![]() |
|
Jaká je doporučená hodnota MER u DVB-T2?Dobrý den.Nevíte prosím někdo, jaká je doporučená hodnota MER u DVB-T2? (vzpomínám, že u DVB-T to bylo nějakých minimálně 24 dB, záviselo to na modulačním schématu, atd. Dokonce na to byla WEBová stránka s výpočty v javě). Pro DVB-T2 jsem doporučenou hodnotu MER nikde nenašel (natož nějakou výpočetní stránku, kam by se daly zadat parametry našeho DVB-T2). :-( Díky za všechny tipy a přeju hezký den! L. |
Louskacek
Registrace: 3/2007 Příspěvků: 1 390 |
Stránka: [ 1 ] 2 3 INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 52 | |
![]() |
|
RE: Jaká je doporučená hodnota MER u DVB-T2?Podle toho kde měříš. Velká STA u Hlavní stanice, nebo zásuvka u TV atd, atd.Tabulky jsou jedna věc, praxe druhá. Ze zkušenosti vím, že slušný tuner potřebuje u českého T2 nějakých 19dB MER, aby to hrálo... Logicky čím víc, tím líp. Ale některé Samsungy nechodí ani s MER 28dB, pokud se sejde víc druhů známých problémů, které například velké většině ostatních tunerů nevadí. Na tvoji obecnou otázku bych odpověděl asi tak, že stačí MER 22dB u TV vstupu. Bez rezervy. On Air!
|
Saxon
Registrace: 5/2007 Příspěvků: 18 235 Galerie: Saxon |
![]() |
|
RE: Jaká je doporučená hodnota MER u DVB-T2?Ahoj Saxone. Díky moc za reakci. Měl jsem na mysli individuální příjem, tj. šlo mi o hodnotu takříkajíc na konci koaxu u televize v obýváku v běžném rodinném domku.![]() |
Louskacek
![]() |
|
RE: Jaká je doporučená hodnota MER u DVB-T2?Jen pro pořádek, bere se to MER na vrstvě L1, že jo? (Narozdíl od měření DVB-T jsou tu při měření DVB-T2 ty MERka dvě, to druhé je na PLP, a je vždycky o pár dB lepší...) |
Louskacek
![]() |
|
RE: Jaká je doporučená hodnota MER u DVB-T2?To nevím jak myslíš, dvě vrstvy co vím tak používají pouze cca u dvou sítí Němci. A to jen z primárních vysílačů (Wendelstein, Mnichov). Pokud se jedná o vrstvu s robustnější modulací(pro mobilní příjem), tak je to co píšeš logické. Zajímavé je to, že přestože ČR i Rakousko přenášejí jen jednu vrstvu, tak ČR má data v PLP 0, kdežto Rakousko v PLP 1.On Air!
|
Saxon
![]() |
|
RE: Jaká je doporučená hodnota MER u DVB-T2?Aha, to je zajímavé s těma Němcema. Já měřím český vysílač německým měřákem :-) a mám tu MER(L1,rms)=23dB a pak v sekci s názvem PLP data (decoded PLP ID0) je hodnota MER(PLP,rms)=29dB.No nic, už Tě nebudu zdržovat. Díky Tobě vím, že to moje MER=23dB není žádná sláva, a že by nějaké 3 dB navíc byly super. Mockrát díky, Saxone! Ahoj, L. |
Louskacek
![]() |
|
@LouskacekTak hlavně. Pokud je příjímací zařízení střep, nemusí fungovat ani s MER 30dB. Mi si vlastně jen honíme triko, abychom těm střepům dali šanci. Občas to ale prostě nedává ekonomický smysl.Nehřeš slovem; neber si nic osobně; nevytvářej si domněnky; dělej vše, jak nejlépe dovedeš. (Don Miguel Ruiz)
|
mirasat
Registrace: 10/2006 Příspěvků: 3 044 |
![]() |
|
@LouskacekL1 v OSI mmodelu znamená fyzickou vrstvu zajišťující signalizaci, takže tady je hodnota za tunerem, PLPn je identifikátor za demodulátorem, kde si dekodér, podle PLP ID, syncne danou vrstvu MPEG-TS muxu streamu.Samsung UE32T5372 * DENON RCD-M39 * Technisat Digitradio 10 IR * NAS
|
Dusan
Registrace: 9/2004 Příspěvků: 1 197 |
![]() |
|
RE: Jaká je doporučená hodnota MER u DVB-T2?Zdarec!Mirasat: Některé přijímače nechodí ani při MER=30dB? Jak teda potom má človět tu anténu udělat?! To je hrůza... A co se těm přijímačům na tom signálu nelíbí? Dušan: Díky, tož to se mi teda jeví, že to MER(L1) je opravdu to správné... ![]() |
Louskacek
![]() |
|
RE: Jaká je doporučená hodnota MER u DVB-T2?ešte doplnim že neni merak ako merak, mali sme pripojený Promax, Rover a Televes, kabel rovnakej dlžky rozbočený cez PTR31... Promax 26dB, Rover cca 19, Televes 24dB MER...Louskacek niektoré prijímače majú zásadný problém so SFN a s echom, CZ muxy s 28dB MER niektoré zázračné STB ani nenaladili... |
noces
Registrace: 9/2010 Příspěvků: 771 |
![]() |
|
RE: Jaká je doporučená hodnota MER u DVB-T2?Noces: Díky za reakci. No to je v tom teda pořádný brajgl. Ještěže se anténařinou neživím...![]() |
Louskacek
![]() |
|
LouskáčekJsou horší obory. Ted jsem dělal test jednoho měřáku pro jiný web, porovnával jsem ho s měřáky KWS a Televes. Uroven cca stejná, MER u KWS a Planaru taky cca stejná, u Televesu byla MER cca o 4dB vyšší. KWS za 130, Planar za 80, Televes za 40...:)On Air!
|
Saxon
![]() |
|
RE: Jaká je doporučená hodnota MER u DVB-T2?A co parametr Link Margin? Jaká je jeho souvislost s MER? Není lepší sledovat LM než MER?DVB-T CZ,SK,AT DVB-S 120-západ, 95-jih, 120-východ, 85-libero DVB-C Itself, IPTV-Smartlabs, DAB-CZ,AT,SK, FM-CZ,SK,AT 5prvekH, 3prvekV
|
omar3
Registrace: 5/2015 Příspěvků: 1 687 |
![]() |
|
RE: Jaká je doporučená hodnota MER u DVB-T2?Link Margin je hodnota, která se dopočítává ze vztahu naměřené MER a použité digitální modulace. Vyjadřuje míru rezervy.On Air!
|
Saxon
![]() |
|
RE: Jaká je doporučená hodnota MER u DVB-T2?To jsem tak nějak tušil. A není lepší spíše sledovat LM, který ukazuje, kolik dB mi zbývá do problému?DVB-T CZ,SK,AT DVB-S 120-západ, 95-jih, 120-východ, 85-libero DVB-C Itself, IPTV-Smartlabs, DAB-CZ,AT,SK, FM-CZ,SK,AT 5prvekH, 3prvekV
|
omar3
![]() |
|
RE: Jaká je doporučená hodnota MER u DVB-T2?Při práci určitě ano, ale ne všechny přístrojE tuto možnost mají.On Air!
|
Saxon
![]() |
|
RE: Jaká je doporučená hodnota MER u DVB-T2?Můj přístroj tuto možnost má. Dost mne deptá, když mám z antény LM 20 a po průchodu kanálovou konverzí zbyde jen 9dB.DVB-T CZ,SK,AT DVB-S 120-západ, 95-jih, 120-východ, 85-libero DVB-C Itself, IPTV-Smartlabs, DAB-CZ,AT,SK, FM-CZ,SK,AT 5prvekH, 3prvekV
|
omar3
![]() |
|
RE: Jaká je doporučená hodnota MER u DVB-T2?A čím to konvertuješ?On Air!
|
Saxon
![]() |
|
RE: Jaká je doporučená hodnota MER u DVB-T2?Televesem.DVB-T CZ,SK,AT DVB-S 120-západ, 95-jih, 120-východ, 85-libero DVB-C Itself, IPTV-Smartlabs, DAB-CZ,AT,SK, FM-CZ,SK,AT 5prvekH, 3prvekV
|
omar3
![]() |
|
@omar3LM ti říká, kolik ještě útlumu můžeš do "linky" (link) vložit, ať už před anténu (např. počasí atd.) nebo za právě měřený "bod" (rozbočení, dlouhý kabely, atd.), než dosáhneš krajní = marginální meze demodulátoru signál demodulovat. !problém" je podle mě v tom, že každej měřák má jinak "sofistikovanej" demodulátor a vztahuje si to měření k tomu svýmu vlastnímu, stejně tak jako MER, proto ty rozdíly v naměřených hodnotách u různých měřáků. A když je v přjímači (TV, STB) demodulátor na pi, tak nehraje ani s tím MER 30, který naměřil měřák ve vztahu k svýmu, "kvalitnějšímu" demodulátoru. |
Xmux
Registrace: 11/2009 Příspěvků: 418 |
![]() |
|
XmuxTo není úplně pravda s tím útlumem. Obyčejný útlum ti přeci tlumí stejně jak užitečný signál, tak pozadí. Útlum je zavádějící v tomto směru.On Air!
|
Saxon
![]() |
|
OmarJaké parametry má tvůj signál na vstupu Televese? Pokud pouštíš do Televese Avant X signál alespon 50dBuV, tak nemůže docházet k takové degradaci. I tyto tesiłovače se musí umět instalovat...On Air!
|
Saxon
![]() |
|
RE: Jaká je doporučená hodnota MER u DVB-T2?Zdravím Xmuxe na tomto fóru.Lineární útlum by neměl mít vliv na chybovost při dostatečné úrovni. DVB-T CZ,SK,AT DVB-S 120-západ, 95-jih, 120-východ, 85-libero DVB-C Itself, IPTV-Smartlabs, DAB-CZ,AT,SK, FM-CZ,SK,AT 5prvekH, 3prvekV
|
omar3
![]() |
|
@SaxonPokud to přepíši z Mozaiky, tak vstupní signál do procesoru Televes je:Power 64,5dB C/N 43,9 MER větší než 40dB LM 20,2dB CBER -6 BER -8 DVB-T CZ,SK,AT DVB-S 120-západ, 95-jih, 120-východ, 85-libero DVB-C Itself, IPTV-Smartlabs, DAB-CZ,AT,SK, FM-CZ,SK,AT 5prvekH, 3prvekV
|
omar3
![]() |
|
RE: Jaká je doporučená hodnota MER u DVB-T2?Můžeš prosím tebe psát trochu jako technik? O jakém procesoru píšeš? Z jaké Mosaiky?On Air!
|
Saxon
![]() |
|
@SaxonA jak to chceš v "běžné řeči" nazvat? :-) OK, tak mer je poměr (vyjádřený v dB) mezi ideálním konstelákem a počtem "rozjeb.ných bodů" a LM je v dB o kolik ještě můžeš ten poměr dál "rozje..t, než to přestane fachčit :-) Jak a čím vším se to dá rozdrbat už je věc další, takže já sem to nazval zkráceně "útlum" :-) |
Xmux
Registrace: 11/2009 Příspěvků: 418 |
Stránka: [ 1 ] 2 3 INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 52 | |
![]() |
|
![]() |