Quantcast

AB CryptoBox 750HD - satelitní přijímač s CI slotem, HEVC a s funkcí Auto FastScan

| Tisk

Na našem trhu se satelitní technikou se objevila horká novinka od slovenského distributora satelitní techniky firmy AB-COM, s.r.o. a to satelitní přijímač AB CryptoBox 750HD. Na tento přijímač se již netrpělivě čekalo, protože se jedná o nástupce velmi populárního přijímače AB CryptoBox 650HD.


obrázek

▲ Obr č. 1 - AB CryptoBox 750HD, přední panel (foto výrobce)

Satelitní přijímače AB CryptoBox jsou určeny pro méně náročné zákazníky a dají se pořídit za velmi zajímavé ceny. Přijímače mají jednoduchou obsluhu, jsou spolehlivé, stabilní a hlavně mají trvalou softwarovou podporu ze strany dovozce, který úzce spolupracuje s výrobcem.

Tento přijímač úspěšně navazuje na předchozí model AB CryptoBox 650HD. Má navíc podporu příjmu komprese HEVC/H.265 a je samozřejmě postaven na novém výkonnějším hardwaru. Srdcem přijímače je dvoujádrový procesor Ali 3529 s taktovací frekvencí 1GHz oproti předchozímu modelu AB CryptoBox 650HD, který měl procesor s taktovací frekvencí pouze 600 MHz.


obrázek

▲ Obr č. 2 - AB CryptoBox 750HD, zadní panel (foto výrobce)

AB CryptoBox 750HD má dvounásobnou paměť NOR flash 16MB proti svému předchůdci a také dvounásobnou paměť RAM 256 MB (již v technologii DDR3, oproti DDR2 použité v modelu AB CryptoBox 650HD).

Tento satelitní přijímač je jednotunerový a umožňuje příjem SD a HD programů v normách DVB-S a DVB-S2 s kompresí MPEG-2, MPEG-4/H.264 a nově s HEVC/H.265. Přijímač je schopen pracovat ve video rozlišení až 1080p (nejedná se tedy o 4K přijímač).


obrázek

▲ Obr č. 3 - AB CryptoBox 750HD, dálkové ovládání (foto výrobce)

Software přijímačů AB CryptoBox obsahuje funkci Auto FastScan pro satelitního operátora Skylink CZ/SK. Auto FastScan umožňuje rychlé naladění všech programů Skylinku s tím, že při jakékoliv změně je nabídka programů při startu přijímače aktualizována.

Tento přijímač má k dispozici FastScan všech (!) českých a slovenských satelitních operátorů, což je naprosto unikátní funkce! Je zde k dispozici FastScan pro freeSAT CZ, freeSAT SK, Nova DIGI CZ, Nová DIGI SK, Flix CZ, Flix Sk, Antik Sat, Magio Sat a dokonce i Pantelio.


obrázek

▲ Obr č. 4 - AB CryptoBox 750HD, info lišta

Velkou výhodou je, že lze použít tuto funkci u více satelitních operátorů současně! Přijímač má jeden vestavěný univerzální dekodér a jeden CI slot pro vložení libovolného dekódovacího modulu.

Přijímač je vybaven dvěma USB porty. Jeden je na předním panelu, který je vhodný pro aktualizace firmwaru, zálohy seznamu programů atd. Druhý port nalezneme na zadním panelu přijímače, kam je vhodné připojit záznamové zařízení, např. USB pevný disk.

K dispozici jsou i multimediální funkce. Přístroj disponuje přehrávačem Youtube a Dailymotion. K dispozici je řada aplikací jako počasí, hry, kalendář, RSS čtečka, Google mapy, Net Photo (Flickr) a nechybí ani funkce DLNA. Pomocí tohoto přijímače lze i přehrávat streamy internetové televize IPTV. Multimediální přehrávač dokáže přehrát řadu AV formátů.


obrázek

▲ Obr č. 5 - AB CryptoBox 750HD, detailní informace o pořadu

Popis přijímače

Přijímač se dodává v černém provedení s rozměry 260 x 40 x 190 mm (Š x V x H). Na předním panelu se nachází jedenáctimístný LCD displej, základná tlačítka pro obsluhu přijímače a stavová LED dioda. Pod odklopným víčkem nalezneme čtečku dekódovacích karet vestavěného univerzálního dekodéru a jeden USB 2.0 port.

Na zadním panelu nacházíme vstup a výstup satelitního tuneru, konektor SCART, optický audio S/PDIF konektor, USB 2.0 konektor, servisní RS232 port a kolébkový vypínač.


obrázek

▲ Obr č. 6 - AB CryptoBox 750HD, single EPG

Pro připojení k vaší LCD nebo Plazma TV je zde HDMI konektor a samozřejmostí je také síťové rozhraní Ethernet 10/100 Mbit/s.

Součástí balení je návod k obsluze v angličtině, češtině, slovenštině a polštině, HDMI kabel není součástí balení.


obrázek

▲ Obr č. 7 - AB CryptoBox 750HD, multi EPG

Příjem programů a chování přijímače

Do přijímače jsem nainstaloval poslední dostupný tovární software, který je k dispozici na webu dovozce. Menu je k dispozici v mnoha jazycích včetně češtiny a slovenštiny. Aktualizaci přijímače můžete povést pomocí USB flash disku.

Přijímač umožňuje uložit do paměti 6100 programů. Umožňuje uložit 4000 transpondérů a 100 družic. K dispozici je 26 favoritních skupin. Samozřejmostí je podpora protokolu DiseqC 1.0, 1.1, 1.2 a 1.3 (USALS). K dispozici je i podpora protokolů Unicable 1 a 2.


obrázek

▲ Obr č. 8 - AB CryptoBox 750HD, seznam programů (Antik Sat)

Při prvním spuštění přijímače naskočí na obrazovce průvodce instalací, který je jednoduše a přehledně zpracovaný. Nejprve zvolíme jazyk menu, poté je zde volba typu instalace.

Pokud ponecháme jednoduchou instalaci, naběhne funkce Auto FastScan pro rychlé vyhledávání programů satelitního operátora Skylink. Automaticky se detekují DiseqC porty pro družici Astra 23,5° východně a Astra 19,2° východně a dojde k vyhledání programů satelitního operátora Skylink.

Při jakékoliv změně programové nabídky Skylinku bude nabídka v přijímači automaticky při startu přijímače aktualizována. Toto chovaní je shodné s přijímači Skylink Ready. Přijímač tedy neustále udržuje aktuální nabídku programů operátora Skylink bez zásahu uživatele.


obrázek

▲ Obr č. 9 - AB CryptoBox 750HD, hlavní menu

Pokud zvolíme typ instalace pokročilá, jsme dotázání na nastavení času a poté naskočí menu pro ruční vyhledávání programů. Nicméně můžeme ihned použít funkci FastScan pro některého z výše uvedených satelitních operátorů. Funkce Auto FastScan je k dispozici pouze u satelitního operátora Skylink (tedy automatické dolaďování programů).

Pro ostatní operátory je k dispozici funkce FastScan, tedy jednorázové naladění programové nabídky operátora s tím, že si aktualizaci provedeme opětovným ručním spuštěním funkce FastScan. Velmi příjemné je, že se takto vyhledané nabídky operátorů dají ladit za sebe (funkce přidat).

Většině zákazníků, ale bude stačit volba jednoho satelitního operátora. Velmi příjemné je, že tento přijímač je možné použít pro okamžité naladění programů libovolného CZ nebo SK satelitního operátora. Pokud operátor používá dekódovací modul, vložíme ho do CI slotu přijímače.


obrázek

▲ Obr č. 10 - AB CryptoBox 750HD, nastavení antény

Protože přijímač podporuje kodek HEVC, tak je samozřejmé jeho bezproblémové použití i u satelitních operátorů Antik SAT, Flix CZ a Flix SK, kteří již tento nový kodek používají. Přijímač neměl s příjmem SD a HD programů v HEVC žádné problémy. Testováno s dekódovací kartou Antik SAT na pozici 16° východně. Karta byla vložena v interním univerzálním dekodéru.

Citlivost/selektivita tuneru je výborná, prověřeno při příjmu signálu britské BBC z družice Astra 2 na pozici 28,2° východně. Přijímač hravě zvládnul naladit i programy s velmi vysokou symbolovou rychlostí SR, jako je např. vysílaní ruské platformy MTS na pozici 75° východně, kde se používá SR 45 Msym/s. Navíc programy MTS dokázal i s originálním modulem Irdeto s vloženou dekódovací kartou MTS také dekódovat. S tím se setkávám velmi výjimečně.

Dle informace od dovozce přijímač s příštím softwarem by měl umět i naladit programy v režimu multistream (MIS v PLS módu root a gold). To je jistě příjemná zpráva. O programech v režimu MIS zde na webu parabola.cz bylo mnoho článků, nicméně velmi málo přijímačů je umí přijímat. Jsou zde vysílány často velmi atraktivní programy nekódovaně. Režim T2-MI k dispozici nebude.


obrázek

▲ Obr č. 11 - AB CryptoBox 750HD, aplikace FastScan

Seznam programů lze editovat, programy lze přesouvat, mazat a zamknout. Dokonce lze přesouvat skupinu programů. Takovýto upravený seznam programů si pak jednoduše můžete zálohovat na USB flash disk.

Programy lze přidávat do 26 favoritních skupin. Dálkové ovládání se používá stejné jako u předchozích modelů AB CryptoBox. Směrovost dálkového ovládání je dostatečně široká, tlačítka se dobře mačkají a ovládání je přehledné.

Přepínání mezi programy je standardní (cca 2-3 sec). Obrazová kvalita byla na HD i SD programech velmi dobrá.


obrázek

▲ Obr č. 12 - AB CryptoBox 750HD, menu Nastavení

Po dobu testování se přijímač choval stabilně. Informační lišta obsahuje informace o běžícím a následném programu. Podrobné informace o pořadu nejsou nikterak oříznuty. Informace jsou pěkně čitelné a jsou umístěny přes celou šířku obrazovky.

Síla a kvalita signálu je zobrazována proužkovým ukazovatelem a v procentech (dokonce je indikace i na displeji). Zvuková stopa se ukládá na danou předvolbu a samozřejmostí je i uložení levého nebo pravého audio kanálu na předvolbu. Titulky lze uložit na předvolbu za předpokladu, že nejprve povolíte zobrazování titulků v hlavním menu (výchozí stav je vypnuto).

Elektronický programový průvodce EPG je obstojně zpracovaný. Je k dispozici klasická mřížka s několika programy v časové ose, tak i EPG samostatného programu na několik dní dopředu. České a slovenské znaky se na programech Skylink a freeSAT zobrazovaly v pořádku. Přijímač umí zobrazit EPG až na 7 dní dopředu, pokud je provider vysílá.


obrázek

▲ Obr č. 13 - AB CryptoBox 750HD, systémová nastavení

Přijímač má i vestavěný OSD teletext. České a slovenské znaky se zobrazují v pořádku. Pro editaci programů je nejlepší použít PC a program STB Channel Editor 1.6.

Přijímač se minimálně zahřívá, ventilační otvory jsou na všech stranách přijímače, docela mě překvapil velmi pěkný jedenáctimístný displej, který zobrazuje správně i znaky v azbuce, to bych u tak levného přijímače rozhodně nečekal. V menu lze také nastavit jas displeje.

Multimédia

Multimediální přehrávač si poradil s přehráváním souborů avi, 3gp, divx, xvid, mov, mkv, m2ts, ts, vob, mpg, mp4, flv. Protože přijímač podporuje kodek HEVC/H.265, tak lze přehrát videa s tímto kodekem do rozlišení 1080p. Rozlišení 4K pochopitelně nepodporuje. Samozřejmě záleží na jakém video a audio kodeku je soubor vytvořen. Tedy ne všechny soubory přehrajete úspěšně.


obrázek

▲ Obr č. 14 - AB CryptoBox 750HD, síťové aplikace

Zpracování AAC audio stop bylo bez potíží. Audio HE-AAC bylo bez problémů (zkoušeno na rádiích Českého rozhlasu). Také audio Dolby Digital+ (E-AC3) zvládnul přijímač bez potíží zpracovat (testováno na polském hudebním programu „4Fun Gold Hits“ na družici Hot Bird, kde se na tomto programu používá druhá audio stopa právě v Dolby Digital+).

AB CryptoBox 750HD rovněž umí zobrazit fotografie ve formátu JPEG, BMP nebo GIF a přehrát hudbu ve formátu WAV nebo MP3. DTS audio není podporováno. I na analogovém výstupu byly fotografie zobrazovány se správným poměrem stran. Načítání obrázků bylo rychlé, přechodové efekty mezi obrázky nelze deaktivovat.

K dispozici je také přehrávač videí Youtube player. Protože Youtube dělá neustálé změny ve svoji struktuře, je pro softwary přijímačů AB CryptoBox speciální řešení, které můžete najít na různých diskusních fórech. Stačí si jen najít aktuální soubor „youtube.cfg“ a poté ho nainstalovat do přijímače. Tím opět Youtube player po změně zprovozníte.


obrázek

▲ Obr č. 15 - AB CryptoBox 750HD, YouTube player

Z dalších aplikací pro přehrávání videí je zde Dailymotion player. K dispozici je i řada aplikací jako počasí, RSS čtečka, Google mapy a Net Photo (Flickr). Dále je zde kalendář a velké množství her. Tyto aplikace, ale najdeme pouze v tzv. patch verzi software, který nalezneme na různých diskusních fórech. Takovýto software se většinou objeví krátce po vydání oficiálního továrního softwaru.

S patch verzí softwaru máme možnost přehrávání některých IPTV streamů - internetové vysílání televizních programů a řadu dalších zajímavých funkcí. Úspěšně jsem vyzkoušel přehrát IPTV s protokoly http a rtmp.

Přijímač zvládnul přehrát i IPTV streamy s variabilním video rozlišením. Přijímač má k dispozici síťové rozhraní ethernet 100 Mbps a je možné připojit i WI-Fi dongle (není součástí balení). Jako doporučený WI-Fi adaptér se požívá model WI-FI dongle nebo nově také silnější varianta s 5dBi anténou WI-FI dongle 5dBi.


obrázek

▲ Obr č. 16 - AB CryptoBox 750HD, aplikace Počasí

Přijímač má také podporu některých 3G adaptérů a je k dispozici také funkce DLNA.

Samozřejmostí je streamování live vysílání do mobilního zařízení s OS Android nebo iOS. Příslušná aplikace se jmenuje „G-MScreen“ a je k dispozici zcela zdarma ke stažení v Google Play obchodu nebo v App Store. Pomocí mobilního zařízení můžete přijímač také ovládat, naplánovat si nahrávání atd.

Nahrávání, spolupráce s externími zařízeními v síti

Do přijímače nelze vestavět pevný disk. Přijímač má k dispozici dva USB 2.0 porty. Pro účely nahrávání jsem použil USB pevný disk Western Digital My Passport s kapacitou 500 GB, který jsem připojil k zadnímu USB 2.0 portu přijímače.


obrázek

▲ Obr č. 17 - AB CryptoBox 750HD, aplikace Google Play

Formátování disku lze provést přímo přijímačem a zvolíte si, jakým souborovým systémem to má být provedeno, k dispozici je FAT32 a NTFS. Přijímač umožňuje také detekci rychlosti disku. Můžete nahrávat jeden kódovaný program a na druhý nekódovaný se dívat nebo ho také nahrávat (omezeni jste jen jedním transpondérem).

Přijímač také podporuje funkci timeshift - časový posun. Vytvořené nahrávky jsou s příponou „ts“. Nahrávky lze přenášet do PC. Nahrávky z volných programů lze rovnou přehrávat a dále zpracovávat. Bohužel nahrávky z kódovaných programů jsou šifrované, díky použitému chipsetu ALI. V PC je nutné nejprve takovéto nahrávky dekódovat pomocí speciálního programu “PC Tool ALI“. Poté je již možné tyto nahrávky přehrávat a dále zpracovávat v PC.

Pro přehrávání v PC jsem použil program Media Player Classic, lze použít i program VLC media player. Nahrávky obsahují všechny audio stopy, titulky, EPG a TXT data.


obrázek

▲ Obr č. 18 - AB CryptoBox 750HD, aplikace Flickr

Převíjení záznamů na přijímači je možné v rychlostech 2x, 4x, 8x, 16x a 24x. Převíjení ale není plynulé. Zpomalené převíjení záznamů není k dispozici. Vestavěný přehrávač umožňuje rychlý přesun po časové ose a vytváření záložek v záznamu.

Spolupráce s vestavěným univerzálním dekodérem a CI slotem

AB CryptoBox 750HD má velmi dobře zpracovanou funkci univerzálního dekodéru. Bez problémů pracují naše dekódovací karty ICE Irdeto Skylink (na kterých ještě nebylo aplikované zvýšené zabezpečení), karty Irdeto slovenské veřejnoprávní televize RTVS a Conax karty Antik SAT.

Dekódovací karta ICE Irdeto Skylink automaticky pracuje v režimu Irdeto, nikoliv v režimu emulovaného Cryptoworksu jako většina levných přijímačů s UNI dekodérem. Nové programy satelitního operátora Skylink budou již kryptovány pouze systémem Irdeto a Viaccess Orca.


obrázek

▲ Obr č. 19 - AB CryptoBox 750HD, RSS čtečka zpráv

Karty M7 Irdeto Skylink nebo karty ICE/Irdeto Skylink na kterých již bylo aplikované zvýšené zabezpečení nelze použít v interním dekodéru! Pro takovéto karty operátor Skylink doporučuje používat dekódovací moduly s certifikací Skylink Ready. Ten pak vložíte do CI slotu v přijímači.

Z CI+ modulů Irdeto Skylink Ready jsem vyzkoušel dekódovací moduly SMIT Irdeto CI+ a Neotion DUAL Skylink Ready. Oba moduly pracovaly zcela bez potíží.

Neopomněl jsem vyzkoušet také CI+ modul DIGI Nagra pro satelitní platformu Nová DIGI SK provozovanou společností DIGI Slovakia. Modul pracoval dobře, problém ale nastal u pořadů, kde je vyžadován PIN karty. Po zadání PINu se přijímač okamžitě restartoval nebo zamrznul, na tuto chybu jsem upozornil dovozce, který ihned tento problém oznámil výrobci. Navrhnul jsem vytvoření speciální položky v menu pro zadání PIN kódu karty, aby zákazník nebyl u DIGI SK neustále vyzíván k zadávání PIN kódu. I tento požadavek okamžitě předal dovozce výrobci k zapracování do nového softwaru.


obrázek

▲ Obr č. 20 - AB CryptoBox 750HD, rychlost připojeného HDD

Stejný modul používá i náš satelitní operátor DIGI CZ pro svoji platformu Nová DIGI CZ, zde ovšem tento operátor PIN karty nepoužívá. Také jsem vyzkoušel dekódovací CI+ modul Skylink Viaccess CAM701 s integrovanou „kartou“ Skylink. I tento modul pracoval s přijímačem bez problémů.

Poté jsem vyzkoušel dekódovací modul Panaccess pro příjem satelitní platformy Pantelio na družici Belintersat 1. Dekódování programů Pantelio, kde se používají transpondéry s velmi vysokým datovým tokem cca 111 Mbps, přijímač hravě zvládnul. To je jistě potěšující, navíc je k dispozici i funkce FastScan pro tohoto nové vznikajícího slovenského satelitního operátora.

Závěr

AB CryptoBox 750HD je jednoduchý FULL HD satelitní přijímač určený zejména pro méně náročné zákazníky, kteří požadují bezproblémové sledování nebo případné nahrávání satelitních programů. Přijímač zaujme podporou nového kodeku HEVC/H.265 a unikátní funkcí FastScan pro všechny české a slovenské satelitní operátory. Funkce Auto FastScan je k dispozici pro satelitního operátora Skylink.


obrázek

▲ Obr č. 21 - AB CryptoBox 750HD, záznamy na HDD

Přijímač vyniká svou jednoduchou obsluhou a stabilitou provozu. K dispozici je jedna čtečka vestavěného univerzálního dekodéru a jeden CI slot pro vložení dekódovacího modulu.

Přijímače AB CryptoBox se vyznačují vysokou softwarovou podporou ze strany dovozce, který úzce spolupracuje na vývoji softwaru s výrobcem.

Za zapůjčení přijímače děkuji společnosti AB-COM, s.r.o.


obrázek

▲ Obr č. 22 - AB CryptoBox 750HD, informace o přijímači



Tento satelitní přijímač je možné zakoupit na e-shopu prodejce zde:

AB CryptoBox 750HD (pro zákazníky z ČR)

AB CryptoBox 750HD (pro zákazníky z SR)

Maloobchodní cena: 2090,- CZK s DPH nebo 79,90 € s DPH

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články