Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Příjem DVB-T

Poruchy DVBT2 vysílačů?

Ahoj všem, lokalita střední čechy - jsou nějaké výpadky i u Vás? Cukrák, Buková hora apod?.. MUX 23 má někdo něco hlášeno? Mám nahlášené nějaké výpadky (důchodci a Šlágr)a nemůžu nikde nic nalézt..díky za info.

Pájík
Registrace: 1/2006
Odpověď v diskusním vlákně

RE: Poruchy DVBT2 vysílačů?

Vypadek o kterem se nepise a nikdo na nej neupozorni, jako by nebyl...

chocholos
Registrace: 11/2007

@Pájík

Nevěř na výpadky. Mimo servisní výluky jsou výpadky na vysílačích obrovskou vzácností. Jeden vysílač by snad mohl mít výpadek ale celá síť těžko. Je možné, že by ČRa dolaďovaly časování vysílačů, ale tomu moc nevěřím. Můžeš si zavolat na dohledové centrum ale spíš to vidím na problémy s přijímacími anténami, což je naprosto běžná věc....

Uvědomění si vlastní neznalosti je klíčem k poznání!

Enik
Registrace: 11/2005

u mne taky nefunguje ani jeden vysilac se stanicema prima comedy a nova action.
prijmam tytez vyjmenovane vysilace.

sioga_bs
Registrace: 6/2007

Jako oficiální beru tento zdroj:
https://www.digistranky.cz/problemy-s-prijmem/vyluky-vysilacu
Časování se rozejít může, nestává se to často. Je třeba zavolat na ČRa, či DB. Pokud mají jmenované vysílače společné kanály, tak bingo.

Nehřeš slovem; neber si nic osobně; nevytvářej si domněnky; dělej vše, jak nejlépe dovedeš. (Don Miguel Ruiz)

mirasat
Registrace: 10/2006

Buková hora jestě mux 23 nevysílá:
Start 19.08.2020 / kanál 31

Nehřeš slovem; neber si nic osobně; nevytvářej si domněnky; dělej vše, jak nejlépe dovedeš. (Don Miguel Ruiz)

mirasat
Registrace: 10/2006

Cele T2 s SFN je jedna velka technicka tragedie.
Uz nejakou dobu se potykam s vypadky zvuku na jednom muxu. Obraz bezi dal. Vsechny parametry ok.

radek1
Registrace: 1/2006

... také se momentálně nacházíme v období výrazně odlišných podmínek šíření signálu během 24h (v noci, ráno!!, přes den...), zvláště v místech s obtížným příjmem ze vzdálenějších vysílačů je během 24h zcela běžná fluktuace signálu v dvojciferných hodnotách dbuV

lance
Registrace: 10/2008

opr. dB?V
... v dnešních dnech typicky kolem rána může příjem likvidovat vzdálený vysílač na stejném kanálu

lance
Registrace: 10/2008

to kvuli megabouri https://www.zive.cz/clanky/cesko-v-poledne-zasahla-biblicka-megaboure-nastesti-se-jednalo-jen-o-chybu-srazkoveho-radaru/sc-3-a-205380/default.aspx

sioga_bs

Lance trefil hřebíček na hlavičku. Tomu to jevu se říká echo pre echo a já to u nás tento týden řeším již po třetí. Některé přijímače to nedávají. Nenaladí 26 nebo 28 kanál. Levnější měřáky, které nejsou vybavené možností odhalení echom pre echem ukazují normální hodnoty. Když si vyhodíte signál na přijímači tak sledujete jak signál skáče mezi 100 a 0 %.

Nepijte vodu!!! Souloží v ní ryby ! PS: a srát též nechodí na břeh.

lachtan
Registrace: 7/2007

Ještě doplním lance píše kolem rána.
Je jedno zda je ráno odpoledne nebo večer. :8)

lachtan

Dnes dopoledne jsem dělal kousek od ČB příjem českých SFN - K26,K22 z Votic(cca 75km). Přestože jsem měl na svorkách oba SFN Muxy silnější(MER 24dB), než třetí Mux na individuálním kanálu K40(MER 21dB). Kolem 11hod mi obě SFNky na chvíli začli vypadávat a v tuto dobu individuální sít na K40 hrála pořád bez problémů. PO cca deseti minutách se situace uklidnila a vše se vrátilo na původní hodnoty. u K26 to bylo post-echo 4km/-10dB u K22 to bylo pre-echo -55km/+20dB. V obou případech se choval STB Mascom stejně nestabilně.

On Air!

Saxon
Registrace: 5/2007
Galerie: Saxon

jj Saxon já z toho mám poslední týden noční můry. V některých dědinách nemohu jít s anténou na Praděd. Tak musím na Brno Kojál a 50% setoboxů to prostě nedává.

lachtan

Vím o čem píšete, je to hrozné. Tohle jsou instalace, které nelze vyřešit ani sebelepší směrovkou, protože při příjmu z tam vzdáleného vysílače z vnitrozemí prostě nelze pod echoanalýzou točit anténou podle libosti/potřeby, protože zároveň přicházíme o potřebný odstup C/N jak zmíněných sítí SFN, tak logicky i sítí individuálních. Tyhle SFN jsou hřebíčkem do rakve pozemní TV.

On Air!

Saxon

koukam ze dvbt2 je stejne nestabilni jako bylo i dvbt v nekterych muxech. byl sem zastancem dvbt ale kdyz to obcas ma vypadky pri ruznych jevech jako treba tlakova nize tak asi opravdu by byli lepsi za 5-10let dvbt pohrbit a nechat jen sat, kabel a internetove sluzby.

sioga_bs

Soucasne rozmisteni vysilacu pro jednofrekvencni sit z vice vysilacu najednou pro DVB-T2 není podle me vhodne. Mělo to zustat jako u DVB-T, kde to jelo maximalne ze dvou vysilacu a navíc pouzita modulace 256 QAM není asi uplne idealni.

HYPER
Registrace: 11/2010

Před chvílí jsem se vrátil z Červenohorského sedla, kde jsem na apartmánech montoval anténu pro k21 z Hřebeče. Dalo mi dost práce to nastavit. Signál byl nestabilní, ikdyž jsem to měl předem změřené a věděl jsem, že to musí chodit. Taky jsem kontroloval signál na k26 a k28 z Kojálu. I tam byl signál horší než před čtrnácti dny, kdy jsem to celé montoval. Na k26 a k28 jsem musel vymyslet pořádný fígl. Přestože je místo příjmu na docela dobrém místě a na Kojál je skoro přímá viditelnost, signál byl naprosto nepoužitelný. Nakonec jsem z toho ale vypiloval MER 28dB a NM 14dB. Dnes ale byla k26 citelně horší. ČH sedlo je vysoko a na anténu se tak docela snadno dostávají i signály mimo ochranný interval. Jsem zvědavý, jak to bude stabilní na podzim a v zimě.

Uvědomění si vlastní neznalosti je klíčem k poznání!

Enik
Registrace: 11/2005

Enik

Signály mimo tzv ekvalizační interval zanmenají tvrdý stop v demodulaci i při odstupu kolem 25dB i při nižším od primáru. Viz u nás Praděd. Na samotném kraji ochranného intervalu máme Černou horu, tam to za inverzí docela jde, většinou se to nedostane nad 25dB

On Air!

Saxon

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra