače je jeden F konektor vestavěného satelitního tuneru, optický S/PDIF konektor, klasický RS 232 konektor je nahrazen RJ11 konektorem, který lze zároveň použít pro připojení externího IR čidla a jeden USB 2.0 port. Analogový AV výstup již zde žádný nenajdete.

Samozřejmostí je HDMI konektor ve verzi 2.0 pro připojení k vaší LCD nebo Plazma TV. Nechybí zde ani síťové rozhraní Ethernet 10/100 MBit/s a konektor pro připojení napájecího zdroje se síťovým vypínačem.

Součástí balení je také stručný manuál, HDMI kabel, externí IR čidlo a napájecí zdroj 12V/2A.


obrázek

▲ Obr č. 7 - VU+ Zero 4K, single EPG

Příjem programů a chování přijímače

Tak jako u předchozí novinky VU+ Uno 4K SE tak i do tohoto přijímače jsem nejprve nainstaloval můj oblíbený alternativní image VTI ve verzi 13.0.2. Samozřejmě jsou k dispozici také další alternativní image od jiných týmu jako Open ATV nebo Open PLi apod. Osobně preferuji pro přijímačů VU+ výhradně image VTI týmu.

VTI 13.0.2 přichází velmi rychle po image VTI 13.0.1 a přináší jednu zásadní novinku, která je určena právě pro tento přijímač a to je příjem programů v režimu multistream. Je vidět, že výrobce VU+ se opravdu velmi snaží a přináší tak radost svým zákazníkům.

Přijímač je s ARM architekturou, což pro výrobce VU+ představuje pátý model s ARM procesorem, takže vše základní je již dávno odladěno. Výrobce se musel vypořádat s novým typem satelitního tuneru, jehož drivery postupně odlaďuje. Jedná se o první tuner VU+, který podporuje příjem v normě DVB-S2X.


obrázek

▲ Obr č. 8 - VU+ Zero 4K, multi EPG

Přijímač je příjemně rychlý. Prodleva při přepínání mezi programy je cca 1-2 sec. podle typu programu. Samozřejmě zde nemůžeme čekat funkci Fast Channel Change, která je výsadou FBC tunerů VU+.

Přijímač umožňuje uložit do paměti neomezené množství televizních a radiových programů. Použitý tuner je schopný vyhledat kanály v rozsahu symbolových rychlostí SR 1-45 Msym/s v normách DVB-S a DVB-S2(QPSK + 8PSK), což mě příjemně překvapilo. Rovněž tento tuner podporuje normu DVB-S2X.

Příjem SCPC kanálů je naprosto bezproblémový. Samozřejmě i s vysokými přenosovými rychlostmi si tuner hravě poradil. Typickým příkladem je naladění multiplexů ruské televize MTS s vysokou přenosovou rychlostí SR 45Msym/s na družici ABS-2 na pozici 75° východně nebo paket Pantelio na družici Belintersat 1.


obrázek

▲ Obr č. 9 - VU+ Zero 4K, detailní info o pořadu

Jak jsem o to psal již v předchozí recenzi, jedna věc je naladění programů a druhá věc je, zda přijímač zvládne jejich dekódování, pokud jsou programy kryptované.

Tuner zvládne také příjem v nové normě DVB-S2X. To jsem vyzkoušel na družice Astra na pozici 19,2° východně, kde společnost SES Astra opět testuje vysílání svého Ultra HD vysílání v této nové normě. Stabilně je dále v normě DVB-S2X k dispozici multiplex francouzských programů TMC HD, TF1 HD a NT1 HD na družici Eutelsat 33C. I tento multiplex tuner zvládnul bez problémů naladit, všechny tyto programy se vysílají volně, jinde je najdete pouze kódované.


obrázek

▲ Obr č. 10 - VU+ Zero 4K, seznam kanálů

Softwarovou podporu technologie multistream (MIS) aktuálně řeší továrna v těchto dnech, kdy píši tuto recenzi. Nové drivery s podporou MIS ještě nejsou v prvotní verzi VTI 13.0.2 odladěny, ale to se jistě stane v nejbližších dnech. V menu přijímače se již objevily potřebné položky pro MIS jako je stream ID, PLS mód (root, gold, combo) a PLS kód.

VU+ Zero 4K se tak stane prvním modelem VU+, který bude umět naladit kanály v režimu MIS.


obrázek

▲ Obr č. 11 - VU+ Zero 4K, hlavní menu

Citlivost/selektivita satelitního tuneru je vynikající, tentokráte testováno na kyrgyzských multiplexech ve svazku „Central Asia“ na družici Azerspace 1. Rovněž příjem v C pásmu přijímači nečinil žádné problémy. Zvuková stopa se ukládá na danou předvolbu a samozřejmě lze uložit levý nebo pravý audio kanál.

Kvalita obrazu byla excelentní, tak jak je už u VU+4K modelů dobrým zvykem. Samozřejmě pokud nechcete degradovat kvalitu obrazu z Ultra HD (4K) vysílání, tak musíte použít 4K televizor a rozlišení nastavit na 2160p, nicméně i na Full HD TV je obrázek vynikající.

K přijímači jsem připojil externí VU+ USB Turbo tuner, který jsem v minulosti na webu parabola.cz představil zde.

Tento externí VU+ USB Turbo tuner umožňuje příjem digitálního pozemního vysílání v normě DVB-T/T2 nebo digitálního kabelového vysílání v normě DVB-C. Takto dostáváte velmi pěkný kombo přijímač, který umožňuje nejen satelitní ale i pozemní příjem programů.


obrázek

▲ Obr č. 12 - VU+ Zero 4K, sat finder

Tuner naladil všechny dostupné pozemní multiplexy v mé lokalitě příjmu včetně DVB-T2 přechodové sítě č.12 Českých Radiokomunikací (v mé lokalitě 28. kanál), kde se používá kodek HEVC. Zde se aktuálně vysílá 15 našich komerčních programů ve video rozlišení 960 x 540p, audio AAC-HE. Všechny programy tuner naladil v automatickém režimu ladění.

Protože přijímač podporuje kodek HEVC/H.265 jste tak připraveni na budoucí standard pozemního digitálního vysílání DVB-T2/HEVC, který se bude u nás od roku 2021 používat.


obrázek

▲ Obr č. 13 - VU+ Zero 4K, příjem DVB-S2X multiplexu a kanálu SES Astra

Dálkové ovládání se používá nový typ (IR300 RCU), který byl poprvé použit u modelu VU+ Uno 4K SE. Dálkové ovládání je černé a má navíc tlačítko „Timer“, komunikuje výhradně v režimu IR, nikoliv v režimu Bluetooth jako je tomu u DO typ BT100 RCU.

Jedná se o kvalitně provedený model DO, který má široký úhel rozsahu použití. Opět lze jim i ovládat TV a má možnost změny IR kódu, takže v jedné místnosti můžeme mít až 4 VU+ přijímače, aniž by se mezi sebou dálková ovládání hádala.

Přijímač má i vestavěný OSD teletext. České a slovenské znaky se zobrazují v pořádku včetně diakritiky. Elektronický programový průvodce je výborný. Samozřejmě vzhled a funkce záleží na použitém skinu. České a slovenské znaky se na programech Skylink a freeSAT zobrazovaly v pořádku. Stačí jen mít správně doplněný soubor „encoding.conf“ o nové transpondéry.


obrázek

▲ Obr č. 14 - VU+ Zero 4K, nastavení formátu obrazu

Azbuka se na kanálech paketů NTV+, Trikolor TV a MTS zobrazovala v pořádku. Přijímač umí zobrazit EPG na několik dní dopředu, pokud je provider vysílá. Načítání informací je bleskové, EPG lze cachovat na vybrané úložiště.

V image VTI je k dispozici také plně funkční webový prohlížeč Chromium OS a podpora hybridního televizního vysílání HbbTV. Vyzkoušel jsem HbbTV na programech ČT, Nova a Prima. Vše rychlé a zcela bez problémů. Lze doinstalovat oblíbený Youtube player, který je k dispozici online v pluginech.


obrázek

▲ Obr č. 15 - VU+ Zero 4K, rozhraní CI modulu

K dispozici je také streamování programů (tedy v originální kvalitě) do PC nebo z/do jiného linuxového přijímače. Pro tento účel se používá v menu položka „Kanály-přenos z jiného přijímače“, tento plugin je již nainstalován v image VTI. Samozřejmě funkci transcoding u tak levného přijímače čekat nemůžeme. Od toho tu máme vyšší třídu modelů VU+ 4K.

Přijímač zvládne přehrávání řady multimediálních souborů jako mov, mkv, m2ts, mp4 a flv. Pro přehrávání dalších typů multimediálních souborů jako je např. avi, divx a wmv je třeba ještě odladit drivery u této novinky. Audio soubory wav, mp3, wma a DTS přehrával přijímač také bez problémů. Přístroj podporuje kodek HEVC/H.265, tak lze přehrát videa s tímto kodekem do rozlišení 4K, testoval jsem řadu videí s různým rozlišením v HEVC a přehrávání bylo zcela bez potíží.


obrázek

▲ Obr č. 16 - VU+ Zero 4K, příjem OSD teletextu ČT

Přijímač si také bez problému poradil s testovacím MKV souborem „Jellyfish-40-Mbps.mkv 10bit“ 1080p s vysokým datovým tokem 40Mbps, uložené na externím USB pevném disku, který jsem měl připojený k přijímači.

Zpracování AAC audio stop nečinilo přijímači žádné problémy. Audio HE-AAC bylo také v pořádku (testováno na radiích Českého rozhlasu). Audio Dolby Digital+ (E-AC3) také pracovalo v pořádku (druhá audio stopa polského programu 4Fun Gold Hits na Hot Birdu).

K dispozici je také oblíbený plugin Fastscan pro rychlé vyhledávání programů satelitního operátora Skylink, který je již v image VTI 13.0.2 nainstalován. Funkce DLNA server nebo DLNA prohlížeč je nutné doinstalovat přes pluginy.


obrázek

▲ Obr č. 17 - VU+ Zero 4K, HbbTV aplikace České televize - iVysílání

Plugin pro měření bitrate video zatím není funkční, je třeba ještě odladit drivery pro nový tuner. Rovněž v menu nejsou všechny hodnoty FEC pro normu DVB-S2X, nicméně to není tak důležité, protože FEC pracuje vždy v režimu automatiky. Takže naladíte vše i se špatnou hodnotou FEC.

Přijímač je možné ovládat pomocí webového rozhraní v PC (které je úplně přepracované) nebo pomocí mobilního zařízení, příslušné aplikace jsou k dispozici zdarma.

Doba startu přijímače (bootování) se softwarem VTI a řadou nainstalovaných pluginů je cca 25 sekund, což je docela slušná palba.


obrázek

▲ Obr č. 18 - VU+ Zero 4K, webový prohlížeč Chromium OS

Přístroj se zahřívá minimálně, ventilační otvory jsou po všech stranách přijímače. Procesor je chlazen masivním pasivním chladičem. K napájení přijímače se používá externí zdroj 12V.

Pěkné prezentační video obou přijímačů VU+ Uno 4K SE a VU+ Zero 4K najdete na portále Youtube zde.

Spolupráce s vestavěným dekodérem a CI slotem

Přijímač má k dispozici jednu čtečku vestavěného univerzálního dekodéru a jeden CI slot pro vložení dekódovacího modulu. Nejprve jsem otestoval některé dekódovací moduly.


obrázek

▲ Obr č. 19 - VU+ Zero 4K, YouTube TV přehrávač

Vyzkoušel jsem dekódovací moduly SMIT Irdeto CI+ a Neotion DUAL Irdeto s kartou Skylink. Pozor, aby modul pracoval v přijímači korektně je nutné v menu přijímače nastavit hodnotu „High bitrate support“ na „ANO“.

U modulu Neotion DUAL Irdeto nepracovala funkce Dualdecrypt. Dále jsem vyzkoušel CI+ modul DIGI Nagra pro dekódování programů Nová DIGI TV satelitního operátora Digi Slovakia (stejný modul používá Nova DIGI CZ). Dekódování programů bylo zcela bez problémů.

Následně jsem vyzkoušel nový dekódovací CI+ modul Skylink Viaccess CAM701 s integrovanou „kartou“ Skylink. I tento modul pracoval s přijímačem bez problémů, ovšem opět bez funkce dual decrypt.


obrázek

▲ Obr č. 20 - VU+ Zero 4K, záznamy na HDD

Poté jsem vyzkoušel dekódovací modul Panaccess pro příjem satelitní platformy Pantelio na družici Belintersat 1. Dekódování programů Pantelio, kde se používají transpondéry s velmi vysokým datovým tokem cca 111 Mbps, přijímač nezvládnul.

Snad jen upozornění, image VTI pracuje se sběrnicí CI v režimu CI+, takže je možné používat i některé zahraniční moduly, které bezpodmínečně toto rozhraní vyžadují.

Dále jsem zprovoznil čtečku vestavěného univerzálního dekodéru instalací a konfigurací softcamu Oscam. Bez problémů fungují naše dekódovací karty ICE Irdeto Skylink (na kterých dosud nebylo aplikováno zvýšené zabezpečení operátorem), karty ICE Irdeto freeSAT, karty Irdeto slovenské veřejnoprávní televize RTVS a Conax karty slovenské satelitní platformy Antik Sat.


obrázek

▲ Obr č. 21 - VU+ Zero 4K, přehrávání záznamu

Karty M7 Irdeto Skylink nebo ICE/Irdeto karty Skylink na kterých již bylo aplikované zvýšené zabezpečení operátorem nelze použít v interním dekodéru! Takovouto kartu satelitní operátor Skylink doporučuje používat výhradně v certifikovaných modulech Irdeto Skylink Ready, který vložíte do CI slotu na zadním panelu přijímače.

Je tedy vysoce chvályhodné, že výrobce VU+ na CI slot nezapomněl.

Spolupráce s externím pevným diskem, nahrávání

Do přijímače nelze vestavět pevný disk. K přijímači jsem připojil USB pevný disk Western Digital 500 GB k USB 2.0 portu přijímače. Spolupráce s diskem byla bez potíží. Nahrávání i přehrávání SD, HD a UHD programů bylo také v pořádku.

Nahrávat lze také na flash disk nebo na externí síťové úložiště NAS. Přijímač podporuje formáty EXT4, EXT3, EXT2, NTFS a FAT32. K dispozici je pouze jediný USB 2.0 port. Problém tak může nastat, pokud budete chtít použít další USB zařízení, např. VU+ USB Turbo tuner. Zapojení přes USB rozbočovač činilo přijímači problémy a kombinaci HDD a VU+ USB Turbo tuner prakticky nelze použít.


obrázek

▲ Obr č. 22 - VU+ Zero 4K, VTI menu

Na spodní straně přijímače je však umístěn speciální konektor, který je opatřen černou záslepkou. Tento konektor slouží k propojení s PVR KITem VU+. PVR KIT představuje dokovací stanici, do které je možné vložit 2.5“ pevný disk. Použitím tohoto portu ušetříte USB 2.0 port, který můžete využít pro připojení VU+ USB Turbo tuneru a rozšířit si tak příjem satelitních programů o pozemní digitální vysílání.

Celkový počet současně nahrávaných programů závisí na výsledné velikosti datového toku. Omezení je u kódovaných programů, kde jsem vyzkoušel nahrávat 11 kódovaných programů současně. Maximum bude pravděpodobně nastaveno jako u modelu VU+ Uno 4K SE na 15 volných a kódovaných programů.

Opět se jednalo pouze o test, co všechno přijímač dokáže. Přijímač samozřejmě nahrává v dekódovaném tvaru, protože interní čtečka je přijímačem sdílena.

Pokud při nahrávání programů používáme dekódovací modul, jste v případě image VTI omezeni jen na jeden nahrávaný kódovaný program a druhý volný program můžete současně sledovat/nahrávat, pokud bude na stejném transpondéru.

Image VTI u tohoto modelu nedisponuje unikátní funkcí nahrávání více kódovaných záznamů a jejich pozdější automatické dekódování. Tato funkce je k dispozici pouze u 4K modelů VU+, které mají FBC tuner. Zda se jedná o záměr nebo o technické omezení lze jen spekulovat.


obrázek

▲ Obr č. 23 - VU+ Zero 4K, aktualizace VTI

Převíjení záznamů pracuje bezvadně u SD, HD i UHD nahrávek. Střihový plugin je již v image VTI 13.0.2 nainstalován. Záznamy lze pomocí tohoto pluginu stříhat a přenášet na libovolné místo ve vaší síti.

Závěr

VU+ Zero 4K je kvalitní a rychlý satelitní přijímač, který podporuje příjem Ultra HD vysílání s kodekem HEVC/H.265. Vyniká svým perfektním obrazem a zvukem. V přijímači je vestavěna jedna čtečka univerzálního dekodéru a jeden CI/CI+ slot pro vložení dekódovacího modulu.

Přijímač umožňuje nahrávání na externí zařízení a také si poradí s přehráváním mnoha multimediálních formátů včetně videí s vysokým datovým tokem. Jedná se o nejlevnější 4K satelitní přijímač značky VU+.


obrázek

▲ Obr č. 24 - VU+ Zero 4K, o přijímači

Za zapůjčení přijímače děkuji společnosti AB-COM, s.r.o.



Tento satelitní přijímač bude možné zakoupit na e-shopu dovozce (naskladnění se očekává 28.12.2017, dovozce doporučuje si udělat včas objednávku, protože z počátku může být počet přijímačů limitovaný):

* VU+ Zero 4K (1x Single DVB-S2X tuner) (pro zákazníky z ČR)

* VU+ Zero 4K (1x Single DVB-S2X tuner) (pro zákazníky z SR)

Doporučená maloobchodní cena: 3890,- CZK s DPH nebo 149,- € s DPH

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články