Quantcast

5G Broadcast pokračuje v testu do konce roku

| Tisk

Zkušební vysílání v novém vysílacím standardu 5G Broadcast bude v Česku probíhat i v dalších měsících. Společnost České Radiokomunikace (ČRa), která tyto testy provozuje, bude vysílání 5 v 5GB testovat až do konce roku 2022.

Vysílání v 5G Broadcast je vysoce inovativní a divákům umožňuje sledovat televizní a rozhlasové vysílání ve vysoké kvalitě na cestách prostřednictvím chytrých telefonů a tabletů.


obrázek

▲ Obr č. 1 - Diváci u televizní obrazovky. Ilustrační foto (foto: SES)

ČRa ověřují v rámci probíhajícího testu různá nastavení a parametry systému, a to pomocí mobilního měření. Testovací vysílání v 5G běží z vysílače Praha město (Žižkovská televizní věž) a využívá televizní a rozhlasový obsah od partnerů ČRa, jako například České televize, Českého rozhlasu nebo skupiny Prima.

Signál z vysílače pokrývá oblast Prahy a Středních Čech, nicméně vysílání 5G nemohou zatím diváci moci naladit, protože na trhu existuje jen omezené množství experimentálních přijímačů.



Zkušební provoz v 5G Broadcast byl z pražského vysílače na Žižkově spuštěn začátkem dubna letošního roku. Vysílání je šířeno na jednom z volných kanálů (K55) v pásmu 700 MHz, který musela pozemní televize uvolnit pro rozvoj sítí páté generace (5G).

Pro 5G Broadcast v režimu lineárního vysílání není nutná žádná SIM karta a ani datový tarif. To bude vyžadováno až v případě sledování obsahu na vyžádání.

redakce





Reklama




Vybrané články