Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Příjem DAB

Vhodný symetrizační člen na DAB

Chystám 14 prvkovou anténu na DAB. Chtěl jsem použít nejlepší symetrizační člen, co mám doma. Otestoval jsem všech 5 různých typů a dávaly naprosto stejné výsledky. Je to možné?
Druhý dotaz mám k tomu, zdali bude vadit, když bude každý drátek od svorky antény k feritu jinak dlouhý. Chtěl bych symetrák otočit o 90° oproti standardní instalaci.
Díky.

DVB-T CZ,SK,AT DVB-S 120-západ, 95-jih, 120-východ, 85-libero DVB-C Itself, IPTV-Smartlabs, DAB-CZ,AT,SK, FM-CZ,SK,AT 5prvekH, 3prvekV

omar3
Registrace: 5/2015
Stránka: 1 [ 2 ]
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 36
Odpověď v diskusním vlákně

@Xmus

Vy ste v CR chytali VKV OIRT z bývalého SSSR ? Daj daku DX perlička z toho pásma

mercedes77
Registrace: 1/2006

dano01

Maribor a Ljublana sa dá na Vršatci chytiť, na autorádio v Mazde CX5

bublik10
Registrace: 8/2010

@dano01

SWAN je "jenom" yagina, u které je dipol nahrazený logper strukturou. Navýšení zisku o cca 1,5dB vůči stejně dlouhé yagi (a to jen do celkové délky cca 1,5 Lambda - vzdálenější prvky už nedokáže lp struktura účinně vybudit) tak nějak nedokázalo "vyvážit" složitost konstrukce, na VKV obzvlášť. Vytuněný "swanky" s tříprvkovou lp strukturovou dělal hirshmann jako kanálovky na III. pásmo, ale nějak výrazně to taky neexcelovalo, mnohem levnější bylo udělat o půl metru delší klasickou yaginu a byls na tom stejně. To nemluvím o úzkopásmovosti a F/R. Ze "zázraku" s 18 dB ziskem, jak byla swanka popisovaná v 70-tých letech se už dávno vystřízlivělo. Reálný zisk při délce 1,5 Lambda je max 12 dB a to ti dá 5-ti metrová kornerka prakticky taky, s F/R nad 35dB a obsáhne celý pásmo s mnohem jednodušší klasickou konstrukcí. Jednoho hybrida logpery s yagi tady mám taky na UHF "rozpracovanýho", ale jestli to někdy dotáhnu do reálu nevím, efekt není "odpovídající" složitosti výroby.

Xmux
Registrace: 11/2009

@mercedes77

Mě FM nikdy nebralo a nebere :- to se musíš optat jinde :-) Třeba se někdo ozve, jinak můžeš popátrat na fmlist.org . Naposled sem něco činil v DABu, ale teď už nemám vůbec na nic čas :-) všechen čas a peníze utrácím vrtáním se v anténách, lov už musím nechat na ostatních, to už bych se z toho po..al :-)))

Xmux

@dano01

swanka je nejlepší anténa na světě,bohužel už z principu dost úzká

pierrepetr
Registrace: 5/2006

@Xmux

18dB byla popisovaná tuším jako čtyřče,já měl jednu na VKV a byla cca stejně na tom,jako čtyřče chlumeckých yagin

pierrepetr
Registrace: 5/2006

@pierrepetr

Norm Milne, WB6PDN, Stockton, California, uveřejněno v časopise QST, č.10 rok 1969 :-)

Xmux

@mercedes77

Úlovky v OIRT se dají najít např. v bandscanu DXPetra. Odkazy se sem dávat nesmějí, tak musíš hledat na FM list.

!

DVB-T CZ,SK,AT DVB-S 120-západ, 95-jih, 120-východ, 85-libero DVB-C Itself, IPTV-Smartlabs, DAB-CZ,AT,SK, FM-CZ,SK,AT 5prvekH, 3prvekV

omar3
Registrace: 5/2015

Pre: bublik10

... to je možné, že na Vršatci to ide a bez výpadkov a celoročne ;) a na Lomničáku by toho možno šlo aj viacej :))) , keď už porovnávať antény, tak porovnávať v tom istom bode príjmu.... R^

dano01
Registrace: 11/2008

RE: Vhodný symetrizační člen na DAB

Pre tých, čo by si niečo chceli o Swan prečítať : AR12/1977, RZ5/1978, malý úryvok z textu: " Souhrnně lze tedy charakterizovat anténu Swan jako anténu, poskytující větší zisk při délce podstatně menší než vyžaduje Yagiho anténa stejného zisku. Pro zisk 12 dBd má anténa Swan délku asi 1,5 λ a ziskově odpovídající anténa Yagi bude dlouhá asi 2,6 λ" alebo " Pro příjem TV a FM VKV rozhlasu lze krátkou anténu Swann, tj. s malým počtem pasivních prvků považovat za téměř vhodnější než anténu Yagi se stejným ziskem pro poněkud větší širokopásmovosti která je však stejně limitována parazitními prvky jako u antény Yagiho Předcházející výhoda však s rostoucím počtem prvků a tím i ziskem rychle klesá." R^

dano01
Registrace: 11/2008

@dano01

Tak sem si udělal "silvestrovskou" rozcvičku a rozměry z AR12/77 pro frekvenci 106,5MHz sem nacpal do 4NEC2. S ideálním fázováním a ideálním přizpůsobením to s uváděnými rozměry jede ideál na 107 MHz, délka 407cm (1,43Lambda), zisk 12,49 dBi ! Použitelný ale tak max do 102 MHz, dole už SWR letí až na 40. 15-ka Kornerka 3,5metrová má 10-11,7 dBi, 19-ka Kornerka 5 metrová 11-13 dBi a jedou v celým pásmu, takže nic zázračnýho se nekoná, o složitosti výroby a ideálním přizpůsobení ani nemluvit . Ale když budu mít někdy čas, tak se v tom povrtám :-) ideálně asi v DAB, jestli půjde pásmo nějak použitelně natáhnout.

Xmux
Stránka: 1 [ 2 ]
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 36

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra