Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Příjem DAB

DAB+ dosah na SK

Ahoj :))
počúvate niekto české rádio DAB+ stanice na Slovensku? Ako ďaleko ste od hraníc? Má zmysel robiť anténu niekde v okolí Zlatých Moraviec?

RoboZM1
Registrace: 10/2011
Stránka: 1 [ 2 ]
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 42
Odpověď v diskusním vlákně

@Greenhorn @Melog

Okres Partizánske je už pred pohorím Tríbeč, čiže šanca príjmať české DAB frekvencie je oveľa väčšia, než je tomu trebárs v Zlatých Moravciach. ;)

VU+ Duo 4K SE, Dreambox One UHD Combo, GigaBlue UHD Trio 4K, Qviart Lunix 4K, Qviart Lunix CO, Formuler F4 Turbo x2, Uclan Ustym 4K PRO. Všetko linuxy s E2 - iné druhy stb sú u mňa jednoducho šroty!

mmiriboy
Registrace: 7/2010

RE: DAB+ dosah na SK

Pripojím svoje skúsenosti z DAB. chcel som do práce rádio, tak som si kúpil na skúšku DAB príjimač Silvercrest z Lídla. rádio je položené v okne v Mochovciach s nekrytým výhľadom smerom na západ teda aj NR. Idem len na prútovú anténu. Hocikedy to má výpadky, ale neviem ich priradiť sile signálu, alebo blbému rádiu. Na FM je príjem stabilný, normálny.

Výhody DAB vidím v dodatočných informáciach o programe, informácii o čase.

Nevýhody: zvuk na FM je kvalitnejší ako v DAB hneď na prvé počutie skúsenejšieho počúvača :)

VU+: Zero, SoloSEV2, Uno4KSE, E-85 1W-28E, 110cm 27,5W, 115cm 36E

dbart
Registrace: 5/2006

Je digitálne rádio ekologicky bezpečné??

V štúdii sa uvádza, že vysielanie predstavuje len 25% celkového energetického dopytu po rádiovom odpočúvaní. 75% je v prevádzke. Pretože multištandardné rádio s VHF, Dab + a možno ani internet rádio a farebná obrazovka sa nemôžu ľahko porovnať s analógovým UKW-tranzistor rádio, neexistujú žiadne živé čísla vidličiek. Cituje sa však skúsenosť. Napríklad v automobilovom regeneračnom systéme VHF / DAB zodpovedá skutočný rádiový prijímač so 150 mW spotreby energie len 10% celkového dopytu po energii.
Info: rein-hoeren.de

mini
Registrace: 7/2009

DAB+

Ahojte, moja skusenost, davnejsie som to tu spominal v inom DAB+ vlakne. Nejdem sa s nikym hadat co je kvalitnejsie ci FM alebo DAB+, obe technologie maju svoje plusy aj minusy. Nakolko byvam v meste kusok od OC Central, som rad, ze chytam rakusky DAB+ MUX na 5D, antena Vaten 3prvkova + Alcad zoslinovac CA-340 co mi robi zosilnenie rozvodu v byte a samozrejme zasuvky v stene ALCAD BM-200 a BM-500, lebo u nich som ako jedinych nasiel, ze vo FM zasuvke siria aj DAB..nie len TV koncovka (niektori mozno budete mi frflat ze som mal dat BM-111 ukoncovacku, ale ta len robila zlobu). Chytam na DAB+ 5D a 12C a ako mi aj dobre napisal davnejsie kolega odtialto, 10C co je odraz Nitry. FM pasmo mam tiez dost stanic, ale niektore sa biju a su presumene.. Ja som skor za DAB+. Vypadky - vsetko zavisi od spravneho nastelovania anteny.. Samozrejme, ze obcas mam mikrovypadky na rakuskom muxe, ale to je strasne malo a len ojedinele nahodne.. teraz co fucalo alebo aj snezilo, 5D mi siel v pohode. NET radio je fajn, ale suhlasim s kolegovcami, treba sa pohrat aj s antenou :)) P.S. Mam aj NET radio vlastne mam Philips TAM8905 aj 6805 cez co pocuvam, staci mi to..

Mopky2
Registrace: 10/2015

@dbart

Ja som mal ako prvé a ešte aj stále mám internetové rádio SilverCrest SIRD 14 C1 z Lidla. Keď som ho kúpil, tak som na ňom nedokázal naladiť ani silné FM stanice. Tú originál prutovú anténu som aj pripojil cez nejaký kúsok kábla na externú anténu čo som mal vtedy doma, no ani tak mi to nepomohlo. Potom som to záruka nezáruka rozobral, originál anténu odstránil a na miesto nej som tam dal f konektor do panela (pasoval tam ako originál, mal ten istý priemer ako tá pôvodná anténa). Konektor som v rádii zapojil, všetko zložil. No a výsledok bol taký, že teraz je to vynikajúce rádio. Super príjem DAB+, tak isto aj FM, internetové rádio hrá bez problémov, prehrávač audio súborov. Len škoda, že na ňom ide iba málo podcastov z produkcie ČRo o ktoré mám záujem. No ale to mi nejde ani na tej Hame. Píše mi to, že pre môj "prehrávač" to nemá podporu.

Greenhorn
Registrace: 4/2007

@dbart

Ja som v sucasnosti tiez v Mochovciach (ENS) ;) . Na najvyssom poschodi budovy. V ziadnej kncelarii nam uspokojivo nehra ziadne FM radio - sum, sum, sum... Uplne zly signal.

romanss
Registrace: 7/2018

DAB + jako hobby pro lovce signálů....

proč ne..... R^ R^ R^

DVB-S/S2 ( E-85 /28,5/23,5/19,2/13/ ), DVB-T/T2 ( Žižkov,Ládví,Cukrák,Černá hora,Buková hora, Ještěd, Jablonec,Sněžné jámy (PL),

pigfucker
Registrace: 5/2008

@romanss

Veď demontujte zo stien budovy tie zamurované olovené platne budete mať aj signál na rádiu! Aký máte ešte problém?
:))) :))) :)))

VU+ Duo 4K SE, Dreambox One UHD Combo, GigaBlue UHD Trio 4K, Qviart Lunix 4K, Qviart Lunix CO, Formuler F4 Turbo x2, Uclan Ustym 4K PRO. Všetko linuxy s E2 - iné druhy stb sú u mňa jednoducho šroty!

mmiriboy

@mmiriboy

Na Audio mám docela kvalitní aparáty, a tak dost dobře nechápu, že někdo se snaží na nějakou šumněnku přes tříprvkovou anténu naladit zahraniční DAB a lézt přitom po střechách, když si můžu do Rec strčit ethernet a naladit si jakoukoliv stanci z celýho světa v max kvalitě. A debaty o kvalitě DABu ve smyslu že někomu na zahrádce DAB šumí míň než VKV, - to jsou odebaty děcek.
A jetli si někdo myslí, že do DABU pouští z režie jinou hudbu než do VKV, tak se mýlí.
DAB není žádná převratná technologie. Jde jenom o úsporu pásma. Ale nikdy nemůže docílit v této podobě/pozemní vysílání/ toho, že si pustíš v Praze stanici a bude Ti hrát až do Chorvatska. To se řeší jinak. V tom vidím tu úchylku. To je fyzika osmá třída. A přesto se tím na celým světě zabývají desetitisíce inženýrů a dalších lidí a ještě vyprávějí, jak je to kvalitní.

MMorous
Registrace: 10/2019

@MMorous

Toš, ono je to tak, že každý z nás je iný. Ak niekoho baví liezť po strechách, skúšať rôzne antény a vytešovať sa zo svojich úspechov, ja mu to proste neberiem, nevyčítam. Je to jeho život, jeho voľný čas a aj peniaze. Mňa osobne už takéto zábavky neberú, aj keď netvrdím zas, že na svoj vek by som to už fyzicky nezvládol, v tomto smere sa ešte cítim na 25! :)
Čo sa týka počúvania DAB kontra FM rádia na záhrade, tu vidím aspoň podľa mojich skúseností pozitívum pre DAB. Lebo tam ten signál jednoducho nešumí, nechrastí ale buď hrá, alebo je jednoducho ticho. A samozrejme počúvanie rádia na záhrade je proste iba zvuková kulisa. Nebudem predsa zo záhrady robiť "koncertnú sálu", aj keď by som v podstate mohol?! :)) (stačilo by mi na garáži otvoriť okno a vysoliť volume na 2x 200W zosiku :)) ).

mmiriboy

@mmiriboy

Pan sa snazi byt vtipny za kazdu cenu? Aje ke o veci nema ani hmlisty sajn?

romanss

@Greenhorn

Hama na jeseň 2021 rozposielala do svojich rádií aktualizáciu SW a odvtedy mi podcasty ČRo ale aj slovenské idú bez problémov. Skús ručné vyhľadanie aktualizácií.

IVOzNR
Registrace: 4/2011

@romanss

Najprv sa douč gramatiku a potom sa môžeme baviť na danú tému!

mmiriboy

RE: DAB+ dosah na SK

Pan sa snazi byt za kazdu cenu majstrom vo vsetkom?

romanss

@IVOzNR

Dal som aktualizácia vyhľadať, ale napísalo mi že mám najnovší SW. Nejde o to že by podcasty nešli. Pár ich tam je... Ale väčšinu mi v zozname vôbec neukáže. Keď ich pridám cez web Frontier Nuvola Smart Radio, tak ich rádio nevie prehrať, aj keď už sú v zozname priamo v zariadení. No a hneď aj pri pridávaní podcastov cez web je pri väčšine hláška ,,Not compatibile with all of your device" (napríklad podcast Host Lucie Výborné). To isté potom hlási aj samotný prijímač. Neviem kde je problém.

Greenhorn
Registrace: 4/2007

@Greenhorn

Njn za málo peněz málo muziky. Tady to platí 1000procent. A když to naladíš, chvíli to jede a za čas zase změna. Levný hračky s*r*a*č*k*y.
Nalaď si Marotu na Rock Radiu 91.8 a poslouchej. Možností jak je víc. Zapoj hlavu.

MMorous
Registrace: 10/2019

@Greenhorn

Mne po aktualizácii SW už hrajú všetky podcasty ČRo a aj ostatné slovenské. No predtým, keď nešli písal som mail na slovenskú adresu Hama a odtiaľ zabezpečili aktualizáciu SW aby podcasty fungovali. Dokonca sa o tom vopred informovali. Skús podobný postup. Mailovú adresu nájdeš na slovenskom webe Hama.

IVOzNR
Registrace: 4/2011
Stránka: 1 [ 2 ]
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 42

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra