![]() |
|
Velkost paraboly Astra 28.2 uk beamAhojte. Chcem sa informovat ci niekto na zapadnom slovensku prijma uk beam z astry 28 a ak na aku velkost paraboly a ci ide stabilne.Dôležitá vec je neprestať sa pýtať.
|
dvbinfo
Registrace: 9/2006 Příspěvků: 468 |
Stránka: [ 1 ] 2 INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 29 | |
![]() |
|
@dvbinfoJe to silne individualni. Pocitej okolo 3m offset a nemusis mit signal celych 24 hodin. Pokud ti nestaci nabidka na 27w, tak elegantni reseni je iptv ...T90 (28E-1W), Octagon 8008 twin
|
ivo2001
Registrace: 4/2006 Příspěvků: 6 222 |
![]() |
|
RE: Velkost paraboly Astra 28.2 uk beamJá chystám parabolu Laminas 2700 přibližně na úrovni Brna. Taky jsem zvědavý, jak to pojede. Ale ještě mi to bude chvíli trvat. Jsem v lepší pozici než západ Slovenska, tak doufám, že to bude stačit.Offset Laminas 2700, Ortho Mode Transducer,2x LNB NJR2842, VU+Ultimo4K
|
Hugocz
Registrace: 10/2006 Příspěvků: 1 011 |
![]() |
|
RE: Velkost paraboly Astra 28.2 uk beamtady u nás kamter 3,4m a jacobek 3,7m..takže, jestli nebude ve vrcholu 2.sidelobe,tak 3 m na S2 8PSK určitě ne..Famaval 110,E85,Andrew 180x200,Zero 4k,TBS 5927, Zlínský kraj - Kroměříž
|
Danny10
Registrace: 11/2012 Příspěvků: 1 270 |
![]() |
|
RE: Velkost paraboly Astra 28.2 uk beamNo to nezní moc nadějně. Hele já jsem vycházel z toho, že kolega na stejném místě - rozdíl v poloze asi 500m - několikrát do roka zachytí pár transpondérů i na středovku 140 cm. Nevím přesně jaké, ale koukal na obraz. Tak jsem doufal, že 270 cm bude stačit. Ale mě nejde o stabilní trvalý příjem. Já jsem nadšenec. Takže zábavy kolem toho bude určitě dost. :-)Offset Laminas 2700, Ortho Mode Transducer,2x LNB NJR2842, VU+Ultimo4K
|
Hugocz
![]() |
|
@Hugoczon se po dovolených ozve někdo z Brna, má myslím třímetrovku a chytá toho dost..už se tu o tom psalo..zkus si to vyhledat..jak pokračuje projekt EGIS?![]() Famaval 110,E85,Andrew 180x200,Zero 4k,TBS 5927, Zlínský kraj - Kroměříž
|
Danny10
![]() |
|
@HugoczV Brně na středovku 230cm jdou QPSK programy britského svazku( např. programy BBC v SD ) v podstatě zcela spolehlivě celý rok. 8PSK jako BBC1 a 2 v HD mají problém v nynějším období kolem letního slunovratu - večer výpadek po dobu 2-či více hodin, kolem 23h už jdou.Je to ovšem individuální, loni to bylo horší, několik měsíců více hodin. Dříve to šlo i přes léto v podstatě s rezervou, protože FEC byl 2/3, ale protože tuším na podzim 2018 přidávali do BBC transpondérů s 8PSK modulací kanály, změnili FEC na 3/4 a práh zpracovatelného signálu se zhoršil o více než 1dB.Samostatný problém je BBC 4HD, která je kmitočtově vedle sice opačně polarizovaného, ale silného evropského svazku. Tam pomohlo i zeslabení signálu na vstupu přijímače pomocí nastavitelného atenuátoru, protože vstup přijímače byl zahlcen signálem evropského svazku. Kromě toho je u těchto kanálů, ovlivněných silným signálem v druhé polarizaci nutno velice přesně nastavit skew konvertoru, aby se dostal signál nežádoucí polarizace do konvertoru co nejvíce potlačen. Pootočení o desetiny milimetru na obvodu hrdla je rozhodující! Podobné problémy s Channel 4HD! U BBC1 HD a 2HD to kritické není ( tedy u stanic, vysílajících v dolní části spektra - vyskytujíse i varianty regionální BBC1 HD na transpondéru, kde je to BBC 4HD). Ale přes zimu mi vcelku jede i to BBC4 HD. Pokud má parabola přesný tvar, myslím, že s 270cm budete spokojen. I když i v Brně by byla lepší ta 300cm. Zlínsko má už horší intenzitu pokrytí. Možná to píšu trochu zmaateně, delší dobu nebudu u počítače a pospíchám, v minulých letech najdete další podrobné příspěvky. Ale mohu ujistit, že rozdíl mezi 150cm, kterou jsem měl dřív, a 230 cm byl zcela zásadní. Ještě je potřeba si uvědomit, že BBC1 a 2 jdou z astry 2E, kdežto BBC 4HD atd a další stanice jdou z pozice G a pokud je příjem mna hraně, je potřeba azimut přesně nastavit. Kolem vánoc mi ale stačí kompromis - nastavení blízko pozice G a pozice E je dostatečně silná. Rozdíl je přitom jen několik desetin stupně. Ať se daří - myslím, že mít 270cm, pokryl bych těch pár desetin dB, které mi často schází... |
DPetr
Registrace: 2/2014 Příspěvků: 450 |
![]() |
|
RE: Velkost paraboly Astra 28.2 uk beam@DPetr: Díky za info. Uvažuji do budoucna o tom, že své ovládání pozicionéru EGIS rozšířím o natáčení skew pomocí servomotoru. Ale nejdřív musím zjistit, jestli offsetka 270 cm není na egis moc velká. Naštěstí u nás zase tak moc nefouká.@Danny10: Projekt EGIS pokračuje nečekaně dobře. Ještě jsem to nezveřejnil, ale už mám funkční novou verzi ovládacího programu. Ještě ho testuji, ale přidal jsem 20 tlačítek s předvolbami. Pomocí šipek si najdu správnou polohu a zjištěné hodnoty snímačů ručně zapíšu do *.ini souboru. To zopakuji pro různé pozice a pak už můžu otáčet jen stisknutím tlačítka příslušné předvolby. Vypadá to moc hezky, když se točí oba motory současně. ![]() Offset Laminas 2700, Ortho Mode Transducer,2x LNB NJR2842, VU+Ultimo4K
|
Hugocz
![]() |
|
RE: Velkost paraboly Astra 28.2 uk beamTeď jsem se zasekl na problému s offsetem, který mě dřív nenapadl. Parabola má offset 25,5°. Když ji připevním přímo na egis, tak jsem díky rozsahu pozicionéru mimo potřebnou příjmovou oblast elevace. Takže bych měl mezi parabolu a egis vyrobit mezikus, který mi talíř sklopí o potřebný úhel. Jenže potom spodní okraj talíře při směrování na nízko umístěné družice narazí na nosný stožár - potřebuje se dostat až za svislou osu egisu. Napadla mě taková "pras..na", otočit parabolu o 90°. Offset by byl v horizontálním směru a šel by nastavit pootočením trubky nosného stožáru. Ve směru elevace by byla symetrická část paraboly, takže by se v tomto směru chovala jako středovka a mohl bych ji bez mezikusu připevnit přímo na egis. Asi by to vypadalo zajímavě, mít rameno s LNB vodorovně. Ale netuším, jestli by tohle umístění mělo vliv na příjem signálu. Myslím si, že ne. Ale netuším, jestli jsem v teorii příjmu něco nepřehlédl. Už jsem psal dotaz odborníkům na dxsatcs, ale ještě mi neodpověděli.Offset Laminas 2700, Ortho Mode Transducer,2x LNB NJR2842, VU+Ultimo4K
|
Hugocz
![]() |
|
RE: Velkost paraboly Astra 28.2 uk beamUz to tu bylo, iptv do 7-10 euro /mesic a je to v suchu, za cenu hw se muzes divat minimalne 50 let, a to vsechny kanaly i ty britske lokalni, kvalita 1080p |
matchboxx
Registrace: 9/2012 Příspěvků: 2 551 |
![]() |
|
@matchboxxJenže jsi nepochopil jednu věc. Proč rybáři často marně vysedávají na břehu rybníka, když si rybu už naporcovanou můžou koupit v supermarketu. Tady se diskutuje trochu o něčem jiném. I když původní dotaz od dvbinfo byl spíš na sledování programů, než na tu zábavu kolem.Offset Laminas 2700, Ortho Mode Transducer,2x LNB NJR2842, VU+Ultimo4K
|
Hugocz
![]() |
|
@matchboxxProsím ta daj typ na ten server ktorý opisuješ , máš vypnuté PM . |
mercedes77
Registrace: 1/2006 Příspěvků: 926 |
![]() |
|
RE: Velkost paraboly Astra 28.2 uk beamPomocí Googlu se dá najít přes frázi egis positioner. Ale snad to nebude takový prohřešek, když se nejedná o komerční stránky. http://jevicko.org/egis/ :-)Offset Laminas 2700, Ortho Mode Transducer,2x LNB NJR2842, VU+Ultimo4K
|
Hugocz
![]() |
|
@mercedes77@mercedes77: Ty ses ptal na server s tím UK IPTV. Mě to nedošlo, myslel jsem, že se ptáš na tu diskuzi o mé rekonstrukci. Hloupý omyl. :-)Offset Laminas 2700, Ortho Mode Transducer,2x LNB NJR2842, VU+Ultimo4K
|
Hugocz
![]() |
|
Já bych do toho nešelSnad do velikosti offset paraboly 180 cm, v místě kde by byl signál 24 hodin s rezervou min 1dB (u všech kanálů) bych do toho šel. Ale na Moravě a dál na Slovensku je potřeba parabola 3m a víc a ten vysílaný program už za to nestojí. I ta 240ka je monstr. Něco je na 27w (v BISS) a existuje iptv ...T90 (28E-1W), Octagon 8008 twin
|
ivo2001
![]() |
|
RE: Velkost paraboly Astra 28.2 uk beamTo je relativní. Já jsem si taky myslel, jakej bude 270 cm obr. A když to mám doma, už mi tak velká nepřipadá. Zvykl jsem si a pomalu mě začíná mrzet, že jsem zrovna nevzal větší. A co se peněz týče, každý koníček něco stojí. Když to porovnám třeba s fotografováním, tak jeden kvalitní objektiv stojí víc, než kolik jsem dal za talíř a natáčení.Offset Laminas 2700, Ortho Mode Transducer,2x LNB NJR2842, VU+Ultimo4K
|
Hugocz
![]() |
|
@HugoczJá jsem měl středovku Irte 310, ale středovka není pro toto vhodná. Hrálo to v zimě celkem ok, ale v létě vůbec ... ještě na staré Astra 2D ...T90 (28E-1W), Octagon 8008 twin
|
ivo2001
![]() |
|
@ivo2001jako proč by měla být středovka nevhodná? proč ji potom třeba prodelin nebo patriot vyrábí?velké paraboly vidím jenom prime focus..nebo?Famaval 110,E85,Andrew 180x200,Zero 4k,TBS 5927, Zlínský kraj - Kroměříž
|
Danny10
![]() |
|
@Danny10Nekde jsem cetl ze stredovka ma ve srovnani s offsetkou ucinnost jen 60-70 %T90 (28E-1W), Octagon 8008 twin
|
ivo2001
![]() |
|
RE: Velkost paraboly Astra 28.2 uk beamkravina![]() Milujem samoľúbe ,sebestredné a nútené drísty výkričníkového čviriboja a zopár ďalších.
|
suto123
Registrace: 9/2018 Příspěvků: 467 |
![]() |
|
@ivo2001PF parabola ma vacsiu odrazovu plochu ako Offset-ka rovnakeho priemeru. Je presnejsia a vhodnesia na DX prijem. Cital si zle ohladne ucinnosti Pf vs. Offset...Rakovinu diskusie nick suto..., nie sám ignorujem -_-
|
bohus31
Registrace: 10/2009 Příspěvků: 8 673 Galerie: bohus31 |
![]() |
|
RE: Velkost paraboly Astra 28.2 uk beam@ivo2001: Možná jsi četl, že u offsetky LNB nezakrývá aktivní plochu paraboly, což zvětšuje účinnost. Ale určitě to nebude 60-70 %, obzvlášť u velkých průměrů. O sněhu se asi bavit nemusíme. Když jsem se já rozhodoval, co koupím, měl jsem podmínku dopravy až domů. S Bulhary jsem se nedomluvil, u Portugalců jsem nezjistil, jak je vlastně přepravují a paraboly ze zámoří jsou mimo mé finanční možnosti. U Poláků mi přišlo rozdělení talíře na dva segmenty jako rozumný kompromis. Bohužel velké středovky nedělají, takže offset.Offset Laminas 2700, Ortho Mode Transducer,2x LNB NJR2842, VU+Ultimo4K
|
Hugocz
![]() |
|
@HugoczPlocha je opravdu zanedbatelná - viz foto - kryt feedhornu Patriot 3,8mhttps://uloz.to/file/EA9AGvRMTEpc/kryt-lnb-jpg Famaval 110,E85,Andrew 180x200,Zero 4k,TBS 5927, Zlínský kraj - Kroměříž
|
Danny10
![]() |
|
RE: Velkost paraboly Astra 28.2 uk beam"PF parabola ma vacsiu odrazovu plochu ako Offset-ka rovnakeho priemeru"dalsia k... Milujem samoľúbe ,sebestredné a nútené drísty výkričníkového čviriboja a zopár ďalších.
|
suto123
Registrace: 9/2018 Příspěvků: 467 |
![]() |
|
@HugoczAhoj, na kolik prosím vyšel ten Laminas AS 2700? Cenikova cena je hodně vysoká a tu a tam se dají sehnat second handové antény za slušné ceny. Sám mám tedy Channel master 180, ale je hodně těžka, ale zase hodně přesná. I kdyz si myslím že taková Laminas 1800 by též posloužila. Já ve středních Čechách beru defacto kompletní nabídku vyjma ITV HD, to nejde. Soustředíme se primárně na KU, ale mam prozkoumany i celý orbit v C pasmu. Tam je má velikost jen entry level. Tvá 2.7 bude parádní . |
dxdish
Registrace: 3/2020 Příspěvků: 35 |
![]() |
|
RE: Velkost paraboly Astra 28.2 uk beamJá jsem cenu neřešil, protože jsem neměl jinou možnost a parabolu jsem chtěl. Výhodou je, že je půlená, takže balík byl bedna z hrubé dřevotřísky asi 3 x 2 x 0,6 m. Kupoval jsem ji před víc než rokem a i s dopravou jsem platil přibližně 13 tisíc zlotých. Trvali na platbě zlotými, ani eura nechtěli, asi mají trable s účtováním DPH v jiné měně. Ale jinak byli velice vstřícní. Domluva pomocí Google - angličtiny bez problémů. Dokonce jsem si mohl vybrat, které části chci koupit. Ten talíř nestačí sešroubovat obě půlky, zezadu musí být ještě vyztužený železným držákem. Ten jsem nechtěl s tím, že upevnění talíře řeším jinak. A neměli námitky. Jen mě upozornili, že to bez přídavného nosníku nelze provozovat. Tím jsem hodně ušetřil.Offset Laminas 2700, Ortho Mode Transducer,2x LNB NJR2842, VU+Ultimo4K
|
Hugocz
Stránka: [ 1 ] 2 INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 29 | |
![]() |
|
![]() |