![]() |
|
TEST DVB-T2 PolskoOd včerejška svítí na sev. Moravu z Katowic PL test mux v DVB-T2 na k27 slušným výkonem 30kW s programy TVP Kultura HD, TVP Polonia HD, TVP Rozrywka SD. Můžete ladit a trénovat slučování s českými k26 a 28![]() |
lance
Registrace: 10/2008 Příspěvků: 5 391 |
Stránka: [ 1 ] 2 INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 33 | |
![]() |
|
@lanceLokalita Ostrava, Nechytil jsem ani prd na této frekvenci.T-90: 5W+4W+13E+19E+23E+28E
|
JanM
Registrace: 10/2018 Příspěvků: 4 152 |
![]() |
|
RE: TEST DVB-T2 Polskohraje krásně 100km od vysílače Kosztowy![]() |
lance
![]() |
|
RE: TEST DVB-T2 PolskoTaké ani ťuk a to jsem vysoko a mám dobrej výhled.Haviřov.Vu+DUO 4K SE,BlackHole 3.1.0H.Octagon SF8008 OpenAtv6,4 100 Emme Esse 100.Motor DIGIPOWER SG2100A.85E-30w.TV65Samsung QE65Q80T.Dab anténa VATEN DAB 10PZ.
|
ROSTA
Registrace: 1/2006 Příspěvků: 713 |
![]() |
|
RE: TEST DVB-T2 PolskoO-Vítkovice záchyt, ale je to slabota se signálem, obraz drží.Nikdo není neomylný.
|
michal
Registrace: 4/2003 Příspěvků: 216 |
![]() |
|
27.kanálHorní Suchá,přímý výhled ve výšce 15 m,síto 100/100 |
a2580123a
Registrace: 10/2014 Příspěvků: 272 |
![]() |
|
Kdy to poláci pustí naplno?Pravděpodobně si počkám až to pojede na plný výkon. Nevíte někdy kdy Polsko vypne staré DVB-T?T-90: 5W+4W+13E+19E+23E+28E
|
JanM
Registrace: 10/2018 Příspěvků: 4 152 |
![]() |
|
@JanMČerven / 2022DIGI CZ + CAM modul, Skylink + QVIART LUNIX
|
dvbuser
Registrace: 2/2011 Příspěvků: 119 |
![]() |
|
RE: TEST DVB-T2 PolskoDnes ráno v době od cca 05.15 do 06.15 hod. se mi signál na K27 podařilo zachytit, ovšem jen na uvedenou dobu, ráno jsou vždy zlepšené podmínky. Signál by měl být v modulaci QAM256, FEC 3/4 a GI 1/8 a mělo by se vysílat z hlavního všesměrového AS ne vrcholu stožáru (aspoň podle info na polských fórech). Jelikož při tomto údajném ERP je v místě mého příjmu signál nedostatečný (oproti TVS MPXu na K42 kde je ERP necelých 0.8kW) a ktery lze přijímat téměř celodenně, moje přijímací místo je totiž dost utopené se nevysílá buď s uváděným ERP nebo do jiného AS než hlavního. Beru v potaz samozřejmě i modulační parametry, K42 16QAM, K27 256QAM, ovšem rozdíl na anténě by měl v tom případě téměř 16dB, což není. Ostatní MPXy z Katowic u mě fungují bez problémů (K21 - 50kW, K40 - 63kW a K41 100kW, ale ten jede do jiného, směrového AS). Stejně tak jsem od počátku jeho vysílání přijímal testovací MPX Polsatu na K40 s ERP 10kW a 16QAM modulací. Zřejmě něco není jak se uvádí. Navíc se jedná o SFN s TXem Krakow s ERP 80kW, možná někteří přijímáte tento TX. Jinak se sloučením K27 s našimi K26+28 problém nemám, můžu si ho poslat do rozvodu na jiném volném UHF vysílacím kanále. |
cha-cha
Registrace: 5/2007 Příspěvků: 1 150 |
![]() |
|
RE: TEST DVB-T2 PolskoBohužel nic,antena na Wislu,Katowice stíněny barákem,Havířov,zatím nemám důvod přemisťovat,naše jede z Lysé a Třince./44/Ne všichni lidé, s vysokým IQ, si ho zaslouží!
|
spyko
Registrace: 6/2006 Příspěvků: 3 916 |
![]() |
|
RE: TEST DVB-T2 PolskoParametry: QAM256, FFT 32k, FEC 3/4, GI 19/128 !Po spuštění 3.9. byly HD programy vysílány 1080p/25, od 4.9. už to jede 1080p/50 ![]() Podle info na webech by K27 měl vysílat 30kW H z hlavního všesměrového AS stejně jako mux1 k21 (50kW) a mux2 k40 (63kW). U mě na anténě vzájemné úrovně k21,27,40 tomu přesně odpovídají od začátku od 3.9. co jsem to zpozoroval až po dnešek... Přijímám skutečně Kosztowy (ne Skrzyczne... a už vůbec ne Krakow). Takže to co je dnes už uvedeno i na PL webech asi sedí ![]() Výzvou na mnoha místech nepochybně bude zpracování k27 mezi našimi svářečkami k26 a k28 a na příjem náročnější parametry DVB-T2, zatím alespoň není problém se SFN (poze vysílač Kosztowy, vysílač Krakow je asi pro většinu MS kraje pasé) takže hurá do toho.. ![]() |
lance
![]() |
|
RE: TEST DVB-T2 PolskoPřijimám Třinec-Guty |
miku
Registrace: 10/2007 Příspěvků: 1 165 |
![]() |
|
RE: TEST DVB-T2 PolskoHurá není do čeho. 99,999999999999999% lidí u nás tohle vůbec nezajímá, protože jednak mají antény na Wislu a jednak už jde polské DVB-T mimo ně jak při skupinovém tak individuálním příjmu (podle výsledků mé ankety při změně vysílacích kanálů PL vysílačů v červnu, kdy 99% majitelů STA reagovalo, že nemají zájem, že jim stačí pozůstalý TVP MPX na K41, že v PL MPXech 1 a 2 stejně kromě tuny reklam nic nebylo, K58 tam byl většinou z historických důvodů, protože na něm v analogu vysílal Polsat a pak byl překlopen na DVB-T, taktéž K41). K55 se téměř nikde dodatečně neinstaloval, možná na 5 STA ze stovky, ale i to je přehnané číslo. Navíc v tom MPXu na K27 není nic navíc, kromě TVP Polonia, ovšem to je tv stanice pro Čecha o ničem. Řešil jsem to dnes s několika lidmi, kteří mají anténu na Katowice a nikdo to nepřijímá, přitom tam nemají žádnou propust nebo zádrž, která by bránila příjmu na K27. Proto může být (pokud se opravdu vysílá z hlavního AS) směrem na Ostravu nějaké minimum pro K27 (stačí si vzpomenout jaký problém má ČH na K26 v některých lokalitách Krkonoš a dokonce i někteří PL diskutéři poblíž Katowic si stěžují, že je u nich nulový signál). To se ovšem nikde reklamovat nedá, protože provozovatel bude tvrdit, že u něj je vše OK (což je svým způsobem pravda). Chtělo by to podložit nějakým měřením a čísly z terénu na několika vytipovaných místech, ale kdo to v dnešní časově a finančně nenažrané době bude dělat..., že?A sloučení (jak jsem už psal) K27 + naše K26 a K28 není dnes žádný problém, stačí jakýkoliv profiler a konverze na jiný kanál, např. K66 a je vymalováno. |
cha-cha
![]() |
|
RE: TEST DVB-T2 Polskoklídek, proč se čertíš? dělej si co chceš, nepsal jsem že to máš dávat do STA![]() ![]() jen na okraj, zrovna program TVP kultura HD který vysílá už v muxu8 (VHF) a teď nově i v test. muxu mně v poslední době zrovna párkrát připoutal k obrazovce díky hodnotnému filmu bez reklam (a to ani nejsem odkojený polštinou) ![]() |
lance
![]() |
|
@lanceMoc si všechno bereš osobně, to nebylo na tebe, to bylo zhodnocení situace jaká zde na severu Moravy ohledně polského vysílání panuje. Zájem o něj ustal už hned po přechodu na DVB-T z důvodu použití kodeku H.264 a to jak u STA (ostatně nevím kde jsi nabyl dojmu, že chci něco hned přidávat do STA, navíc na provizorním kanále 27, který je jen dočasný, to by bylo vyhazování jak mých peněz tak i peněz vlastníků nebo uživatelů bytů) tak i individuálek když se u nás použil MPEG2 a jen díky použití shodných kanálů z dob analogu příjem zůstal, ovšem nebyl téměř využíván z důvodu chybějícího HW u diváků. A teď se to jen potvrdilo. Ono zjednodušeně, staří odcházejí a mladí mají jiné zájmy a hlavně polsky už vůbec neumí. A co se TVP Kultury týká, ten v PL MPX8 vysílá už delší dobu a rozhodně je jednodušší ho přijímat v tomto MPXu v pásmu VHF na kanálech E6 a E7 než v nějakém experimentálním na dočasném kanále. I samotní Poláci nejsou s obsahem DVB-T2 MPXu spokojeni a tvrdí, že místo tohoto obsahu tam měly být úplně jiné (prozatím nedostupné v DVB-T) tv stanice. Prostě zájem není a nedá se očekávat reakce desítek diskutujících, kteří by příjem potvrzovali nebo vyvraceli. Je nás tady v diskusi, kteří se příjmem DVB-T z PL zabýváme "jako do mariáše". Věřím, že větší zájem zde na severu (a počítám, že nejen zde) vzbudí chystaná služba Anténa+ od SKL. O té se už pár lidí telefonicky dotazovalo, na polské vysílání bohužel ne. Sám jsem na to zvědavý a hned jak to tady začne vysílat určitě si kartu pořídím. Ale to už jsme někde jinde. Pravdy jak to s tím vysíláním na K27 se tady stejně nedobereme, protože jak jsem psal ve svém příspěvku v tomto vláknu, hodnoty na K27 ve srovnání s ostatními polskými MPXy vysílanými (údajně) ze stejného AS s +- stejným ERP přijímat lze a DVB-T2 ne. Mohl bych sice zkusit zkontaktovat se přímo s techniky na vysílači, ale z důvodu toho, že kanál je dočasný to stejně nemá cenu. Když udělám resumé, tak víme, že se vysílá, signál je v určitých azimutech OK, v jiných téměř nula a více se s tím za stávajícího stavu dělat nedá. Navíc provozovatel nebude řešit problematický příjem mimo polské území, ten má mnohdy problém toto řešit na svém vlastním území. Možná na AS "sedí" koronavir nebo korunavir?![]() ![]() |
cha-cha
![]() |
|
Lancesouhlas,TVP kultura,historia,info-to jsou informace ,filmy,dokumenty,které u nás bez šance.![]() Ne všichni lidé, s vysokým IQ, si ho zaslouží!
|
spyko
Registrace: 6/2006 Příspěvků: 3 916 |
![]() |
|
RE: TEST DVB-T2 Polskok27 finálně nebude?Tak jaký bude finální kanál z Wisly a Katowic,asi se ještě neví,že? |
dawis77
Registrace: 9/2011 Příspěvků: 11 676 |
![]() |
|
RE: TEST DVB-T2 PolskoJe jasné, že zájem o PL pozemní vysílání z dob analogu za totáče se už nikdy nevrátí, v analogu to mělo kdysi smysl... ale dnes je programů tolik, že nikdo nestíhá sledovat ani české... a všude je v podstatě to samé tak proč by se štval za PL, nemluvě o spoustě jiných možnostech příjmu a nemluvě o konkurenci jiných zájmů než je sledování lineárního TV vysílání. Ale k naší dvoučlenné diskusi - technicky z toho co vidím doma nemám pochybnost že se vysílá z hlavního AS uváděnými výkony. Třeba ti to "blbě měří" mezi těmi "kozami" 26 a 28![]() |
lance
![]() |
|
@dawis77Už se to tu nesčetněkrát probíralo, ale opakování je matka moudrosti, že. Po překlopení na DVB-T2 pro SFN Katowice - Wisla platí následující: MPX1 K43, MPX2 K23 (zde SFN ještě i s Chrzelicema), MPX3 K41 (zůstává), MPX4 (placený) K21, MPX5 K40, MPX6 K24 (převezme po současně využívaném K24 placeným MPX4). K27 je dočasný kanál pro test T2, původně se na něj z K21 měl přesunout MPX TVS, ale ten skončil na K42. Pro test T2 z Krakowa byl původně určený K38 a ten byl změněn na K27, protože na K38 by nešlo provozovat SFN s Katowicema, zarušili by naši RS7 na stejném K38. |
cha-cha
![]() |
|
@dawis77K27 je testovací a není vůbec v plánu finálních muxů DVB-T2 pro oblast Katowice/Wisla. K27 je od 6/2022 v plánu pro mux5 z Czestochowe.Finální kanály TVB-T2 pro muxy 1-6 Katowice/Wisla od 6/2022 jsou 43,23,41,21,20,24 ![]() |
lance
![]() |
|
RE: TEST DVB-T2 Polskooprava ne 20, ale 40 |
lance
![]() |
|
@cha-chadíky moc za info,tak to fakt tu k27 nemá smysl teď řešit,zkusil sem jen ze srandy a ani ťuk.Ještě jednou díky za podrobné info. |
dawis77
![]() |
|
@lancetobě taky díky za cenné informace.. |
dawis77
![]() |
|
@lance"Třeba ti to "blbě měří" mezi těmi "kozami" 26 a 28" To těžko, K26 i K28 jsem z Profileru odstranil pro účely tohoto testu a navíc jejich úroveň na anténě ze směru Katowic není nijak vysoká, protože se jedné o opačný směr než jsou CZ K26+28 a ještě je anténa stíněna železobetonovou, oplechovanou zdí takže tady problém určitě není. |
cha-cha
![]() |
|
RE: TEST DVB-T2 Polskoa jakým výkonem jednotlivé muxy po překlopení na dvb t 2 pojedou to se v současné době asi neví,že, |
dawis77
![]() |
|
RE: TEST DVB-T2 PolskoChalupu mám pod Javorovým kde jsem od konce dubna do řijna.Přijimám sat skylink a jako rezervu dvb-t s antenou Maximum 14 UHF LTE,nasměrovanou na Ostravu.PL vysilač Opole 23k,29k,34k+24k,42,47a dnes27 zjedneho směru.Bez problemu.Mistním nejde o programy ČR ale oPL.Takové je Těšinsko. |
miku
Registrace: 10/2007 Příspěvků: 1 165 |
Stránka: [ 1 ] 2 INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 33 | |
![]() |
|
![]() |