Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: DVB-S přijímače

Satelitní rozbočovač

Instaloval jsem takovou prasárničku jako je satelitní rozbočovač 1/2. Je to pro důchodce co je sám a jednu TV má v kuchyni a druhou v ložnici s ext.combo sat(STB). přijímačem. Nikdy se nedívá na obě TV zároveň. Do bytu mu vede ze střechy pouze 1 kabel a natažení druhého je značně komplikované.
Předpokládal jsem, že zapnutá TV-1 bude fungovat normálně a
STB při vyputé TV-1 také.
Ale chová se to tak, že pokud vypnu TV-1 na nějakém V kanálu, tak na STB jedou V kanály v pohodě a H se objeví až po třeba 2 minutách přepínání.
Problém je , že STB nemá HDMI CEC a nevypíná se po vypnutí TV , takže přes den může být omylem zapnutý.
Podle mne by mělo ss napětí změnit polarizaci okamžitě vždy z té TV nebo STB z kterého se ovládá. Nebo je to jinak? Nikdy jsem tuhle divočinu nepoužíval tak fakt nevím
Rozbočovač IKUSI 205. STB AMIKO mini combo, TV SAMSUNG OLED

lubos32
Registrace: 2/2010
Stránka: [ 1 ] 2
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 30
Odpověď v diskusním vlákně

RE: Satelitní rozbočovač

pravdepodobne samsung tlaci napatie aj v standby. jedine mu tam dat predlzovacku s vypinacom.

satan
Registrace: 1/2006

Měřil jsi, jaké je SS napětí je na LNB, když jsou vypnuté oba přijímače? Některé přijímače když vypneš do Standby, tak posílají SS napětí stále, některé třeba nějaký čas, než SS napětí zmizí. Logiku má situace, že zůstane viset LNB na horizontalu(18V vyšší napětí), takže na vertikální se nemůžeš dostat(13V). Ale opačně to logiku moc nedává.

On Air!

Saxon
Registrace: 5/2007
Galerie: Saxon

@Saxon

napsal jsem to opačně . Je to jak píšeš.. zůstává na H a na V se dá přepnout až po nějaké době..

lubos32

Takž je to jasné, v čem je problém:)

On Air!

Saxon

jj nenapadlo mne, že by i ve Stand by se posílalo napětí do konvertoru.
Takže STB nastavím na auto vypínání po 3 hod - aby tam nešlo 18V v denní době..
No a po vypnutí TV v kuchyni si ještě umeje nádobí a pak mu STB v ložnici pravděpodobně bude chodit bez problémů :-)
Dík za radu

lubos32

@lubos32

nevím zda tito pomůže.já používám pro 2 talíře (twin monoblokem + singl twin)prioritní relé pro thor nvíc a u obou satů mám ještě diseqc s21PCnopt-w1 a mám na obou A1.A3,Thor. Nezaznamenal jsem žádný zákusy

korkoran
Registrace: 10/2006

a ještě je zvlášní , že to AMIKO má zelenou LED což jsem myslel, že je POWER ON, ale pokud to bylo právě na V , který zrovna nešel, tak ta zelená LED nesvítí i když je přijímač zapnutý ( na obrazovce nápis "zkontrolujte antenu". A až se podaří aktivovat ta V tak zelená LED se rozsvítí.. Takže je to dost matoucí

lubos32

@lubos32

Jo na stejnou polarizaci mástra jsem vázanej jen u slávka na thoru

korkoran

LNB je velmi často pod napětím trvale a je to dobře, protože teplotní šoky při zimním zapnutí/vypnutí by ho brzy odpravily.
Taky bych popsanou situaci řešil pomocí vfrelé (prodáva se to normálně), které bych ovládal vhodným napětím z některého přijímače - třeba na scartu bývá +12V, nebo odvodit z napájení některého LNB, nebo odvodit 12V jinak - možností je mnoho.
Jiné možné řešení je použít modulaci dvou LNB do jednoho kabelu a potom dole rozbočení. (taky se prodává normálně).
Poslední možnost je unicable - ale to pro daný případ sice řeší techniku, ale přináší jiné obtíže - oba přijímače musí unicable umět.

Antonín
Registrace: 8/2005

@lubos32

Prodůchodce se přikláním k těm nejjednodušším řešením. Prodlužovačka s vypínačem. Od jednoho přístroje odchází - vypne. Přejde ke druhému - zapne. To se dá těžko pomotat. Prostě to musí být tzv. blbuvzdorné !!! ;)

jiriks
Registrace: 12/2018

Přesně tak.

On Air!

Saxon

@jiriks

Ja som mal tento istý problém pri tej istej situácii.Vypínanie 1 prijímača zo siete je najjednoduchšie riešenie.

VU SOLO 2,OpenPli 7,2, motor 90 E-34,5 W,parabola 128 cm

jurajpetk
Registrace: 8/2010

https://satsklep.pl/pl/p/Multi-Band-Converter-9645KIT/10893 Tady maš řešení

miku
Registrace: 10/2007

2jiriks - namodulované do jednoho kabelu by ani nevěděl, že něco má zapínat a vypínat. A mohl by klidně mít puštěné oba TV najednou, když třeba chodí do kuchyně jenom občas něco zamíchat a čumí třeba na fotbal...to je úplně blbuvzdorné a dokonale funkční. Třeba Johansson 9640KIT stojí cca 100e, možná existuje i něco jiného z aliexpres za méně, nevím, já jsem přítelem řešení, co LNB to kabel.

Antonín

Já používán už mám několik let řešení s obyčejným páčkovým přepínačem. Mám twin LNB. Jeden kabel vede přímo do TV se satelitním tunerem. Druhý kabel je veden do krabičky se zcela obyčejným jednopólovým páčkovým přepínačem. V krabičce jsou stínění propojená. Střed koaxu se přepíná na jeden kabel do satelitního STB, který je vedle TV a slouží výhradně jako PVR k nahrávání. Druhý kabel kabel vede k druhému STB ve vedlejší místnosti.
Vím, že je to "zločin" proti zásadám UHF techniky, ale roky to funguje zcela bez problémů s minimálním přidaným útlumem na přepínači.
Díky kapacitní vazbě na přepínači, fungují na druhém přijímači, když přepínač nepřepnu na správný směr, všechny transpondéry, které jsou funkční na zapnutém prvním přijímači ve vybraném pásmu a vybrané polaritě. Tyto transpondéry lze pak sledovat na obou přijímačích souběžně.
Vemte to jako námět, který však v praxi funguje.

Standa3
Registrace: 1/2006

Standa3

Když to takhle funguje....Takové trochu jiné galvanických oddělení...:)

On Air!

Saxon

Měl jsem kdysi připojený přijímač SS1 v kompu jako Standa a funguje to. Asi to má útlum cca -10dB, ale to je v řádu útlumu trochu delšího kabelu...

Antonín

Ty vole, to sú zase rady. Nech si tam dá koľajovú výhybku, s tým to pôjde tiež. Kua keď si hnilý natiahnúť kábeľ, tak investuj a kúp unicable lnb a spliter a nemusíš riešiť hatlala-patlala riešenia quazi odborníkov.

baltik
Registrace: 6/2019

@baltik

takový "radílky" na diskuzi fakt miluju .. :dead:
Kdyby bylo tak jednoduchý natahnout kabel tak to udělám..
Ale je to specifický vnitroblok, kde jsou stávající kabely
natáhnuty přes "bytové jednotky" jiných vlastníků. A kabel po fasádě majitel objektu nepovolí.
A důchodce nechce zbytečně vyhazovat peníze.
Rady ostatních mi byly užitečné na rozdíl od tvé.

lubos32

@lubos32

Ale nick "baltik" ti neradí zle. Jedným z možných riešení je použiť unicable LNB, pri ňom ti stačí iba jeden koaxial! Podobné je to pri použití "Johansson 9640KIT" - t.j. riešenia sú, len sa treba rozhýbať a riešiť svoj problém "bez brebtání".
Ja osobne som zástancom samostatného koaxy pre každý stb (tv & tuner) v domácnosti. ;)

VU+ Duo 4K SE, Dreambox One UHD Combo, GigaBlue UHD Trio 4K, Qviart Lunix 4K, Qviart Lunix CO, Formuler F4 Turbo x2, Uclan Ustym 4K PRO. Všetko linuxy s E2 - iné druhy stb sú u mňa jednoducho šroty!

mmiriboy
Registrace: 7/2010

@lubos32

řešení za 100,- jsem ti poradil,s pririti rele,tak se vrať zpět a přečti znovu a pořádně😆😆🤣😂

korkoran

@lubos32

Jestli je ten důchodce svéprávný,tak to pozná,že ten jeden nevypnul a navíc zahrada v ordinaci mu pojede na obou satech.
A vážně:
xistují relatka5V/240V,které dáš k té televizi co nemá HDMI CEC,ale má USB a odběr 150-250ma.Já je mám od alika zapár šupů,ale tady je taky,větší kolem 450,-Mám ho někde od syna,ale jsem taky důchodce a nevím kde😅

korkoran

Samozřejmě, že unicable je elegantní řešení, ale zapomínáte, že starší přístroje ho nepodporují. Je to takový místní folklór, ve snaze co nejlíp pomoct, se navrhujou další a další řešení, které ale už nesplňují původní zadání. Už spojení dvou slov důchodce a unicable je z 99% neslučitelné... :)))

Dm920 triple+fbc, 105gib+85fuba multifeed

tukan
Registrace: 10/2005

@tukan

Si úplne mimo, dôchodca vôbec nemusí vedieť, čo unicable znamená. A ak unicable podporuje 10_ročný showbox, tak vedz, že s tým nebude mať problém, dovolím si tvrdiť, žiadny príjimač. Také kecy o podpore unicable už dávno vyšli z módy.

@lubos32
Keď môže dôchodca zbytočne vyhadzovať na pofiderného technika, tak tá tisícka na lnb ho nezabije.

baltik
Registrace: 6/2019

Výše navržený JohansonKIT není unicable! a bude fungovat opravdu s každými dvěma (pouze) zařízeními. To je jediné opravdové řešení pro jeden kabel a dva přijímače. Nicméně samozřejmě s určitými omezením lze i jinak. Ovládání relé napětím z USB "hlavního" přijímače funguje. Relé může být obyč., ale jsou i vf relátka, která jsou zcela v souladu i s teorií.

Antonín
Stránka: [ 1 ] 2
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 30

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra