![]() |
|
Sněžné jámy - kanál 22Nechci otravovat,Ale od včerejška by měl chodit z tohoto polského vysílače MUX4 na kanálu 22. Jsem úplně na hranici příjmu, chodí mi K24, 30,37, 47, ale po K22 ani ťuk. Jede to nebo je to slabší než ty ostatní ? |
mediator12
Registrace: 12/2015 Příspěvků: 306 |
Stránka: 1 [ 2 ] INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 46 | |
![]() |
|
@dasenkakdyz si nageneruju panoramu na https://www.heywhatsthat.com ze sneznyho kotle bez nejakejch vejskovejch uprav, tak by to mozna i proslo. mozna. otazkou kam presne. je to na pokus. nebo otazka pro profika, ale ne pro matlu s merakem, kterej umi jen zizkov, jested a cukrak :)))nicmene treba z kozakova je videt nejaka vezicka kostela tam v doliku. jestli to je ten ve stary bolce nebo pres vodu v brandejse nejsem schopen posoudit, neb to tam zase tak dobre neznam. ale prisaham ze sem to videl na vlastni oci krz skywatcher se zoom objektivem :)) Dreambox DM520-OpenATV 6.2, Cloudibox3-MBMini-OpenATV 6.3 a 6.4, Vu+ Zero4K-OpenATV 6.4, T-90 5W-42E
|
bublajs
Registrace: 9/2006 Příspěvků: 8 830 |
![]() |
|
PAPAJASjedine me napada, ze anteni system pro K22 bude podle me na stozaru niz a tim se signal nedostane dal pro preshranicni prijem, uz kvuli tomu, ze nemci pouzivaji stejny kanal v Sasku z vysilace Chemnitz a mohlo by se stat, ze pri mimoradnych prijmovych podminek by mohlo dojit k zaruseni, zejmena v horskych oblastech na dobre odkrytych mistech, kde je mozny i prijem ze severu Cech a da se prijimat signal z vysilace Jested. Predpokladam ze K22 z PL SJ uz jede. |
HYPER
Registrace: 11/2010 Příspěvků: 10 657 |
![]() |
|
@HYPERMusím to posuzovat podle sebe,jiným na lepších stanovištích či blíže hranic to jede.Chápu kanály, které jsou rizikové, třeba ten mux2 na 47.k(náš Žižkov) nebo předtím na 35.k(Javořice) kde byly silné nebo blízké české vysílače na dohled. Ale když mi tady jde 24.k, který má v dokumentech výkon 100kW a 22.k ani záběr, přesto, že výkon je papírově stejný a není teoreticky ničím rušen,před ním je ještě 21.k, pak jsou jiné služby, tak tam je něco jinak...vyzařovací diagram? nebo jak píšeš jiné umístění? |
PAPAJAS
Registrace: 5/2021 Příspěvků: 134 |
![]() |
|
@dasenkaJak říká PAPAJAS. Ale je třeba se orientovat na místě, u sousedů, místního anteňáka. Sněžné Jámy jsou asi 90km vzdálené, tady je třeba to změřit na místě, někdy hraje pár metrů velkou roli.T.sat Sir, G.ini 100-m.fokus 28°,23°,19°,13°, AB Cryptobox 752 HD G.ini 85-monoblok 19,23°E, Octagon SF 4008, G.ini 125-SG 2100, 30W - 60E, G.tini 100 m.f 30,27.5,22°W, Skylink, ORF, SRG, C. Digitaal NL, E.Esse 15RB3 vert., mot. Conrad, DAB+ Yamaha T-D50
|
Jousi
Registrace: 12/2012 Příspěvků: 1 478 |
![]() |
|
@JousiPřesně tak Jousi,např. různé mapy, grafy a teoretické výpočty nezaznamenají místní rušičky či nedávno postavenou výškovou stavbu a ani si neporadí s odrazy, díky nimž se leckdy signál také dostane na anténu.A těch pár metrů nahoru, dolu, doprava či doleva hraje někdy velkou roli. |
PAPAJAS
![]() |
|
@PAPAJASPřesně tak. Někdy se divím, jak je na nějakém místě vůbec možný příjem a naopak někde, kde by na první pohled měl být signál, tak zoufalství.Inu cesty Páně a vysokofrekvenčního signálu jsou nevyzpytatelné. |
krupino
Registrace: 10/2008 Příspěvků: 888 |
![]() |
|
@PAPAJASJak jsem poznamenal úvodem, bydlím v Hořicích, ale jak se říká “na dolním konci”. Směrem na PL je kopec (Chlum) a teoreticky by to chodit nemělo.Jenže v praxi se ukázalo, že K24 i K30 kupodivu jdou (na sólo anténu Emme Esse 45UC) cca 28-30 dBuV. Takže jsem si dal práci osadil dvojče z těchto antén a nakonec jsem spáchal i čtyřče. Z této sestavy jsem “vydolova” na K24 i K30 okolo 35-37 dBuV, pak následuje nízkošumový předzesilovač a končí to v Fracarro FRPROEVOHD a v rozvodu. Příjem naprosto bez problémů. Proto jsem předpokládal, že K22 bude taky, ale přepočítal jsem se, na měřáku není ani vidět (měřák oživne někde kolem 18 dBuV). A to tam na SJ má být stejný výkon, ale zřejmě bude jiný anténní systém a jiný vyzařovací diagram. Na hranici použitelnosti je také K35 a K37(polský MUX5), to samé K47, vše samozřejmě PL Sniežne jámy. Ve vesnicích okolo Hořic, Bašnice, Sovětice a další příjem ze všech kanálů SJ na jednu anténu jako z praku. Kdyby se sem mohly dávat odkazy, dal bych sem foto ze svých stránek, ale někomu by to mohlo vadit. Nevadí, alespoň jsem si vyhrál. |
mediator12
![]() |
|
@mediator12Děkuji za naprosto vyčerpávající reportáž z Tvého místa příjmu. Já z té přijímací sestavy co mám na kanálech 24,30 a 37 udělám tak v průměru 37-44dB?V.Jinak když se člověk podívá do polského webu, do oficiálních tabulek, tak na všech kanálech ze SJ jsou stejné parametry včetně výšky antén,typu vysílače což je Tesla , výkonu, diagramu.No výsledek je reálně asi jiný. Taky mám fotky ohledně příjmu, ale zde se nedají umístit. Jinak z dolní části náměstí Hořic to pak pěkně stoupá po silnici do kopečka směr Miletín,takže ve městě asi budou různé podmínky příjmu.Byl jsem tam mockrát. |
PAPAJAS
![]() |
|
@krupinoSouhlas.![]() |
PAPAJAS
![]() |
|
@PAPAJASNo vidíš, já bydlím úplně dole na kraji Hořic u vlakového nádraží, prostě níž už to být nemůže.Na druhou stranu tady perfektně chodí Praha, K46 (RS4 Skylink Anténa+) a K47 (RS12), bude tady paradoxně asi přímá viditelnost. Takže si tu člověk občas i zablbne. |
mediator12
![]() |
|
@mediator12No to mě také celkem potěšilo i nepotěšilo, že třeba ten Žižkov na 47.k ve vertikálu dopluje až tam, přitom jeho výška antén, výkon, není nijak suprový a ohromující jako třeba Jěštěd,Černá hora a spol. Já ho mám sice skrytý, nemám přímý výhled, ale vzdušnou čarou je to jen 18 km a ani jiná polarizace to moc nevylepší, takže mě čeká to samé co Tebe...čtyřče a uvidí se pak, co to udělá. |
PAPAJAS
![]() |
|
@mediator12Tvoje stránky na webu znám, začínají písmenem...p...a jsou to dvě spojená slova,pochopitelně zakončená cz.Máš to hezky udělané. |
PAPAJAS
![]() |
|
@mediator12Docela rád bych viděl ten "hraniční příjem" ze SJ na K35 za současného stavu.![]() ![]() |
PeVy
Registrace: 2/2006 Příspěvků: 1 139 |
![]() |
|
@PeVyPánové by se měli sjednotit, na kterých kanálech Sněžné Jámy, poř. Sleža/Czarna Gora nově-definitivně od 28.03. vysílají.T.sat Sir, G.ini 100-m.fokus 28°,23°,19°,13°, AB Cryptobox 752 HD G.ini 85-monoblok 19,23°E, Octagon SF 4008, G.ini 125-SG 2100, 30W - 60E, G.tini 100 m.f 30,27.5,22°W, Skylink, ORF, SRG, C. Digitaal NL, E.Esse 15RB3 vert., mot. Conrad, DAB+ Yamaha T-D50
|
Jousi
Registrace: 12/2012 Příspěvků: 1 478 |
![]() |
|
PAPAJAS,mediator 12Horice trochu znam, jezdil jsem pres ne, kdyz jsem byl na intru. Presne jak popisujete, od Horic smerem na Miletin je to uz do kopcu a pak zase pomalu z kopce do Dvora Kraloveho a stejne je to az do Trutnova. Pekny teren je zase smerem na Mestec Kralove, Podebrady, proto ten prijem z Prahy. |
HYPER
Registrace: 11/2010 Příspěvků: 10 657 |
![]() |
|
@HYPERJo jo trasa je to do Trutnova pěkná a taky z pohledu příjmu signálů nevyzpytatelná. Z vysoké nadmořské výšky páteřního vysílače SJ do otevřené roviny polabí, to dělá divy. Jinak bych byl na 100 km vzdušnou čarou při dnešních podmínkách příjmu,omezených vysílacích diagramů vysílačů ze sousedních států k nám asi bez šance.Když to člověk od dob analogu sleduje, od kusu stočeného drátu do kruhu až po ziskové čtyřče se špičkovým zesilovačem.![]() |
PAPAJAS
![]() |
|
RE: Sněžné jámy - kanál 22Trochu jsem pozapomněl na to, že na 22.k je vysílač VOTICE-MEZIVRATA na rozhraní středních a jižních čech s výkonem 32kW a kruhovým diagramem a podle teoretických zákresů pokrytí z interaktivní mapy je signál třeba i v části Hořic, nebo na některých místech v oblasti Krušných hor a tak dále, takže i v tom může být na některých místech asi ten problém. |
PAPAJAS
![]() |
|
RE: Sněžné jámy - kanál 22To je trefa. Za dob analogu na 30.kanálu způsoboval dvojité řádkování TVP1 na rozsáhlém území podobně jako vysílač Svitavy na 24. kanálu při příjmu ORF2 z Kahlenbergu. Za analogu byl příjem částečně možný, být znehodnocený. Nyní je většinou vyloučen. Snad jedině experimentování s anténními soustavami (jejich roztečemi za účelem potlačení příjmu ze směru Votic) by mohlo v některých případech zabrat. |
krupino
![]() |
|
@krupinoPřesně tak, taky známá křížová modulace v analogu 30 kanál SJ x 31.kanál Jěštěd, ale to všechno je nic a dalo se to vylepšit, proti dnešku. Nyní v digitálu budˇ máš obraz nebo nemáš nic. Výhoda analogu byla v tom,hlavně při dálkovém příjmu, že i když byl slabý signál,zrnilo to, ale do určité meze byl pořád vidět obraz a zvuk.Jak říkáš jedině čtyřče z Yagin, k tomu špičkový zesilovač,případně propust na vybrané kanály a hrát si s roztečemi, pokud je možno tak hledat vhodné umístění antén, paralizovat, snížit signál od nežádoucího vysílače. |
PAPAJAS
![]() |
|
RE: Sněžné jámy - kanál 22Jinak už se nemůžu dočkat, až skončí kanál 26 na polském vysílači Kalisz- Mikstat. Doufám, že bude konečně možné přijímat MUX21 v zoufale pokryté oblasti u přátel na Jesenicku. |
krupino
![]() |
|
@krupinoJo jo o tomto problému jsem mnohokráte četl. |
PAPAJAS
Stránka: 1 [ 2 ] INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 46 | |
![]() |
|
![]() |