![]() |
|
Totální fiasko s LEM DSP 20Pro příbuzné jsem koupil LEM DSP 20. Mám doma LEM DSP 40 a jsem velmi spokojen. DSP 20 jsem doma nastavil na požadované kanály a úspěšně odzkoušel. Vstup 1UHD 23+26+28/29+34+45, vstup 2UHD 21+40/41, vstup 3UHD 32+35. Doma najelo vše bez problémů,(Opole ale doma nechytím), výstupní signál nebylo třeba tlumit.U příbuzných nenajel jediný kanál, síla na nastavených kanálech mezi 70 až 80 dBmikroV, na nanastavených výrazný pokles síly signálu, kvalita ale vždy 0. Výstupní kabel cca15m byl použit z dřívějška o průměru 5 mm a s výrobcem vylisovanými oběma koncovkami F. Aha, tedy výstupní kabel vyzařuje! Snížíme tedy úroveň výstupu. Dal jsem hned za výstup DSP 20 rozbočovač na čtyři větve, což je útlum řádově 8 dB. Přijímač na teploměrech se tvářil, že kabel není vůbec připojen!!!, síla poklesla na minimum (cca 20dBmikroV). Přemístil jsem rozbočovač dolů. Zařazení rozbočovače dole se téměř neprojevilo, síla signálu klesla jen nepatrně proti stavu bez rozbočovače. Z důvodu Covidu 19 mohu pořádný výstupní kabel koupit až v pondělí. Stará instalace: Z doby analogu jely Hošťálkovice na širokopásmový zesilovač cca 20 dB, polské Skrzyczne na kanálový 21+41. Sloučeno hybridem. Kvalita na polských kanálech byla velmi nízko, ostravská na 26+28 dostatečná. Jelo to na starý výstupní kabel. DSP 20 ani ťuk. Má to hlavu a patu??? V pondělí odzkouším přímo na půdě výstupní signál hned za DSP.Pak zařadím 15 m kabelu (CB 113 UV) a uvidím. Každá složitá věc se skládá ze série jednoduchých věcí.
|
samorost
Registrace: 1/2006 Příspěvků: 2 412 |
![]() |
|
RE: Totální fiasko s LEM DSP 20Jak skládáte výstupní spektrum, dodržujte jednokanálový rozestup?Používáte konverzi, aby nedocházelo k rušení sousedních kanálů? Mají všechny vstupní signály úroveň alespoň 50dBuV? On Air!
|
Saxon
Registrace: 5/2007 Příspěvků: 18 235 Galerie: Saxon |
![]() |
|
RE: Totální fiasko s LEM DSP 20Ne že bych úplně rozuměl pojmům jako je "výstupní kabel vyzařuje", ale celkově by to tak vypadalo, kdyby starý drát nedrátoval úplně funkčně. Chtělo by to měřící přístroj a bylo by jasno hned. Nebo taky zkusit jiný - jinde ověřený kabel. 5mm nalisované F.ka taky může být nějaký drát z kompjutrové techniky, kde je střední vodič lanko. Třeba.Mnoho laiků myslí, že je koax jako koax. Není. |
Antonín
Registrace: 8/2005 Příspěvků: 5 988 |
![]() |
|
RE: Totální fiasko s LEM DSP 20Napájení zesíku bylo v obou případech stejným způsobem a stejným zdrojem? |
radek1
Registrace: 1/2006 Příspěvků: 452 |
![]() |
|
@samorostTak nevím,Během posledního měsíce jsem nastavoval několik mnoho kusů LEM DSP 20,35, 40, 40 PRO, ale něco podobného jsem nepotkal. Pokud vynechám možnost, že se jedná o vadný kus (stát se může všechno), zkusil bych asi toto. Rozhodně bych začal resetem a postupným nastavením na místě, je to práce na chvilku. Jednak nechápu, proč tlumit signál kabelem a rozbočením, výstupní kabel a rozbočovač tam přece patří tak jako tak. Nepopisujete, jak rozsáhlý rozvod je, ale asi bych snížil výstupní úroveň DSP20 na minimum, což je 93 dB (menu OUTPUT). Na výstup kabel a rozbočovač (respektive rozbočovač a kabely k zásuvkám, jsou-li). Pokud jsou použity anténní předzesilovače, zapnout napájení u každého vstupu DSP (menu INPUT - patřičný vstup - DC ON nebo OFF, podle potřeby). Přidat jeden kanál, pokud není měřák, jít zkontrolovat na TV, zda je tam OK. Je třeba také pamatovat na to, že pokud nakonfiguruji nějaký vstupní kanál, třeba 26 a nepřivedu tam vstupní signál, na TV se to zobrazí, jako by na tomto kanálu byl signál 100 procent, ale kvalita nula. Takhle bych postupoval kanál od kanálu, možná bych nedával kanál vedle kanálu, ale použil bych konverzi sousedních kanálů. Sice by moderní TV mít problém neměla, ale proč pokoušet, když volných kanálů je dost. |
mediator12
Registrace: 12/2015 Příspěvků: 306 |
![]() |
|
RE: Totální fiasko s LEM DSP 20Doufám že jsi dodržel předepsaný postup:Připojte napájecí jednotku a připojte zesilovač k síťové zástrčce. Pokud jsi připojil zdroj do sítě a až pak do zesilovače, je možné že se ti vymazalo nastevení.Zkontroluj nastavení přes notebook, hned budeš vidět co tam máš.Program: https://lemelettronica.it/?smd_process_download=1&download_id=4214 nastavené. |
RAFI007
Registrace: 1/2006 Příspěvků: 2 049 |
![]() |
|
@samorostA ještě jedna věc:U každého nastavovaného vstup bych se podíval, zda je zapnutý interní předzesilovač (menu INPUT - patřičný vstup - PREAMP ON nebo OFF). Pokud je místní signál silný, je lepší dát OFF, vestavěný předzesilovač má zisk 20 dB. |
mediator12
![]() |
|
RE: Totální fiasko s LEM DSP 20Kluci, ten LEM si myslím přece nemá konverzi. To je malý Ital určený pro menší TV rozvody za relativně menší peníze. Já bych zkusil připojovat antény po jedné a hlavně zatlumit regulací příslušný vstup na minimum a tímto začít. Sem tam se mi to stane, že zesilovač je rozhozený vysokým vstupním signálem. |
geolog1
Registrace: 2/2011 Příspěvků: 34 |
![]() |
|
@geolog1Zkonvertoruješ a na vstupu nepřebudíš.Konverze 32 kanálů, vstupní úroveň v UHF 45-100dBμV. https://www.lemelettronica.it/datasheet/en/prog_amplifiers/dsp20_en.pdf |
RAFI007
Registrace: 1/2006 Příspěvků: 2 049 |
![]() |
|
@geolog1Jak psal už RAFI007, DSP 20 konverzi kanálů samozřejmě umí.Co se týče úrovní vstupního signálu, nejde “zatlumit regulací příslušný vstup na minimum. DSP20 má dostatečně funkční AGC, takže si s tím poradí, pokud je ovšem signál v “normálních” mezích. Nejnižší možná úroveň vstupního signálu je továrně nastavená na 55 dB, dá se nastavit na 45 dB. Jediná možnost, jak ovlivnit příliš velký vstupní signál, je vypnutí vestavěného předzesilovače, nastavuje se to pro každý vstup zvlášť. Problémy, které popisuje samorost, bych tipoval na zapnutý interní předzesilovač ve spojení s extrémně silným vstupním signálem. Jinak ta zařízení fungují jako fík. |
mediator12
![]() |
|
RE: Totální fiasko s LEM DSP 20Omluva - konverze výstupních kanálů je v zesilovači přítomna - |
geolog1
Registrace: 2/2011 Příspěvků: 34 |
![]() |
|
LEM DSP 20 již najelJde o docela veselou příhodu z natáčení. Výstupní kabel z půdy dolů o délce okolo 15 m, vyrobený v továrně se zalisovanými koncovkami F byl v podezření od samého začátku. Na základě mých mladicky nerozvážných pokusů o výrobu TV zesilovačů, mám v povědomí, co je to nekontrolované kmitání výstupu se vstupem. Měl jsem podezření na nedostatečné stínění kabelu No name. Ve skutečnosti šlo o zcela zákeřnou věc. Ten zatracený kabel o neznámém průřezu nedopravil jmenovité napájecí napětí k LEM DSP 20. Úbytek byl do té míry velký, že svítilo červené světlo- POWER NO VALID.Napájecí výhybku, originál výrobce, jsem doma odzkoušel, ale s kratičkým kabelem k televizi.Když se připojil zdroj přímo na zesilovač s použitím dlouhé prodlužovací šňůry 220 V, LEM zasvítil zeleně. Majitel nemovitosti ale nechtěl napětí 220 V na půdě. Trnul jsem, zda nový výstupní kabel CB 113 UV, nezpůsobí větší úbytek rovněž. NEZPŮSOBIL! LEM DSP jede v pořádku, KANÁL k 40 ruší asi Kojál, obsahově stejný Mux jede v pohodě z K 23. Předal jsem CZ+SK+PL stanice a jsem bohatší o veselou příhodu. Každá složitá věc se skládá ze série jednoduchých věcí.
|
samorost
![]() |
|
@samorostPodezření tu bylo - viz můj příspěvek.![]() |
radek1
Registrace: 1/2006 Příspěvků: 452 |
![]() |
|
RE: Totální fiasko s LEM DSP 20Na tom k. 40 máte spíše problém se SFN Wisla a Katowice než s Kojálem, ne? |
hogofogo11
Registrace: 9/2014 Příspěvků: 709 |
![]() |
|
to hogofogo11Katovice a Skrzycne jsou zacloněny blízkým pahrbkem s převýšením cca 30m, na Kojál je zcela otevřený terén. Signálu je dost, kvalita mizerná. Chrzelice na K 23 jsou na místě příjmu bezproblémové.Každá složitá věc se skládá ze série jednoduchých věcí.
|
samorost
![]() |
|
![]() |