Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Zkušenosti

Príjem DVB-T z Polska na anténu Solight

Zdravím zaujímalo by ma či mi niekto vie poradiť alebo pomôcť, či sa dá chytiť v lokalite Severovýchod Slovenska, konkrétne mesto Stropkov poľské DVB-T kanály na anténu Solight ktorá má dosah na 100 km a vzdialenosť tejto umiestnenej antény od vysielača mi ukazuje cez aplikáciu na mobile s Androidom 62,8km vzdušnou čiarou konkrétne Krosno Suchá Hora,chcem sa spýtať či je možné s touto anténou a jej príslušenstvom chytať tieto poľské kanály,ak som podľa aplikácie v mobile dvb-t tuner natočil aj smer a kanály mi nenaladilo, skúšal som aj vertikálny aj horizontálny smer,zisk antény je 37-39 db,zisk zosilňovača je 22db,zisk samostatnej antény bez zosilňovača je od 15 do 17 db

Janyck1982
Registrace: 6/2015
Stránka: 1 [ 2 ]
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 41
Odpověď v diskusním vlákně

RE: Príjem DVB-T z Polska na anténu Solight

V časoch príjmu analógového signálu boli firmy, či už u nás na Slovensku, alebo aj v Čechách, ktoré vyrábali a predávali kanálové yagi antény. Treba pohľadať na webe, či sa v súčasnosti ešte niekto venuje výrobe a predaju takýchto antén?!

VU+ Duo 4K SE, Dreambox One UHD Combo, GigaBlue UHD Trio 4K, Qviart Lunix 4K, Qviart Lunix CO, Formuler F4 Turbo x2, Uclan Ustym 4K PRO. Všetko linuxy s E2 - iné druhy stb sú u mňa jednoducho šroty!

mmiriboy
Registrace: 7/2010

@Janyck1982

Kanálové Yaginy se vyrábějí pro příjem skupin kmitočtově blízkých kanálů, např. na K26-K32. Jak taková anténa vypadá, najdeš např. zde:

https://cdn.antena.cz/images/0/1f3da2677e8a5a45/2/antena-vaten-2032-pro-k26-32-zisk-16-2-dbi.jpg

Najdi si v okolí nějakého anténáře, který má odpovídající vybavení (mimo měřáku i různé typy antén), ať ti tam ten signál změří. Ušetříš peníze za další antény a spoustu času stráveného při marných pokusech.

Diskomfort je nositelem pokroku.

AlesHavel
Registrace: 5/2010

A ja pridám ešte jeden typ od iného výrobcu.
Podrobnejší popis nájdeš na stránkach "dxc.cz".
Jedná sa o typ:

Anténa XMUX 23Y 2631

Výkonná anténa typu Yagi pro skupinu kanálů, tuzemské výroby, navržená a zkonstruovaná speciálně pro dálkový příjem kanálů K26-K31

Technické údaje: 
Frekv. rozsah: K26-31, (510-558 MHz)
Impedance: 75 ohm
Počet prvků: 23
Zisk antény : 14,9-15,4 dB
Šířka svazku v horizonální rovině : 34-32°
Šířka svazku ve vertikální rovině: 36-32°
Předozadní poměr (F/B): 25-35 dB
Potlačení příjmu zadní poloroviny 90-270° (F/R) : min 24-26dB v celém pracovním pásmu!
Celková délka: 2007mm
Hmotnost antény 1,62 kg
Prvky 6mm jsou připevněny k ráhnu, stačí pouze připojit ráhna s reflektory.
Balení: anténa je balena samostatně v kartonu
celková hmotnost vč. obalu 2,6 kg
rozměr balení (VxŠxD) 11x31x161 cm

VU+ Duo 4K SE, Dreambox One UHD Combo, GigaBlue UHD Trio 4K, Qviart Lunix 4K, Qviart Lunix CO, Formuler F4 Turbo x2, Uclan Ustym 4K PRO. Všetko linuxy s E2 - iné druhy stb sú u mňa jednoducho šroty!

mmiriboy

@mmiriboy

Vďaka za vyčerpávajúce odpovede a tá posledná čo ste mi poslali by som ňou mal istý digitálny príjem???
Anténa XMUX 23Y 2631???

Janyck1982

Byvam 5 km od polskej hranice a nechytim ziadny polsky program. Kopec tomu brani. Cez šarika za 6€ idu vsetky polske programy. Bol by som hlupy aby som dal 50€ za antenu zosilovace a somarinky k prijmu cez antenu ked nic nechytim a vratilo by sa mi to tak za 8 rokov.

marianst
Registrace: 2/2008

Terénny profi - Sucha Góra, Krosno - Stropkov

https://ibb.co/2F1rh3G
podľa toho prevdepodobne nepôjde-

emte
Registrace: 3/2006

@Janyck1982

Chodil jsi po dedině, nebo městě, a koukal na střechy, jaký tam maj antény? Ptal se známých, nebo sousedů, nebo místního montéra? Kde totiž není signál, můžeš se postavit na hlavu a nic nechytíš.

T.sat Sir, G.ini 100-m.fokus 28°,23°,19°,13°, AB Cryptobox 752 HD G.ini 85-monoblok 19,23°E, Octagon SF 4008, G.ini 125-SG 2100, 30W - 60E, G.tini 100 m.f 30,27.5,22°W, Skylink, ORF, SRG, C. Digitaal NL, E.Esse 15RB3 vert., mot. Conrad, DAB+ Yamaha T-D50

Jousi
Registrace: 12/2012

@emte

To je čo za červenú čiaru a ktorá je vysielač? Bavíme sa len o anténe Solight? Či s inou, napríklad tou by to bolo možné Anténa XMUX 23Y 2631

Janyck1982

Záleží na přesném místě, kde tam jsi. Ale jak koukám na terénní profily, tak by to byl malý zázrak. Ikdyž jak říkám. Cesty Páně a VF signálu jsou nevyzpytatelné...
1) Bez měřáku ani ránu. Pokud nemáš, tak si ho půjč. Nejlépe i s obsluhou.
2) Vzal bych si kanálovou víceprvkovou Yaginu (minimálně 20-prvkovou). Buď samostatně, nebo se slabším cca 12dB zesíkem např. od Terozu, před který bych dal 5G filtr (včetně LTE pásma - bacha - některé "fiškus" firmy vyrábí 5G filtr, který zatlumí jen 5G).
3) Pochodem vchod na všechny dostupné místa, kam můžeš namontovat stožár a na nich pomalu otáčet Yaginou (Hor.pol.) posouvat nahoru a dolů, hledat a hledat (polsky by to vyznělo malebněji...)
4) Pokud nic nezachytíš, okamžitě se na to vy... a pořešit jinak (IPTV...)
5) Pokud částečně úspěješ, tak si změř homogenitu pole pro případnou instalaci anténní soustavy (dvojče až čtyřče). Někde je homogennější pole ve směru vodorovném, někde svislém, někde taky nikde. Pak můžeš použít i zesilovač s mírně větším zesílením, menším šumovým číslem, ale především nepřebuzeným silnými místními signály. Nejlépe zesilovač kanálový. Ale to řešíš až když máš alespoň nějaký použitelný signál. Poté, co uděláš v tomto směru vše pro příjem a přesto jsi na hraně, pak přichází na řadu alchymie s tv tunery a set-top-boxy.
Přeji úspěšný lov ale moc šancí tomu nedávám.
Taky mám rád rčení, že něco není možné, ale našel se b.l.b.e.c., kterej to nevěděl a dokázal to.
Upozorňuji, že ignorace článku 4) vede rovnou do blázince.

krupino
Registrace: 10/2008

XMUX 23Y 2631

Anténa Vaten 2032 nadělá téměř stejnou službu za podstatně menší peníz.

krupino
Registrace: 10/2008

@AlesHavel

přesně tak,toto nelze od klávesnice hodnotit,změř si sílu pole a potom si běž koupit anténu,obráceně to nejde

pierrepetr
Registrace: 5/2006

@Janyck1982 píše:

Vďaka za vyčerpávajúce odpovede a tá posledná čo ste mi poslali by som ňou mal istý digitálny príjem???

Nič v zlom, ale ty sa ma pýtaš na také veci, na ktoré ti nedokáže odpovedať nikto takto na diaľku.
A vešteckú guľu nevlastním!
Bez riadneho premerania sily a kvality signálu na mieste príjmu signálu sa nepohneš ďalej. Pokiaľ to spravíš po svojom, t.j. najprv nakúpiš anténu + ďalšie potrebné veci a až potom budeš hľadať signál, tak to je ako keď na Klondajku hľadali zlato. Tam tiež veľa zlatokopov nepochodilo - ostali na žebrote a len pár z nich sa stalo bohatými...
;)

mmiriboy

@Janyck1982

A záverom dodám ešte toto:
Ja bývam na juhozápadnom Slovensku, čiže u nás príjem poľských programov nie je možný cez terestrial. Ale za tu je možnosť príjmať rakúske, maďarské a české programy. A keď mám pravdu povedať, tak už takúto možnosť príjmu signálu zo zahraničia jednoducho neriešim. V časoch analógu ten éter nebol až tak zahltený ďalšími rušivými signálmi, prijmal som jak maďarské, tak aj české programy. V smere na Rakúsko mám vysokú budovu ZŠ, čiže tento smer bol skoro bez šance. Mám síce zistené, že by sa mi podarilo v súčastnej dobe príjmať signál DVB-T/T2 z Moravy (buď Kojál, prípadne Valašské Klobouky), ale jednoducho to neriešim. Úplne mi vyhovuje príjem všetkých SK MUXov vrátane lokálneho MUXu od Avisu. A maďarské MUXy ma tiež netrápia, aj keď ich príjem v mojej lokalite je ľudovo povedané možný aj na hrable! Na české programy, samozrejme aj iné zahraničné programy vrátane Poliakov mám poriešený cez satelit a iptv.
;)

mmiriboy

@Janyck1982

A úplným záverom ešte jednu radu ti dám:
Včera so zo zvedavosti pregúglil rôzne fóra v ktorých sa spomína príjem poľského digitálu na území Čiech a Slovenska. Jedna zo základnych vecí, s ktorou musí rátať každý, kto chce príjmať cezhraničný terestrial signál je tá, že poliaci na svojich vysielačoch pri hraniciach zo susednými štátmi nemajú vyžarovaný signál rozložený rovnomerne všetkými smermi od vysielača. V praxi to znamená, že vyžarovaný výkon vysielača je slabší smerom na hranice susedného štátu a plný výkon vysielača je smerovaný len na územie Poľska.

mmiriboy

@mmiriboy

henten polsky vysielac nema smerovy utlm mozno ak ma az taky velky chtíč môže sa hrajkať, iba hevc o par % zvysil narocnost na signal, ale ako som pisal Baňa ešte sa dá, mesto uz neukazuje pokrytie

tophunter
Registrace: 4/2010

Poľské DVB-T

Skúsiť ladiť len po jednom kanály.
K.48,43,32,29.

garbanka
Registrace: 8/2009
Stránka: 1 [ 2 ]
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 41

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra