![]() |
|
Příjem FM radiaAhoj chlapi --potřeboval bych od vás poradit jakou antenu mám pořidit na příjem FM a DAB+ jestli je na nějaká hodně kvalitní pro přijem z větší dálky ...chtěl bych chytat radio Beat z Prahy tam vysílá v dabmám to vzdušnou čarou cca 80 km díky za vaše rady |
Kaja
Registrace: 7/2006 Příspěvků: 84 |
Stránka: 1 [ 2 ] INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 47 | |
![]() |
|
@omar3Jó, taky sem byl "pako". 30 let zpátky jsem měl pětimetrový stožár, na něm pětiprvkovou HB9CV a poslouchal rakušáky. Jenže FM hrozí vyhynutí a zkomprimovaný digitál ho nenahradí. A je jedno jestli vzduchem nebo přes net![]() |
croco
Registrace: 4/2007 Příspěvků: 57 |
![]() |
|
@crocojak uz bylo receno, vetsina hudby v radiu je zdrojem CD a to je limit. je dost mozny ze nektery radia jedou na vetsim rozliseni a neco dohonej nekde na prevodniku. ale moc tomu neverim, zvlast kdyz vim, ze zdejsi vysilac beatu ma zdroj sat :)Dreambox DM520-OpenATV 6.2, Cloudibox3-MBMini-OpenATV 6.3 a 6.4, Vu+ Zero4K-OpenATV 6.4, T-90 5W-42E
|
bublajs
Registrace: 9/2006 Příspěvků: 8 830 |
![]() |
|
@bublajsCD v dobrém aparátu hraje dobře. Poslední M.Oldfield hraje božsky, no v DABu bych to slyšet nechtěl. Nevím jaký jsi pamětník, ale poslech Vltavy, nebo Hvězdy oproti Bayern3, nebo Ő3 bylo nebe a dudy díky frekvenčnímu zdvihu, který u nás tak velký nebyl. A co se týká komprese jsem měl na mysli něco takového :https://avmania.zive.cz/komprese-zvuku-jen-podvod-na-usiTo můj názor a nikomu ho nevnucuju na nechcu se hádat. Me Hanáce ![]() |
croco
![]() |
|
@KajaSpecifikuj signálové podmínky a poměry v tvém konkrétním místě příjmu jak v FM tak DAB a kolik máš prostoru-místa na instalaci antén, podle toho můžeš relevantně "vybírat". HBčko i Swanka jsou přeceňovaný "legendy", HBčko nějak hraje, jelikož vykazuje kladný zisk na skutečně minimální délce, u Swanky je to zase "nahnaný" tou délkou. Obě jsou hodně úzkopásmový a u obou těchhle typů je problém s přizpůsobením, takže swr podstatně degraduje jejich vlastnosti, HBčko navíc při asymetrickým napájení výrazně šilhá. Takže pokud nemáš alespoň ručkovej psvmetr, nejsi to v amatérských podmínkách schopen "doladit". Saxon ti potvrdí, jak se muselo hbčko "tunit", aby se dosáhlo swr 1,3 a to jen v pásmu cca 4MHz, ti, kdož používají hbčka na KV ti tyhle "potíže" potvrdí taky, na KV to má smysl jen kvůli minimální délce a "nulové" šířce pásma, pro vyšší frekvence už to pro výše uvedené "nedostatky" prakticky dneska nemá smysl, je už spousta nových, jiných, ověřených, prověřených a skutečně proměřených konstrukcí. |
Xmux
Registrace: 11/2009 Příspěvků: 418 |
![]() |
|
@Xmux..jen poznámka, HB9CV se dá postavit i v symetrickém výstupu. Prostě co je vlevo je i vpravo a dá se tam feritový (dávali jsme z plexiskla) symetrizák.... |
croco
![]() |
|
@crocoTo my víme :-) Taky "profi" HBčka na KV jsou v drtivé většině symetrický plus balun, jelikož se líp "tuní" SWR a nešilhá to. Ale většina samodomo stavitelů HB na VKV si to dělá asym že "ušetří" útlum na symetráku a netuší že sym to chodí líp a není to tak kritický na nastavení. A symetrák na plexiskle (dneska už na mostenu) je na VKV zcela nevhodný, dokonce ještě na K21 UHF je horší než 7mm ferit, teprve od fr. cca 490MHz "vyniknou" jeho vlastnosti. |
Xmux
![]() |
|
@XmuxJá jsem věděl, že to víte![]() ![]() ![]() ![]() |
croco
![]() |
|
@crocoŽe mají colorky problémy se symetrákama víme taky :-) Hlavně od té doby co je vyrábějí věční obkreslovači :-) Stejně tak jako symetráky leptá a motá kdekdo :-) Ono to nějak funguje a lidi ví prd, tak co :-) taková je hold doba :-) |
Xmux
![]() |
|
@Xmuxu nas se rika holt doba :) viz https://www.pravopisne.cz/2010/09/hold-x-holt/Dreambox DM520-OpenATV 6.2, Cloudibox3-MBMini-OpenATV 6.3 a 6.4, Vu+ Zero4K-OpenATV 6.4, T-90 5W-42E
|
bublajs
![]() |
|
@XmuxMimo mísu, nevíte kdo zabil Kennedyho?![]() ![]() ![]() |
croco
![]() |
|
@bublajsa to ti mám jako vzdát hold, že seš hnidopišskej trotl, či čo? |
Xmux
![]() |
|
@crocoVím![]() ![]() |
Xmux
![]() |
|
@Xmuxbud v klidu, y/i me netrapi. jen jsem te upozornil na zasadni rozdil. tak si to tak neber. moje ucitelka cestiny byla pekna pi.c._ ani ne tak pekna jako to druhy a uz je to davno. misto nauceni prudila. ale tyhle slova davaj smysl narozdil od jinejch pravopisnejch zakonitosti.Dreambox DM520-OpenATV 6.2, Cloudibox3-MBMini-OpenATV 6.3 a 6.4, Vu+ Zero4K-OpenATV 6.4, T-90 5W-42E
|
bublajs
![]() |
|
@bublajsHolt vzdáme hold slovu halt. Nebyla to učitelka němčiny ?![]() |
RAFI007
Registrace: 1/2006 Příspěvků: 2 048 |
![]() |
|
@Xmuxv colorce jsem testoval mosten, ale ten orig. meandr na plošňáku měl v konečném výsledku na krajích pásma dost nelogicky lepší výsledky. |
RAFI007
![]() |
|
@RAFI007A to je těch meandrových několik typů, tak si user může tipnout, kterej by se mu tam víc líbil :-) To stejný je u sít a u ostatních symetráku taky :-) o "feritech" lisovaných v číně nikdo neví z čeho ani nemluvím. Kde je signál hraje všechno a je to levný, tak na co se s tím trápit :-) Takže si to motám sám a visí to v luftě a kdo to chce, tak to holt musí zaplatit, aby vzdal hold poctivé práci :-)PS: Instalujem celkem brutální monstrum na VKV + DAB, větší sem ještě nikde neviděl. Ani na entérneto na vobrázko :-) doposavaď si stavěli monstra akorát radioamatéři. |
Xmux
![]() |
|
symetráky pro UHFNa konkurenčním fóru byla nedávno debata o symetrákách která mě inspirovala k vlastnímu praktickému testování a za sebe můžu říct, že Terozácký mosten 978 je pro dnešní rozsah UHF k21-48 jednoznačně nej. Rozhodně se mi nepotvrdilo, že ferit někde na spodku UHF hraje líp a mikropásky z colorek jsou srovnatelné nebo lepší akorát nahoře nad 700MHz, na spodku UHF jsou horší. Taky jsem si ověřil, že verze mikropásku s prodlouženou dráhou meandru skutečně posouvají optimum o něco níže, ale pořád zaostávají za mostenem. Rozdíly nejsou nijak zásadní, ale když už někdo chce tunit... T978 je univerzální pro celé UHF, perfektně provedený a funguje výborně. |
lance
Registrace: 10/2008 Příspěvků: 5 391 |
![]() |
|
upřesnění- chybí tam čárka ve větě (... , a mikropásky z colorek...) takže pro jednoznačnost sdělení ještě jednou:Mikropásky z colorek jsou srovnatelné nebo lepší akorát nahoře nad 700MHz, na spodku UHF jsou horší. ![]() |
lance
![]() |
|
@lanceČau, předpokládám, žes to měřil dva proti sobě 75-300-75. TAK "změříš" samotný symetrák, nic to už ale neřekne o soustavě zářič-symetrák, dipol nemá ideálně 300 v celým pásmu, symetrák taky ne300/75 a čím víc si to vzájemně "nesedne" tím hůř na výstupu symetráku. To jen tak na okraj pro nás honiče každé desetiny dB :-) Ale třeba na kolorce to dokázalo v nejnevhodnějším případě udělat až - 3 dB.PS: Krabice furt nemám, už čtvrtej týden slibujou že příští týden :-( |
Xmux
![]() |
|
@XmuxZdar, přesně tak, ale jestli se chceme vůbec bavit o vzájemném porovnávání symetráků s nějakým obecným závěrem, jak jinak to vzít než 75-300-75? Jinak je "tunění" vždycky v podstatě o indivindi konkrétní kombinaci antena-symetrák-přijímaný kanál a prakticky zjištěné výsledky v konkrétní situaci jsou jediné směroplatné. A že mohou být rozdíly výsledků při výměně symetráku v anténě v jednotkách dB na nějakém kanálu... to není žádná vyjímka, teorie/neteorie, podle mých zkušeností zejména u matrace![]() Docela by se mně už šikly ty anteny, včera jsem řešil u kámoše DVB-T2 a překvapil mně svým zájmem o FM... nebyl jsem připraven... už tam ta Tvoje FMka mohla zpívat píseň práce... ![]() |
lance
![]() |
|
@lancea co mám dělat, když nemám krabice? pár lidí čeká v pořadí i na 2148. poslední krabice sem dal ne monstrum. mrkni na mail. |
Xmux
![]() |
|
@lancemikropásek na colorce byl lepší, pravděpodobně lépe kopiroval odchylku od 300 ohm. Nectností ale byla odchylka směrového diagramu +/-10% na kraji pásma. Sym. z mostenu při měření na polyskopu přitom byly s min. útlumem od 400MHz. |
RAFI007
Stránka: 1 [ 2 ] INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 47 | |
![]() |
|
![]() |