Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Příjem VKV/FM

Noční příjem rádia

Zdravím, zkusil jsem teď na malém čínském kapesním rádiu proladit středněvlnný rozsah, a především v horní části pásma jsem i na malou cca 10cm teleskopickou anténu chytil v horní části pásma (cca 1200-1600 kHz) zahraniční stanice (polské, italské, ruské a ještě nějaký neidentifikovatelný jazyk). Mám tu i jednu starou Aiwu s cca metrovou anténou a chytí toho ještě více. Za dne je v tomto pásmu kulové, tedy pouze Dvojka, ČRo Plus a Rádio dechovka. Ovlivní denní doba i příjem DAB? Pokud teď v noci proladím DAB+ rádio tak chytím více méně to samé co za dne, akorát s nepatrně lepším signálem. DAB rádio mám Opticum TON3 DAB+.

T-90: 5W+4W+13E+19E+23E+28E

JanM
Registrace: 10/2018
Stránka: 1 [ 2 ] 3
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 70
Odpověď v diskusním vlákně

AlesHavel

Mám tu na stole v práci Teslu ALTO 445A - je tak o 30 rokov mladšie než to tvoje. DV/SV/KV/VKV 65÷108 MHz ako bývalo dobrým zvykom...
Hrá stále v pohode, rovnako ako moje prvé stereo s FM2 pásmom Soprán

Dagy2
Registrace: 11/2010

RE: Noční příjem rádia

nechceš i Telu Tábor 1953? tam je potrebná vonkajšia anténa, feritku asi ešte nerobili tiež bola funkčná , je ešte niekde na povale, na dobrý príjem potrebuješ i dobré stanovište na kopčeku

Duzu
Registrace: 7/2005

@Kimlo

No pardon ze nemas cas sledovat DX v AM pasmu :fuming:
Som AM naladil pred troma mesiacmi v aute nechtiac na ostrove KRK v Chorvatsku a chytil som vysielanie ceskeho rozhlasu z Ostravy.
Frekvenciu si teraz nepamatam,ale mam niekde video z toho urobene.

mercedes77
Registrace: 1/2006

Jen z toho čínského klumpu nechytni virus,je na dlouhých vlnách.

dulin
Registrace: 1/2013

Možná ten neidentifikovatelný jazyk bude rumunština, Radio Romania z Lugoje u Temešváru - 400kw - 528km. Odkaz na další radia, frekvence a výkon máš v PM.

konas
Registrace: 12/2014

POZOR

zákruta :)))

radek1
Registrace: 1/2006

POZOR!

Pohov! :laughing: :laughing: :laughing:

_________________________ Vím,že nic nevím _________________________

jamess96
Registrace: 11/2005

@JanM píše...

Zkoušel jsem středněvlnné pásmo MW, někdy dříve i LW. Výsuvná teleskopická anténa která je součástí každého rádia opravdu není na MW rozsah? Externí vstup to nemá.

Na nejakých chrastítkach vstup pre anténu na príjem AM modulácie určite nenájdeš! Takýto vstup býval na tzv. "stolových" rádiách. Tak sa prezývali totižto rádia (vyrábané už za socíku), ktoré boli na určené na to, aby si ho niekde v domácnosti umiestnil nastálo a počúval. Takéto radio nebolo určené na prenášanie, ako malé "tranzistoráky". A takéto rádia zvyčajne už obsahovali všetky pásma pre príjem AM modulácie a samozrejme aj FM modulácie (západnú a východnú normu).
Treba si naštudovať problematiku analógového rozhlasového príjmu signálu. Keď zájdeš do dobrej knižnice, alebo navštíviš antikvariát, tak určite nájdeš kopec kníh ale aj časopisov na túto tému. A taktiež odporúčam naštudovať si aj anténnu problematiku vrátane šírenia elektromagnetických vĺn!
To, z čím sa tu ty teraz hrajkáš, som ja už dávno preskákal, to vtedy ešte Husák bol prezidentom!
:))) :))) :)))

VU+ Duo 4K SE, Dreambox One UHD Combo, GigaBlue UHD Trio 4K, Qviart Lunix 4K, Qviart Lunix CO, Formuler F4 Turbo x2, Uclan Ustym 4K PRO. Všetko linuxy s E2 - iné druhy stb sú u mňa jednoducho šroty!

mmiriboy
Registrace: 7/2010

@JanM - dodatok:

A keď si naštuduješ rozdiel medzi AM a FM moduláciou a naštuduješ si, že ako vlastne po elektrickej stránke analógové rádio funguje, tak možno?! konečne pochopíš, prečo dobré a kvalitné rádio malo min. dva anténne vstupy!
Píšem min. dva a to iba preto, lebo profi rádiá (boli aj také!) mali aj tri anténne vstupy! Ale to tu nebudem a ani nechcem rozoberať. Lebo keď nechápeš základné veci, tak ťažko pochopíš niečo nad rámec toho bežného...
Učiť sa, učiť sa, učiť sa, povedal V. I. Lenin. :)

VU+ Duo 4K SE, Dreambox One UHD Combo, GigaBlue UHD Trio 4K, Qviart Lunix 4K, Qviart Lunix CO, Formuler F4 Turbo x2, Uclan Ustym 4K PRO. Všetko linuxy s E2 - iné druhy stb sú u mňa jednoducho šroty!

mmiriboy
Registrace: 7/2010

@mmiriboy

To se mi tu stává často. Částečně jsem se za ty dva roky naučil problematiku satu, ale rádiu a pozemním anténám jsem se moc nevěnoval. Vzhledem k tomu že studuju VŠB tak se tam dá studovat i tohle.

JanM

@mmiriboy @romannitra @Dagy2

to mmiriboy: Dost by mě problematika analogu zajímala, jak rádia tak i televize. Sice analogový TV signál už ze vzduchu nechytím ale není problém si ho pomocí modulátoru na VCR vyrobit.

to romannitra: Jeden říká že mám tu anténu vytáhnout, druhý zase říká že ta anténa je jenom na FM. V každém případě jsem si všiml že i AM signál se mění podle toho jak s tou teleskopickou anténou hýbu. Nebo jsi myslel jiný drát? Jaká je vlastně anténa na AM kromě rámové?

to Dagy2: Rádio jsem měl už dříve rozebrané a takovou tyčku jsem tam našel, částečně zalitou v něčem co vypadá jako vosk. To bude asi ono.

JanM

to JanM

A už jsi zkoušel ladit SDR rádio...?
Nepotřebuješ přijímač ani anténu. R^

Femr, to bylo natáčení..... dnes TBS 5925 na 105cm a SG2100, 85E - 30W,olomoucký kraj, W98, W2000, WXP, Vista,W7(64) na plátno 250cm.

Kamil_k4
Registrace: 10/2007
Galerie: Kamil_k4

JanM

ano to bude ono, tyčka zalitá ve vosku, aby cievka držala tvar na jadre.

Anténa na AM neexistuje. AM je spôsob modulácie signálu na nosnú elektromagnetickú vlnu. AM je amplitúdová modulácia a je používaná pre rozsahy vĺn DV-SV-KV, frekvenčná modulácia FM sa používa pre VKV pásmo.
ako som ti písal, "originálna" anténa je vždy daná dĺžkou elektromagnetickej vlny, ktorú chceš prijímať. Je to jedno či je to DV, SV, Kv, VKV, DAB, UHF a modulácia AM, FM alebo digitálne vysielanie.

Anténa pre SV je tvorená napríklad niekoľkometrovým lanom (napríklad dĺžky lambdaštvrť) zaveseným medzi dva stožiare pomocou izolátorov. Na jednej strane je zvedená do prijímača. Pozor na to, je zároveň aj dobrý bleskozvod tak aby si do prijímača dostal len ten signál, ktorý je žiaduci. Na ochranu pred atmosférickým prepätím sú presné normy (u Vás ČSN) ktorých sa treba držať.
konštrukčný návod získaš a strejdu Gugla rovnako ľahko ako koronavirus, stačí zadať napríklad heslo "anténa střední vlny" a máš to.

Dagy2

@Dagy2

Na takové monstrum na balkoně nemám místo.

JanM

@JanM

na jednu skobu ve zdi je misto vzdy. znam spousty mist v okoli kde je natazeno desitky metru dratu. zlata svobodna evropa :) to by ses naucil :)

Dreambox DM520-OpenATV 6.2, Cloudibox3-MBMini-OpenATV 6.3 a 6.4, Vu+ Zero4K-OpenATV 6.4, T-90 5W-42E

bublajs
Registrace: 9/2006

@bublajs

Ten balkon má stěnu i z boku. Takže tam normálně strčit skobu a natáhnou dlouhý drát horizontálně?

JanM

@bublajs

Když už tak by mě lákalo spíše DAB. Ale i na tu náhražku co je tam vevnitř toho chytím dost, i když v celkem mizerné kvalitě a co hraje, to o metr vedle nehraje. Co je zajímavé že když už něco chytím na ten čínský šunt co stál asi 150 korun, tak to má lepší kvalitu zvuku než ta Aiwa. Ale většinu toho co chytí Aiwa tak čínské rádio nechytí.

JanM

@janM

môžeš to mať natiahnuté medzi dvomi panelákmi, práve že to nie je monštrum ale drát.
skús hľadať heslo dratove anteny radiosvet. Krásne schémy a obrázky, anténa z balkonu na strom, paráda.

alebo je druhá možnosť - vykašli sa na to. monštrum majú na strechách tí čo sa venujú KV vysielačkám

Dagy2

@JanM

anten na DAB mas po strechach v okoli desitky po televizi co vysilala v tomhle pasmu. staci vzit kleste, klice a je tvoje. nikdo na nic neprijde, protoze jsou odpojeny a nikdo na ne nic neprijima a antenarum nikdo nechce platit za demontaz. u souseda na strese na me ceka krasna dvoumetrovka, ale me se to nechce sundavat. premejslim ze si tam dam raspicko a budu si to posilat do domaci site :)

Dreambox DM520-OpenATV 6.2, Cloudibox3-MBMini-OpenATV 6.3 a 6.4, Vu+ Zero4K-OpenATV 6.4, T-90 5W-42E

bublajs

@bublajs

Tady ma soused pouze UHF yaginu. I ja mam jednu takovou na balkoně, chytám na ni dva TV vysílače co svírají úhel asi 30 stupňů, ale Hošťálkovice pálí tak silně že to jde i na nepřímo. Na tu malou teleskopickou chytím v tom DAB rádiu chytím brz problému mux ČRO, CRA, a chvilkově něco z polska (PR) a slovenska (Towercom). Kanály teď z hlavy nevím, ale s malým dipólem bych mohl vyřešit aspoň tohle. V každém případě pokud bych chtěl dálkový příjem tak to už by chtělo něco velkého a na balkon bych to asi dát nemohl. Taky nevím co bych u Ostravy chytil, polské a slovenské DAB, to zvládne bez rezervy i teleskopická anténa a ostatní země jsou daleko. Tak nějak jsem měřil že nejdále bych to mohl dát tak 40 cm od zábradlí. Slyšel jsem že VHF potřebuje kolem sebe více místa.

JanM

@JanM

furt je to ducharina a nic jinyho. neni problem "to trochu ohnout" necim lehce mimo smer prijmu. porid si kratkou antenu a hrej si. ja na "prut" chytnu jen lokalni vysilac a na kratkou smerovku chytam ve smeru prijmu to co chci a i kupu dalsich. zalezi jak moc to ohnu, abych to chytil vsecko naraz :) fakt si pohrej. kup njk lacinej usb dongle rtl2832 idealne pro t2 od zlutaku a to bezi i na apkach pro android a vylez nekam na kopec v okoli s nejakou tou antenou a chytej. nebo cekej na tropo. hrej si s sdr apkama na kompu, zkus lapat cidla pomoci rtl433 v linuxu atp. moznosti je kupa, jak v softu tak v HW.
klasicky usb jde v poho napojit pres OTG kabel na usbc. neni problem. atd

bublajs

@bublajs

Mám tenhle tuner pro Raspberry PI.
https://www.czc.cz/raspberry-pi-tv-hat/248721/produkt?gclid=EAIaIQobChMIyPTjga-w6QIVgqZ3Ch3m8wxnEAQYAyABEgL4-PD_BwE
Nevíš o nějakém linuxovém programu aby se s tím dalo měřit (spektrální analýza, měření síly signálu) případně ladit DAB? Zkoušel jsem TVheadend, ale ten je jenom pro DVB-T/T2 a měří až po provedení locku a naladění programů.

JanM

JanM

Spektralni analyza s "certifikovanym" tunerem... nevim, nevim... (ale nevylucuji. Taky nemuzu vedet vsechno)
Nemel bys lepsi SDR?

Zdravím Vás!

bobo2
Registrace: 8/2009

@bobo2

Nemam SDR. Mam tu ještě jeden Pinnacle PCTV USB DVB-T tuner, ale to bude asi taky o ničem. Nejsem si jisty jestli je ten tuner certifikovany.

JanM

JanM

Tim "certifikovanym" jsem myslel urceny primo pro RPi.
S Pinnaclem se mozna podivas na spektrum aspon pomoci CrazyScanu2 za predpokladu, ze mas ten spravny typ Pinnaclu.

Jestli nemas SDR, co nejdriv bych si ho poridil tak, jak ti radi ostatni. Tech par kacek za klicenku se investovat opravdu vyplati a jestli sis to ani nikdy nevyzkousel, urcite se ti zalibi, co vse s tym jde delat!!! "Hodne muziky za malo penez!"

Zdravím Vás!

bobo2
Registrace: 8/2009
Stránka: 1 [ 2 ] 3
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 70

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra