![]() |
|
větrné počasíChtěl bych se pozeptat kolegů, kolik mají v tomto větru práce? Tady u nás ve vých. Čechách /ale ono je to asi všude/ fičí tedy dost. Přestože montáže provádím svědomitě a vše utahuji, jak říkají ostravaci, "na byka", něco stejně uletí. Obzvláště větší průměry v těch nárazech větru trpí. Ani samotná práce s jejich napravením není moc příjemná. A co VY ?? |
jiriks
Registrace: 12/2018 Příspěvků: 137 |
![]() |
|
@jiriksSice nejsem kolega antenář, ale včera jsem musel doladit polarizaci, protože se asi těmi neustálými vibracemi od větru trochu pootočil LNB a kvalita signálu se zhoršila o 8%.VU+ Duo2, image VTI 8.2.3
|
SirMax
Registrace: 1/2014 Příspěvků: 1 476 |
![]() |
|
RE: větrné počasíMě se v životě anténa na stožáru neotočila. Jediný otoč ke kterému dochází, je protočení samotného stožáru na na půdě. Jelikož většinu stožárů dělají tesaři, či jiné profese až po samodomo a blbě. Trámy se po čase seschnou, ztratí původní rozměry a problém je na světě. Nevím co to jsou “větší rozměry”, ale rozměry nad 85cm na střechu nedávám.On Air!
|
Saxon
Registrace: 5/2007 Příspěvků: 18 235 Galerie: Saxon |
![]() |
|
RE: větrné počasíKvalitní vítr i střechu sundá! |
Mirko.
Registrace: 4/2003 Příspěvků: 461 |
![]() |
|
@SaxonZ tohoto důvodu jsem si provrtal stožár i trám skrz, pevně přišrouboval a mám pokoj. |
krupino
Registrace: 10/2008 Příspěvků: 891 |
![]() |
|
@SirMaxa to bol ten LNB v ložisku?...ináč ako sa mohol pootočit nechápem... |
nick211
Registrace: 5/2018 Příspěvků: 213 |
![]() |
|
@nick211Tak ona to nebyla asi vina pouze současného větrného počasí, ale toho, že poslední cca 2 roky místo západního větru, který u nás Orlických horách byl pravidlem, vane nyní vítr pravidelně z jihovýchodu a je vždy docela silný. A jak se říká 100x nic zabilo osla. Zrovna lehce to otočit nešlo, ale stačilo tak 1-2°, abych se dostal zpět na dobré hodnoty.VU+ Duo2, image VTI 8.2.3
|
SirMax
![]() |
|
větrné počasínení nad 4 nerez nohy a 2 stavěcí závitové tyče proti západním větrům😥🤨 |
korkoran
Registrace: 10/2006 Příspěvků: 6 531 |
![]() |
|
@SirMaxskew LNB jsi měl blbě už od začátku, teď se ti jen hnula ve větru trochu celá parabola a "vyřešil" jsi to doladěním LNB![]() ![]() |
lance
Registrace: 10/2008 Příspěvků: 5 391 |
![]() |
|
@SaxonZnamy co montuje paraboly mi rikal ze T90ku provrta drzak a trubku skrz a stahne to sroubem ...T90 (28E-1W), Octagon 8008 twin
|
ivo2001
Registrace: 4/2006 Příspěvků: 6 224 |
![]() |
|
RE: větrné počasíJá dneska zjistil, že mi díky větru nejde frekvence 11934 u Skylinku na Vu+ Duo 4K SE ale co jsem nepochopil jak to že na Vu+ Uno 4K stále funguje i když jde kabel ze stejné paraboly![]() |
Beavis
Registrace: 9/2006 Příspěvků: 494 |
![]() |
|
@lanceTo je klidně možné, naštěstí se to zatím dalo vyřešit takto. Dokud nebyl ten JV vítr, tak se na parabolu nemuselo šáhnout roky.VU+ Duo2, image VTI 8.2.3
|
SirMax
![]() |
|
RE: větrné počasíT90, pokud je nasazena na správný průměr (58-61mm), tak není třeba nic vrtat, to akorát rezne. Navíc, díra je vždycky o malinko větší než průměr šroubu, takže případná vůle bude pokaždé a u SAT instalace není žádoucí žádná vůle. Nejlepší uchycení stožáru na půdě je z jedné strany kovový třmen a z druhé strany, mezi trubkou a trámem kovová pásovina, skrz kterou procházejí oba šrouby z přeměnu oba pokračují skrz trám a za trámem dvě platle.On Air!
|
Saxon
Registrace: 5/2007 Příspěvků: 18 235 Galerie: Saxon |
![]() |
|
RE: větrné počasíParabolu můžeš mít dotaženou na býka, ale může se stát, že z ní budeš mít vrtulí. |
vlcek
Registrace: 1/2009 Příspěvků: 716 |
![]() |
|
RE: větrné počasíNa býka znamená co?Pokud napevno,co to jde,tak to už doma nedělám.Raději ji nechám otočit větrem,než aby mi to urvalo celý talíř ze šroubů jako při bouři,co byla před pár lety. |
moki
Registrace: 10/2009 Příspěvků: 186 |
![]() |
|
RE: větrné počasíTaky se mě trochu otočila parabola AL90cm. Panelák balkon 5 patro. Stožár lešenářská trubka. Přišroubovaná a pořádně zavětrovaná pásovinou. Spíš problém na fajfce motoru kde je antena. Má klasický průměr a jinak to nejde zajistit než dodávaným třmenem. Tak jsem zatím vypnul USALS a nastavil Skylink a Freesat ručně na nejlepší signál a uložl. Až přejde fufeřice, tak musím znovu nastavit venkovnį zařízenį. Možná určitě bude i pohnuté nastavení elevace. Tam to výrobci řešili jen utaženim dvou křídlových matic M8.![]() Vu+Uno 4K Se, parabola 90cm, motor SG 2500, Nokia 8010, Skylink cz sk, Magenta tv, Sweet tv cz sk, Sledování tv, SkyShowtime, Netflix, MAX, Disney+, Prima+, IPTV.
|
milde
Registrace: 2/2018 Příspěvků: 3 823 |
![]() |
|
@mildeZmiňuješ lešenářskou trubku jako stožár a ta je z mého pohledu dobrá. Naopak nejhorší materiál na stožár je nerez. Strojaři vědí jak je tento materiál tvrdý a pokud není parabola před větrem dobře schovaná tak na něm nefunguje ani utažení "na býka".![]() |
jiriks
Registrace: 12/2018 Příspěvků: 137 |
![]() |
|
Dobrý vláknoNejsem anténář, ale na jaře jsem vyměnil u svých soustav téměř všechny šrouby a šroubky, matice a matičky. Matice jsem použil kombinované s ozubeným límcem, typ 6HR/označení podle ObchodProDílnu.CZ/, protože jsem zjistil, že se šroubové spoje časem povolují. Příčina je nejenom ve větru, ale i v teplotních změnách, tepelná roztažnost atd. Na T90 mi dokonce jeden nebo dva 2 šroubky vypadly - matice na talíři se zcela vytočila. A to to mám na balkonu a přístup akorát do ruky. Nedovedu si představit, mít to na střeše.Teď zrovna dodělávám ke dvěma anténám zavětrování ke stožáru - vyložení mám cca 35 cm a z obavy, aby nepraskl ve větru svár, budu vyložení duplikovat. Kdyby to někdo dělal, tak chci upozornit, že jsem nařezal materiál a objednal třmeny-protikusy, rozteč 85 mm pro uchycení na trubku 60mm,a přišly mi s roztečí 87mm. Ještě že jsem ty placky nedal dopředu vypálit s dírama na rozteč 85. Zítra to chci vařit, pozink atd. |
MMorous
Registrace: 10/2019 Příspěvků: 2 527 |
![]() |
|
![]() |