Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Příjem VKV/FM

Vhodná FM anténa na střechu domu

Zdravím,

měl bych na Vás prosbu. Bydlím v obci Postřižín u Kralup nad Vltavou a rád bych pořídil nějakou dobrou střešní FM anténu, hlavně pro příjem rozhlasových stanic Country radio a Blaník. Jelikož obě stanice vysílají z Prahy s vertikální polarizací, vybral jsem tuto anténu:

https://www.hofisat.cz/anteny-dvb-t/vkv ... m-200.html

Myslíte, že jsem vybral správně, nebo byste mi doporučili pro tento příjem v dané lokalitě nějakou jinou anténu?

Ještě bych se rád zeptal, zda myslíte, že bude pro kvalitní příjem radia postačovat samotná anténa, nebo mi doporučíte ještě nějaký zesilovač?

Rozvod koaxiálního kabelu ze střechy do domu mám hotový a vyvedený u receiveru do zásuvky. Jen musím tedy dole propojit receiver se zásuvkou rozvodu a na střechu namontovat nějakou vhodnou anténu ;-) ..

Moc děkuji za rady a přeji hezký víkend

Jirka

Greenhorn2
Registrace: 4/2021
Stránka: 1 [ 2 ]
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 32
Odpověď v diskusním vlákně

@kokun

Jj, přesně jak díš! Většina účastnických zásuvek je vyloženě smrt. Dělal sem nedávno několik adaptérů do účastnických zásuvek pro různý varianty připojení TV, DAB, VKV a několik ÚZ sem proměřil a bylo to dost děsivý, běžně jsou takový, který "jedou" ještě postaru do 104 MHz a na 106 už mají útlum i 9 dB :-) Koncová zásuvka s průchozím útlumem prý 1 dB, útlum na R výstupu v pásmu 87,6-108 5-9 dB. Na výstupu TV má ten 1dB pouze ve VHF, v UHF 3-4.

Xmux
Registrace: 11/2009

RE: Vhodná FM anténa na střechu domu

No právě, také jsem uvažoval, zda ta zásuvka bude dobrá.. Na anténu pro TV funguje bez problémů, ale pro radio netuším. Když mám ze střechy od antény rozvod koaxů vyveden do všech místností, patří tam zásuvky průběžné, nebo koncové? Vím, že je u nich nějaký rozdíl v útlumu.. V tomto případě spíš asi zásuvky koncové, že?

Greenhorn2
Registrace: 4/2021

@Greenhorn2

Nezlobte se, ale dlouho jsem přemýšlel, co k tomuto vláknu napsat. První co mi napadá je, že si děláte legraci. A to, že se někdo přidá dobře myšlenou radou - tomu hlavu a patu nedává.
-- Konstruovat pro CountryRadio FM anténu na střechu a řešit technické podrobnosti v rámci příspěvků a rad tohoto vlákna je totální nesmysl.
-- Pokud bych Vás chtěl brát Vážně, což asi nehrozí, tak bych se především zeptal, do čeho ten druhý konec kabelu hodláte zasunout a proč to vlastně děláte.
-- Pokud hledáte kvalitu, tak podobným zhoršovákem v amatérských podmínkách budete mít honičku

MMorous
Registrace: 10/2019

pokud je zakladatel tematu co k cemu, tak snad at si vyrobi HB9CV a vyzkousi si co a jak. draty na to ma kazdej eletrikar. vypocet neni slozitej. vyroba jednoducha. na strese k dreveny lati pridelany muze rovnou do tuneru umisteneho tamtez natahnout kabel a otestovat moznosti prijmu v dane lokalite a s naprostou jistotou pak muze urcit co dal, nebo co je nebo neni blbe.
nebo pozvat odbornika s technikou
ale neco naslepo kupovat ? jo muze to fungovat. a nemusi.
.
at zijou husi krky s kabelama vytazeny ze zdi nebo krabky ve zdi s rameckem ze kterejch vedou kabely. :)))) jakejkoliv dalsi spoj= utlum a ten ja nepotrebuju :)

Dreambox DM520-OpenATV 6.2, Cloudibox3-MBMini-OpenATV 6.3 a 6.4, Vu+ Zero4K-OpenATV 6.4, T-90 5W-42E

bublajs
Registrace: 9/2006

tak nejlépe si

to rádio vzít na střechu a vytáhnout prutovou anténu,z tohoto se dá zjistit,jestli se honit,nebo ne

pierrepetr
Registrace: 5/2006

Ještě za komunistů jsem měl na střeše devítiprvkové natáčecí monstrum, kvůli (západo)německým stanicím. Dnes mám kousek drátu za přijímačem a stanicemi přeplněný přijímač. Začal bych "náhradním příjmem" a i to Country určitě půjde.
V dnešní době je střešní anténa na VKV FM už zbytečný luxus.

Tondach
Registrace: 3/2004

@Tondach

jak kde, tady je problém s kiss a beatem ve stereu

pierrepetr
Registrace: 5/2006
Stránka: 1 [ 2 ]
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 32

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra