Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Příjem DVB-T

Jaká je doporučená hodnota MER u DVB-T2?

Dobrý den.

Nevíte prosím někdo, jaká je doporučená hodnota MER u DVB-T2? (vzpomínám, že u DVB-T to bylo nějakých minimálně 24 dB, záviselo to na modulačním schématu, atd. Dokonce na to byla WEBová stránka s výpočty v javě). Pro DVB-T2 jsem doporučenou hodnotu MER nikde nenašel (natož nějakou výpočetní stránku, kam by se daly zadat parametry našeho DVB-T2). :-(

Díky za všechny tipy a přeju hezký den!
L.

Louskacek
Registrace: 3/2007
Stránka: [ 1 ] 2 3
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 52
Odpověď v diskusním vlákně

RE: Jaká je doporučená hodnota MER u DVB-T2?

Podle toho kde měříš. Velká STA u Hlavní stanice, nebo zásuvka u TV atd, atd.
Tabulky jsou jedna věc, praxe druhá. Ze zkušenosti vím, že slušný tuner potřebuje u českého T2 nějakých 19dB MER, aby to hrálo... Logicky čím víc, tím líp. Ale některé Samsungy nechodí ani s MER 28dB, pokud se sejde víc druhů známých problémů, které například velké většině ostatních tunerů nevadí.
Na tvoji obecnou otázku bych odpověděl asi tak, že stačí MER 22dB u TV vstupu. Bez rezervy.

On Air!

Saxon
Registrace: 5/2007
Galerie: Saxon

Ahoj Saxone. Díky moc za reakci. Měl jsem na mysli individuální příjem, tj. šlo mi o hodnotu takříkajíc na konci koaxu u televize v obýváku v běžném rodinném domku. :) Z Tvé reakce ale plyne, že když je to 22 dB bez rezervy, tak by to mohlo být nějakých 25-26 dB s dostatečnou rezervou? Děkuju! L.

Louskacek

Jen pro pořádek, bere se to MER na vrstvě L1, že jo? (Narozdíl od měření DVB-T jsou tu při měření DVB-T2 ty MERka dvě, to druhé je na PLP, a je vždycky o pár dB lepší...)

Louskacek

To nevím jak myslíš, dvě vrstvy co vím tak používají pouze cca u dvou sítí Němci. A to jen z primárních vysílačů (Wendelstein, Mnichov). Pokud se jedná o vrstvu s robustnější modulací(pro mobilní příjem), tak je to co píšeš logické. Zajímavé je to, že přestože ČR i Rakousko přenášejí jen jednu vrstvu, tak ČR má data v PLP 0, kdežto Rakousko v PLP 1.

On Air!

Saxon

Aha, to je zajímavé s těma Němcema. Já měřím český vysílač německým měřákem :-) a mám tu MER(L1,rms)=23dB a pak v sekci s názvem PLP data (decoded PLP ID0) je hodnota MER(PLP,rms)=29dB.

No nic, už Tě nebudu zdržovat. Díky Tobě vím, že to moje MER=23dB není žádná sláva, a že by nějaké 3 dB navíc byly super. Mockrát díky, Saxone! Ahoj, L.

Louskacek

@Louskacek

Tak hlavně. Pokud je příjímací zařízení střep, nemusí fungovat ani s MER 30dB. Mi si vlastně jen honíme triko, abychom těm střepům dali šanci. Občas to ale prostě nedává ekonomický smysl.

Nehřeš slovem; neber si nic osobně; nevytvářej si domněnky; dělej vše, jak nejlépe dovedeš. (Don Miguel Ruiz)

mirasat
Registrace: 10/2006

@Louskacek

L1 v OSI mmodelu znamená fyzickou vrstvu zajišťující signalizaci, takže tady je hodnota za tunerem, PLPn je identifikátor za demodulátorem, kde si dekodér, podle PLP ID, syncne danou vrstvu MPEG-TS muxu streamu.

Samsung UE32T5372 * DENON RCD-M39 * Technisat Digitradio 10 IR * NAS

Dusan
Registrace: 9/2004

Zdarec!

Mirasat: Některé přijímače nechodí ani při MER=30dB? Jak teda potom má človět tu anténu udělat?! To je hrůza... A co se těm přijímačům na tom signálu nelíbí?

Dušan: Díky, tož to se mi teda jeví, že to MER(L1) je opravdu to správné... :)

Louskacek

ešte doplnim že neni merak ako merak, mali sme pripojený Promax, Rover a Televes, kabel rovnakej dlžky rozbočený cez PTR31... Promax 26dB, Rover cca 19, Televes 24dB MER...

Louskacek niektoré prijímače majú zásadný problém so SFN a s echom, CZ muxy s 28dB MER niektoré zázračné STB ani nenaladili...

noces
Registrace: 9/2010

Noces: Díky za reakci. No to je v tom teda pořádný brajgl. Ještěže se anténařinou neživím... :lookaround:

Louskacek

Louskáček

Jsou horší obory. Ted jsem dělal test jednoho měřáku pro jiný web, porovnával jsem ho s měřáky KWS a Televes. Uroven cca stejná, MER u KWS a Planaru taky cca stejná, u Televesu byla MER cca o 4dB vyšší. KWS za 130, Planar za 80, Televes za 40...:)

On Air!

Saxon

A co parametr Link Margin? Jaká je jeho souvislost s MER? Není lepší sledovat LM než MER?

DVB-T CZ,SK,AT DVB-S 120-západ, 95-jih, 120-východ, 85-libero DVB-C Itself, IPTV-Smartlabs, DAB-CZ,AT,SK, FM-CZ,SK,AT 5prvekH, 3prvekV

omar3
Registrace: 5/2015

Link Margin je hodnota, která se dopočítává ze vztahu naměřené MER a použité digitální modulace. Vyjadřuje míru rezervy.

On Air!

Saxon

To jsem tak nějak tušil. A není lepší spíše sledovat LM, který ukazuje, kolik dB mi zbývá do problému?

DVB-T CZ,SK,AT DVB-S 120-západ, 95-jih, 120-východ, 85-libero DVB-C Itself, IPTV-Smartlabs, DAB-CZ,AT,SK, FM-CZ,SK,AT 5prvekH, 3prvekV

omar3

Při práci určitě ano, ale ne všechny přístrojE tuto možnost mají.

On Air!

Saxon

Můj přístroj tuto možnost má. Dost mne deptá, když mám z antény LM 20 a po průchodu kanálovou konverzí zbyde jen 9dB.

omar3

A čím to konvertuješ?

On Air!

Saxon

Televesem.

omar3

@omar3

LM ti říká, kolik ještě útlumu můžeš do "linky" (link) vložit, ať už před anténu (např. počasí atd.) nebo za právě měřený "bod" (rozbočení, dlouhý kabely, atd.), než dosáhneš krajní = marginální meze demodulátoru signál demodulovat. !problém" je podle mě v tom, že každej měřák má jinak "sofistikovanej" demodulátor a vztahuje si to měření k tomu svýmu vlastnímu, stejně tak jako MER, proto ty rozdíly v naměřených hodnotách u různých měřáků. A když je v přjímači (TV, STB) demodulátor na pi, tak nehraje ani s tím MER 30, který naměřil měřák ve vztahu k svýmu, "kvalitnějšímu" demodulátoru.

Xmux
Registrace: 11/2009

Xmux

To není úplně pravda s tím útlumem. Obyčejný útlum ti přeci tlumí stejně jak užitečný signál, tak pozadí. Útlum je zavádějící v tomto směru.

On Air!

Saxon

Omar

Jaké parametry má tvůj signál na vstupu Televese? Pokud pouštíš do Televese Avant X signál alespon 50dBuV, tak nemůže docházet k takové degradaci. I tyto tesiłovače se musí umět instalovat...

On Air!

Saxon

Zdravím Xmuxe na tomto fóru.
Lineární útlum by neměl mít vliv na chybovost při dostatečné úrovni.

omar3

@Saxon

Pokud to přepíši z Mozaiky, tak vstupní signál do procesoru Televes je:
Power 64,5dB
C/N 43,9
MER větší než 40dB
LM 20,2dB
CBER -6
BER -8

omar3

Můžeš prosím tebe psát trochu jako technik? O jakém procesoru píšeš? Z jaké Mosaiky?

On Air!

Saxon

@Saxon

A jak to chceš v "běžné řeči" nazvat? :-) OK, tak mer je poměr (vyjádřený v dB) mezi ideálním konstelákem a počtem "rozjeb.ných bodů" a LM je v dB o kolik ještě můžeš ten poměr dál "rozje..t, než to přestane fachčit :-) Jak a čím vším se to dá rozdrbat už je věc další, takže já sem to nazval zkráceně "útlum" :-)

Xmux
Registrace: 11/2009
Stránka: [ 1 ] 2 3
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 52

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra