Quantcast

Dinobot U5 mini UHD hybridní DVB-S2/T2/C přijímač s triplebootem Android/Enigma2/Debian

| Tisk

Zatím posledním a zároveň nejvybavenějším přijímačem z dílny korejského výrobce Dinobotů je Dinobot U5miniUHD hybrid. Srdcem přijímače je moderní SoC Hisilicon Hi3798CV200 s výtečnou grafikou Mali T-720, podpořené 2GB DDR 4 RAM a 16 GB pamětí flash eMMC 5.1 za účelem přehrávaní až 4K 10 bit 60 FPS. Přijímač je jedinečný v tom, že má možnost až triplebootu tzn. je možné spustit Android, Enigmu 2 nebo Debian, standardně funguje dualboot Android/Enigma 2, k tomu není nutná žádná externí SD karta, ale v přijímači jsou zkrátka 2 systémy již nainstalovány.


obrázek

obrázek

obrázek


Foto výrobce

Technické údaje a funkce přístroje Dinobot U5 Mini:
Operační systémy: Enigma 2, Android 8.0
Kombinovaný tuner (DVB-S2 / S, DVB-T2 / T / C)
Procesor: ARM Cortex A53, čtyřjádrový 64 bit @ 2.0 GHz (15000 DMIPS) Hi3798CV200
Grafický procesor: vysoce výkonný vícejádrový Mali T-720
16 GB paměť flash eMMC 5.1
2GB DDR 4 RAM
Rozlišení videa: 4K při 10bitové, až 3840x2160 (60 FPS)
Podpora PVR (s SD kartou nebo USB)
Bluetooth
Miracast povoleno
Podpora časového posunu-timeshift
Podpora HDR 10
Možné zrcadlení počítače s počítačem z počítače a tabletu
Připojení webového serveru, NAS, Samba a UPNP
Elektronický programový průvodce (EPG)
Teletext
Titulky
Kompatibilní s bezdrátovými myšmi a klávesnicemi (2.4G)
Rozměry (š x h x v): pouze 135 x 135 x 30 mm

Připojení:
1x USB 3.0
1x USB 2.0
1x microSD slot
1x konektor AV
1x S / PDIF Optical
1x HDMI 2,0 A, HDCP 2.2, HDCP1.4
1x RJ-45 LAN konektor 10/100/1000 Mb
1 x 2,5 GHz / 5,8 GHz Dual pásmová anténa
1x 12 V, 1,5 A konektor napájení

Rozsah dodávky:
1x Dinobot U5 mini UHD 4K kombo satelitní přijímač
1x bezdrátová anténa
1x kabel HDMI
1x napájení
1x dálkové ovládání + baterie
1x průvodce rychlým spuštěním
popis výrobce

Přistroj je dodáván stále s Androidem 7.1 takže nejprve upgrade na Android 8 Oreo, je to jednoduché stačí stáhnout příslušný soubor update.zip přenést na USB, zasunout do boxu do USB 3.0 start boxu a přes menu nalézt update systém manual a spustit, celé to trvá asi 15 minut včetně dalšího update systému. Ještě spárovat dálkový ovladač a máme hotovo.


obrázek

obrázek

obrázek

obrázek

obrázek

Změny mezi Androidem 7 a 8 jsou velmi příjemné, zvýšila se stabilita systému, změnilo se grafické prostředí, rozlišení UI je 1080p, pohyb v menu je bleskový a pokyny předávané přes dálkový ovladač nemají téměř žádné zpoždění. BT/IR ovladač s fly myší funguje velmi dobře včetně pokynů zadávaných přes virtuální klávesnici. Hlasové vyhledávání v systému s dálkovým ovladačem je funkční


obrázek
včetně Google Assistent (pomocníka)


obrázek

DVB

Přijímač je vybaven dvěma tunery DVB-S2 a DVB-T2/C funkcí Fastscan pro operátora Skylink, blindscan a podporou DISEqC 1.1 u satelitu. Pro editaci programů sice existuje Editor, ale o jeho 100% funkčnosti se dá vážně pochybovat, jednoduchá editace je možná pomocí dálkového ovladače. A možná by stačilo tak málo, jen jednoduchý převodník ze settingu E2 na Android TV- Hisilicon.


obrázek

obrázek

obrázek

obrázek

obrázek

Protože přístroj nemá čtečku je možné k němu připojit přes konektor USB externí čtečku Phoenix a nebo jej zapojit do své domácí sítě a využít některé z dostupných možností Linuxu.
Oscam (open source cam) je již předinstalován, webové rozhraní je na portu 8888, a v přístroji je možné spustit monitor po stisku menu a následně 2580. Rovněž však upozorňuji, že sledování TV bez řádného placení abonentských poplatků může být trestné.


obrázek
EPG - je možné si vybrat mezi násobným zobrazením /více kanálů, nebo jednoduchým pouze jeden kanál, v tomto zobrazení je možné ještě volit různé varianty zobrazení EPG, nahrávat a provádět další úkony. Čeština v EPG je bezchybná.


obrázek
obrázek
Stejně jako u DVB-S2 se přístroj chová i v DVB-T2/C kanály jsou vyhledány bleskově, čeština v EPG je v pořádku, přístroj podporuje DVB-T2 v nové kompresi H265, takže funkčnost v českých podmínkách zaručena. Obraz je excelentní ostrý, jasných kontur, bez duchů či jiných neduhů a to i u rychlých sportů. K testování používám zobrazovač TCL 43EP641. Troufám si říci, že přístroj má subjektivně nejlepší obraz ze všech mnou používaných přístrojů, včetně CST. Přepínání mezi kanály 1,5 - 2 sekundy.
Záložka Setup - nastavení audio stopy, OSD, přístupová práva, PVR, preference a další


obrázek

obrázek

obrázek

obrázek

obrázek

obrázek

obrázek

obrázek

Nahrávání

Připojil jsem k přístroji do USB 3.0 USB SSD disk


obrázek

obrázek

obrázek

Nahrávka je uložena na SSD disku 0:/storage/sda2/pvr/Nova Cinema HD/ Nova Cinema HD-Knoflíková válka-20200308-1636.ts, vidíme formát *.ts tudíž dále upravitelná. Přehrávání je možné přes Hifile Manager nebo jakýkoliv jiný player stažený přes Google store. Pro nahrávání po síti je možné využít UPNP.
Pro přístup do přijímače je možné rovněž používat SAMBU, tuto je nutné nejprve povolit v menu, ve Windows poté Průzkumník a \\IP přijímače


obrázek

Aplikace

Netflix - je používána neoficiální aplikace, oficiální nefunguje po změně Widevine DRM z L1 na L3, přehrávání v rozlišení do 1080p


obrázek

obrázek

YouTube - stejná situace jako u Netflix - přehrávání do 1080p


obrázek

obrázek

HBO GO - přehrávání 1080p funkční, audio stereo, aplikace je již optimalizovaná pro Android TV


obrázek

obrázek

obrázek

obrázek

Skylink LiveTV - aplikace optimalizována pro Android TV funkční bez jakéhokoliv problému


obrázek

obrázek

Kodi - ke stažení z GooglePlay ve verzi Leia 18.5, aplikace funkční bez jakéhokoliv omezení, stačí pouze instalovat příslušný repozitář, já používám tento https://repo.xbmc-kodi.cz/.


obrázek

obrázek

obrázek
Prohlížeč - předinstalován Chrome od Google, prohlížeč je funkční bez omezení, ale potřebujete myš a klávesnici.


obrázek

obrázek

Pro IPTV je přijímač vybaven předinstalovanými aplikacemi MyTV a IPTV, další včetně StbEMU nebo IPTV Smarters Pro je možné stáhnout z oficiálního obchodu Google.


obrázek
Další aplikace je možné instalovat jak z oficiálního obchodu Google nebo jiných Aptoide, Aurora a jiných.

Toliko o Androidu 8, do Enigmy 2 se dostáváme po rebootu přístroje stiskem modrého tlačítka, předinstalováno je OpenATV 6.2, následuje spuštění průvodce


obrázek
A to jej již obecně známé téma, Enigma 2 se totiž ničím neodlišuje od Enigmy 2 na jiných přístrojích. Provedl jsem hned upgrade na verzi 6.3 stačí vložit USB, vyklikat v menu upgrade, povolit zálohu a vše ostatní již nechat na systému.
Ladění DVB-C


obrázek
Ladění DVB-S2 - je možné použít plugin fastscan


obrázek

obrázek

HbbTV po instalaci pluginu a restartu boxu funkční, u OpenATV je potřeba 2 x stisknout červené tlačítko a poté počkat na zobrazení červeného bodu.


obrázek
A jak to funguje dál? Jak jsem již psal stejně jako na boxech s Enigmou 2, u OpenATV je nutné instalovat softcam feed, jakmile jej máme nastavíme OSCam a díváme se. Jsou však i jiné možnosti PurE2, OpenDroid, OpenESI, OpenSPA, OpenVision... Enigma 2 na tomto boxu není nijak omezena, včetně Archivu CZSK.


obrázek
HDMI CEC funkční jak v Androidu tak v Enigmě 2


obrázek

obrázek

Závěr

Android 8 s DVB i Enigma 2 funguje bez zásadních problémů, jedinečný přístroj s funkčním dualbotem, skvělým SoC a velmi dobrou grafikou Mali T-720 si zaslouží pozornost a to také pro excelentní obraz včetně podpory HDR10a Dolby Vision HDR zejména pro velké zobrazovače a to jak v Androidu tak v Enigmě 2 a to také díky procesoru Hisilicon ImpreX Engine. Ovšem záleží na tom zdali jsou poskytovatelé tento obraz sto poskytnout. S externími zdroji přijímač nemá problém.

Dálkový ovladač s hlasovým ovládáním je možné také naprogramovat, je totiž také samoučící. Ovladač však nemá standartní numerické klávesy, ale pro jejich spuštění je nutné stisknout tlačítko NumLock.



Zajímavý přístroj pro vysílání DVB-T2 HEVC 265 a multimediálními funkcemi.
Pro milovníky Linuxu doporučuji Debian s dalšími možnostmi. Ve vývoji již je OS Android 9 pro tento box.

Co se mi však nelíbilo - je to především ztráta certifikátu Widevine DRM L1, možná pro přehnané požadavky Netflixu a nefunkčnost oficiální aplikace Netflix, dále problematický je setting editor, chybí automatické přepínání snímkové frekvence.

Přístroje Dinobot dováží a distribuuje v České republice společnost olmiSat s.r.o., přístroj můžete zakoupit i v našem e-shopu.

Ing.Miroslav Pavelka
olmiSat s.r.o.





Reklama




Vybrané články