Quantcast

VU+ Zero 4K - aktualizace VTI s funkčním multistreamem

| Tisk

Jak jsem již uvedl v recenzi satelitního přijímače VU+ Zero 4K, vývojový tým VTI v těchto dnech postupně odlaďoval drivery pro příjem programů v režimu multistream. Dne 22.12.2017 se objevila další online aktualizace image VTI, která tento problém úspěšně vyřešila.


obrázek

▲ Obr č. 1 - VU+ Zero 4K, příjem programů v režimu multistream - vyhledávání programů

VU+ Zero 4K se tak stává prvním modelem VU+, který umí naladit kanály v režimu multistream (MIS). V menu přijímače je samozřejmě zapotřebí zadat příslušné technické parametry pro MIS jako je stream ID, PLS mód (root, gold, combo) a PLS kód.

Příjem programů v režimu multistream

Vyzkoušel jsem příjem multistreamů ze všech dostupných orbitálních pozicí a mohu konstatovat, že přijímač všechny multiplexy hravě naladil.


obrázek

▲ Obr č. 2 - VU+ Zero 4K, příjem programů v režimu multistream - bulharský MIS - program BNT HD na 39°E

MIS umožňuje šířit v jednom satelitním multiplexu několik samostatných transportních streamů. To je velmi výhodné pro satelitní operátory, kteří používají tuto technologii jako distribuční linky pro kabelové rozvody nebo pro pozemní vysílače.


obrázek

▲ Obr č. 3 - VU+ Zero 4K, příjem programů v režimu multistream - arabský MIS mux - program Al Aoula HD na pozici 21,5°E

Na pozici 39°E nalezneme multiplex MIS s bulharskými programy veřejnoprávní televize BNT1, BNT2 a BNT HD a komerční programy Nova, BTV a BG on AIR. Vše se vysílá nekódované. Na docela neznámé pozici 21,5°E, která je spíše využívána pro datové služby a pro některé arabské SCPC programy, je vysílán multiplex marockého vysílatele SNRT. Vysílání je určeno jako distribuční trasa pro pozemní vysílače v Maroku. Opět všechny programy jsou vysílány volně.

Na pozici 10°E je k dispozici zvláštní multiplex MIS s jediným programem společnosti Ericsson. Jedná se přenosový kanál v HD kvalitě do studií v Portugalsku. Večer jsem zde sledoval např. přenos z mezinárodní soutěže krásy MISS Universe pro portugalskou televizi ZAP News.


obrázek

▲ Obr č. 4 - VU+ Zero 4K, příjem programů v režimu multistream - portugalský přenosový kanál na 10°E

Na další pozici 9°E je k dispozici paket MIS italské soukromé televize LA7. Tu ale najdeme i na hlavní pozici pro vysílání MIS a tou je bezesporu 5°W, kde se vysílají volně a v HD (!) kvalitě italské programy skupiny Mediaset jako Italia1 HD, Canale 5 HD a Rete 4 HD.


obrázek

▲ Obr č. 5 - VU+ Zero 4K, příjem programů v režimu multistream - ukrajinský MIS multiplex - program Priamyj na 4,8°E

Je zde k dispozici i italská veřejnoprávní televize RAI (opět v HD kvalitě) a řada dalších italských komerčních programů. Na této pozici najdeme také zajímavé francouzské multiplexy, kde je opět řada komerčních kanálů v HD kvalitě nekódovaná a samozřejmě i francouzská veřejnoprávní televize France Television v HD kvalitě.

Trochu opomenutá zůstává pozici 4,8°E, kde se vysílají multiplexy ukrajinského vysílatele ZeonBud. Ty jsou však již vysílané v T2-MI režimu, kromě jednoho streamu, který je stále k dispozici jako klasický MIS. Programy jsou určeny jako distribuční linka pro pozemní vysílače na Ukrajině. Příjem programů v režimu T2-MI je poměrně složitý a zatím neexistuje pro linuxové přijímače žádná jednoduchá metoda příjmu. Navíc by se musel použít image Open ATV. VTI image režim T2-MI bohužel nepodporuje.


obrázek

▲ Obr č. 6 - VU+ Zero 4K, příjem programů v režimu multistream - italský MIS mux, program La7 HD na 5°W

V režimu T2-MI se ale v KU pásmu žádné multiplexy nevysílají kromě dvou muxů ZeonBudu právě na této pozici 4,8°E. Takže z pohledu běžného satelitního diváka, který přijímá pouze programy z KU pásma, není tento režim nijak zajímavý. Jiná situace je v C pásmu, kde T2-MI využívají ruští operátoři RSCC a RTRN.


obrázek

▲ Obr č. 7 - VU+ Zero 4K, příjem programů v režimu multistream - italský MIS mux, program Rete 4 HD na 5°W

Na pozici 12,5°W najdeme další dva multiplexy. Jeden arabský MIS mux s třemi programy arabské televize Echorouk a dále ještě jeden atraktivní italský multiplex MIS, kde se nachází různé italské komerční televize jako třeba Cine Sony, Paramount Channel, VH1 atd. Opět vše volně.

Na poslední pozici 30°W se nachází dva španělské MIS multiplexy. Atraktivní program Television Castilla-La Mancha zde vysílá v HD a SD rozlišení v prvním mini multiplexu, ve druhém mini multiplexu se vysílají španělské programy A7 a A8 (s tímto muxem ale bývají příjmové potíže). Opět vše volně.


obrázek

▲ Obr č. 8 - VU+ Zero 4K, příjem programů v režimu multistream - francouzský MIS mux, program HD1 na 5°W

Bez problémů fungovalo ladění MIS v PLS módu Root, Gold i Combo. Všechny programy v MIS se vysílají ve všech módech současně, samozřejmě příslušné PLS kódy jsou různé, ty najdete na specializovaných webech zabývajících se problematikou MIS nebo i na webu flysat.

Příjem programů v režimu multistream je příjemným obohacením satelitních nabídky programů satelitního UHD přijímače VU+ Zero 4K.


obrázek

▲ Obr č. 9 - VU+ Zero 4K, příjem programů v režimu multistream - arabský MIS mux - program Echorouk HD na 12,5°W

Plnou verzi recenze tohoto přijímače naleznete zde.


obrázek

▲ Obr č. 10 - VU+ Zero 4K, příjem programů v režimu multistream - italský MIS mux - program Cine Sony na 12,5°W

Závěr

VU+ Zero 4K je kvalitní a rychlý satelitní přijímač, který podporuje příjem Ultra HD vysílání s kodekem HEVC/H.265. Umožňuje příjem programů v nové normě DVB-S2X a v režimu multistream. V přijímači je vestavěna jedna čtečka univerzálního dekodéru a jeden CI/CI+ slot pro vložení dekódovacího modulu.


obrázek

▲ Obr č. 11 - VU+ Zero 4K, příjem programů v režimu multistream - italský MIS mux, program VH1 na 12,5°W

Přijímač má perfektním obraz a zvuk včetně podpory technologie HDR10/HLG, která poskytuje mnohem vyšší kontrast a nabízí realističtější zážitek ze sledování.

Přijímač umožňuje nahrávání na externí zařízení a také si poradí s přehráváním mnoha multimediálních formátů včetně videí s vysokým datovým tokem. Jedná se o nejlevnější 4K satelitní přijímač značky VU+.


obrázek

▲ Obr č. 12 - VU+ Zero 4K, příjem programů v režimu multistream - španělský MIS mux, program Castilla-Lamancha HD na 30°W

Za zapůjčení přijímače děkuji společnosti AB-COM, s.r.o.



Tento satelitní přijímač bude možné zakoupit na e-shopu dovozce (naskladnění se očekává 28.12.2017, dovozce doporučuje si udělat včas objednávku, protože z počátku může být počet přijímačů limitovaný):

* VU+ Zero 4K (1x Single DVB-S2X tuner) (pro zákazníky z ČR)

* VU+ Zero 4K (1x Single DVB-S2X tuner) (pro zákazníky z SR)

Doporučená maloobchodní cena: 3890,- CZK s DPH nebo 149,- € s DPH

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články