Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Zkušenosti

Zlepšení K 35 Krížava - proč?

Po návratu z cest po ČR, dne 23. 6. 2020, konstatuji výrazné zlepšení kvality K 35 z Krížavy V Havířově - Prostřední Suché. Dříve kvalita 1 až 30%, nyní 30 až 70%.V Polsku se nic neudálo.
Mám obtížné podmínky příjmu, důvod zlepšení musí existovat.
Atmosféra snad za to nemůže. Na Krížavě se také nic nedělo?

Každá složitá věc se skládá ze série jednoduchých věcí.

samorost
Registrace: 1/2006
Odpověď v diskusním vlákně

RE: Zlepšení K 35 Krížava - proč?

menila sa anténa .

vuplus 4k , oled 4k

Brumo
Registrace: 4/2019

@Brumo

máš podrobnější info?

lance
Registrace: 10/2008

@Brumo

Zajímavé je, že na slovenských webwch nebo diskusích o nějaké výměně AS neproběhla žádná informace. Přitom to není akce na pár hodin nebo dnů. Který AS se konkrétně měnil? Ten hlavní na vrcholu stožáru? Ten byl původně pro H polarizaci, ale te%d si nemůžu vzpomenout jestli tam při přechodu A/D v roce 2011 probíhaly úpravy nebo se doteď vysílalo zjiného AS na boku stožáru. Pokud ano, pak se buď vyměnil celý AS včetně tubusu nebo se měnily AJ uvnitř laminátového tubusu? Výměna AJ v laminátu probíhala např. na Velké Javorině v červnu 2011. Jisté info šlo zachytit u Poláků, kde někteří řešili, že se jim před pár dny zhoršil příjme LMPXu na K47 (který se používá i na Krížavě) z Rybniku a Ornontowic. Já ve své lokalitě Krížavu nepřijímám, ale Rybnik ano a taktéž se zhoršily parametry signálu na K47, ale připisoval jsem to zhoršeným podmínkám v létě, signál prochází přes malý lesík kde se zalistily stromy.

cha-cha
Registrace: 5/2007

Výměna AS by se asi neobešla bez výluky vysílače... ale nikde zmínka :-/
Zhoršení parametrů k47 z PL jsem zaznamenal také...

lance

Výluka být musela, ale pouze při přepojení do náhradního AS a návratu zpět do provozního, to je otázka několika hodin v nočním čase a pak se muselo nutnou dobu fungovat do náhradního (náhradních) AS, ne věži je jich několik. Stále mě zaráží (pokud k výměně či rekonstrukci provozního AS došlo) ta neinformovanost na odborných slovenských webech!

cha-cha

Právě, i krátkodobější plánovaný výpadek by ohlásili, ne? Mám o výměně pochybnosti... technik asi nebude nešplhat někde po stožáru při zapnutých X kW vysílacího výkonu do antén... a Brumo mlčí... škoda ;)

lance

možná tím "menila sa anténa" myslí jen přepojení k35 do jiného (hlavního) AS.. ?

lance

nie nemlčím , ale mám len biedne informácie od skupinky lezúcich po stožiari . viac som sa nedozvedel . no a ja sa tam už po toľkých rokoch nedostanem . ten zvyšok je už na zaslúžilom odpočinku .

vuplus 4k , oled 4k

Brumo

Nejaky inverzni raz počasí během rannich a dopoledních hodin musel byt, jelikož jsem zachytil polsky mux na K24 Jeleni hora na SZ cech, Vzdalenost od vysilace odhaduju něco kolem 120 km. To muze byt také příčina zlepseni kvality prijmu. Nekdy tomu napomůže i bourkova oblacnost a odraz signalu od ni.

HYPER
Registrace: 11/2010

@Brumo

Pokud by došlo k výměně AS, pak by se toto řešilo jinak, kvůli výměně AJ uvnitř tubusu se "leze" vnitřkem a pracuje se uvnitř ochranného laminátového válce. A o tom, že by se měnil hlavní As celý - včetně tubusu, o tom silně pochybuju, to je složitá operace, která vyžaduje poměrně dlouhou přípravu a realizace (pokud se neprovádí za pomocí vrtulníku), ale za pomocí "montážních pomůcek" zabere čas v řádech týdnů, nehledě na to, že použití vrtulníku by určitě někdo někde promoval. Možná ti "lezoucí montéři po stožáru" měnili jinou anténu (možná FM, možná demontovali starý VHF3 systém, pokud se tak už nestalo) nebo tam dělali jinou práci (nátěr?) a shrnuli to do věty o "výměně antény".

cha-cha

Taky pozoruji z k.35 Krížava zlepšení signálu tak poslední měsíc, takže to rozhodně není počasím ani výměnou antény.
Ostrava

mcm1
Registrace: 9/2009

@cha-cha

dostal som len odpoveď že idú hore na vysielač , niečo vymeniť . spýtal som sa či anténu , že aj . tak mi povedali . viac som sa nedozvedel . tak mi tu zbytočne vysvetľuješ okolnosti a náročnosť práce .
to mám furt odpovedať , keď viac neviem .

vuplus 4k , oled 4k

Brumo

@Brumo

V tom případě, pokud "nic víc nevíš" si neměl psát o výměně vysílací antény UHF. Zbytečně se tady pak řeší něco co se nestalo. Tím bych to ukončil.

cha-cha

Poprosil bych nové kanály,Čadca,Namestovo,Žilina-hledám po netu,nic,i zde na parabole jsou staré např.52-děkuji. :lookaround:

Ne všichni lidé, s vysokým IQ, si ho zaslouží!

spyko
Registrace: 6/2006

@spyko

Čadca/Žilina (SFN): MPX1 K47, MPX2 K35, MPX3 K32, MPX4 K30. Námestovo: MPX1 K44, MPX2 K46, MPX3 K26, MPX4 K29

cha-cha

Tak u mě dnes spíš horší signál než obvykle na K35. Ale v poho zatím.

DM 920, Unstable 19-2-2019 + GP4, Moteck SG 2100A + Gibertini 125Al (Ku 85,2°E - 45°W), Emme Esse 125Al (multifeed 36°E circ. pol. + 23.5°E), Gibertini 125Al (fix 56°E circ. pol.), Stab H-H 120 + Emme Esse 125AL C-band; Octagon SF4008 (Abertis)+TBS5925

rom2005
Registrace: 9/2009

@samorost

Chytáš všechny kanály z Krížavy? Mně jde jen k32 a k35.

stapa
Registrace: 9/2006

to stapa

Mám to stejné, K 30 silně kolísá s kvalitou a K 47 je zarušen z Polska.

Každá složitá věc se skládá ze série jednoduchých věcí.

samorost
Registrace: 1/2006

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra