Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Příjem VKV/FM

Příjem FM radia

Ahoj chlapi --potřeboval bych od vás poradit jakou antenu mám pořidit na příjem FM a DAB+ jestli je na nějaká hodně kvalitní pro přijem z větší dálky ...chtěl bych chytat radio Beat z Prahy tam vysílá v dab
mám to vzdušnou čarou cca 80 km díky za vaše rady

Kaja
Registrace: 7/2006
Stránka: 1 [ 2 ]
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 47
Odpověď v diskusním vlákně

@omar3

Jó, taky sem byl "pako". 30 let zpátky jsem měl pětimetrový stožár, na něm pětiprvkovou HB9CV a poslouchal rakušáky. Jenže FM hrozí vyhynutí a zkomprimovaný digitál ho nenahradí. A je jedno jestli vzduchem nebo přes net :(

croco
Registrace: 4/2007

@croco

jak uz bylo receno, vetsina hudby v radiu je zdrojem CD a to je limit. je dost mozny ze nektery radia jedou na vetsim rozliseni a neco dohonej nekde na prevodniku. ale moc tomu neverim, zvlast kdyz vim, ze zdejsi vysilac beatu ma zdroj sat :)

Dreambox DM520-OpenATV 6.2, Cloudibox3-MBMini-OpenATV 6.3 a 6.4, Vu+ Zero4K-OpenATV 6.4, T-90 5W-42E

bublajs
Registrace: 9/2006

@bublajs

CD v dobrém aparátu hraje dobře. Poslední M.Oldfield hraje božsky, no v DABu bych to slyšet nechtěl. Nevím jaký jsi pamětník, ale poslech Vltavy, nebo Hvězdy oproti Bayern3, nebo Ő3 bylo nebe a dudy díky frekvenčnímu zdvihu, který u nás tak velký nebyl. A co se týká komprese jsem měl na mysli něco takového :https://avmania.zive.cz/komprese-zvuku-jen-podvod-na-usi
To můj názor a nikomu ho nevnucuju na nechcu se hádat. Me Hanáce :)))

croco

@Kaja

Specifikuj signálové podmínky a poměry v tvém konkrétním místě příjmu jak v FM tak DAB a kolik máš prostoru-místa na instalaci antén, podle toho můžeš relevantně "vybírat". HBčko i Swanka jsou přeceňovaný "legendy", HBčko nějak hraje, jelikož vykazuje kladný zisk na skutečně minimální délce, u Swanky je to zase "nahnaný" tou délkou. Obě jsou hodně úzkopásmový a u obou těchhle typů je problém s přizpůsobením, takže swr podstatně degraduje jejich vlastnosti, HBčko navíc při asymetrickým napájení výrazně šilhá. Takže pokud nemáš alespoň ručkovej psvmetr, nejsi to v amatérských podmínkách schopen "doladit". Saxon ti potvrdí, jak se muselo hbčko "tunit", aby se dosáhlo swr 1,3 a to jen v pásmu cca 4MHz, ti, kdož používají hbčka na KV ti tyhle "potíže" potvrdí taky, na KV to má smysl jen kvůli minimální délce a "nulové" šířce pásma, pro vyšší frekvence už to pro výše uvedené "nedostatky" prakticky dneska nemá smysl, je už spousta nových, jiných, ověřených, prověřených a skutečně proměřených konstrukcí.

Xmux
Registrace: 11/2009

@Xmux

..jen poznámka, HB9CV se dá postavit i v symetrickém výstupu. Prostě co je vlevo je i vpravo a dá se tam feritový (dávali jsme z plexiskla) symetrizák....

croco

@croco

To my víme :-) Taky "profi" HBčka na KV jsou v drtivé většině symetrický plus balun, jelikož se líp "tuní" SWR a nešilhá to. Ale většina samodomo stavitelů HB na VKV si to dělá asym že "ušetří" útlum na symetráku a netuší že sym to chodí líp a není to tak kritický na nastavení. A symetrák na plexiskle (dneska už na mostenu) je na VKV zcela nevhodný, dokonce ještě na K21 UHF je horší než 7mm ferit, teprve od fr. cca 490MHz "vyniknou" jeho vlastnosti.

Xmux

@Xmux

Já jsem věděl, že to víte R^ S tím symetrákem máš pravdu. Spletl jsem se, bylo to když jsem laboroval se starou colorkou... stárnu, blbnu, šedivímm... :))) :))) :))) sory

croco

@croco

Že mají colorky problémy se symetrákama víme taky :-) Hlavně od té doby co je vyrábějí věční obkreslovači :-) Stejně tak jako symetráky leptá a motá kdekdo :-) Ono to nějak funguje a lidi ví prd, tak co :-) taková je hold doba :-)

Xmux

@Xmux

u nas se rika holt doba :) viz https://www.pravopisne.cz/2010/09/hold-x-holt/

Dreambox DM520-OpenATV 6.2, Cloudibox3-MBMini-OpenATV 6.3 a 6.4, Vu+ Zero4K-OpenATV 6.4, T-90 5W-42E

bublajs

@Xmux

Mimo mísu, nevíte kdo zabil Kennedyho? :laughing: :laughing: :laughing:

croco

@bublajs

a to ti mám jako vzdát hold, že seš hnidopišskej trotl, či čo?

Xmux

@croco

Vím :)) ale nemůžu to říct, bublajs by to práskl :)

Xmux

@Xmux

bud v klidu, y/i me netrapi. jen jsem te upozornil na zasadni rozdil. tak si to tak neber. moje ucitelka cestiny byla pekna pi.c._ ani ne tak pekna jako to druhy a uz je to davno. misto nauceni prudila. ale tyhle slova davaj smysl narozdil od jinejch pravopisnejch zakonitosti.

bublajs

@bublajs

Holt vzdáme hold slovu halt. Nebyla to učitelka němčiny ? ;)

RAFI007
Registrace: 1/2006

@Xmux

v colorce jsem testoval mosten, ale ten orig. meandr na plošňáku měl v konečném výsledku na krajích pásma dost nelogicky lepší výsledky.

RAFI007

@RAFI007

A to je těch meandrových několik typů, tak si user může tipnout, kterej by se mu tam víc líbil :-) To stejný je u sít a u ostatních symetráku taky :-) o "feritech" lisovaných v číně nikdo neví z čeho ani nemluvím. Kde je signál hraje všechno a je to levný, tak na co se s tím trápit :-) Takže si to motám sám a visí to v luftě a kdo to chce, tak to holt musí zaplatit, aby vzdal hold poctivé práci :-)
PS: Instalujem celkem brutální monstrum na VKV + DAB, větší sem ještě nikde neviděl. Ani na entérneto na vobrázko :-) doposavaď si stavěli monstra akorát radioamatéři.

Xmux

symetráky pro UHF

Na konkurenčním fóru byla nedávno debata o symetrákách která mě inspirovala k vlastnímu praktickému testování a za sebe můžu říct, že Terozácký mosten 978 je pro dnešní rozsah UHF k21-48 jednoznačně nej. Rozhodně se mi nepotvrdilo, že ferit někde na spodku UHF hraje líp a mikropásky z colorek jsou srovnatelné nebo lepší akorát nahoře nad 700MHz, na spodku UHF jsou horší. Taky jsem si ověřil, že verze mikropásku s prodlouženou dráhou meandru skutečně posouvají optimum o něco níže, ale pořád zaostávají za mostenem. Rozdíly nejsou nijak zásadní, ale když už někdo chce tunit... T978 je univerzální pro celé UHF, perfektně provedený a funguje výborně.

lance
Registrace: 10/2008

upřesnění

- chybí tam čárka ve větě (... , a mikropásky z colorek...) takže pro jednoznačnost sdělení ještě jednou:
Mikropásky z colorek jsou srovnatelné nebo lepší akorát nahoře nad 700MHz, na spodku UHF jsou horší. ;)

lance

@lance

Čau, předpokládám, žes to měřil dva proti sobě 75-300-75. TAK "změříš" samotný symetrák, nic to už ale neřekne o soustavě zářič-symetrák, dipol nemá ideálně 300 v celým pásmu, symetrák taky ne300/75 a čím víc si to vzájemně "nesedne" tím hůř na výstupu symetráku. To jen tak na okraj pro nás honiče každé desetiny dB :-) Ale třeba na kolorce to dokázalo v nejnevhodnějším případě udělat až - 3 dB.
PS: Krabice furt nemám, už čtvrtej týden slibujou že příští týden :-(

Xmux

@Xmux

Zdar, přesně tak, ale jestli se chceme vůbec bavit o vzájemném porovnávání symetráků s nějakým obecným závěrem, jak jinak to vzít než 75-300-75? Jinak je "tunění" vždycky v podstatě o indivindi konkrétní kombinaci antena-symetrák-přijímaný kanál a prakticky zjištěné výsledky v konkrétní situaci jsou jediné směroplatné. A že mohou být rozdíly výsledků při výměně symetráku v anténě v jednotkách dB na nějakém kanálu... to není žádná vyjímka, teorie/neteorie, podle mých zkušeností zejména u matrace ;)
Docela by se mně už šikly ty anteny, včera jsem řešil u kámoše DVB-T2 a překvapil mně svým zájmem o FM... nebyl jsem připraven... už tam ta Tvoje FMka mohla zpívat píseň práce... :)))

lance

@lance

a co mám dělat, když nemám krabice? pár lidí čeká v pořadí i na 2148. poslední krabice sem dal ne monstrum. mrkni na mail.

Xmux

@lance

mikropásek na colorce byl lepší, pravděpodobně lépe kopiroval odchylku od 300 ohm. Nectností ale byla odchylka směrového diagramu +/-10% na kraji pásma. Sym. z mostenu při měření na polyskopu přitom byly s min. útlumem od 400MHz.

RAFI007
Stránka: 1 [ 2 ]
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 47

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra