Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Zkušenosti

Zapojení tv sat zásuvky

Ahoj kluci, tak jsem to opět posral. Objednal jsem si čtyři zásuvky tv/sat do 4 místnosti. Původní představa byla jeden kabel dvbt druhý kabel satelit přes Quattro lnb, ale to je blbost, když je zásuvka jen na jeden kabel. Lze nějak zapojit jeden kabel na pozemko a druhý na satelit nebo co stim?

Quattro
Registrace: 2/2006
Odpověď v diskusním vlákně

RE: Zapojení tv sat zásuvky

Sloučíš na půdě pomocí tohoto slučovače: Pozemko + 4 x SAT
https://www.antenex.cz/tv-sat-slucovac-emp-centauri-c5-4pnp-t-4s-w2-p-107-w/200.html

A jeden kabel zůstane jako rezerva :)

DIGI CZ + CAM modul, Skylink + QVIART LUNIX

dvbuser
Registrace: 2/2011

@dvbuser

To je taky dobrý. Jeden bude v rezerve. Ještě mě napadlo vyvrtat vycka od zásuvek a natáhnout to přímo k satelitu, ale to by nebylo hezky, ale zase bez útlumu :)))

Quattro
Registrace: 2/2006

a) quattro LNB neni moc dobre pro rozvod do ctyr mistnosti. to nebude fungovat

b) a co udelas s twintunerem v obyvaku?

c) vykaslal bych na zasuvku, presne jak pises kvuli utlumu, vyhodil z ni streva a zkusil zapojit primo na konektory zasuvky pozemak a sat

Dagy2
Registrace: 11/2010

Re :

Kúp si zásuvku tv-r-2x sat výstupmi. A môžeš využívať oba káble na satelit aj terestriál.

domi357
Registrace: 5/2010

Quattro lnb

nejdřív do multiprepinace a pak teprve do rozvodu. Jinak potřebuješ quad.

decmen
Registrace: 2/2008

@Quattro

pokud nemáš LNB Quad, ale jak píšeš LNB Quattro, tak použij MS5/4PLP-3 (https://www.emp-centauri.cz/index.php?lang=cz&page=prodview&id_kateg=1&id_pkateg=11&id=149). Na plákoviny, jak ušetřit 2-4dB v rozvodu se vybodni. Jenom rozdíl v zesílení LNB je cca 5-10dB. Pokud máš dvoutuner, tak použij v tomto místě zásuvku FD9.

RAFI007
Registrace: 1/2006

Do zásuvky vyvrtej díru přesně v průměru f-spojky, prostrč, zafixuj f-kovými plochými matkami, zapoj kabel v zásuvke, můžeš použít různé f-kové koncovky a máš samostatný sat výstup jak vyšitý, na slučovač bych se v tomto případě, když máš samostatný kabel, vyprd...

Dm920 triple+fbc, 105gib+85fuba multifeed

tukan
Registrace: 10/2005

tukan pravdu hovorí. Tak ako som písal hore - vykuchať zásuvku a kábel napriamo. Útlm vôbec nie je zanedbateľný...

Dagy2

@Dagy2

1.5 dB útlum např. zásuvky FD-6 při konverzním zisku LNB 50-70dB (rozpětí v rámci výrobců) je opravdu zanedbatelný. Útlum slučovače je to samé. Navíc horní propusti ti ořežou rušení z LNB pod 950MHz ;) Na zkušku si dej do cesty LNB útlum 20dB a zjistíš, že se nic neděje. Význam možná tak při 100m koaxu.

RAFI007

Dagy2 si evidentně plete pojmy a dojmy. Důležitý je odstup C/N, nikoliv útlum na mezifrekvenčnim svodu. Není dB jako dB...kuchat zásuvku je prasárna hadr a ještě to tady doporučujete...:)Navíc, když jsou k tomu vhodné zásuvky k dostání.

On Air!

Saxon
Registrace: 5/2007
Galerie: Saxon

RAFI and Saxon

možná si pletu dojmy a pojmy (ale nebojte nepletu) ovšem pro mne je praktický výsledek důležitější než teorie od zeleného stolu.
Po nastěhování do nového domu kde je bohužel rozvod jedním kabelem a rozbočovací zásuvkou (a není to nějaký čínský krám) SAT+TV+R jsem zjistil, že signál který jsem měl u staré instalace je zde poloviční. Myslel jsem že to je nedoladěnou anténou, ale nebylo. Natáhnul jsem solo kabel od LNB do příjimače - a hele, síla signálu v pohodě.
Tak jsem myslel že kabel natažený ve zdi prostě zestárnul, nebo je někde zalomený, ostrý ohyb nebo špatně připojený. Vyhodil jsem zásuvku a připojil kabel ze zdi napřímo do přijímače - a hele, signál opět v pohodě.

Ano, kluci, máte pravdu, mám kvalitu signálu kterou jsem měl předtím - takže "ty správné dB" tam jsou a obraz jede v pohodě. To jste mi tady již psali, že mne "zbytečné dB" nemají zajímat.
Ovšem husté mraky posouvají "ty zbytečné dB" na úroveň kdy má signál nedostatečnou úroveň a přijímače začínají mít problém. Vyhozením zásuvky je rezerva pro těžké bouřky.
Tak asi tak.

Dagy2

Zisk paraboly, F LNB, konverzní zisk LNB, últum rozvodu - vše je přece v dB a dle Dagy2 jedno, v které části se řeší. Jako teoretik od zeleného stolu se všem omluvám za předchozí zavádějící příspěvky a všem doporučuji kvůli mrakům zrušit zásuvky TV/R/SAT . :))) PS:možná stačilo vyměnit vadnou "rozbočovací" zásuvku renomovaného výrobce za funkční čínskou zásuvku. R^

RAFI007

Tych strat tam bude mat dost, nechapem naco Quattro, nejake straty urobi multiswitch, potom zlucovac, potom zasuvky plus kable, konektory. Ak moze vymenit, tak nech vymeni Quattro za Quad a zasuvky s dvoma vstupmi. Ak vymenit nemoze tak dokupit multiswitch a zlucovac alebo ist cestou od Dagyho, zlucovac neriesit a urobit to napriamo bez zasuviek resp. ich pouzit len ako kryt v stene :)))

Traky
Registrace: 8/2013

Já spíš myslel, nechat zásuvku s dvb-t a druhý kabel řešit napřímo, když už tam je. Z pohledu profesionálů asi prasárna stejně, ale z pohledu amatérů, účinné řešení a taky v neposlední řadě levné...

Dm920 triple+fbc, 105gib+85fuba multifeed

tukan
Registrace: 10/2005

ne priteli, zase jako obvykle prekrucujes.
tvrdis tady kolegovi ze zasuvka je zanedbatelna ztrata a nemuze vadit.
ja rikam, ze jsi ten rozvod nevidel a od zeleneho stolu tvrdis veci ktere nemusi vzdy platit.
a taky jsem nikde netvrdil ze vsichni maji vyhazet zasuvky, ale pokud mam dva kabely a potrebuji dva kabely tak nebudu davat slucovace a zasuvky abych mel jeden kabel ve zdi rezervu.
zasuvky ktere jsem mel v dome osazene maji v technickem navodu 4dB utlum a ztrata 30% signalu na vsech stejna.
muzes tvrdit ze jsem nemeril merakem, to je pravda ale kdyz ti signal vypadne a pri zapojeni mimo zasuvku jede dal s rezervou nepotrebuji merak. nebo je mrak nejak v koleraci se zasuvkou ? :laughing:

Dagy2

@Dagy2

a kdo si koupí zásuvku s -4dB útlumem ? To co popisuješ odpovídá možná průchozí zásuvce a při takové ztrátě zapojé ještě do protisměru. Jaké je přesné označení zásuvky ? Kdo dělá v oboru, tak má odzkoušené zásuvky, které fungují bez problémů. Dávat rady na základě jedné zpackané montáže bez měření je odvaha. Pak vadí i ten mrak. ;)

RAFI007

@RAFI007

Přesně, kvalitní funkční zásuvka má cca 2 dB a útlum je tedy v podstatě zanedbatelný... ;) :)))

Octagon SF 8008 V3 Supreme , Skylink Premium, Oneplay Maximum, Eurosport player - MAX, SONY Bravia 49XG9005, E85 multifocus.

drobeček

=Kvalitní funkční=

:-/ které to jsou, hlavně pro 2xSAT + pozemák.

Max W
Registrace: 2/2007

@Max W

FD-6: https://shop.transmedia-germany.com/antennendosen-p-6547.html a 2-zásuvka SAT FD-9i: https://shop.transmedia-germany.com/antennendosen-p-20011526.html. Při měření FD-9 má pro SAT1 950-2400MHz do 2dB, SAT-2 0-2400MHz do 1dB (je to v podstatě jen F-F spojka).

RAFI007

Koncová TV-SAT zásuvka

sa dá použiť ako zlučovač pre nasledujúce TV-SAT zásuvky, ale jedným koax.káblom do série nie je možné prepínať polaritu ak sú zapojené dva a viac sat STB naraz, a na quatro LNB nie je možné prepnúť polaritu, len použiť iný výstup. Pri dobre nastavenej anténe vhodnej veľkosti nie je problém útlm rozvodu + úč. zásuviek. Skylink na single LNB dá aj 85-90dB mikrovolt. 30 db môžem utlmiť a stále to pôjde. Len nesmie klesnúť odstup signálu od šumu.

IPbox, ortonHD9600, PrimaIII

scientific
Registrace: 4/2006

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra