Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Zkušenosti

Inverto PLL LNB

Ahoj, někdo zkušenosti s novými Inverto PLL konvertory?

LO frequency accuracy @ 25° C ±500 kHz max.
LO temperature drift ±1.0 MHz max.

klasické IBU má:
LO temperature drift ± 3.0 MHz max.
LO initial accuracy @ 25 °C ± 1.0 MHz max.

dxdish
Registrace: 3/2020
Odpověď v diskusním vlákně

RE: Inverto PLL LNB

nie je to žiaden zázrak, Oproti bežným LNB má lepšiu stabilitu kmitočtu oscilátora. Ostatnými parametrami rovnaký ako hociktorý iný lacný LNB a iné PLL lacné LNB. Ak chceš kvalitu odporúčam konvertory od NJR napr. NJR2842S. Žiaľ bežným užívateľom nevyhovujú - sú to prírubové jednopolaritné LNB. ;)

Slovak DX satellite overwrite club.

Peon
Registrace: 8/2010

Nemám žádnou zkušenost s tímto, ale stabilita kmitočtu pro běžný příjem nemá velký účel - tuner závěsem v pohodě dotáhne i 5Mhz drift. Ale možná pro nějaké specifické účely to smysl má.

Antonín
Registrace: 8/2005

@Antonín

Mám zkušenos. ;) Například nový Optibox Zebra má povolených +-3Mhz, navíc ujetou o 1MHz dolu = -4/+2 a závislou napolarite.Je to vlastnost použitého tuneru.Starší Inverta mají výrobní toleranci +/-1Mhz a tepelný drift +/3MHz. Výsledek +/-4MHz. Ve výsledku to znamenalo v některých případech výměnu LNB.Závada je pro montážníky poměrně záludná, protože se mění s venkovní teplotou a při příjezdu na reklamaci již přijímač funguje. Ověření je změnou frekvence kmitočtu přijímače v dané toleranci. Trvalá změna kmitočtu je nepoužitelná, po FSC se vrací kmitočet na původní. To je jen souhrn na co je tato zlepšená tolerance potřebná.

RAFI007
Registrace: 1/2006

@Peon

Děkuji za reakce. Doporučil bys nějaké LNB Norsat, NRJ Dualband V/H? Rád pořídím kvalitnější LNB, ale zase to nechci mít příliš komplikované :-) Podobný tip bych uvítal na C pásmo. Ka pásmo jsem zjistil, že je naprosto nedostupné :-(

dxdish

@dxdish

Peon ti navrhol NJR 2842S, čo je fakt špička. Prípadne sa ešte kvôli cene môžeš skúsiť pozrieť na NJR 2842H. Je však podmienkou vedieť ovládať polarizáciu a to už je komplikácia, túto vec terajšie prijímače riešia jediným spôsobom, teda prepínanie napätím 13/18V, čo je pre kvalitné jednopolaritné LNB prakticky nepoužiteľné. Pri NJR treba mať na pamäti ešte jednu vec, ako chceš riešiť prepínanie pásma (nízke/vysoké), tu odporúčané typy to riešia signálom 22kHz. Robia sa tri variácie tohto prepínania: mechanické (šroubovákom), čo je absolútne nepraktické, potom tými 22kHz a tretia varianta je, že sa využije práve napätie 13/18V, ktoré pri bežných LNB slúži na prepínanie polarizácie. Pri C-pásme sa mne osobne osvedčil LNB Norsat rady 3000, napr. 3420. Osobne si myslím, že šumová teplota 20K bola postačujúca, jej znižovanie na 15K-13K, pri iných LNB, čo som mal, mi neprinieslo žiaden efekt, naopak, zhoršili sa iné vlastnosti LNB. Ale to nechám na teba. Aj tu treba vedieť, že ide o jednopolaritný LNB. Takže vyvstáva hlavná otázka: Akú veľkú máš parabolu, a či tie LNB chceš dať na jednu anténu alebo na dve? Ak na jednu, tak budeš potrebovať Corotor, čo je najjednoduchšie riešenie. Chaparral ponúka veľmi dobrý kúsok Wideband II. Je tam však strata signálu asi 0,3dB a aj ten treba vedieť ovládať. O depolarizačnej doštičke ti určite poradí JirkaSat, ten má túto oblasť preskúmanú odzhora-dolú ;)

medecal64
Registrace: 9/2014
Galerie: medecal64

C - pásmo dobré zkušenosti - Norsat 3420 PLL LO +/- 2kHz 20K 62 dB na Ku pásmo jsem zkoušel NJR 2843s, ale jak píše Peon je přírubový, takže jen jedna polarizace,čili ideálně mít dva na orthomodu a pak cena významně převyšuje běžnou satelitní soupravu. Pro začátečníky ne úplně vhodné řešení...jinak samozřejmě špičkový konvertor..

Ku pásmo:Gibertini OP 150,Inverto Black Pro 0,2dB,NJR 2843S, Octagon SF4008,SF8008 30 W-76,5E, C pásmo: Mash 300cm 76,5E-11W Chaparall polarotor, C-band LNB:NJR NJS 8486U,Norsat 3420 PLL,Titanium satellite ASC1 actuator,Ineos ZX4.

Jirka sat
Registrace: 1/2004

No pánové a jaký jste dosáhli praktický rozdíl mezi těmito high end konvertory proti klasickému LNB. Jaký měla tato investice reálný přínos? To by mne zajímalo.

dxdish

LNB Inverto BLACK Premium Universal muzu jenom doporucit, zvlast na uzke signaly jako jsou feedy a monitorovani majaku druzic pomoci SDR.
Srovnaval jsem ho s IBU a mozna je o trosku horsi (ale ne o moc), zato stabilitu ma perfektni a signaly vubec neujizdi... coz byl dost problem s IBU, kde podle teploty mohl byt signal klidne o 2MHz vedle. To uz nekdy znamena ze se treba naladi vedlejsi feed. Inverto BLACK Premium je ale urcite lepsi ve srovnani s dalsim popularnim PLL LNB: Octagon OTLSO, opet jsem testoval oboji, Inverto vyslo lepsi.
Pro prijem sirokych multiplexu je stabilita celkem fuk, takze to chce vybirat podle toho, co planujes s antenou prijimat...

Praha | 1m Gib 55W-58E | TBS6925 & TBS5926 | Spektrak + wideband SDR

r00t
Registrace: 11/2014

@dxdish

Dosiahli sme taký prínos, že to hralo... :)) Ale neodpovedal si na otázku, akú veľkú máš anténu. Že, či tu neriešime dxing zbytočne.

medecal64

V první řadě je třeba řešit plochu paraboly to je alfa a omega dx příjmu,pak LNB já jsem dlouhá léta jel na přírubový Invacom a dnes na Gibert.OP 150 mám přírubový Inverto Black Pro .. zcela levný a dostupný konvertor a výsledky příjmu nejsou špatné viz příjem MENA beamu z 52,5 Al Yah 1 družice atd, dále pro dx začínající je důležité možnost měnit-doladit elevaci dalším motorem. Osobní zkušenost mezi Invertem a drahým NJR je, že rozdíly v příjmu dostupných družic jsou minimální. Další otázka je samozřejmě kvalita-citlivost Tuneru,na Ku pásmo mám Octagon 4008...obecně asi platí "high"endové LNB má význam u high end paraboly..

Ku pásmo:Gibertini OP 150,Inverto Black Pro 0,2dB,NJR 2843S, Octagon SF4008,SF8008 30 W-76,5E, C pásmo: Mash 300cm 76,5E-11W Chaparall polarotor, C-band LNB:NJR NJS 8486U,Norsat 3420 PLL,Titanium satellite ASC1 actuator,Ineos ZX4.

Jirka sat

Inverto PLL LNB

Presne, ako hovorí JrkaSat, ak si v strede zóny ožiarenia družice, je v podstate jedno, aký LNB použiješ, ale ak je signál slabý, vtedy takýto LNB lockne, čo už bežné LNB nedokážu, a čo je hlavné, obyčajne ho lockne nezávisle na dennej hodine a ročnom období.

medecal64

Mám parabolu Channel Master 180 (cca 200 x 180). S JirkouSat jsem v kontaktu, že, zrovna dnes jsme něco objednali z fi :-D

dxdish

@dxdish

Channel Master je veľmi dobrá značka. Ak je z laminátu, tak bude aj dlho presná. 180cm je na Ku pásmo v našich končinách slušný rozmer. Na C-pásmo s ňou tiež niečo zaujímavé chytíš. Ak by si sa rozhodol pre prírubové LNB, treba zvoliť vhodný ožarovač. Ale v tom všetkom ti už Jirka určite poradí. Prajem hodne zdaru a spokojnosti s príjmom.

medecal64

@medecal64

No ja už jsem s ní leccos nalovil, ale používám dostupné LNB jako IBU (lepší výsledek než MTI + origo ozařovač) a na C mám Titanium PLL. Zajímalo mne zda to nové inverto PLL je lepší než IBU, hlavně radia s nízkou SR, tam to nějaký přínos podle mě mít musí.

dxdish

@dxdish

Ja som používal NJR 2843S (pásmo sa prepínalo 13/18V) a s rádiami so SR pod 1000 nemal žiadne problémy; bežne spracovával symbolovú rýchlosť okolo 250 alebo 500 Ms/s.

medecal64

@dxdish

tak ako tu už bolo napísané. Pre bežný príjem stačí akékoľvek LNB, ale ak chceš "loviť" aj extrémy, bez profi LNB sa výsledky nedostavia. Titanium PLL u mňa naprosto nepoužiteľné. Po namontovaní na 3,7m ADE anténu nekontrolovane sa zahlcovali vlastnými zrkadlovými frekvenciami oscilátora. Na bežnej PF anténe to ako tak ušlo, ale nemali rovnaký zisk v celom pásme. Pre DX-ing jednoznačne Norsat 8115, a NJR akýkoľvek.

Slovak DX satellite overwrite club.

Peon
Registrace: 8/2010

@Peon

Ok, děkuji. Pokud je opravdu možno zlepšit příjem profi konvertory, pak to rozhodně stojí za to. Zkusím něco staršího obstarat:-) Cena 8115 je ještě akceptovatelná, ale píše se "This unit has been replaced by the NEW 5150". Nemáte tip kde sehnat levně přechodku vlnovodu W75/C120? Vyrobit neumím.

dxdish

přechod

vyřešiš pomocí quaterwave transformátoru.

kolop

Ten mám

můžu Ti poslat..

kolop

Ještě dodatečně souhlasím s Peonem,ono magické "PLL" je i na nejrůznějších levných konvertorech,ale opravdu kvalitní pokud jsem v tom pátral je pouze Norsat,NJR a SMW. SMW jsou hodně hodně drahé. Norsat a NJR kolem 10tis.Norsat není problém objednat,s NJR z Japonska trochu problém je.Jinak redukce W75/C120 se dá bez větších problémů sehnat přes e-shop z Anglie, není drahá.

Jirka sat

NJR z Německa pod 200 eur..

Famaval 110,E85,Andrew 180x200,Zero 4k,TBS 5927, Zlínský kraj - Kroměříž

Danny10
Registrace: 11/2012

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra