Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Příslušenství

Soundbar vs. stereo zosilňovač

Ahoj. Vie niekto porovnať zvuk soundbaru 2.1 (v cena do cca. 200 Euro) a klasického stereo zosilňovača s kvalitnými reprobedňami (bez subwoofera). Viem že na počúvanie hudby je určite lepší stereo zosilňovač, ale chcem vedieť ako je to pri sledovaní TV. Mám stereo zosilňovač Yamaha AX-592 + regálovky Jamo Concert C93. Premýšľam nad tým, či pripojením DAC prevodníka k zosilňovaču bude zvuk kvalitnejší ako zo soundbaru, ktorý je určený k TV. Ďakujem

Greenhorn
Registrace: 4/2007
Odpověď v diskusním vlákně

RE: Soundbar vs. stereo zosilňovač

Tohle není úplně přesně položená otázka. Pokud bychom považovali za kvalitnější = přesněji odpovídající originálnímu zdroji, pak AX 592 a Jamo těžko předstihne nějaký plastový soundbar. Jenže je to jenom stereo. A televize přináší Dolby s mnohakanálovým zvukem. Ten stereo samozřejmě interpretovat nemůže. Podle mého názoru Dolby 5.1 však není schopen rozumně přehrát ani soundbar. Jenom předstírá.
Takže: jestli si vybereš jedno omezení, nebo druhé, je jenom na tobě. Pokud chceš komplet, chce to zesilovač 5.1 (aspoň) a patřičný počet reproduktorů v místnosti.

Antonín
Registrace: 8/2005

Přippojil bych se k názoru Antonína, je to oříšek. Tomu převodníku moc nerozumím, ale nedávno jsem vyměnil Dali za Focaly Chorus 726, a to kvůli lepší reprodukci - srozumitelnosti v pásmu mluveného slova na nižších kmitočtech - hluboký hlas - viz např. dabing Stallone.
Kvalitní AV Reciever si přečte z audiostopy použitý kodek a přepne Ti system do správného režimu. Soundbar je levný doplněk, tohle neumí a jenom to tedy předstírá, jak píše Antonín. Srozumitelnost mluveného slova tam bude asi dobrá, ale to je asi tak všechno.

MMorous
Registrace: 10/2019

Žiaden soundbar ti nenehradí zosiňovač a repro bedne, Nikdy. Zbytočne vyhodených 200 euro

masto
Registrace: 9/2006

Soundbar je předražený doplněk k TV. Kvalitní Stereo a repro je na poslech hudby.Tolik ve zkratce. Kvalita je subjektivní, někdo je hi-fi purista jinému stačí chrchlátko.

VU+Duo 4K SE, Skylink, Visio Big Bisat, 8xALPS Quad. Odroid N2+, Odroid HC2, Raspberry Pi 4B. CoreElec, OMV.

meduzka
Registrace: 1/2006

Jednoznačně stereo zesilovač. Dac stačí nějaký základní, a v TV přepnout na stereo výstup.

brrouk
Registrace: 2/2012

Televize bude mít na 99% výstup analogového stereo signálu, na cinchích, na scartu...DAC nebude potřeba. Možná existuje TV, které má jenom optický výstup zvuku, ale ještě jsem takovou neviděl (to ovšem znamená přesně to, co jsem napsal).

Antonín
Registrace: 8/2005

Už som to tu písal niekoľko krát, pre bežné používanie TV mám k telkám pripojené pasívne reprobedne. Samozrejme tie telky (3ks) majú dorobený výstup na externé repro. Z kvalitou výstupného zvuku cez externé reprobedne som spokojný. A keď mám chuť si vychutnať trebárs nejakú dobrú muziku, tak jednoducho zapnem stereo zosilňovač (ten je pripojený buď z optického výstupu zo stb (medialneho boxu), alebo jednoducho - analógovo, cez cinch. Takýmto spôsobom mám možnosť z 2 TV počúvať zvuk aj cez stereo zosilňovač.
A tiež som toho názoru, že soundbar je zbytočnosť. ;)

VU+ Duo 4K SE, Dreambox One UHD Combo, GigaBlue UHD Trio 4K, Qviart Lunix 4K, Qviart Lunix CO, Formuler F4 Turbo x2, Uclan Ustym 4K PRO. Všetko linuxy s E2 - iné druhy stb sú u mňa jednoducho šroty!

mmiriboy
Registrace: 7/2010

Porovnat to můžu. Měl jsem tu na zkoušku tři soundbary. A pak stereo reciever Onkyo TX-8220 + repra Tannoy Eclipse Two.

Rozdíl nepopsatelný. Soundbary jsem zkoušel do 10 tisíc Kč. Stereo sestava cca 11 tisíc komplet. Na amazon.de to vyšlo cenově lépe než u nás... Navíc jen o fous dražší je TX-8250, kde už jsou i internetová rádia atd.

Rozhodně doporučuji stereo receiver na úkor soundbaru. Rozdíl je na kvalitu zvuku propastný...

rejča
Registrace: 10/2007

upřesnění, i u TV mnohem lepší kvalitní stereo než virtual dolby soundbar 88.999 (nebo kolik to má kanálů v reklamštině...)

rejča
Registrace: 10/2007

Ještě poznámka, i moderní televize hraje líp se starou věží, kterou pořídíš za pár kaček, než s předraženým soundbarem. Problém ale může být se vzájemným propojením, když věž nemá HDMI a telka nemá analogový audio výstup. To je případ Samsungu, nevím jestli u všech, kde nebývá sluchátkový výstup. Jenomže sluchátkový výstup je jenom stereo. Řeší se to potom HDMI převodníkem přes ARC, ale je třeba pozorně vybírat, ne všechny umí 5.1.

MMorous

@MMorous

Správně jsi to napsal.

HiFiOK
Registrace: 12/2006

@HiFiOK

Řikám jim to pořád, než něco koupíte, stáhněte si manuál. Pak se divíte, že to neumí tohle nebo támhleto a musíte kupovat další sarapatičky, všude plno drátů, chybí zásuvky, až se žena na.se.re a vyhodí Tě s tím. Přitom starý věže se vyhazujou někdy k popelnici i když hrajou líp, než nějakej soundblaster za 2 litry jenom proto, že to laik neumí propojit.

MMorous

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra