Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Příjem VKV/FM

Noční příjem rádia

Zdravím, zkusil jsem teď na malém čínském kapesním rádiu proladit středněvlnný rozsah, a především v horní části pásma jsem i na malou cca 10cm teleskopickou anténu chytil v horní části pásma (cca 1200-1600 kHz) zahraniční stanice (polské, italské, ruské a ještě nějaký neidentifikovatelný jazyk). Mám tu i jednu starou Aiwu s cca metrovou anténou a chytí toho ještě více. Za dne je v tomto pásmu kulové, tedy pouze Dvojka, ČRo Plus a Rádio dechovka. Ovlivní denní doba i příjem DAB? Pokud teď v noci proladím DAB+ rádio tak chytím více méně to samé co za dne, akorát s nepatrně lepším signálem. DAB rádio mám Opticum TON3 DAB+.

T-90: 5W+4W+13E+19E+23E+28E

JanM
Registrace: 10/2018
Stránka: 1 2 [ 3 ]
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 70
Odpověď v diskusním vlákně

@Dagy2

Bereš mě za slovo. Máš pravdu, nicméně, pokud mezi kolegy DXery hovoříme o středních vlnách, je zvykem jim hovorově říkat AM... Měl jsem na mysli tedy MW.
Úlovků je řada a myslím, že pro většinu tohoto publika to ani moc zajímavé nebude. Nicméně ano, v zámoří se stále vysílá na středních vlnách. Jsou tam tisíce stanic a některé stereo. Při podmínkách, ty panují především v zimě, je možno některé stanice zachytit i u nás ve střední Evropě. Za letošní zimu to pro mne bylo kolem 30 stanic. Nejvzdálenější z středu USA ze státu Iowa, řada stanic z oblasti Grand Lakes, východní pobřeží. Letos bylo na pásmu dost živo, takže byly dny kdy byl obsazen téměř každý americký desítkový kanál. Používám SDR Perseus a smyčkové antény. DXing na středních vlnách je vzrušující a věřím, že ještě řadu let vydrží. Jinak samozřejmě odkážu na náš DX klub, jak již zmiňoval Kimlo:-)

dxdish
Registrace: 3/2020

@AlesHavel

Jak jsem psal, používám Perseus, mám i Airspy+Spyverter. V X pásmu tam těch amerických stanic tolik nechytíš. Je tam pár stálic z Karibiku, ale USA spíše výjimečně. Více toho najdeš napříč středními vlnami.

dxdish
Registrace: 3/2020

@JanM

zkus welle.io . ale neumi rtl2832P se sony demuxerem ale ciste jen 2832U beha jak ve win tak v androidu. linux jsem nezkousel a na raspicku taky ne, ale verim ze to pujde s temahle hrackama. ten raspickovej tuner neznam, to si budes muset nekde najit sam.

Dreambox DM520-OpenATV 6.2, Cloudibox3-MBMini-OpenATV 6.3 a 6.4, Vu+ Zero4K-OpenATV 6.4, T-90 5W-42E

bublajs
Registrace: 9/2006

@AlesHavel

Připomněls mi že Talismana mám někde v garáži, musím ho najít a vyzkoušet
@Dagy - připomněl jsi mi radio Luxembourg a Pretty Woman, málokdo ví, že to byla jeho znělka. Svobodná Evropa-10 minut Beatles a pak 5 minut rušička
vzpomínky na tranzistorák feritovou tyčku RETRO BRUSEL-58-TRANZISTORÁK-TESLA 200301/11

MMorous
Registrace: 10/2019

střední vlny

proto mají tento název,ve dne se chovají,jako dlouhé,večer jako krátké

pierrepetr
Registrace: 5/2006

Na SDR netřeba hardware

Web SDR umístěné v Holandsku
http://websdr.ewi.utwente.nl:8901/

v USA
http://na5b.ddns.net:8901/

Přehled
http://www.websdr.org/

MilanFF
Registrace: 6/2014

jinak pro střední

vlny není určena teleskopická anténa,ta není laděná,musela by být moc dlouhá,pro sv je feritová anténa

pierrepetr

@MilanFF

Tohle už jsem zkoušel. Ale to už si můžu rovnou najít internetový stream toho rádia.

JanM

@bublajs

Do jake vzdalenosti na to něco chytis v DAB?

JanM

RE: Noční příjem rádia

Na spoustě starých radio přijímačích byl rozsah středních vln označen jako AM, na spoustě novějších rozsah VKV jako FM. Dlouhé vlny vždy DV :-) Tak ho nepleťte ;-)

x008
Registrace: 9/2017

@x008

Na tom starem radiu Aiwa jsou SV označené jako MW a DV jako LW. Na tom novém čínském, stejně jako na dalších jsou SV označené jako AM a DV to nemá.

JanM

Takže páni DXmani, všechny Vaše obří antény, tunery, rotátory, atd. zahodit. Vždyť si můžete rovnou najít internetový stream toho rádia... Fakt logika jak (nevhodné slovo). :dead: :dead: :dead:

MilanFF

@MilanFF

Nejde len o rádiostanice, ja napríklad lovím majáky NDB, tie žiadny stream na nete nemajú. Ale to ty nikdy nepochopíš.... :dead:

Kimlo
Registrace: 1/2017

@JanM

mam kratkou antenu ktera mi zustala po ukonceni vysilani z lokalniho dokrejvace a mam ji na pude za stenou (kolem je kupa vetsich domu). chytam 30km vzdalenej vysilac na kterej nevidim protoze je schovanej za kopcem a ma na moji stranu snizenej vykon. taky chytam dalsi vysilace ktery bezej v SFN, jeden je 70 a druhej 50km daleko mimo uhel prijmu. 400 a 600km pri tropu.
a na kopcich s tim jde chytat kupa dalsich

Dreambox DM520-OpenATV 6.2, Cloudibox3-MBMini-OpenATV 6.3 a 6.4, Vu+ Zero4K-OpenATV 6.4, T-90 5W-42E

bublajs

@MilanFF

tak to si najdi sam a neotravuj tim lidi ktery to nezajima. dik

bublajs

@Kimlo: Nepochopils ironii... Rv
@bublajs: Já nic hledat nepotřebuju... když nechápeš souvislosti a nač jsem svým příspěvkem narážel, tak nepiš.

MilanFF

@Duzu

A já na ní poslouchal léta Bajaju z Těšina na meteokroužku (cca 600 km)i Karla ze Švédska a ještě to chodi,akorát to Bajaja nevede,naposledy sem ho potkal v Frenštátě p.R.
To víte Sangeán je Sangeán 900

korkoran
Registrace: 10/2006

@x008

děláte v tom zmatek dlouhé,střední a krátké vlny jsou AM,tedy amplitudová modulace,VKV je FM tedy frekvenční modulace

pierrepetr

Kdo by chtěl něco poslouchat.....

http://sdr.ok2kyj.cz:8073/

6:00 3763Mhz. LSB

Femr, to bylo natáčení..... dnes TBS 5925 na 105cm a SG2100, 85E - 30W,olomoucký kraj, W98, W2000, WXP, Vista,W7(64) na plátno 250cm.

Kamil_k4
Registrace: 10/2007
Galerie: Kamil_k4

@JanM + x008

Ja som v predošlom mojom príspevku nickovi "JanM" radil naštudovať si teóriu príjmu analógového rozhlasového vysielania a myslím si že takéto štúdium by potreboval aj nick "x008"!!!
Takže ešte raz!
Učiť sa, učiť sa, učiť sa, povedal V. I. Lenin!
;)

VU+ Duo 4K SE, Dreambox One UHD Combo, GigaBlue UHD Trio 4K, Qviart Lunix 4K, Qviart Lunix CO, Formuler F4 Turbo x2, Uclan Ustym 4K PRO. Všetko linuxy s E2 - iné druhy stb sú u mňa jednoducho šroty!

mmiriboy
Registrace: 7/2010
Stránka: 1 2 [ 3 ]
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 70

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra