ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Linuxové přijímače

VU+ Duo 2 - po zapnutí problém se signálem

Vážení, nejsem odborník přes opravy elektroniky a proto se obracím s dotazem na toto diskuzní fórum. U sedm let starého STB VU+Duo 2 dochází k závadě, že při zapnutí je na všech transpodérech nulový signál asi cca po 5 - 10 minutách signál postupně naskakuje. Závada je v STB jelikož jiný přijímač "jede" na tomto koaxu ( parabole ) bez problémů. Ptám se zda dle popsané závady je asi chyba v kondenzátorech a nebo v tuneru, vím že to takhle nadálku nejde jednoznačně určit, ale jde mi o to, abych se rozhodnul jakou cestou se mám dát zda nechat vyměnit kondenzátory a nebo shánět výměnný tuner do VU+Duo2 a zdali to má vůbec cenu opravovat .Předem děkuji za info.
uživatel
shiraz
Registrace: 8/2008
Příspěvků: 743
Odpověď v diskusním vlákně
 

RE: VU+ Duo 2 - po zapnutí problém se signálem

@shiraz však stb odkrytuj a mrkni zda ve zdroji není nějaký elyt nafouklý. Proč hned vyhazovat.
uživatel
milde
Registrace: 2/2018
Příspěvků: 1 890
Odpověď v diskusním vlákně
 

@shiraz

Před 2 lety jsem měl podobný problém s DVB-T u VU+DUO2. Signál nejdříve občas zlobil u jednoho z dvojice tunerů a po půl roce přestaly jít oba. Výměna tuneru to vyřešila.

VU+ Duo2, image VTI 8.2.3
uživatel
SirMax
Registrace: 1/2014
Příspěvků: 1 371
Odpověď v diskusním vlákně
 

RE: VU+ Duo 2 - po zapnutí problém se signálem

@milde
držel jsem se tvé rady , odkrytoval jsem a na zdroji jsou již dva kondenzátory 25V 1500uF prasklé ten "tlustší" 450 V 120uF se už nafukuje.

https://www.parabola.cz/album/foto-1590/
https://www.parabola.cz/album/foto-1591/

@SirMax
tobě díky rovněž za tip, ale asi to budou ty kondíky , nemám jak odzkoušet funkčnost tunerů jelikož DVB-T již v VU+Duo2 nefachá

Máte někdo tip na značku kondenzátorů, aby vydržely co nejdéle. Předem děkuji za tip.
sekce Album: Vadné kondenzátory na zdroji VU+Duo2sekce Album: Vadné kondenzátory na zdroji VU+Duo2
Popis fotografií:
[1] Vadné kondenzátory na zdroji VU+Duo2
[2] Vadné kondenzátory na zdroji VU+Duo2
uživatel
shiraz
Registrace: 8/2008
Příspěvků: 743
Odpověď v diskusním vlákně
 

RE: VU+ Duo 2 - po zapnutí problém se signálem

Dnes už prodávají značkové kondíky. Akorád bych ten sekundární 1500uF/25V radéji volil 1500uF/35V. Pokud je tam místo. Akorát bude horor vynorovat základní desku. Nebo šikovně vyštípat těla kondíků, tak aby tam zbyly zapájené v desce a k nim pak připájet nové kondy. Ale teď mě nějaký odborník asi setře.
uživatel
milde
Registrace: 2/2018
Příspěvků: 1 890
Odpověď v diskusním vlákně
 

RE: VU+ Duo 2 - po zapnutí problém se signálem

Myslím připájet k těm drátků co budou čouhat po starých kondenzátorech.Nebo pak servis, ale práce dražší než cena elektrolitů.
uživatel
milde
Registrace: 2/2018
Příspěvků: 1 890
Odpověď v diskusním vlákně
 

RE: VU+ Duo 2 - po zapnutí problém se signálem

Není to nic složitého vyměnit kondenzátor i prostou trafopájkou, když se ví, jak to obklíčit. Nicméně správné zařízení je pájka s odsávačkou. Ale pokud nevíte nic, raději se do oprav síťových zdrojů nepouštějte. Přece jenom hrozí zahoření, nebo případně zničení dalších připojených přístrojů, v horším případě může přizabít i nějaké děcko, že. Kvalita elytů je v podstatě u všech nově prodávaných C dostatečná - životnost bude větší než přístroje. Pokud chcete kvalitnější, kupte si označené teplotou 105 st. C.
uživatel
Antonín
Registrace: 8/2005
Příspěvků: 5 988
Odpověď v diskusním vlákně
 

RE: VU+ Duo 2 - po zapnutí problém se signálem

@Antonín prosím tě nestraš ho se zabitím. Šak to STB nebude mít pod proudem ;) . Ta odsavačka dobrý nápad, ale to by musel mít vyndanou základní desku z chassis. To nenį žádná sranda vše odpojit a vyjmout. Proč vyhořet? Nechápu. Hlavně neotočit plus mínus u kondíku :)) Nejsem elektrikář, jen vyučený strojař a sat zdrojů jsem ooravil čtyři. A nic se nestalo.Vše jede R^
uživatel
milde
Registrace: 2/2018
Příspěvků: 1 890
Odpověď v diskusním vlákně
 

RE: VU+ Duo 2 - po zapnutí problém se signálem

Ten napájecí zdroj dát ven není nic složitého, jinak je shodný se zdrojem ze starého ultima, kdyby byl zájem, tak jeden použitý doma mám...

Všechno zlé, je k něčemu dobré a všechno dobré je k něčemu zlé /obzvlášt na vu-čkach .../
uživatel
tukan
Registrace: 10/2005
Příspěvků: 3 871
Odpověď v diskusním vlákně
 

RE: VU+ Duo 2 - po zapnutí problém se signálem

Nestraším, není to skutečně nic složitého, akorát jsem už viděl umělce, který pájením v síťové části vytvořil bobek, kterým vyvedl jeden pol sítě na zem a tedy kostru přijímače a následně připojeného TV přijímače. Vyrazilo to pojistky a zničilo TV...jenom.. příští umělec to poslintá jinam a kdoví co se stane. Proč vyhořet - protože chybnou instalací například (elyt naopak) se může nějaká součástka přehřívat a pak zahořet celý přijímač a od něj kdoví co. Ale každého věc - to je jasné.
uživatel
Antonín
Registrace: 8/2005
Příspěvků: 5 988
Odpověď v diskusním vlákně
 

RE: VU+ Duo 2 - po zapnutí problém se signálem

Já už jsem něco napájel, tak to beru jako samozřejmost. Byl to můj koníček. Jinak VU+Duo uvnitř neznám. Mám jen Dreamboxy a Vu+ Uno4K se a ty mají externí zdroje. Což je také výhoda. Při poruše přehodímm jiný (hned se mohu koukat na tv) a původní opravím. Mám takové věci v rezervě.
uživatel
milde
Registrace: 2/2018
Příspěvků: 1 890
 
Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra