Quantcast

Na trvalé vysílání ČT3 nejsou peníze, tvrdí ČT

| Tisk

logo Česká televize spustila v pondělí 23. března 2020 nový kanál s názvem ČT3. Po pěti celodenních programech ČT přibyla do rodiny kanálů nová stanice s časově omezeným rozsahem vysílání, která navíc má fungovat pouze dočasně.

"Důvodem spuštění nového programu ČT3 byla především snaha České televize pomoci nejohroženější skupině obyvatel - starším lidem, kteří jsou v této nelehké době nuceni zůstávat doma. Česká televize proto zareagovala na mimořádnou situaci a v řádu dní se rozhodla připravit a spustit zcela nový program," uvedla webu parabola.cz Karolína Blinková, tisková mluvčí České televize. "Zatím nelze říct, dokdy bude nový program vysílat," říká.

Zájem o nový kanál ČT3 je vysoký. Hned první vysílací den byla ČT3 třetí nejsledovanější televizní stanice u diváků starších 65ti let. Tedy v cílové skupině nové stanice.

I přes tento velký úspěch nového programu veřejnoprávní vysílatel prozatím nepočítá s trvalým vysíláním ČT3.


obrázek

▲ Obr č. 1 - Hlasatelky zna ČT3 (foto: ČT)

"Zastavili jsme nebo posunuli podstatnou část běžné výroby pořadů a peníze i kapacity teď směřujeme do nového kanálu ČT3 a výroby dalších aktuálních pořadů (např. UčíTelka). Česká televize ale nemá žádné rozpočtové rezervy, ze kterých by mohla kanál dlouhodobě financovat," konstatuje webu parabola.cz mluvčí České televize.



ČT3 může z technických důvodů vysílat denně jen od 9:00 do 17:25 hodin.

"Vysílání kanálu ČT3 je dočasné, vycházíme z technologických, výrobních i programových kapacit, které máme aktuálně k dispozici," doplnila Karolína Blinková z České televize.

Zvýší se koncesionářské televizní poplatky?

Provoz programů České televize je převážně financován z koncesionářských poplatků. Ten nyní činí 135 Kč měsíčně. Výše koncesionářského poplatku se nezměnila od roku 2008. Od té doby nejenom raketově vzrostly ceny za vysílací práva na sportovní přenosy, licence, mzdy ale také ČT masivně investovala do techniky. Dnes ČT trvale provozuje pět celodenních programů (ČT1, ČT2, ČT24, ČT Sport, ČT:D/ČT art), přičemž dvojkanál spustila v roce 2013. Všechny stanic poskytuje ve vysokém rozlišení (HDTV), včetně dočasné stanice ČT3.

Pokud by měla ČT provozovat svoji Trojku trvale, musely by se patrně zvýšit koncesionářské poplatky.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články