Quantcast

Kaon MZ 102 - výborný hybridní příjímač pro Skylink

| Tisk

Na našem trhu se objevil v pořadí již druhý hybridní satelitní přijímač pro příjem satelitní televize Skylink. Po Samsungu EVO-S zde máme zbrusu nový přijímač Kaon MZ 102. Přijímač dokáže přijímat nejenom programy Skylinku ze satelitu, ale také plně využívat internetovou službu Skylink Live TV.


obrázek

▲ Obr č. 1 - Kaon MZ 102, přední panel (foto: Eviso)

Kaon MZ 102 je jednotunerový Full HD hybridní přijímač s vestavěným licencovaným dekodérem Viaccess Orca a integrovanou dekódovací kartou M7 Viaccess Orca. Přijímač je určen primárně pro příjem programů satelitního operátora Skylink, nicméně umožňuje naladit i programy dostupné na jiných satelitech.

Přijímač umožňuje příjem SD a HD kanálů v kompresích MPEG-2 a MPEG-4/H.264 v normách DVB-S a DVB-S2. Kaon MZ 102 pracuje ve Full HD rozlišení 1080p.


obrázek

▲ Obr č. 2 - Kaon MZ 102, levý pohled (foto: Eviso)

Nahrávání lze uskutečnit na pevný disk připojený do portu USB 2.0 na bočním panelu přístroje. Jeden program (i kódovaný) umožňuje nahrávat a na další (i kódovaný) se dívat. Omezeni jste pouze jednou frekvenci, protože se jedná o jednotunerový přijímač.

Přijímač splňuje požadavky Skylink READY pro přijímače s Viaccess Orca.

Samozřejmostí u tohoto přijímače je funkce FastScan, která nám umožňuje automatické ladění programů satelitního operátora Skylink, včetně detekce domovského transpondéru M7, ze kterého jsou FastScan tabulky vysílány. Veškeré změny v programové nabídce se tak mění na přijímači automaticky bez jakéhokoliv zásahu uživatele.


obrázek

▲ Obr č. 3 - Kaon MZ 102, pravý pohled (foto: Eviso)

Hybridní část představuje služba Skylink Live TV, ta vyžaduje připojení přijímače k internetu. V seznamu programů FastScan tak najdete i programy, které se vysílají výhradně jako IPTV a nejsou dostupné na satelitu (např. Óčko Black HD atd.)

Se službou Skylink Live TV je spojena řada příjemných funkcí jako je spuštění pořadu od začátku u některých programů, televizní archív na 7 dní nazpátek u vybraných programů, přístupu do řady videoték, přístup pro pořady pro dospělé (pořady z Leo TV) atd.

Napájení je zajištěno externím napájecím adaptérem 12V/1,5A.


obrázek

▲ Obr č. 4 - Kaon MZ 102, zadní panel (foto: Eviso)

Popis přijímače

Přijímač se dodává v černém provedení. Rozměry přijímače jsou 135 x 25 x 135 mm (Š x V x H). Na předním panelu se nachází pouze jedna stavová dvoubarevná dioda (červená - pohotovostní stav, modrá - provoz), displej chybí. V přední části horního panelu se nachází tlačítko pro zapnutí/vypnutí přijímače.

Jak už jsem se zmínil v úvodu, dekódovací karta M7 Viaccess Orca je tzv. integrována v samotném přijímači, pozornému oku neujde speciální šachta ve tvaru SIM karty z pravého boku přijímače, kde je právě dekódovací karta fyzicky umístěna.


obrázek

▲ Obr č. 5 - Kaon MZ 102, info lišta

Na levém boku je umístěn USB 2.0 konektor pro připojení pevného disku.

Na zadním panelu nacházíme jeden F konektor pro připojení satelitní antény, speciální analogový AV port pro připojení ke starším CRT TV (není součástí balení) a konektor pro připojením napájecího zdroje. Optický audio výstup bohužel chybí.

Dále je zde HDMI konektor pro připojení k vaší LCD nebo Plazma TV a síťové rozhraní Ethernet 10/100 Mbit/s. Součástí balení je český a slovenský návod k obsluze, HDMI kabel a napájecí adaptér 12V/1,5A.

Příjem programů a chování přijímače

V přijímači jsem měl prodejní verzi firmwaru 3.05-40. Přijímač byl po dobu testování připojen k internetu s rychlostí 30 Mbps (download). Skylink doporučuje minimum 10 Mbps.


obrázek

▲ Obr č. 6 - Kaon MZ 102, podrobné informace o pořadu

Zákazník po rozbalení krabice s přijímačem najde v balení zbytek z plastové kartičky VO, kde nalezne sériové číslo karty, které bude třeba pro registraci karty na webu operátora Skylink.

Registraci karty můžete povést sami online přes web operátora nebo přímo na prodejně partnera Skylinku.

Po prvním zapnutí přijímače naskočí tradiční průvodce instalací přijímače. V jednom okně menu nastavíte vše potřebné. Vybere si jazyk menu, zemi kde přijímač používáte, jakým způsobem máte přijímač připojený k internetu (přijímač má kromě LAN také vestavěnou WI-FI v normě 802.11ac) nebo můžete tento krok přeskočit.


obrázek

▲ Obr č. 7 - Kaon MZ 102, EPG + archív

Následuje zapnutí nebo vypnutí rodičovské kontroly a pak již dojde k automatickému naladění přijímače pomocí funkce FastScan. K dispozici je i funkce Auto DiseqC, přijímač si sám zjistí, zda nějaký DiseqC přepínač používáte a které družice jsou k dispozici.

Po naladění přijímače se na obrazovce objeví Home obrazovka, která po chvíli sama zmizí. Ta se také objeví po každém zapnutí přijímače. Osobně si myslím, že tento krok by mohl být úplně vypuštěn, aby se objevil ihned obraz posledně zapnutého programu.


obrázek

▲ Obr č. 8 - Kaon MZ 102, hlavní menu

Dekódování všech programů z nabídky Skylink v systému Viaccess Orca bylo zcela bez problémů. Obrazová kvalita na HDMI výstupu byla výborná.

Rychlost přepínání programů je cca 2-3 sec. Přijímač podporuje protokol DiseqC 1.0, 1.1, 1.2 a USALS.

Zvuková stopa se ukládá na danou předvolbu, tak jako titulky. Přijímač podporuje funkci „audio description“ (zvukový komentář pro nevidomé), pokud ji daný program poskytuje.


obrázek

▲ Obr č. 9 - Kaon MZ 102, nabídka Domů

Dálkové ovládání padne výborně do ruky. Tlačítka jsou velká a dobře se mačkají, směrovost dálkového ovládání je prakticky neomezená, velmi povedené. Reakce na povely z dálkového ovládání byly prakticky okamžité.

Přijímač má i vestavěný OSD teletext. České a slovenské znaky se zobrazují v pořádku včetně diakritiky na velkých písmenech. Elektronický programový průvodce je dobře zpracován. K dispozici je pouze režim „single EPG“ - tedy EPG jednoho jediného programu na více dní dopředu.


obrázek

▲ Obr č. 10 - Kaon MZ 102, seznam programů

Klasická mřížka s několika programy současně není k dispozici, ale to si myslím, až tak nevadí. U řady programů můžete pořad pustit přímo z archívu, ten je až na 7 dní nazpátek. Tyto programy umožňují i zhlednutí aktuálního pořadu od začátku, velmi pěkná funkce, stačí na dálkovém ovládání stisknout tlačítko „restart“ a pořad začne od začátku. To je vše díky spojení s aplikací Skylink Live TV.

Jak už jsem uvedl na začátku, v seznamu programů máte na rozdíl od běžných zákazníků Skylinku, co vlastní satelitní přijímač navíc i programy, které se vysílají výhradně přes internet. Např. Óčko Black HD, Óčko Express HD atd.


obrázek

▲ Obr č. 11 - Kaon MZ 102, nastavení antény

Na dálkovém ovladači jsou k dispozici dvě důležitá tlačítka a to „Menu“ a „Home“. Po stiknutí „Menu“ se objeví hlavní menu přijímače a je zde i schováno „Home“. Home - základní obrazovka nabízí grafický přehled program jako je v aplikaci Skylink Live TV. Najdete zde tipy na dnešní večer, nabídne vám pokračovat ve sledování pořadů, na které jste se nedodívali z archívu, nejsledovanější pořady za 7 dní atd.

Perfektně graficky uděláno, přepínání mezi různými sekcemi je s mírnou prodlevou. V nabídce nastavení najdeme řadu důležitých funkcí včetně ručního vyhledávání satelitních programů. Bohužel má přijímač s aktuální verzí softwaru na výběr jen 6 družic a další přidat nelze. To jsem již nahlásil firmě M7 Group, zda by bylo možné tohle opravit a družice si libovolně přidávat/editovat.


obrázek

▲ Obr č. 12 - Kaon MZ 102, ruční ladění programů

Editace transpondérů funguje bez problémů. Jak jistě víte, ručně naladěné programy se vám naladí od pozice 4001. Funkci FastScan vypnout nelze a to je jenom dobře, přijímač je určen primárně pro příjem programů Skylinku a byl vyvinut právě pro potřeby tohoto satelitního operátora.

Přijímač technicky umožňuje i službu HbbTV, nicméně na základě požadavku M7 Group je tato funkce deaktivována. Zákazník není nijak ochuzen, protože má k dispozici archív pořadů až na 7 dní nazpátek u velké škály programů díky službě Skylink Live.
A je zde řada dalších OTT funkcí. Je zde k dispozici videopůjčovna Skylink 7, Filmbox OD, Film Europe, Filmotéka (také Banaxi), AXN a Viasat. Z pořadů pro dospělé je zde 7 denní archív programu Reality Kings a Penthouse 1HD a dále speciální sekce pořadů z programu Leo TV.


obrázek

▲ Obr č. 13 - Kaon MZ 102, videopůjčovny Skylink Live TV

Kdo ze zákazníků Skylinku má vlastně přístup do jednotlivých videopůjčoven?

Skylink 7 - všichni uživatelé Skylink Live TV

Filmbox OD, Film Europe, AXN a Viasat - předplatitelé balíčků, kde jsou obsaženy programy těchto poskytovatelů
Filmotéka - obsahuje programy, které jsou součástí placené služby

Přístup k 7 dennímu archívu jednotlivých stanic (i pro dospělé) mají předplatitelé balíčků, které tyto stanice obsahují.


obrázek

▲ Obr č. 14 - Kaon MZ 102, archív ČT1 HD

Připojení k internetu je možné pomocí LAN 100 Mbps nebo přes vestavěnou WI-FI dle normy 802.11ac (2,4 GHz nebo 5 GHz), obě možnosti pracovaly zcela bez problému.

Informační lišta obsahuje informace o běžícím pořadu a všech následujících pořadech. Podrobné informace o pořadu nejsou nikterak oříznuty. České a slovenské znaky se na programech Skylink zobrazovaly v pořádku.


obrázek

▲ Obr č. 15 - Kaon MZ 102, videopůjčovna Filmotéka

Výchozí nastavení přijímače je takové, že přejde do hlubokého spánku až po 5 minutách po vypnutí, jedná se o tzv. eco mód. Klidně můžete nastavit také „nikdy“ a přijímač bude startovat prakticky okamžitě neustále.

Rodičovská kontrola je ve výchozím stavu vypnuta, můžete si ji nastavit na různý věk, přijímač se pak řídí podle údaje v EPG. Tady bych ocenil, že divák není obtěžován neustálým zadáváním PINu na erotických programech, pokud má rodičovskou kontrolu vypnutu.


obrázek

▲ Obr č. 16 - Kaon MZ 102, přehrávání filmu z filmotéky (Banaxi)

Přijímač má k dispozici také řadu favoritních listů, nicméně s touto verzí firmwaru je editace kanálů docela obtížná. V testovací verzi firmwaru je to již mnohem lépe provedeno. Nový firmware by měl dostupný přes službu OTA během druhé poloviny tohoto měsíce, pokud se vše podaří.

Pokud zákazník má přijímač připojený k internetu, proběhne aktualizace firmwaru přes internet. Jakmile bude firmware dostupný a osobně ho otestuji, budu čtenáře webu parabola.cz informovat.


obrázek

▲ Obr č. 17 - Kaon MZ 102, příjem IPTV programu Óčko Expres HD

Je určitě chvályhodné, že přijímač má zajištěnu softwarovou podporu a to díky samotnému provozovateli satelitní televize Skylink. Přijímač umožňuje zobrazit také stav předplatného na vestavěné dekódovací kartě Viaccess Orca.

Zahřívání přijímače je minimální, i když na horním krytu nejsou žádné ventilační otvory. Ty jsou umístěny pouze na spodní straně. Aktualizaci řídícího softwaru přijímače je automatická přes satelit Astra 3B (funkce OTA) nebo je možná přes internet.

obrázek

▲ Obr č. 18 - Kaon MZ 102, záznamy na HDD

Nahrávání, spolupráce s externím pevným diskem

Výrobce doporučuje používat flash disk o minimální velikosti 16 GB nebo USB pevný disk. Pro testování přijímače jsem použil můj osvědčený pevný disk 2,5“ HDD Western Digital My Passport 500 GB napájený přímo z přijímače. Funkčnost zcela bez závad.

Formátování v samotném přijímači proběhlo bez problémů, přijímač formátuje disk souborovým systémem EXT4.

Nahrávat můžete jeden (i kódovaný) program a na druhý (i kódovaný) program se dívat, omezeni jste jednou frekvencí, protože se jedná o jednotunerový přijímač.


obrázek

▲ Obr č. 19 - Kaon MZ 102, přehrávání záznamu z HDD

Nahrávání i přehrávání záznamů bylo bezproblémové. Nahrávky jsou z licenčních důvodů daných Viaccessem šifrované a nelze je tedy přehrávat mimo tento přijímač, např. na jiném přijímači Kaon MZ 102 nebo v PC. Záznam obsahuje také všechny vysílané zvukové stopy, titulky a podrobné informace o pořadu. Nelze nahrávat z programů, které jsou vysílané pouze přes internet. Rovněž ani rádio programy nebylo možné nahrávat.

V případě nahrávání rádio programů by měli vývojáři firmwaru tuto chybu odstranit, upozornil jsem na to M7 Group a ta to již nahlásila a pracuje se na tom. Bohužel nahrávání IPTV programů není možné technicky zprovoznit, je závislé na použitém typu HW.

Převíjení záznamů je možné v rychlostech 4x, 16x, 32x a 64x. Programování nahrávek je k dispozici také přes EPG, přijímač má v hlavním menu i možnost automatického přidaného času před a za nahrávku.


obrázek

▲ Obr č. 20 - Kaon MZ 102, systémové informace

Závěr

Kaon MZ 102 je hybridní satelitní přijímač určený pro příjem satelitní televize Skylink. Kromě příjmu satelitního vysílání programů Skylink umožňuje přijímač připojený k internetu využívání multimediální služby Skylink Live TV, což znamená možnost sledovat programy, které jsou k vysílané pouze přes internet.

Dále umožňuje přístup do archívu řady programů až na 7 dní nazpátek, videopůjčovny Skylink 7, Filmbox OD, Film Europe, Filmotéky, AXN a Viasat. Z pořadů pro dospělé je zde 7 denní archív programu Reality Kings a Penthouse 1HD a dále speciální sekce pořadů z programu Leo TV.


obrázek

▲ Obr č. 21 - Kaon MZ 102, informace o předplatném



Přijímač je jednotunerový a má vestavěný dekodér Viaccess Orca s integrovanou dekódovací kartou. Umožňuje nahrávat jeden program a druhý zároveň z téže frekvence sledovat.

Rád bych poděkoval za vynikající spolupráci při testování přijímače společnosti M7 Group, která je provozovatelem satelitní televize Skylink.

Doporučená maloobchodní cena přijímače: 2999,- Kč nebo 119 euro (včetně DPH)

Tento přijímač zakoupíte prostřednictvím sítě top partnerů Skylinku: zde (ČR) nebo zde (SR)

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články