Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Příjem DVB-T

Použití LEM DSP 20

RAFI007 mi doporučil použití této digitální soupravy v situaci, kdy je slabý kanál pozemní televize v těsném sousedství místního silného vysílače.
I když je zde více vzdělaných lidí, myslím, že seřízení soupravy je záležitost výhradně profesionálů.
Prosím ale o informaci, kolik kanálů pozemní televize se dá nastavit na jeden anténní vstup. Tato souprava má 3 UHF vstupy, LEM DSP 40 má 6 UHD vstupů.
Díky!

Každá složitá věc se skládá ze série jednoduchých věcí.

samorost
Registrace: 1/2006
Stránka: 1 [ 2 ]
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 38
Odpověď v diskusním vlákně

to lance

Bohužel, zřejmě máš pravdu. Ani DSP mi nepomůže se sebelepší strmostí mezi kanály. Dnes u nás leje a ejhle, signál na k 35 má 46 dBmikroV a 1 (slovy jedno)% kvality ze sta a stanice jsou poměrně stabilní. Rušení mám tedy na stejné frekvenci K 35, ne vedle, jak jsem se mylně domníval.
K 30 mi hraje solidně, Technisat ukazuje, že je to již DVB-T2 (!!!),síla 47 dBmikroV, kvalita 10 až 30 % ale je tam pouze Minimax volně vysílán, a to je těsně vedle silného K 31 (64 dB).K 47 je poměrně silný, ale s kvalitou 0.
Ty Televesky nejsou hloupé antény. Na Ostravu mám tu nejkratší, na Slovensko tu nejdelší, cca 2 m. Kanálové zesilovače mají laděný obvod před vlastním zesilovačem, tím se sníží o pár dB úroveň signálu na vstupu tranzistoru. Televeska má širokopásmový nízkošumový zesilovač přímo na svorkách antény. Až za ním řadím propusti a jejich účinnost je snadno ověřitelná i pouhými "teploměry" Technisatu. Slučovat antény bez propustí nelze, vznikne jakýsi "radar", reagující na kdejaký pohyb.
Anténa na Slovensko je na balkóně a od Polska je odizolována rodinným domem, nicméně odrazy od jiných budov asi dopadají do hlavního laloku příjmu, vysměrovat to nelze.
K 39 mám bezpečně odizolován budovou sousedů.
Ušetřil jsi mi peníze, možná ale, že moje zvědavost ohmatat DSP zvítězí. To bude ale jiný příběh...
Proto, abych změřil úrovně na svorkách antén, musím provést jisté práce, provedu v příštém týdnu.

samorost

@samorost

Na balkoně máš dlouhou tříráhnovku DAT BOSS LR? Tomu říkám nadšení :) Vlastnosti/vhodnost této anteny vs. jiná řešení pro danou situaci (za stejné peníze...) by bylo na delší debatu... Nejprve zjisti ty úrovně z "balkonu" - úroveň k28 ti napoví, jak silný k31 z Lysé h. se ti velmi pravděpodobně na podzim na balkoně nacpe mezi K 30 a 32 a tudíž jestli kromě kolize SK/PL budeš mít o problém navíc...

lance
Registrace: 10/2008

to lance

Přehled úrovní signálů na svorkách dlouhé "svislé" Televesky. Zesilovač nelze odmontovat ze svorek, pouze se vypne napájení 12V, dle návodu výrobce tak anténu lze provozovat u silnějších signálů.Úrovně jsou měřeny "teploměrem" Technisatu UHD, údaje jsou v dBmikroV:
K26=41, K28=43, K30=25, K31=29, K32=26, K 35=24, K36=22, K37=40,K38=19, K39=11, K41=43, K47=24.
Útlum "nesprávné" polarizace je prý 25 dB.
K 30, 32, 35, 47 jsou V polarizace, ostatní jsou H.

samorost

Použití LEM DSP 20

.......11-19-22 dBuV......a není to málo, Antone Pavloviči ? :lookaround:

decmen
Registrace: 2/2008

@decmen

„Mě by jenom zajímalo, kde udělali soudruzi z NDR chybu při výrobě teploměru.Anténáři nebudou mít co žrát, když bude mít každý takový měřák.. (jak uvedeno: Úrovně jsou měřeny "teploměrem" Technisatu UHD) Anton Pavlovič čte jen úrovně. :)))

RAFI007

RE: Použití LEM DSP 20

Anténa měla přemostěný zesilovač a ty nejnižší úrovně jsou u kanálů které tato antena vůbec primárně nepřijímá. Pokud vím, teploměry u Technisatů ukazují úrovně velmi obstojně i ve srovnání s kalibrovanými měřáky, tam soudruzi chybu zrovna neudělali, zvláště vezmeme-li v potaz, že jde o běžný přijímač. Bylo by zajímavé doplnit, kolik z anteny leze se zapnutým zesilovačem.

brak232
Registrace: 10/2017

Televeska po zesílení

Mám pouze přibližný, ale dost reprezentativní údaj, protože Televeska je sloučena s dalšími anténami a pak je aktivní rozbočovač na 4 větve. Útlum ve sloučení je okolo 3dB a rozbočení na 4 větve 8db.Zesílení následného aktivního rozbočovače v podstatě kryje tyto ztráty sloučení a rozbočení. Rozdělávat celý systém se mi nechce, vypnul jsem napájení jiných antén, směrem na Ostravu jsem navíc za betonovým 3patrovým domem ve stínu, její příspěvek je proto malý.Údaje jsou opět v dBmikroV, v závorce je kvalita signálu v %. Televeska je na svislou polarizaci a míří na Jih, Ostrava je na Severozápad,Lysá hora Jihojihozápad, polský vysílač Skrzyczne je na Jihovýchod.
K26=62(100), K28=64(100), K30=45(24), K31=50(1 až 100), K32=46(100), K 35=43(1), K36=40(1), K37=61(100), K38=41(0), K39=27(0), K41=63(50až100), K45=46(1), K47=44(0)
Signál je poměrně stabilní již při kvalitě 3%.

samorost

Teploměr z NDR docela hezky ukazuje pásm. zesílení v anténě 20dB i rozdíly v úrovních jednotlivých kanálů :)) Ovšem zatím je to k ničemu. Je potřeba zjistit úrovně přímým kabelem z antény a ne něco přibližně až někde na konci stávajícího rozvodu za haldou zapojených propustí, slučovačů a rozbočovačů. Pokud je neřešitelný problém propojit anténu přímo s přijímačem, nemá debata smysl :-/

brak232

Neřešitelný problém to není,

proč mám rozebírat soustavu, která má mezi jednotlivými stupni svoje trvalé propojení, montovat jiné koncovky, přemísťovat přijímač, atd. Přijímač dá 5V nikoliv 12V.
Televesky mají dva širokopásmové zesilovací stupně, první je přímo na svorkách antény, druhý je instalován ve zdroji Televes 12V spolu s rozdělovačem na dvě větve. Lze koupit samostatnou anténu (se zesilovačem), samostatný zdroj (se zesilovačem), v případě Elipse se kupuje obojí najednou.
Prospekty antén jsou dostatečně srozumitelné na internetu, viz Hityshop, atoselektro, heureka, debatu anténa nepotřebuje.Případy sousedních kanálů s výrazným rozdílem síly signálu nelze pouze anténou Televes řešit, musí být další komponenty. Zde je diskuze namístě.

samorost

Použití LEM DSP 20

Podle mě je na místě použití pořádného měřáku a haldy zkušeností s tím, co jsem naměřil a co od toho můžu očekávat. A patrně taky pořádný kanálový antény. Všechny šopy, heuréky a teploměry jsou(nejen) v tomto případě napikaču.

decmen
Registrace: 2/2008

Potřebuješ zjistit stav signálů na uvedených kanálech pouze na této samostatné vertikální anténě bez vlivu jakýchkoli dalších antén a komponent tvého rozvodu. Takto napřímo si věříš i funkčnost kanálů z Krížavy (vč. příp. zarušení z Polska projevujícího se na této anténě...). To je základní prvotní informace nezbytně nutná pro smysluplnost jakýchkoli dalších úvah. Pokud je takový problém vyšroubovat jedno eFko a koax od vertikální antény napojit přímo do přijímače (s nějakým adaptérem 12V a napájecí výhybkou), další debata opravdu nemá smysl.

brak232

@decmen

to decmen
To ano, v tomto případě půjde ale hlavně o potlačení přijmu v opačné polarizaci a K30-35, pro tento účel by se nabízelo zkusit na balkoně čtverilku z LP antén (vč. vymazleného předzesiovače.. za cenu jedné dlouhé Televesky) :))

brak232

@samorost

Máš příležitost snadno ověřit teorii o rušení K35 z Polska -
27.5.2020 dopoledne má výluku K35 a K39 z vysílače Częstochowa / Wręczyca Wielka
Technisat by ti měl ukázat zlepšení kvality signálu na K35 v době výluky.
https://emi.emitel.pl/plan_www/

lance
Registrace: 10/2008
Stránka: 1 [ 2 ]
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 38

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra