Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Zkušenosti

Powerline adapter pro Smart televizi

Rád bych poprosil o zkušenosti a doporučení s PoWerLine adaptery pro přenos Internetu po el. rozvodu 220V od modemu k televizi.
- Internet-UPC 50
- Vzdálenost-v rámci jednoho bytu, kde je wifi signál přes nosnou zeď a 3 příčky neprůchozí
- Účel - přehrávání filmů po síti z PC, YouTube, Netflix, případně O2TV a jiné IPTV

Děkuji za jakékoliv reakce.

MMorous
Registrace: 10/2019
Stránka: 1 [ 2 ] 3
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 57
Odpověď v diskusním vlákně

@Nalimm

Díky za info

MMorous

RE: Powerline adapter pro Smart televizi

Vždy je to o nákladoch.Ale napr.v rodinom dome nikdy nevieš v ktorej miestnosti budeš internet potrebovať,takže dotiahnúť ho do jedného bodu na poschodí nemusí vždy stačiť.Nehovoriac o záhrade,kde pozerám TV vo vzdialenosti cca 30m od routru.

VUZero4K,UCLAN4KPRO,Google4KStick,HomaticsBoxQ,motor30W-75E,MagioGO premium

Nalimm
Registrace: 1/2006

Wifič má výhodu, že se nemusí tahat kabely. Ale je to asi jediná výhoda. Třeba u mě doma mi okolo bytu září 30 routerů a ke každému jsou v každém bytě připojeny spousty zařízení. Věřím, že i 100, i když je všechny nevidím. Wifi pásmo je tak zarušené, že i u mě doma rychlost připojení se vzdáleností od routeru prudce klesá.

Wifi používám výhradně na mobil, kde mi to stačí. Všechno ostatní jsem propojil po kabelu. Vloni jsem lištovat domácí datovou síť, když jsem maloval. Většina lišt je schovaná za nábytkem nebo pod okny za záclonami. Žádné rušení, stabilní připojení 1-gigabit (po výměně síťových prvků až 5 gigabitů).

Celkové náklady na celý byt byly 4 tisíce, ale to kvůli lištám a zásuvkám. Chtěl jsem, aby to trošku vypadalo. Ale pokud nevadí volné kabely za nábytkem nebo pod koberci, tak to vyjde na pár stokorun.

K síti jsou připojeny 2tv, 2sat, 1 android box, 1 bluray přehrávač, 2 pc, 1 nas. K tomu přes wifi 3 mobily. Kdyby tohle všechno mělo být přes wifi, tak by to připojení za nic nestálo.

OrHoro
Registrace: 4/2010

Powerline adaptéry jsem zkoušel u tchána ve starém rodinném domě. Jako funguje to. Dokonce má powerline i v pergole. Ale rychlost mu tam nechodí víc jak 10 mbitů. A ta se ještě v pergole rozdělí na wifi na 2 - 3 mbity, pokud se připojí pár mobilů. Problém je, že všechno jede přes jističe. Na stejné větvi by to jelo asi 10x rychleji, ale i tak je to slabota. Ale nemusel nikde tahat kabely. Nicméně, tohle vyjde dráž než ty kabely natahat.

OrHoro

@OrHoro

Súhlasím s tebou, taktiež mám doma v RD všade, kde sa dá pripojenie cez LAN kábel. Všetky stb, telky, mediálne boxy, PC a ip kamery, všetko funguje cez LAN. Jedine mobily, tablety a občas notebooky (ak segra príde na návštevu s deťmi) fungujú cez "zadupľovanú" wi-fi sieť (zadupľovanú kvôli pokrytiu wi-fi signálu po celom baráku a dvore). A spokojnosť! Pripojenie VDSL reálne cca 87/8,7 od Telekomu. Do roka bude u nás pravdepodobne hotová aj optika.
Schválne som niekoľkokrát skúšal zo zvedavosti "zaťaženosť" domácej siete. Decká hrali on-line hry na notebookoch, ja som si pustil videá z YT a na PC som zapol download z plateného serveru. A bolo to bez problémov, všetko šlapalo, vrátane surfovania na dvoch MT na nete.
;)

VU+ Duo 4K SE, Dreambox One UHD Combo, GigaBlue UHD Trio 4K, Qviart Lunix 4K, Qviart Lunix CO, Formuler F4 Turbo x2, Uclan Ustym 4K PRO. Všetko linuxy s E2 - iné druhy stb sú u mňa jednoducho šroty!

mmiriboy
Registrace: 7/2010

@dxdish

soused radioamater taky vyhrozoval a kdyz jsem to spustil, tak o tom ani nevedel :) asi taky odbornik ....

Dreambox DM520-OpenATV 6.2, Cloudibox3-MBMini-OpenATV 6.3 a 6.4, Vu+ Zero4K-OpenATV 6.4, T-90 5W-42E

bublajs
Registrace: 9/2006

@jjery

za1.)musí jít o stejnou fázi,jina zapoměň.Nemůžeš ho pustit (ten kabel)zahradou??

korkoran
Registrace: 10/2006

@korkoran

Jasně,domek mám rozfázovaný a powerline běží na jedné fázi,stream nepoužívám,tak jen gogle,seznam a maily,tv mám satelit+terestrial.

jjery
Registrace: 12/2012

@korkoran

Urcite nie iba na jednej faze. Niektore adaptery funguju aj na viacerych fazach. Uz viac rokov pouzivam starsie Devolo dLAN 550 a funguje mi bez problemov na vsetkych troch fazach v byte.

UPC Cable, Magio Go, Lepší TV, Sweet TV, Skylink Live, Netflix, Max+Sport, Disney+, Prime Video, SkyShowtime, Voyo + zopár ďalších

black13a
Registrace: 2/2009

@black13a

To je pro mně novča🤨

korkoran

@black13a

To že máš tri fázy v byte tak ešte neznamená, že Ti na troch fázach funguje. :))) :)))

T55+5xLNB Inverto Quad Black Ultra,Axas e4HD ULTRA, VU+ Zero 4K, 4xChromecast Google TV, Google HUB, 1Gb/s internet, televízory len tie najlepšie TCL, HOME IPTV, Netflix, Disney+, Digi.sk, freesat

petersk
Registrace: 6/2012

Powerline adapter

To by znamenalo,že bych mohl nakrmit svým intr.celou vesnici,panelák

korkoran

@petersk

No asi viem na ktorych fazach to mam zapojene. Ak ty mas v tom doma mismas, to je tvoj problem.

UPC Cable, Magio Go, Lepší TV, Sweet TV, Skylink Live, Netflix, Max+Sport, Disney+, Prime Video, SkyShowtime, Voyo + zopár ďalších

black13a

@korkoran

Ani nahodou, prenos je sifrovany a zariadenia sparovane.
Kruci, ludia, ked o niecom diskutujete aspon si to vyskusajte alebo si nieco nastudujte.
Napr. tu je test o sifrovani aj viacerych fazach:
https://pc.zoznam.sk/unikatny-test-na-pcsk-powerline-vs-klasicka-lan-siet

black13a

@korkoran - ono záleží, jaký máš elektroměr. Některé to ven nepustí. S příchodem elektroměrů, které se dají odečítat na dálku, se to může změnit. Jednu dobu dokonce ČEZ uvažoval, že by poskytoval internetové připojení. Nechali si údajně na to dělat studii. Chtěli vyměnit elektroměry a odečítat data na dálku. A zákazníci jim to měli zaplatit tím, že by od nich odebírali konektivitu. Ale ticho po pěšině. Ono to asi tak ideální, jak si představovali, není.

Mě fascinuje, jak se píše, že ty adaptéry pustí až gigabit a ve skutečnosti to jede sotva pár megabitů. Je to horší než wifina. Dokonce i na úplně nových rozvodech je to jen řádově pár desítek megabitů. Zajímalo by mě, jak soudruzi na tahle data přišli. Nevěřím, že by to laboratorně šlapalo o tolik líp než doma.

OrHoro

Powerline si najde svoje využití systémem "zkus a uvidíš" v konkrétním místě, ale proti UTP to bude bude zákonitě vždycky nouzovka z pohledu stability z důvodu rizika rušení jinými spotřebiči zapojenými do zásuvek, fyziku neoch-iješ

lance
Registrace: 10/2008

@OrHoro

Ta rychlost je dost ovplyvnena rusenim ostatnych elektrospotrebicov v sieti. Cim ich je viac zapojenych a v prevadzke, tym rychlost klesa. U mna je internet 500 Mb/s, adaptery mam tiez 500 Mb/s a maximalna testovacia rychlost pri zapnuti minima spotrebicov (PC, modem, notebook) bola okolo 200 Mb/s. Realnu rychlost pri normalnom pouzivani dosahujem od 70 do 100 Mb/s.

black13a

@OrHoro

A este som zabudol dodat, ze mam nove elektricke rozvody.

black13a

-- @black13a
Chlape - buď jsi odkaz, na který se odvoláváš, nedočetl do konce, nebo nevím, protože jeho obsah jasně a srozumitelně shrnuje základní negativa, popsaná v diskuzi tohoto vlákna a je v podstatě víc negativní, než pozitivní:
Přečti si po sobě, co jsi napsal, a začni studovat, nejlépe od sebe a od začátku.
-- CITUJI
Kruci, ludia, ked o niecom diskutujete aspon si to vyskusajte alebo si nieco nastudujte.
Napr. tu je test o sifrovani aj viacerych fazach:
https://pc.zoznam.sk/unikatny-test-na-pcsk-powerline-vs-klasicka-lan-siet
Takže legrácky ? Pro mě na základě Tvého příspěvku definitivum - NE NE NE

Děkuji všem za podnětné reakce a názory.

MMorous

@MMorous

Nic si nepochopil. Ten clanok sluzil ako odkaz, ze to funguje aj na viacerych fazach. A to, ze tam je markantny pokles rychlosti, to je snad jasne. Aspon mne to bolo jasne od zaciatku, ked som sa o to zacal zaujimat. Vsetko je to o ocakavaniach. Ak nevedomo ocakavas, ze 500 internet tam pojde aspon 300 a cez to vlak neprejde, tak potom je jasne, ze to nie je pre teba a take nerealne ocakavania to nikdy nedosiahne. Pre mna tych 70 Mb/s, na ktore to spadne z 500 bohato staci. Bez problemov mi prijimace streamuju UHD a moje ocakavania to splna na 100%, bez toho aby som po byte pobehoval s priklepovou vrtackou.

black13a

Dobře jsi to vysvětlil. Díky.

MMorous

@black13a

Ten pohľad ohľadom využitia Power-line adaptérov je tvoj pohľad na vec. Ja si kladiem otázku a zrejme mnoho ďalších rôčkov tiež, že prečo by som mal byť rýchlostne obmedzený použitím Power-line adaptérov, keď nemusím?! Ťahanie LAN káblov, pobehovanie z príklepkou mi nerobí problémy (manuálna práca mi nevadí) a veď je to v podstate aj predpríprava na domácu optickú sieť, trasy mám vytvorené, potom bude stačiť vymeniť ftp kabeláž za optickú a pofičím ešte rýchlejšie. ;) Tie Power-line adaptéry sú len náhražka pre ľudí, ktorí si myslia, že keď si to takto zjednoduchšia, že je to bombastické a super riešenie. Z môjho pohľadu je to krok späť! ;)

VU+ Duo 4K SE, Dreambox One UHD Combo, GigaBlue UHD Trio 4K, Qviart Lunix 4K, Qviart Lunix CO, Formuler F4 Turbo x2, Uclan Ustym 4K PRO. Všetko linuxy s E2 - iné druhy stb sú u mňa jednoducho šroty!

mmiriboy

Oprava:

Preklep - rôčkov = nickov
;)

mmiriboy

@mmiriboy

Plný souhlas. Založil jsem tohle vlákno kvůli sousedovi, tomu to někdo poradil tak se toho chytil a chce nějaký info.
Jestli to koupí, tak to zkusím otestovat, mám na disku pár filmů 40GB UHD/5.1, vícejazyčné audio i titulky, pak sem hodím jak to maká.
Úplně to nezatracuju, v rodinném domě na vesnici na protažení signálu někam na zahradu - proč ne, ale když stavím barák, tak pokud nejsem úplně out, tak s rozvodem televize a ethernetu počítám už v projektu.
Do paneláku bych se bál kvůli indukci a harmonickým, díval jsem se na to Dovolo, cenové rozpětí 1500-6700,- Kč, asi to funguje, ale abys tím něco pokryl, tak za 2 páry dát řádově 10 litrů - když kabel stojí pár korun a hodíš ho do lišty kam chceš. Navíc můžeš táhnou celý svazek od switche, tady máš na konci jen jednu koncovku, a nemusí být zrovna kde jí potřebuješ, ale u zásuvky. Takže zase dráty a dráty.

MMorous

Správně mmiriboy, v optice je budoucnost, protože rychlosti doma není nikdy dost! Bez optiky v obýváku ani ránu :))) Až pak si totiž můžeš optiku ze zásuvky v obýváku strčit přímo do zadnice a umožní ti to běhat po bytě 2 násobnou rychlostí světla. Ovšem opt. rozvody je třeba realizovat single mode opt. kabely buzenými laserovými diodami, jinak se na ten 2 násobek rychlosti světla nedostaneš a zbytečně se omezuješ. Z mého pohledu jsou tedy levnější multi mode opt. kabely buzené diodami LED jen náhražka pro lidi, kteří si myslí že si to zjednoduší..., ale podle mě je to krok zpět :laughing:

lance
Registrace: 10/2008
Stránka: 1 [ 2 ] 3
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 57

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra