Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Příjem DVB-T

Inverze - V míse!

Současná inverze nad územím naší republiky je naprosto dokonalý zesilovač! Už několik dnů mě různí zákazníci atakují, že jim přestala hrát televize. Dnes jsem zjistil, že inverze je tak dokonalá, že v Novém Malíně u Šumperka smázla příjem z Pradědu. Kanálové rušení je tak silné, že se odráží od Jeseníku a zhoršuje rušivé pozadí natolik, že signál zcela vypadne. Epizody, kdy televize hraje a kdy nehraje jsou dlouhé od několika minut do několika desítek minut. Červenohorské sedlo, Dolní Morava a podobné výše položené lokality jsou zcela mimo provoz. Na anténě je možné naměřit i signály ze vzdálenosti několika stovek kilometrů! DVB-T2 je totálně v háji. K26 je samozřejmě nejpostiženější! Snažit se problém jakkoliv vyřešit nastavením antény nebo zesilovače, je zcela marná snaha.

Uvědomění si vlastní neznalosti je klíčem k poznání!

Enik
Registrace: 11/2005
Stránka: [ 1 ] 2
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 31
Odpověď v diskusním vlákně

enik

Co s tím budeme dělat?:))
Dnes to mám tak specifické, že všechny instalace, které jedou na Javořici jsou smázlé jak na K26/CT), tak na K28/Primy. Od zítřka lidem budu říkat, že k nim do konce inverzí ani nepojedu. Ty časové epizody jsou přesným popisem skutečného stavu...bohužel.

On Air!

Saxon
Registrace: 5/2007
Galerie: Saxon

RE: Inverze - V míse!

Přitom z Javorice K35/MUX23 naprosto bez problému...no SFN.

On Air!

Saxon

Holt asi to chce mít kombinovaný příjem sat/pozemák. :ogre:

Vu+Solo4K/TechnoTrend S2-3650 CI DVB-S2/Emme Esse 125 Al

Badis2
Registrace: 4/2015

Jo kluci, jak já vám závidím jenom ten kanál 26. Já mám na Holešovsku a hlavně směrem na Valmez guláš na 26 z vysílačů Zlín, Kojál, Lysá hora Praděd. Na Kanále 33 sfn Zlín a Kojál, Na kanále 42 - mux 24 Zlín, Uh. Hradiště a Lysá hora, z druhé strany perfektní pre-echo na 44 Olomouc vs. Čekyně, kde mám vysílače v přímce za sebou. Samsungy to milují... No a ještě 28 Praděd a Lysá a 31 opět Praděd a Lysá. Fakt se od půlky listopadu bavím.....

koaxial & utp

Diaboltp
Registrace: 3/2006

@Saxon

Však před rokem jsi psal, že za rok budou inverze pro terestriku fatální.

VU+ Duo2, image VTI 8.2.3

SirMax
Registrace: 1/2014

Koukám, že

jsme na tom všichni anténáři stejně. Já osobně uvažujju po dnešku o tom, že nebudu dělat instalace ani yjíždět na servis. Nemá to smysl. V tom Novém Malíně dnes to bylo na mrtvici. Jel jsem tam namontovat anténu na k38 z vysílače Šumperk - Háj (MPX24) a na místo toho jsem se zadrhnul na nefunkčním Pradědu. Když mi měřák ukázal MER 8-12dB a Nois Margine byl -15dB, tak jsem absolutně nechápal, co se stalo. Když jsem to před 14 dny montoval, byl signál excelentní i s rezervou! Za tohle bych na ČTÚ někoho pověsil za koule do průvanu a houpal....

Enik

@Enik

ČTÚ akorát řekne, že za to může nestandardní meteorologická situace.

VU+ Duo2, image VTI 8.2.3

SirMax
Registrace: 1/2014

@Enik

Kolego ze Šumperska, tak jak říkáš naprostá katastrofa.

Z Nového Malína za posledních 14 dní nejvíce hlášení problému příjmu od zákazníku.
Nejhorší na tom je, že těm lidem to nevysvětlíš.
Dneska něco nastavíš a zítra po změně počasí tam můžeš jet znovu (lidi samozřejmě naštvaní a myslí si, že jsme blbci, kteří to neumí).

junior2710
Registrace: 1/2019

Tohle je tak nehorázných průser, že by za to měli na ČTU padat hlavy....

On Air!

Saxon

Inverze a podmínky šíření opravdu excelentní!

Dnes jsem byl u jednoho zákazníka v lokalitě Chlum u Hořic v Podkrkonoší, který chtěl nastavit anténu.
Rodinný domek, který má přímou viditelnost na vysílač Krásné, cca 50-60 km daleko.
K26 i K28 nepoužitelný (signál Javořice silnější než “místní vysílač), ale zato jsme naladili několik desítek rakouských programů.
To se opravdu soudruhům nepovedlo, lidem to není možno vysvětlit(“vždyť to dvacet let chodilo normálně...”).
A když si pomyslím, že inverzní počasí spojené s mimořádnými podmínkami šíření se každoročně opakuje (jako radioamatér “žížalkář” jsem na něj čekal pravidelně), tak by se nad tím měl někdo opravdu vážně zamyslet.

mediator12
Registrace: 12/2015

@SirMax

Před rokem ? Před lety. Pouze se to později potvrdilo v praxi v roce 2018, nic víc. Pokud by dělal kmitočtové plánování anténář, tak by tady nikdy nevznio 6 celoplošných T2 sítí.....
Výrobci přijímačů svou roli opět po deseti letech nezvládli....Opět z hlediska echa a jelikož ČRa doporučují opět automatické ladění....Nezvládli to ani z hlediska funkcionality automatického ladění...
Neustále se prodávají NEantény, NEkoaxiály....10 miliónů Českých anténářů opět vesele bastlí a kupuje tyto nesmyslné NEkomponenty na základě fundovaných NErad NEodborníků...A kdyby se snad rotace země přidírala, slunce chladlo a voda vysychala, vždycky je dost prostoru na relizaci kravin. Vždy bude platit zákon o zachování blbů na všech úrovních ....

Nehřeš slovem; neber si nic osobně; nevytvářej si domněnky; dělej vše, jak nejlépe dovedeš. (Don Miguel Ruiz)

mirasat
Registrace: 10/2006

průser nebo záměr?

Jo a mě to připadne jako kapitání békovina, a nebo spíš pěkně zalobovaný,aby poptávka po IP telce fičela co nejvíc.....
Tady kolem Kojálu důchodci dychtí po ŠLÁGRU..z Veselice Mux24.
Co jsem od prázdnin udělal, tak všude problémy. Kanálovka 44K na Veselici sloučená s malou širokou na Kojál a do K26 lezou buď Hády, nebo z druhé strany Praděd....a jednu chvilku to na mě mluvilo i maďarsky...
Dřív celkem pohodovka a montáže spíš jako koníček....nyní vopruz a nepříjemnosti....

antonin1
Registrace: 10/2007

Já jsem asi v jiné dimenzi. Všechno chodí stále stejně, inverze-neinverze. Skoro je mi to líto, když čtu jak někomu přilétnou vzdálené vysilače a mě nic. Vůbec by mi to nevadilo. Primárně přijímám kabelovku a pozemák mám jen jako zálohu. Zrovna včera jsem se přepnul, abych to zkontroloval, když všichni píšou jaká je to hrůza. Podobně se příliš neděje ani na FM a DAB. Snad jedině se mění úrovně Kamzíku, Nitry a Žiliny u DAB.

DVB-T CZ,SK,AT DVB-S 120-západ, 95-jih, 120-východ, 85-libero DVB-C Itself, IPTV-Smartlabs, DAB-CZ,AT,SK, FM-CZ,SK,AT 5prvekH, 3prvekV

omar3
Registrace: 5/2015

@antonin1

Není problém, že anténařina je složitější než skoba, ale s tím záměrem souhlasím.
Novou telku na internet připojí a youtube rozchodí do pěti minut sedmileté dítě. Což instalaci antény, ale naladění televize a běžnou práci s jejich seznamem už občas nezvládne ani pánbůh. V kombinaci s klinicky mrtvými SFN sítěmi se také dle mého názoru jedná o záměr. Vždycky všem říkám, že příjem pozemní tv a návazná uživatelská obsluha je dnes nežádoucí funkcí televizoru.

Nehřeš slovem; neber si nic osobně; nevytvářej si domněnky; dělej vše, jak nejlépe dovedeš. (Don Miguel Ruiz)

mirasat
Registrace: 10/2006

@omar3

Měl jsem obavy z mé poslední instalace, ale zatím taky ok. Barvičova 5km, Hády 7km, Kojál 27km, Mikulov 35km. I sloučená Javorina ok.

radek1
Registrace: 1/2006

@radek1

Já to mám podobně. Hády 7km, Barvička 11km, Kojál 23km, Děvín 33. Javorina taky O.K. Vše až na Barvičku na přímou viditelnost. Před časem se mi tu posmívali, že jsem běhal po střeše a schovával antény do různých koutů, aby byly odstíněny od nežádoucích signálů. A tady to mají.

DVB-T CZ,SK,AT DVB-S 120-západ, 95-jih, 120-východ, 85-libero DVB-C Itself, IPTV-Smartlabs, DAB-CZ,AT,SK, FM-CZ,SK,AT 5prvekH, 3prvekV

omar3

@omar3

Tak snad to bude stabilní. Já napřed měl nasměrováno na Barvičku (V), ale nebylo to ono. Chtěl jsem, aby tam byl kvalitní K46 a ten je jen odtud. Teď je to něco mezi Hády a Kojál a K46 chodí z boku jak hodinky. Z Javoriny to bylo na hraně, musel jsem kanálově zesilovat K21 a K23. Na K39 jsem se vybodl s ohledem na burácející K40.

radek1
Registrace: 1/2006

berte to tak že práve teraz zas jasajú pri DX-príjme i v CZ, na SK je pozemný príjem TV už jednou nohou v hrobe tu v okolí už anténu na pozemný už nevidieť , no parabol je požehnane, hlavne u farebných viac parabol ako chatrčí

Duzu
Registrace: 7/2005

@mirasat

už jsem starší ročník, jelikož bydlíme ve vícegeneračním RD spolu se 2 syny, máme internet kde si oni platí nějaký balík IPTV a pak taky využíváme satelitní příjem.
Bohužel i na dobře "udělaný" pozemní systém se dnes nelze spolehnout. Mám spousta kamarádů okolo 70 let věku, kteří nemají ani internet a k životu ho nepotřebují. Hodně z nich před časem uteklo od skylinku kvůli permanentnímu zdražování a už se někteří k satelitu zase vracejí. Takže souhlasím s Váma, kteří tu píšete, že státu a jeho organizacím se zas něco nepovedlo a dopad, jak jinak, je citelný zvlášť na ty nejnižší a nejobyčejnější vrstvy lidí Rv

hogofogo11
Registrace: 9/2014

@radek1

Taky jsem to vyhodnotil tak, že K39 nestojí za tu námahu, Ať už z Javoriny nebo Kamziku.

omar3

@omar3

Kanál 39 v pohodě dostaneš - ovšem s kanálovou konverzí. Mám to samé na zlínsku - 21 a 23 z Javořiny a mezi tím na kanále 22 svářečka ze Zlína. Na velkých instalacích není problém hodit digitál s konverzí za 6 tyček, na malých na přání zákazníka. Ale vyzkoušel jsem si nechat udělat kanálovou propust 21 a 23 s jakous takous brzdou na 22, stálo to asi 800,- s dph a kupodivu se mi povedlo to sloučit i bez konverze. Tu silnou 22-jku to srazilo na úrovně Javořiny a pak už se stím dalo pracovat.

koaxial & utp

Diaboltp
Registrace: 3/2006

@Diaboltp

Tuto cestu znám, i jsem ji v dobách analogu používal pro kombinaci 55/56, ale když mám pozemák jen jako zálohu a náhled, co se v éteru děje, tak do toho nehodlám příliš investovat. Stačí, když investuji do kabelovky. Jóó, to by se tam musely objevit programy, které by za to stály a jinde by nebyly. S tím ale na Slovensku nepočítám.

omar3

Tak jsem se dnes byl podívat na Pradědu.

Udělal jsem si pár měření a bez dlouhého povídání můžu říct, že jsem byl hodně překvapený. Doufal jsem totiž, že aspoň kanály, které vysílá samotný Praděd, budou kvalitní, ale přímo pod věží to byl humus. Úroveň signálů byla kolem 70dBuV ale kvalita mizerná. MER 15-22dB podle nasměrování a Noise Margine šlo i do mínusu. Co bylo velmi důležité, tak přesné nasměrování antény. Jakmile se člověk trošku odchýlil od směru na vysílač, tak signál ztratil kvalitu úplně. Ani tak to ale nebyla žádná hitparáda. Kvalita signálů v podstatě nepřesáhla MER 22dB, což je 6dB pod minimální doporučenou hranicí pro T2! Kanály mimo Praděd byly vesměs všechny nepoužitelné. k33 jsem mohl točit anténou zcela libovolně. Stejně tak k34 nebo k22 a k40. Je to důkaz toho, že ani přímá viditelnost na vysílač nezaručuje použitelnost signálu. Maglajs v éteru je naprosto dokonalý.
Echo vypadalo jako tyčkový plot. Otočením antény na sever do Polska to vypadalo ještě hůř. Je zřejmé, že Poláci používají stejné kanály jako my a na hřebenech Jeseníků se to navzájem bije!

Enik

@Enik

Např. (co si narychlo vybavuju) Kalisz - Mikstat K26 a K31, oba všesměrově v horizontálu s ERP 100kW. A jsou samozřejmě i další.

cha-cha

A co na to logára ? Emos a Fracarro BLU10HDLTE v Plzni a okolí OK.

MMorous
Registrace: 10/2019
Stránka: [ 1 ] 2
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 31

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra