Quantcast

Dreambox One Combo DVB-S2X/DVB-T2/C

| Tisk

Dreambox One není potřeba představovat, s verzí se dvěma DVB-S2X tunery jste se mohli seznámit zde, nyní přichází i na český trh verze s kombinovaným tunerem DVB-S2/S2X /T2/C, doplněná o bluetooth a možnost použití dálkového ovladače s bluetooth. Možná, že se budu v něčem opakovat, ale na druhou stranu opakování je matka moudrosti.


obrázek


obrázek


obrázek


obrázek


obrázek

standardně dodávané IR dálkové ovládání


obrázek

dálkové ovládání s bluetooth
foto výrobce

V balení jsou rovněž držáky na zeď pro přijímač i pro dálkový ovladač, takže nám nic nebude bránit umístit přijímač díky bluetooth technologii prakticky kamkoliv - třeba do skříně nebo za televizor. IR čidlo mě osobně nebude vůbec chybět. Spíše tedy než opakování toho co již známe, bych se zaměřil na praktické použití tohoto možná výjimečného přístroje.

Za dobu užívání se nám vyprofilovali tvůrci image a protože potřebné zdrojové soubory nejsou veřejně dostupné tak je to velmi jednoduché - vývoj probíhá vždy na bázi original image a to NewEnigma 2, DreamElite, Merlin a original, všichni již podporují poslední DreamOS OE 2.6. Poslední stable verzi image pro DM One najdeme zde. Škoda, že pravděpodobně skončil vývoj u OOzoon, známý od prvních Dreamboxů. Image pro Dreamboxy nenajdete například u tvůrců OpenPli.

Ale otestoval jsem cvičně Japhar OpenPli, ale když mi systém ukázal pět síťových karet, rychle jsem na něj zapomněl.


obrázek

Jak to tedy vlastně u tohoto Dreamboxu funguje?

Natavení tunerů - opticky multituner, fyzicky kombo, u NewEnigma se mi to sice podařilo nastavit, ale tuner nevyhledal žádný kanál. Toto nastaveni je image Experimental+GP4, skin Metrix StyleHD (obdoba MyMetrix z OpenATV, podporu najdete na fóru newenigma).


obrázek


obrázek


obrázek


obrázek


U všech Dreamboxů používám buď skin Zombie Shadow FHD nebo MetrixStyleHD optimalizované pro použití GP4 (Gemini Panel). Jsou jednoduché, graficky velmi pěkné a hlavně nenáročné na paměť.
Pokud jsme si nastavili družice, můžeme nechat vyhledat, Dreamboxy nedisponují funkcí Fastscan takže všechno pěkně ručně a následná úprava v některém z editorů (DreamboxEdit, DreamSet, E-chanelizer atd.) Kdo používá MacOS a nový firmware Catalina, přišel o možnost používání Editoru a to v důsledku přechodu nového firmware na 64bit verzi.
Vyhledání je bleskové, a jedinou úpravu kterou u skinu provádím je nastavení počasí a dále implementace piconu. Nedá mi nezmínit se o zajímavém pluginu pro update piconů (autoři chocholousek, s3n0), který vám vše udělá bez vašeho zásahu tzn. picony najde, porovná, vymaže, stáhne nové a vloží do adresáře.


obrázek


obrázek

Když už jsem u těch pluginů nemohu zapomenout na gutemine2 module


obrázek

Který obsahuje mezi jinými pluginy dreamflash, barry allen, dbackup a mnoho dalších vše optimalizované pro DreamOS 2.6

Z dalších pluginů jsem vyzkoušel např StalkerQTclient


obrázek

Jedi Maker Xtream - pro integraci IPTV do bouquets enigma2 včetně EPG


obrázek

Youtube u Dreambox One pod názvem MyTube, youtube nepožaduje žádné personal API, funguje bez omezení.


obrázek


obrázek


obrázek


obrázek

Je zajímavé, že přístroj má i neoficiální podporu pro aplikace Netflix, DAZN a Amazon prime video. Samozřejmě, že si musíte zaplatit předplatné, aby vám to fungovalo. Jak je to s ochranou digitálních práv Widevine DRM to netuším, ani jsem to nezkoumal.


obrázek


obrázek


obrázek


Z dalších pluginů jsem otestoval MediaPortal ve kterém sice dominují erotické kanály (pod rodičovským zámkem), ale obsahuje také upravený plugin radio.de z Kodi, a ten je dle mého lepší než Shoutcast nebo Icecast i když je to na výstupu jenom formát mp3.


obrázek


obrázek


obrázek

A co by to bylo za test, kdyby jsem se nepodíval také domů - Archiv CzSk premium- funkční s omezeními, má problém u např. Stream Cinema s titulky, dabované filmy však přehraje, iPrima - nefunkční


obrázek

iVysilani CT bez problému, funkční


obrázek


obrázek

Těch pluginů je na můj vkus docela dost a tak jistě využijete další z nich a to Quickbutton, kde si spouštění pluginů můžete tlačítkům dálkového ovladače individuálně přiřadit bez podstatných omezení. Otázkou je, kdo si tom potom všechno pamatuje, takže doporučuji to nepřehánět.


obrázek

Pro automatizaci spouštěných procesů můžete použít softwarového daemona- cron


obrázek


obrázek

Multimediální přehrávač Kodi je možné rovněž využívat, ale protože se jedná o verzi Kodi 19.0 Alfa má to samozřejmě omezení, protože některé pluginy v něm zkrátka ještě nefungují a musíme si počkat na nové verze. Kodi je již integrováno do feedu, takže stáhnout lze přímo do boxu.


obrázek


obrázek


Webový prohlížeč - BT ovladač je sice fajn, ne však na vše, u tohoto můžete používat pouze číselné klávesy a to není to pravé, protože se určitě několikrát spletete.


obrázek

Takže klávesnice nebo alespoň DO s funkcí air mouse je určitě lepší, já jsem zkusil toto od Maxytec - klávesnici nebo dálkový ovladač s airmouse, funguje bez problému. Je zajímavé, že toto ještě u výrobce nikoho nenapadlo, k multimediálnímu boxu správný multimediální ovladač.


obrázek


obrázek


Jenom tak mne napadlo, jak se dostanu k funkci Help, když to tlačítko už na RCU20 BT/IR není? Na to bude asi nějaký sofistikovanější postup, ale já na to zkrátka nepřišel. Možná přes webové rozhraní?


obrázek

Přehrávání multimediálního obsahu

Přístroj je vybaven media centrem, které nám umožní přehrávat velkou většinu standartních obrazových, zvukových formátů a rovněž si poradí i s obrázkovým materiálem. Výhodou je možnost připojení externího média přes rychlý port USB 3.0, při použití externího SSD disku ADATA jsem nezaregistroval sebemenší problém.


obrázek


obrázek


obrázek

Vyzkoušel jsem jelly fish 400mbps.mkv, přístroj tento materiál přehrál bez jakéhokoliv problému.


obrázek


obrázek

Nahrávání, časovače, timeshift

Časovače je možné přidávat jak manuálně nebo nebo také přes EPG. Přidal jsem 16 časovačů, dále už jsem nepokračoval pro myslím dostatečný počet uložených operací.


obrázek

Kam nahrávání ukládat, je možné zvolit v menu přístroje. Jenom upozornění v přístroji jsou již defaultně vytvořeny složky hdd, net a usb i když nemáte nic připojeno, takže pozor na to. Přístroj nahrává ve formátu *.ts, tudíž dále upravitelném.


obrázek

Pro time shift je nutné mít připojený disk a na něj se bude ukládat záznam, ovládání tlačítky pro posun - play, stop, atd.


obrázek

Spolupráce s přístupovými kartami - přístroj je vybaven jednou Dreamcrypt čtečkou, proto abychom ji mohli používat je nutné ji softwarově upravit. Postup obecně známý, stačí se porozhlédnout po internetu a návodů dostanete spousty, osobně používám oscam (open source cam), dekódování funguje bez problémů. Přepínání programů je bleskové.

Kvalita obrazu - mohl bych to označit jednoduše, odpovídá zdroji z DVB-S2 - 720x576i50 a bit rate např. 1760kbit/s toho moc skutečně kvalitního nedostanete i když samotný systém podporuje HDR10 i HLG, pokud si však chcete vychutnat obrazovou kvalitu i z jiného zdroje než z televizního vysílání doporučuji používat kvalitní kabel HDMI neboť přístroj má již HDMI certifikát 2.0, není to sice 2.1 s možností použití eARC, ale nové kabely 2.1 jsou zpětně kompatibilní se všemi předchozími verzemi. Čínský HDMI kabel z Aliexpressu za 3USD pro připojení 4K přijímače a 4K TV není skutečně to pravé.


obrázek


obrázek


obrázek

U DVB-T2 je to podstatně lepší bitrate je kolem 6000 kbit/s a více, avšak DVB-T to je jedna velká tragedie, ještě že se to vše překlápí a je to zdarma, tam bitrate klesala až k 800kbit/s.

HbbTV otestováno jak v DVB-S2 tak DVB-T2 je funkční bez jakýchkoliv problémů.


obrázek

EPG -jednoduché/rozšířené po stisku tlačítka info na ovladači


obrázek


obrázek


obrázek

Síť

Dreambox one disponuje možností připojení wired (kabelem), wifi (vzduchem) a bluetooth, pro wired je vybaven gigabitovou síťovou kartou, pro wifi 2,4 G/5G adaptérem


obrázek

U Wifi připojení se nám objevila možnost zapnout siť P2P (peer to peer)


obrázek

Bluetooth i když je zapnuto jsem na svém MACu s OS Catalina nebo iPHONE XSMAX s IOS 13.4.1 nenašel, dálkový bt ovladač funguje bez problému.


obrázek


obrázek

Ze síťových protokolů podporuje přijímač FTP, SSH z dalších potřebných zejména pro implementaci do vlastního síťového prostředí to je Samba, CIFS,NFS, UPnP (server/browser), DLNA.


obrázek


obrázek


obrázek

Pro zabezpečení přenosu je možné používat OpenVPN, Zerotier, obě aplikace jsou již předinstalovány v Blue Panelu


obrázek

Web interface - občas je potřeba ovládat přijímač z počítače, k tomu slouží web interface, funkční je i u DM One


obrázek

Z webinterface je možno také streamovat přes VLC v PC


obrázek

V přijímači je ještě řada pluginů a možností pro nastavování včetně příjmu DVB-S2X, ale to už si musíte vyzkoušet sami.

Závěrem

Dreambox One Combo DVB-S2X/DVB-T2/C je přijímačem, který můžete zařadit do své domácí sestavy jako pravý multimediální box - satelit, terestriál i kabel fungují bez problému, přidaná hodnota jsou multimediální pluginy Kodi, MediaPortal, HbbTV nebo Android případně Coreelec s SD karty rovněž. Přístroj zařadíte bezproblémově i do své domácí počítačové sítě, můžete si vytvořit i svůj vlastní systém multiroom třeba s DreamMini TV boxem. Pokud se týká doporučeného firmware, tak za mne original + gemini panel GP4.

Technologie MIMO u WIFI zvýšila rychlost přenosu dat. Systém Enigma je tu již téměř 20 let, a k dokonalosti mu zbývá opravdu jenom kousek. Obraz je subjektivně excelentní, díky použitému SOC s podporou HDR10, HLG a dostatečné paměti 2/16 Gb. Čeština v menu, epg i teletextu bezchybná. Dálkový ovladač s BT velmi dobrý. Pokud však chcete můžete přistroj ovládat i pomoci mobilního telefonu s iOS- aplikace Dreamote, nebo nastavovat pomocí SignalMeter.




obrázek

S tímto přijímačem se můžete jednoznačně“ dosytosti vyblbnout“, Linux je k tomu předurčen. K tomu však doporučuji udělat si zálohu systému (backup). Podpora na forech je velmi dobrá, není to box bez budoucnosti.

Co však stále chybí je multiboot s Androidem a hlasové ovládání Alexa, dle mého názoru je to problém s certifikací Google, problematický se mi jevil i Bluetooth adapter v přístroji s DreamOS i když BT ovladač fungoval.

Dreambox One Combo včetně doplňků můžete zakoupit i v našem e-shopu. O vaše přístroje jsme schopni se postarat jak před nákupem, tak i po něm v rámci podpory.

Ing. Miroslav Pavelka
olmiSat s.r.o.





Reklama




Vybrané články