Quantcast

UncoreX2.0 4K UHD DVBS2X DVBC / T2 Tuner WiFi Android 8.0

| Tisk

Jak jsem se již několikráte zmiňoval, Hilicon Hi3798MV200 a Hisilicon obecně je SoC, poslední dobou velmi oblíbené mezi výrobci, snad jen DreamProperty a Marusys tento chip ještě nepoužili. I když u DM tady jakási vlaštovička už je i když sice ne Hisilicon, ale Amlogic S922X použité u Dreambox One. Marusys je prozatím 100 % spojen s Broadcomem. Dalším modelem se SoC Hisilicon je UncoreX 2.0, přijímač vychází ze stejné dílny jako přijímače Dinobot.


obrázek


obrázek


obrázek

Foto výrobce

Přijímač je plnohodnotné kombo DVB/S2/S2X/T2 a C s podporou 4K, HEVC, na rozdíl od Dinobotu není vybaven funkci dualboot, ale myslím si, že to vůbec nevadí. Pro podporu obrazu je vybaven grafickou kartou GPU Mali 450 a 2/16 Gb paměti, což poskytuje předpoklady pro podporu HLG, HDR 10 s dodatečnou rezervou, pro připojeni do sítě je tu síťová karta 10/100 a integrované wifi 2,4/5G, pro připojeni externích zdrojů má přijímač Bluetooth, poradí si i s přístupovými kartami neb je vybaven čtečkou čipových karet a předinstalovaným Oscamem.

Technické údaje dle výrobce:
Android TV 8.0 Oreo
CPU ARM Cortex A53, Quad core 64bit Hi3798MV200
GPU High-performance multi-core Mali T450
Storage Memory 16GB eMMC 5.0
System Memory 2 GB DDR3 SDRAM
Video Resolution 10bit, Up to 3840 x 2 160@60fps, HDR10 Support
Audio Decoding MPEG I&II,MP3,Dolby Digital Plus, AAC-LC,HE-AAC V1/V2
Input Connector F-Type Female(Si-Labs SI2166)
Tuner 2 (DVB-T/T2) Antenna Input/Output Connector IEC Female(Dual AVL6762 Demodulator)
Bluetooth Internal Antenna 4.1
Wifi Antenna Internal Antenna IEEE 802. 11b/g/n/ac, 2.4GHz/5GHz Dual band (2T/2R)
1 x USB3.0, 1 x USB2.0
1 x CA (čtečka čipových karet)

Podpora formátů: MEPG, AAC, HE-AAC, OGG, OGA, FLAC, Ape, M4A, RM, MPEG -1 vrstva1 / 2, MPEG-2 Layer II Dolby Digital / Plus .mkv, .wmv, .mpg, .mpeg, .dat, .avi, .mov

Přijímač malých rozměrů 170 x 110 x 40 mm a o váze 210 g, je vybaven 2/16 GB paměti a to může být při docela velkém množství předinstalovaných aplikací např. Google Play, Netflix, Amazon Prime Video, HBO GO, Youtube, MyIPTV, LiveTV a mnoha dalších možná někdy problém. Pro připojeni k sítí má síťovou kartu 10/100 a Wifi AC MIMO + Bluetooth 4.1 (RTL8822BU). Pro připojeni dalších externích zařízení disponuje 1 x USB 2.0 a 1 x USB 3.0. Přistroj je rovněž vybaven čtečkou přístupových karet, konfigurovatelnou skrze předinstalovaný Oscam. Pro příjem Live TV má zabudován hw tuner Availink AVL6762TA DVB-T2 / C / S2X. Přistroj nemá síťový vypínač, vypnout se dá dálkovým ovladačem do standby, pokud stiskneme tlačítko vypnutí dvakrát přistroj přejde do režimu Power Save - tzn vypne se úplně, jiná možnost nastaveni vypnutí v menu není. Na čelní straně 4 segmentový displej zobrazující čas ve standby nebo číslo kanálu v provozu, svítivost displeje se nedá regulovat, ale v provozu neruší. Dálkový ovladač je bluetooth s hlasovým vyhledáváním, a je nutné ho nejdříve spárovat, jinak se chová jako klasické IR ovládání.


obrázek

Přistroj vlastním již od listopadu 2019, a tak jsem test prováděl dlouhodobě, po každé změně a aktualizaci, za tu dobu totiž proběhlo asi 5 aktualizací Androidu a několik aktualizací patche. Přistroj se dá aktualizovat OTA nebo také přes USB, aktualizaci je možné provést full, což je přepsání všeho původního, nebo normal se zachováním vlastních dat.

Začínáme tedy s přístrojem:

Zapojení spuštění, aktualizace

Připojíme sít 220V, eternetový kabel, HDMI čekáme asi 30 sekund na spuštění systému, startuje nám základní obrazovka Androidu TV 8

Nastavení tuneru satelit, terestriál nebo kabelovka - vše je otázkou několika málo minut - přístroj disponuje funkci Fastscan Skylink. Mezi zdroji DVB-S2 a DVB-T2/C můžete plynule přecházet přes seznam kanálů.


obrázek


obrázek


obrázek


obrázek


obrázek

Takže máme naladěno, vše co se tyká nastavování tuneru je identické s přijímači Dinobot. Má předinstalovaný Oscam, najdete jej v adresáři system/oscam. Patch se aktivuje Menu 2580. Pro editaci používám buď WiinSCP nebo FileZilla, v přístroji FTP server Pro apk z Google Play. Pokud si chcete setting upravit, tak dobrá zprava je, že jsou k dispozici již dva na sobě nezávislé editory i s možnosti konverze z Enigma2. Není to sice takový komfort jako u E2 ale funguje to spolehlivě.

Obraz pokud mám hodnotit, tak subjektivně velmi dobrý, zkoušeno na TV Finlux, TLC, Sony, pro připojení k zobrazovači používám HDMI kabel 2.1 Ucorex s podporou eARC a to jak LiveTV tak media. Přepínání kanálů cca 1,5 sekundy.


obrázek

Aktualizace je možná OTA nebo manuálně


obrázek


obrázek

Přistroj podporuje funkci HDMI CEC je možné ji zapnout nebo vypnout funkční je na TV FINLUX, TLC, Sony. Rovněž je možné využívat bluetooth.


obrázek


obrázek


obrázek


obrázek


obrázek

Přístroj již v továrním nastaveni obsahuje dostatek aplikaci a tak se může stát, že vnitřní paměť 2/16 GB zkratka nebude stačit, a protože nemá slot na SD kartu můžete to řešit připojením USB. Systémové aplikace totiž neodinstalujete.

Přístroj podporuje Multitasking, tzn. běh aplikaci na pozadí, takže stisk 2x tlačítka Home na dálkovém ovladači a vidíme jaké aplikace jsou spuštěny, případně můžeme paměti odlehčit jejich vypnutím


obrázek

K ethernetu přistroj můžete připojit buď kabelem přes 100Mbit RJ45 port nebo pomocí WIFI MIMO 2,4 /5 Ghz, kabelová i wifi síť funguje bez problému, co si zvolíte to budete mít, z hlediska rychlosti to je jednoznačně 5G wifi (já mám třeba směrovač 5G signálu vzdálený 3 metry od přístroje a tak wifi funguje skvěle).

Aplikace
Skylink Live TV - apk funkční včetně archivu


obrázek


obrázek

Youtube - funkční, žádné problémy jsem nezjistil


obrázek

IPTV - přijímač má již po spuštěni předinstalované aplikace pro IPTV - MyTV a IPTV, fungují jak pro vlastni m3u list nebo stalker portal, a ve storu je množství dalších, můžete zkoušet všechny jsou funkční, některé zdarma, jiné placené SIPTV, Smarters IPTV Pro, STBEmu....


obrázek


obrázek


obrázek


obrázek


obrázek

HBO GO - funkční přehrávání 1080p


obrázek


obrázek

Netflix - funkční, ale protože přístroj nemá ta správná digitální práva tzn. Widevine DRM L1 aplikace přehrává pouze v rozlišení SD, a ovládaní je velice složité, bez myši si neporadíte, doporučuji když už, používat Netflix v Kodi, rozlišení je tam sice stejné, ale ovládání funguje.


obrázek


obrázek


obrázek


obrázek

Kodi - vyzkoušel jsem jak verzi 18.7.2 tak i fork WBMC 18.6 vše funkční, včetně nejdůležitějšího addonu Imput Stream adaptive.


obrázek

Při přehrávání 4k HEVC filmu z různých zdrojů přístroj „nekuckal“ i o velikosti souboru 60-70Gb a to jak po síti kabelem tak i po wifi 2,4/5 Ghz a to jak z Kodi tak i přes MXPlayer v Androidu. V Kodi jsem žádné parametry v advancedsettings.xml nenastavoval.


obrázek

Nahrávání, přehrávání různých médií

Přístroj umožňuje nahrávat LiveTV stiskem červeného tlačítka na dálkovém ovladači, dá se zvolit kam nahrávat, nahrávání je dekódovaném stavu, tudíž přehrávání je možné i v budoucnu.


obrázek


obrázek


obrázek


obrázek

Rovněž je možné nahrávat přes EPG, pomocí časovače. Pro práci s nahrávkami je přijímač vybaven filemanagerem, kde je možné přehrávání, uspořádaní nahrávek do favoritních atd.

K přístroji jsem připojil i NAS server, který se v systému okamžitě objevil. Z NAS je možné poté přehrávat uložený materiál ať to jsou fotografie, hudba, video atd.


obrázek


obrázek


obrázek

Vyzkoušel jsem i některá testovací videa včetně nejnáročnějšího JellyFish 400 Mbps 4k uhd hevc 10bit, vše přistroj přehrál bez jakéhokoliv problému


obrázek

Test hlasového ovládání - funguje, ale je potřeba mít správnou anglickou výslovnost jinak to dělá psí kusy a docela si s tím vyhrajete.


obrázek


obrázek

Připojeni k Internetu
kabelem - konektor rj45 - 100Mbit
WIFI - 802. 11b/g/n/ac, 2.4GHz/5GHz
Komunikace v internetu - síťové protokoly
FTP - nutno instalovat příslušné apk - ftp server
Samba - stačí povolit v menu
NFS - funkční
UpnP, DLNA - není nainstalováno, to však neznamená, že tyto protokoly přistroj nepodporuje, stačí instalovat třeba některou z apk a vše funguje. Ovšem tyto aplikace v Google store nenajdete, musíte použít alternativní obchod aptoide, apkmirror, aurora atd. Eventuálně se dá pro UpnP/DLNA použít VLC nebo Plex. Plex Pass nutný k provozu je ovšem placený.


obrázek


obrázek


obrázek


obrázek


obrázek

Web browser - chrome v poslední verzi

Pokud jej chcete plnohodnotně používat, doporučuji mini klávesnicí s touchpadem a posvícením např. Maxytex S90.


obrázek

S přístrojem jsou dodávána dvě dálková ovládaní.


obrázek

Vpravo staré, vlevo nové s hlasovým ovládáním a rychlým přístupem k Youtube a LiveTV odkudkoliv stiskem tlačítek na ovladači.



Závěr

Další přijímač s Androidem, vycházejícím pravděpodobně z AOSP (Android Open Source Project), mnohé aplikace mohou potom být pro mobilní zařízení a ty bez myši nebo klávesnice nejdou ovládat. V počátku měl přistroj sice nejvyšší digitální práva Widevine DRM L1, ale po proběhlých aktualizacích se jako Nvidia Shield již nehlásí a má Widevine DRM L3. I přes tyto indispozice, jej lze jako DVB přijímač používat absolutně bez problému. Android TV po počátečních problémech funguje spolehlivě, rovněž tak instalované apk, pokud nějakou aplikaci nenajdete v Google play použijte alternativu. Pro AndroidTV je to Aurora. Ne každá aplikace je však zdarma. Dálkový ovladač byl v průběhu prodeje vyměněn za nový a tak i toto je celkem bez problému. Spíše jde o zvyk, když si zvyknete na jedno DO, to druhé se ovládá zpočátku o něco hůře.

Pro klasického uživatele Androidu, zdroje uvádějí až 1miliardu uživatelů Androidu na světě, by ovládání přístroje nemělo byt v podstatě problémem, snad jen to DVB, to bude pomalejší, ale ne nepochopitelné i pro laika.

Přistroj byl připojen k tv zobrazovačům kabelem HDMI 2.1 Uncorex 8K, a některé screenshoty byly provedeny za pomoci capture boxu TBS 5301.

Dovozcem značky UncoreX do České republiky je firma olmiSat s.r.o. a přistroj můžete zakoupit i v našem e-shopu zde.

Ing.Miroslav Pavelka
olmiSat s.r.o.





Reklama




Vybrané články